Jump to content
Sign in to follow this  
RAMBO21331

Hvor mye tjener ein Melke Bonde?

Recommended Posts

Hei eg lurer På hvor mye man kan tjene som melke bonde visst man har 12 eller 13 stk Norsk Rødt Fe Kuer, hvor mye tjener man da? noen som har peiling?. kan man tjene noe på og avle opp kalver og selge dem? må vell koste ein del for ein levende kalv?

takker for svar..

Edited by MrLegolas

Share this post


Link to post

Hey MrLegolas! I ett land av import og hvor prisene stadig skal ned vil den eneste måten å gå i pluss på som bonde være å ha storproduksjon av kjøtt og mjølk. Du skal ha veldig mange dyr i produksjon for å tjene noe på det, og jo flere dyr du har jo mer utgifter får du i fòr, utstyr og maskiner. Det er latterlig vanskelig å skulle leve av å være bonde i dag.

 

Tidligere var det vanlig å som du nevner - ha en jobb på dagtid og ta fjøsstell morgen og kveld, men dette er også tapsprosjekt. Dessuten er det veldig mye å gjøre på sommerhalvåret. Det er to runder med gjødsling (som oftest med naturgjødsel [møkk] og kunstig gjødsel) og to runder med høsting av gresset. Er det en fin sommer kan man kanskje trøkke inn tre innhøstinger.
På sommerhalvåret er bondene ofte på jobb fra 7 om morgenen til 11-12 på kvelden hvis de ikke har leid inn folk til å hjelpe seg. Mange bønder kvier seg for dette da avløser og hjelp er dyrt.

 

Skal du drive melkeproduksjon vil du få utdelt en kvote du må fylle. Dersom du ikke tar over ett gardsbruk men starter opp selv og kjøper inn dyr må du regne rundt 20 000,- per ku dersom du skal ha en som produserer mye mjølk. For ku med kalv i er det mer.

For å ha melk i kyra må jo kyra ha en kalv de egentlig skulle gitt melka til. For å unngå innavl kommer dyrelegen og inseminerer dyra. Dette koster. Dyrelegen følger også opp de forskjellige dyrene. Dette koster. I tillegg kan kua bli sjuk under og etter fødsel. Feks jurbettennelse. Da kommer dyrelegen på visitt og med antibiotika. Dette koster.
Ei ku som er sjuk og har antibiotika i seg og ikke blir frisk kan du heller ikke slakte. Fordi antibiotikaen da har gått til kjøttet.

 

Før var det mange som drev kun med kjøttproduksjon og kjøpte kalver som de fòret opp og sendte til slakt.

Okser er normalt slaktemodne rundt 2 år. Slaktes de for sent risikerer du at de er blitt for store til at slaktebilen vil ta dem med seg.
Slakteprisen på storfe har endret seg sjokkerende lite de siste 30 årene. Så det er flere og flere som dropper kjøttproduksjon også. Mtp hva det koster å fóre opp dyra, silo, kraftfòr, veterinærutgifter osv går vinninga opp i spinninga (i beste fall).

 

Tre av fire gardsbruk er nedlagt de siste 50 årene.
Anbefaler også å lese denne: http://www.buktenesgard.no/sokk/liv_moek.htm

 

Håper jeg ikke tok luven helt vekk fra Bondedrømmene dine her nå. :)

 

Kyr er verdens beste dyr og vi trenger flere bønder!

Men det er greit å vite hva man går til. :)

Edited by medlem-124997
  • Like 3

Share this post


Link to post

tenkte å ha noe jobb i tilleg. du får jo en del støtte da burde gå ann å leve av det. tenker ikke å bli rik akuratt da må eg ha en del flere kuer..

Ja bønda, får mye støtte. Kanskje for mye! Men det er fremdeles ikke så lett, som du tror. En må drive stort (minst et årsverk, helst mer)og så må en ha relavant utdanning og praksis. Og så var det gården da? Av din spørsmåls stilling, har du nok ikke vokst opp på gård, med gårdsdrift og med dyr. Og har trolig heller ikke odel på en gård. Da må du ha mange millioner, for å kjøpe en egnet gård. Og det er ikke lett å få lån, uten relevant bakgrunn. Og så trengs vel konsesjon, for å kjøpe en drivverdig gård. Så, det er lang vei frem, hvis du ønsker å bli bonde. Dernest må du få den til å lønne seg.

Share this post


Link to post

ciklinde. I området jeg bor, er det flere som driver med kjøtt produksjon. Men da med de store utenlandske rasene. 800 - 1500 kilos kolosser.

Og med ett større antall dyr vil jeg tro, og ikke bare 10-15 stk? ;)

 

 

 

Ja bønda, får mye støtte. Kanskje for mye

Whoah whoah. Det får de jo ikke. De går jo ofte i dundrende minus selv med støtten? Skal støtten kuttes må lønningene opp :)

Edited by medlem-124997
  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...