Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det var da aldeles så meget denne tråden har ikke blitt oppdatert for å befölge amd:s nye release nyeste ryzen serien. Befenger meg att det går såpass tregt her i min mening.

Saken er den at jeg jobber fulltid som fysioterapeut, og at dette bare er en hobby. Skal også balansere tid til kjæreste, trening, sosialt liv og andre hobbyer... i tillegg til flytteprosess fra Stavanger til Oslo. Jeg har ferie på fredag sammen med kjæreste, og planlegger likevel å få skvist inn noen timer til oppdatering av tråden i løpet av helgen. Som Nizzen sier, hadde tråden betalt timene investert, skulle jeg prioritert den enda høyere enn i dag.  :lol:

  • Liker 9
Lenke til kommentar

Ville bare takke for en meget god oppdatering av de ulike oppsettene. Har vurdert svært mange ulike kombinasjoner de siste ukene og gikk i går for Alchemist builden, uten GPU eneste - venter 5700 XT custom. Flaks for meg, så var alle komponetene inne hos NetOnNet sin lagershop! Eneste endring er en Noctua NH-D15.

 

Selve byggingen gikk svært bra, men ville bare informere om at selve flash av BIOS ble betraktelig mer omstendelig enn nødvendig for min del dessverre. Det ble en del timer med googling, men vil bare informere om at de fleste "triksene" som ikke kommer frem i MSI sin tutorial er listet her: https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/comments/ce3ift/msi_b450_tomahawk_update/

 

Nå er alt oppe og kjører smertefritt - vanvittige resultater fra CPU`en sammenlignet med 4690k som jeg oppgraderte fra. 

 

Igjen, takk til agentspoon for at du tar deg tid til å holde liv i denne guiden - settes veldig pris på!

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Takk for rask tilbakemelding. Veldig nyttig med den informasjonen. Brukte du Tomahawk-BIOS eller? Hva skjedde egentlig når du først prøvde å oppdatere etter oppskriften til MSI?

 

Forøvrig, kom til å tenke... burde jeg heller anbefale å kjøpe et dyrere chipset for de som vil slippe BIOS flashing, enn å nedgradere til Ryzen 2? En får jo litt igjen med f. Eks. PCIe 4.0, selv om det ikke gir store fordeler akkurat per nå. ? Kanskje burde det til og med være standard, og B450 være alternativet for en rimeligere penge.

Endret av Agentspoon
Lenke til kommentar

Endte opp med Gaming Plus BIOS til slutt. Det som forvirret litt, som gjerne ikke har noe å si - var at B450 Gaming Plus Beta Bios ikke var listet i MSI sin guide, kun B450M. Du finner B450 sin Beta bios om du går inn på selve produktet og laster ned direkte. (Usikker på om det har noe å si)

Det som skjedde først var en av de kjente feilene, at Flash BIOS indikatoren blinker to ganger og så lyser konstant. MSI sin representant hadde ingen god forklaring på akkurat det (link). Prøvde først med to USB 3.0 minne-pinner, men det fungerte ikke. Kun blinking og ingen flashing. Fant dermed frem en gammel 4GB fra en skuff som jeg formaterte som FAT32, chkdsk og lastet inn filen på. Da begynte flashing som vist på videoen ved å benytte korrekt USB 2.0 port. Før jeg gjorde det, tok jeg for sikkerhetsskyld å reset CMOS med batteri (10-15min). 

 

Fikk da gjennomført flash og prøvde å sette inn CPU, RAM og GPU, bootet opp og fikk først CPU error indicator ett par ganger. Resat CMOS, indikator slo seg av og VGA missing indikator slo seg på. Byttet litt frem og tilbake mellom iGPU HDMI, GPU HDMI og GPU DP. Rebootet et par ganger til, tok uvanlig lang tid å boote opp og plutselig fungerte det. Kom meg inn i BIOS og alt virket ok. Prøvde på et par reboots, men det endte dessverre opp med CPU error indikator direkte - men fungerte om jeg slo av og på. Dette gjorde den et par ganger, men tok å reset CMOS, installerte Windows og så stabiliserte det seg. 

