Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ansvar for arbeidsulykke på arbeidsplassen.


Anbefalte innlegg

Dette er kanskje vanlig i en del bedrifter, og spørsmålet er hypotetisk. Snakket med en avdelingssjef i dag om hvem som har ansvar om en ulykke inntreffer og påbudt verneutstyr ikke er tatt i bruk.

 

Det er verdt å nevne at jeg mener hovedsaklig at hver arbeidstaker står til ansvar om forskriftene ikke blir fulgt, MEN at arbeidsgiver desidert har et ansvar om å sørge for at forskriftene blir fulgt.

 

La si du starter på en jobb der du får beskjed om at det er påbudt med vernesko, men det blir aldri satt noen krav om det, eller gjort rutiner for å påse om de blir fulgt. Nå du nevner det får du til svar: "Det er påbudt, men om du velger å ikke benytte verneutstyr så vil du selv stå ansvarlig for eventuelle ulykker", og det er flere i bedriften som i årevis har valgt å ikke benytte verneutstyr uten tilsnakk. Det høres her ut for meg som om arbeidsgiver kan stå ansvarlig for å ikke påse i tilstrekkelig grad at forskriftene blir fulgt. Her blir det jo presentert som et valg.

 

Et utdrag fra loven:

 

 

 

http://www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=79128

Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften – best.nr. 544) angir også at den som er ansvarlig for virksomheten skal sørge for at det innføres og utøves internkontroll i virksomhetene, og at dette gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres representanter.

II Arbeidsgivers plikter etter arbeidsmiljøloven

§ 3-1 Krav til systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid

1. For å sikre at hensynet til arbeidstakers helse, miljø og sikkerhet blir ivaretatt, skal arbeidsgiver sørge for at det utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid på alle plan i virksomheten. Dette skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte.

2. Systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid innebærer at arbeidsgiver skal:

2.e: iverksette rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge overtredelser av krav fastsatt i eller i medhold av denne lov
2.g: sørge for løpende kontroll med arbeidsmiljøet og arbeidstakernes helse når risikoforholdene i virksomheten tilsier det, jf. bokstav c (bokstav c: kartlegge farer og problemer og på denne bakgrunn vurdere risikoforholdene i virksomheten, utarbeide planer og iverksette tiltak for å redusere risikoen)
2.h: foreta systematisk overvåking og gjennomgang av det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet for å sikre at det fungerer som forutsatt.

§ 3-2 Særskilte forholdsregler for å ivareta sikkerheten
2. Når det ikke på annen måte kan tas forholdsregler for å oppnå tilstrekkelig vern om liv eller helse, skal arbeidsgiver sørge for at tilfredsstillende personlig verneutstyr stilles til arbeidstakers rådighet, at arbeidstaker gis opplæring i bruken av utstyret og at det tas i bruk.

III Viktige sider ved loven

Det er arbeidsgiveren som har hovedansvaret for at arbeidsmiljøkravene blir gjennomført. Arbeidsmiljøloven § 2-1 pålegger arbeidsgiver ansvaret for å påse at arbeidsmiljøet i virksomheten er i samsvar med de bestemmelser som er gitt i og i medhold av arbeidsmiljøloven. Arbeidsgiver må som leder av virksomheten drive et systematisk arbeidsmiljøarbeid. Å sørge for et godt og sikkert arbeidsmiljø inngår som en selvfølgelig del av den ordinære styringen av en virksomhet. Arbeidsgiveren har plikt til å ta initiativ til at virksomheten planlegges og organiseres slik at arbeidsmiljøkravene blir ivaretatt. Arbeidsgiveren skal sørge for at det foretas løpende kartlegging av arbeidsmiljøet, og at det drives et planmessig verne- og arbeidsmiljøarbeid, og har også plikt til å søke den sakkyndige bistand som er nødvendig for å få gjennomført lovens krav i virksomheten. Det er arbeidsgiverens ansvar å sørge for at det opprettes en vernetjeneste.

IV Hvem er arbeidsgiver?

Lovens § 1-8 andre ledd definerer arbeidsgiver som enhver som har ansatt arbeidstaker for å utføre arbeid i sin tjeneste. Det juridiske ansvaret hviler på eieren av virksomheten eller den person som er satt til å drive den.

Arbeidsgiveren og eventuelle stedfortredere har et strafferettslig ansvar for å oppfylle sine plikter etter loven. Dessuten kan virksomheten som juridisk person bøtelegges når noen som har handlet på vegne av virksomheten har overtrådt lovens bestemmelser.