Dette kan nok ha vært noe uflaks/uvitenhet også, men med nåværende BIOS-versjon så er det litt lotto enn så lenge. Virker som de jobber på spreng for å få ut ny beta BIOS. Vil igrunn behold Ryzen 3 til tross for litt knot, det er en solid oppside når det til slutt fungerer :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Veldig nyttig tråd dette, tenker selv på en AMD-oppgradering og hadde en tentativ innkjøpsliste veldig likt Alchemist. Hovedforskjellen er at jeg tenker et (billig) x570 MB, fordi jeg ikke orker noe kål med bios-flash og fordi jeg har tenkt å levere tilbake 3700x såfort 3900x kommer på lager, og forstår det slik at hovedkortet kan bli en flaskehals med masse kjerner og strøm til CPU. Jeg har ikke sett noen klare anbefalinger eller sammenligninger på de ulike kortene, så ser på billigste kort som har intel NIC og gode VRM specs. Så har foreløpig Gigabyte X570 Aorus Elite og en ASrock på lista. Hadde vært interessant å se anbefaling på og begrunnelse for et low-end x570 kort.

 

jeg hadde også valgt ut dyrere ram, 3200 CL14 uten at jeg helt vet hva det betyr i praksis, bare generelt angst mot å kjøpe en ok X570, 3900x og så introdusere et unødvendig svakt ledd i kjeden med treig ram. Blir jo litt høyere pris, men jeg har allerede hd og tenkte et billigere kabinett.

 

Har også en liten vurdering på 2070s vs. 2080, hvis sistenevnte faller i pris med 2080super og kryper ned mot 6000, så kan det være ok valuta for penga kontra billigste 2070super til 5500.

 

Hele AMD3000 + 570x virker jo litt beta enn så lenge, så jeg tenker både pris og stabilitet går riktig vei jo lenger man venter.

Lenke til kommentar

Da var tråden oppdatert. Veldig store endringer i samtlige bygg egentlig. 

 

The Corporal:

Jeg har vært en smule utilfreds med prisnivået på det rimeligste bygget. En budsjett-modell skal ikke ligge opp mot 10 000 kr. Derfor satte jeg som nytt mål å velge komponentene som gir mest valuta for pengene, og samtidig hadde tilfredstillende ytelse til brorparten av spill med 1080p oppløsning. Valget av prosessor falt på Core i3 9100F, som er en veldig rimelig 4-kjerner med Turbo Boost-frekvens helt opp til 4,2 GHz. Skjermkortet er fortsatt GTX 1660, noe jeg føler er en god ytelses-match til prosessoren. Har nedgradert SSD til rimeligere Crucial P1 M.2 1TB. Den gir ikke like høye skrivehastigheter på store filer, men har til gjengjeld god lesehastighet, og vil laste inn spill og programmer veldig kjapt. Valget falt på den fordi den er utrolig billig i forhold til hva den tilbyr. Det beste med bygget er at jeg med justeringene har klart å få prisen ned til 7500 kr. Det er jeg veldig, veldig fornøyd med. Til 1080p-spilling yter The Corporal fortsatt veldig godt.  :)

 

Black Refinery: 

Jeg tok til meg tilbakemeldingen her på forumet, og lagde en obs-notis på at en må oppdatere BIOS for å kjøre Ryzen 3. Det var et mindre kostbart valg når en kan gjøre det enkelt på MSI-hovedkortene over USB-minnepenn (takk for tipset, Cowboystrekk!). Har linket til oppdateringen i innlegget, som også har en enkel steg-for-steg guide. I tillegg er det lagt inn forslag til alternativt valg av prosessor hvis en ikke ønsker å måtte oppdatere via minnepenn. Det er tross alt fortsatt en BIOS i beta, selv om tilbakemeldingene så langt er gode. Valget endte forøvrig på Ryzen 5 3600.  :w00t:

 

Ellers har NetOnNet slått til med en veldig god fastpris på RTX 2070 (til og med en mini-variant av kortet). Prisen var såpass god, at jeg valgte å skyve prisen på bygget litt opp, for å få plass til skjermkortet. Bygget endte dermed på 11 600 kr, og er etter min mening bedre optimalisert og balansert enn noensinne. 