Det er flere grunner til at ansvaret og pliktene først og fremst er lagt til arbeidsgiveren (den øverste leder). For det første er det arbeidsgiveren som disponerer virksomhetens forskjellige ressurser og utøver styringsretten. Like viktig er imidlertid det forhold at kvaliteten av arbeidsmiljøet på en arbeidsplass vanligvis er et produkt av mange menneskers handlinger – ledere, spesialister, konsulenter, maskinleverandører osv., og at det bare er toppledelsen som har mulighet til å vurdere og påvirke helheten.

 

 



Anonymous poster hash: 9dca9...799
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikke slik at arbeidsgiver er helt uten ansvar. Arbeidsgivers ansvar begrenser seg til at påbudt verneutstyr er tilgjengelig ved behov, og at det gis opplæring i bruk av slikt utstyr. Arbeidsgiver skal sørge for at verneutstyret skal gi forsvarlig beskyttelse mot den risikoen som arbeidstaker utsettes for. Arbeidsgiver skal påse at verneutstyr er CE-merket. Arbeidsgiver skal påse at bruk av verneutstyr ikke medfører økt risiko, er tilpasset eller kan tilpasses arbeidstaker, og at verneutstyret er tilpasset de aktuelle arbeidsforhold. Hvis flere typer verneutstyr må brukes på likt skal arbeidsgiver sørge for at utstyret kan brukes i kombinasjon uten at enkeltutstyr får nedsatt verneeffekt på dette grunnlag. Arbeidsgiver skal utarbeide rutiner for vedlikehold, kontroll, reparasjon og utskiftning av personlig verneutstyr, samt sørge for at verneutstyret er i god hygienisk stand.
Feil behandling og bruk av verneutstyr kan medføre svekkelse i utstyrets verneeffekt og kan utgjøre en fare for liv og helse hos arbeidstaker. Arbeidsgiver skal derfor gi tilstrekkelig opplæring og informasjon når det gjelder verneutstyr. Arbeidsgiver skal merke arbeidsplassen med skilting som angir bruk av verneutstyr, og produsentens brukerinformasjon skal være lett tilgjengelig for arbeidstaker.

 

Når disse kravene er fulgt er arbeidstaker forpliktet til å anvende påbudt verneutstyr.
Det er nok ikke noe fasitsvar på hvem som har skylden dersom en skade skulle oppstå når påbudt verneutstyr ikke er brukt.
Hvis arbeidsgiver er klar over at påbudt verneutstyr ikke brukes over lengre tid uten å ta tak i problemet vil dette være et moment som taler for at arbeidsgiver skal ha en del av ansvaret.
Arbeidsgiver skal ikke på noen måte åpne for at arbeidstaker på eget ansvar kan la være å bruke påbudt verneutstyr (slik som i ditt eksempel), dette vil legge ansvar over på arbeidsgiver.
Arbeidstaker som lar være å bruke verneutstyr skjult for arbeidsgiver vil selv være ansvarlig.

Så oppsummert: Bruk verneutstyr der det er påbudt. Selv om kravene til arbeidsgiver ikke er fulgt betyr ikke dette at du skal la være å bruke verneutstyr. Hvis du ikke bruker hjelm på en arbeidsplass fordi at det ikke er skiltet osv, så vil arbeidstaker selv holdes ansvarlig hvis han/hun visste, eller burde visst at hjelm skulle brukes.

Kort sagt: Arbeidsgiver skal sørge for at verneutstyr er tilgjengelig, fungerende og at de ansatte vet hvordan det brukes.
Arbeidstaker skal bruke pålagt verneutstyr.

Endret av H-Frame
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Et spesifikt tilfelle er vernesko. Det blir gitt penger til arbeidsklær. Hvem er ansvarlig om ca 50%-50% bruker vernesko og en ulykke skjer, og de som ikke bruker vernesko hverken har fått advarsel for å ikke benytte vernesko, eller tilsnakk/krav om vernesko rettet mot seg? Har en bedrift rett til å si at det er påbudt med vernesko, men la ansatte få lov til å jobbe uten og si at da ligger ansvaret på arbeidstaker?



Anonymous poster hash: 9dca9...799
Lenke til kommentar

 

Et spesifikt tilfelle er vernesko. Det blir gitt penger til arbeidsklær. Hvem er ansvarlig om ca 50%-50% bruker vernesko og en ulykke skjer, og de som ikke bruker vernesko hverken har fått advarsel for å ikke benytte vernesko, eller tilsnakk/krav om vernesko rettet mot seg? Har en bedrift rett til å si at det er påbudt med vernesko, men la ansatte få lov til å jobbe uten og si at da ligger ansvaret på arbeidstaker?

 

Anonymous poster hash: 9dca9...799

 

 

Sannsynligvis er det arbeidstakers eget ansvar. Sagt på en litt grov måte: Det er ikke slik at arbeidsgiver skal være barnevakten til de ansatte. De ansatte er voksne folk som vet at påbudt verneutstyr skal brukes, å ikke bruke påbudt verneutstyr er et bevisst valg fra den enkeltes side. Arbeidsgiver bør gi en advarsel til arbeidstakere som ikke bruker påbudt verneutstyr. Jeg har høyere utdannelse innen ledelse, HR og samfunnssikkerhet. Kort sagt så ville jeg i en situasjon hvor en eller flere ansatte konsekvent ikke brukte påbudt verneutstyr begynt å gi advarsler til de aktuelle ansatte.Hvis problemet vedvarte for enkeltpersoner ville jeg i ytterste konsekvens gitt varsel om oppsigelse.

 

Mange arbeidstakere tolker en slik advarsel som "nå må du være flink gutt/jente å bruke verneutstyret ditt". Det bør tolkes som "hvis du ikke skjerper deg og bruker påbudt verneutstyr, så er vi ikke interessert i å ha deg her".

Arbeidsgiver kan få problemer ved tilsyn osv hvis ikke påbudt verneutstyr brukes. Videre er arbeidsgiver interessert i å ha ansatte på jobb, og ikke sykemeldte. Verneutstyr bidrar til å redusere arbeidsulykker og konsekvensene av disse, og til å holde ansatte på jobb. Hvis en ansatt ikke respekterer dette, så finnes det garantert en annen person der ute som kan ansettes som gjør det.

 

Endret av H-Frame
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg er helt enig i at arbeidsgiver ikke skal ta på seg jobb som barnehagetante, men det finnes vel begrensinger i hvilken grad de kan overse slike mangler? I alle fall om det er noe som skal være påbudt.

 

Utifra reglementet som jeg siterte fra så virker det som om arbeidsgiver har et ansvar om å påse at arbeidstakere følger forskriftene.

 



Anonymous poster hash: 9dca9...799
Lenke til kommentar

 

Jeg er helt enig i at arbeidsgiver ikke skal ta på seg jobb som barnehagetante, men det finnes vel begrensinger i hvilken grad de kan overse slike mangler? I alle fall om det er noe som skal være påbudt.

 

Utifra reglementet som jeg siterte fra så virker det som om arbeidsgiver har et ansvar om å påse at arbeidstakere følger forskriftene.

 

 

Anonymous poster hash: 9dca9...799

 

Du har rett i at arbeidsgiver har et ansvar for å påse at arbeidstakere følger de regler og prosedyrer som arbeidsgiver har satt. Men dette er selvsagt innen rimelighetens grenser.

Gode arbeidsgivere følger selvsagt med, det er som nevnt i arbeidsgivers interesse at verneutstyr brukes. Det å ikke bruke verneutstyr kan få konsekvenser på mange nivåer. Enhver bedrift dreier seg i bunn og grunn om økonomi, om å produsere et overskudd som er så stort som mulig. Skadde ansatte og sykefravær er dårlig økonomi. Tilsyn som resulterer i at bedriften i verste fall blir stengt umiddelbart, får pålegg, dagsbøter eller blir politianmeldt, er også dårlig økonomi. Enkeltmannsforetak og bransjer som preges av lav utdanning og uryddige arbeidsforhold er typiske syndere, mens større mer veletablerte bedrifter ofte er bedre. Verkstedbransjen er nok et godt eksempel.

 

Gode arbeidsgivere følger med på om verneutstyr brukes fordi at de ser økonomien i det, ikke fordi at det er lovpålagt.

 

Som sagt, hvis noe skulle skje og påbudt verneutstyr ikke har blitt brukt, vil det i en evt. rettssak foretas en vurdering av om arbeidsgiver kan bebreides for ulykken eller ikke. Da vil det være snakk om hvorvidt arbeidsgiver skal betale arbeidstaker erstatning og oppreisning.

 

I gode bedrifter gis det advarsel dersom det blir oppdaget at ansatte ikke bruker påbudt verneutstyr, dersom det er gjort stiller arbeidstaker som allikevel skader seg uten påbudt verneutstyr meget svakt.

Hvis en skade oppstår i en bedrift der sikkerheten konsekvent er dårlig ivaretatt og ansatte konsekvent og åpenlyst tillates å arbeide uten å bruke påbudt verneutstyr vil sannsynligvis arbeidsgiver bli stilt ansvarlig.

 

Det spørsmålet du stiller er egentlig ikke et ja eller nei spørsmål. Men JA arbeidsgiver har et visst ansvar for å sørge for at arbeidstakere følger de instrukser som blir gitt.