 

The Alchemist:

Så til rosinen i pølsa. Eller.. forskjellen fra Black Refinery og The Alchemist er egentlig ikke dag og natt. Her blir det tilbudt enda mer prosesseringskraft gjennom Ryzen 7 3700X (to flere kjerner, fire flere tråder) og litt mer tungskyts også til spill med RTX 2070 Super. Mest merkbart er at bygget har fått en solid prisreduksjon, til 14 350 kr. Jeg følte ikke for å presse inn en Ryzen 9 3900X, da det ville kostet mer enn det smaker, spesielt i spill. Denne har også en såpass høy TDP at en måtte ha inkludert en saftig CPU-kjøler i tillegg for å utnytte Precision Boost Overdrive optimalt. RTX 2080 Super har såvidt jeg har lest, ikke så mye for seg sammenlignet med lillebror 2070 Super. Hadde vært flott om nVIDIA kom med noe i mellom RTX 2080 Super og 2080 Ti (som regelrett er altfor dyr), men den dag er dessverre ikke i dag.  :)

 

---------------------

 

Tilbakemeldinger mottas med glede. Som alltid kan en velge å donere en liten slant til UiSuxB0.png-kontoen min [email protected]. I juni fikk jeg 200 kroner i donasjoner fordelt på to givere, noe jeg er veldig takknemlig for. Det er ikke derfor jeg holder tråden gående, men jeg setter uansett veldig pris på alle donasjoner uansett størrelsesorden!  :xmas:

 

Likte veldig godt Black Refinery! I og med at det er et mini skjermkort, kan jeg bruke dette i et mini itx bygg? Og bare bytte til m-itx versjonen av hovedkortet? (https://www.komplett.no/product/1079930/datautstyr/pc-komponenter/hovedkort/amd-socket/msi-b450i-gaming-plus-ac-socket-am4) Eller må jeg bytte andre deler også?

Lenke til kommentar

Likte veldig godt Black Refinery! I og med at det er et mini skjermkort, kan jeg bruke dette i et mini itx bygg? Og bare bytte til m-itx versjonen av hovedkortet? (https://www.komplett.no/product/1079930/datautstyr/pc-komponenter/hovedkort/amd-socket/msi-b450i-gaming-plus-ac-socket-am4) Eller må jeg bytte andre deler også?

Mange M-ITX bygg passer normale skjermkort, så mini kortet burde passe, men det varierer jo fra kabinett til kabinett.

 

Du må bare bytte hovedkort, men husk på at BIOS må flashes.

 

EDIT; Husk også at noen M-ITX kabinetter trenger SFX PSU.

Endret av MariusJS
Lenke til kommentar

Er det for tidlig å oppgradere fra en 7700k CPU? Jeg føler at den blir flaskehals i enkelte spill som lett krever opp mot 100% CPU. Hva vil være en brukbar oppgradering?

Kommer vel helt an på resten av systemet ditt samt hvor ofte du møter problemet. Hvilket spill krever 100% av en 7700k forresten?
Lenke til kommentar

Guttungen skal kjøpe seg pc for å spille hovedsaklig Fortnite. Med tanke på at han kanskje senere vil spille tyngre spill eller gå over til 1440p oppløsning, har The Corporal gode nok oppgraderingsmuligheter til at dette lar seg gjøre uten å måtte bytte alle komponenter på en gang?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Guttungen skal kjøpe seg pc for å spille hovedsaklig Fortnite. Med tanke på at han kanskje senere vil spille tyngre spill eller gå over til 1440p oppløsning, har The Corporal gode nok oppgraderingsmuligheter til at dette lar seg gjøre uten å måtte bytte alle komponenter på en gang?

bytt ut hovedkort og cpu med MSI b450 Max og ryzen 3600 så har du en knall maskin. Det eneste du da trenger å bry deg om er grafikkort i fremtiden.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Guttungen skal kjøpe seg pc for å spille hovedsaklig Fortnite. Med tanke på at han kanskje senere vil spille tyngre spill eller gå over til 1440p oppløsning, har The Corporal gode nok oppgraderingsmuligheter til at dette lar seg gjøre uten å måtte bytte alle komponenter på en gang?

Ville heller gått for Ryzen R5 3600 basert system da.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • Hårek avklistret denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...