Endret av H-Frame
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det jeg prøvde å påpeke i dette tilfellet var at da det ikke blir gjort noe med at enkelte ansatte har jobbet i mange år uten å tatt i vernesko, og arbeidsgiver ikke tar dette seriøst, vil det bli en tvist, og ansvaret kan ligge på arbeidsgiver for manglende kontroll eller å ikke ta jobben den delen av jobben sin seriøst nok.

 

Om det skulle ende opp med en rettssak og det viser seg at mange som jobber der ikke benytter verneutstyr som er påbudt, og ingen har fått hverken skriftlig beskjed eller vært i en samtale om disse kravene, så vil jeg anta at det i dette tilfellet vil være arbeidsgiver som står ansvarlig. Arbeidsgiver på sin side sa at det ikke var noe spørsmål: "velger man å ikke bruke verneutstyr er man selv ansvarlig" når jeg påpekte at om det skulle ende opp med en rettssak om et uhell skulle skje, så er det usikkert hvem som vil stå ansvarlig når det er så slapp og løs holdning.

 

Det er vel ikke noe konkret ja eller nei spørsmål jeg er ute etter, men synes påstanden var litt for bastant fra noen som ikke har noen juridisk bakgrunn. Ikke det at jeg har det, men kan ikke skjønne at det skal være opplagt at det er arbeidstaker som vil tape en sak i et slikt tilfelle.



Anonymous poster hash: 9dca9...799
Lenke til kommentar

Det vil ikke være snakk om noe vinn eller tap i en slik situasjon.
Hvis du leser litt i lov om yrkesskadeforsikring så er det kanskje litt lettere å forstå, så jeg ramser ikke opp noe her.
Hvis arbeidstaker har skadet seg når han eller hun ikke bruker tilgjengelig og påbudt verneutstyr skal det nok mye til før arbeidsgiver holdes ansvarlig for dette, det er arbeidstakers egen feil. Resultatet er at arbeidstaker anses som å ha medvirket til skaden, og erstatningen kan reduseres eller falle helt bort dersom medvirkningen har vært forsettelig eller grovt uaktsom (jf. lov om yrkesskadeforsikring § 14 om medvirkning).
Hvis du skulle dø så spiller det ingen rolle om du har medvirket selv eller ikke mtp. erstatning

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dersom alt av verneutstyr er tilgjengelig, anlegget er sikret og det foreligger klare rutiner ifra bedriften for anvedelse av dette, så foreligger ansvaret hos arbeidstaker.

 

Hos oss (elektriker firma) er det ofte jeg som tar oppgaven med å informere gutta våre om dette, da jeg ofte ser at de kommer i joggesko o.s.v. Da får de en verbal beskjed om at de må benytte vernesko, som de alle har fått og får nye på flekken dersom det er noe galt med dem. Samme går forsåvidt med alt annet utstyr som klatre utstyr for stolper, fallsele o.s.v selv om jeg vet at noen av gutta har gjort ting uten utstyr, da får de et lite møte med meg hvor jeg forklarer hvorfor de skal bruke dette. Selv syns jeg det er hårreisende at de ikke bruker dette.

Endret av Pugnax
Lenke til kommentar

Dersom alt av verneutstyr er tilgjengelig, anlegget er sikret og det foreligger klare rutiner ifra bedriften for anvedelse av dette, så foreligger ansvaret hos arbeidstaker.

 

Hos oss (elektriker firma) er det ofte jeg som tar oppgaven med å informere gutta våre om dette, da jeg ofte ser at de kommer i joggesko o.s.v. Da får de en verbal beskjed om at de må benytte vernesko, som de alle har fått og får nye på flekken dersom det er noe galt med dem. Samme går forsåvidt med alt annet utstyr som klatre utstyr for stolper, fallsele o.s.v selv om jeg vet at noen av gutta har gjort ting uten utstyr, da får de et lite møte med meg hvor jeg forklarer hvorfor de skal bruke dette. Selv syns jeg det er hårreisende at de ikke bruker dette.

 

Selv om det oppleves som en "filleting", så er det lurt å gi slike advarsler skriftlig og få vedkommende til å signere på den (at han har mottatt advarsel), og arkivere det. Hvis det da skulle skje en ulykke noen gang og arbeidstaker skulle kreve erstatning stiller bedriften langt sterkere :)

Lenke til kommentar
Men JA arbeidsgiver har et visst ansvar for å sørge for at arbeidstakere følger de instrukser som blir gitt.

 

 

 

Vil også nevne at arbeidstaker selv har plikt til å sette seg i bedriftens HMS-system og dermed har såkalt linjeansvar for sikkerheten på arbeidsplasser.(les bl.a verneutstyr osv.)

 

Så absolutt alle har et selvstendig ansvar for sikkerheten. Avvikmeldinger skal brukes om noe bryter sikkerhetsinstruks.

 

:)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...