Gå til innhold

Lang lukkertid i dagslys


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg har sitt en del bilder av fosser, sjø og lignende hvor fotografen bruker lang lukkertid for å få fram den slørete effekten. Mange av bildene ser ut som om de er tatt i dagslys.

Jeg lurer på hvordan man kan få til å ta slike bilder i dagslys uten at de blir overeksponert?

 

Når jeg prøver meg på det klarer jeg å manipulere eksponeringa ved å skru ned iso og blender til en viss grad men lukkertiden kan jeg likevel sjeldent skru opp til mer en 15 sec i dagslys.

Blenderen min er da på f22/ 35 og isoen selvfølgelig på 100.

 

Er disse bildene jeg har sett tatt med en spesiell linse som gir deg enda lavere blender eller er bildene egentlig tatt i ganske mørke omgivelser men den lange lukkertiden får de til å se ut som om det er dagslys?

 

I lightroom 5 har jeg også fått til å redusere overeksponeringen litt i etterkant når jeg brukte veldig lang lukkertid men da mister man jo samtidig noen detaljer i bildet.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Man bruker gjerne et ND-filter, eller gråfilter, som ikke gjør annet enn å blokkere alle bølgelengder med X antall stopp. Det slipper rett og slett igjennom mindre lys, for å kunne gjøre lange eksponeringer på plasser hvor det er godt lys.

 

Jeg bruker det en del i sammenhenger hvor jeg skal filme ute i dagslys, men allikevel ønsker å ha en stor blender. På solsterke dager må jeg ofte på f/22 og ISO 50 for å få et korrekt eksponert bilde, og da trengs det et ND-filter hvis jeg ønsker mindre dybdeskarphet.

Endret av Munty
Lenke til kommentar

Så på en video av digitalrev at det var en mulig å bruke sveise glass som en fattigmanns utgave av ND filter. Ble et grønnskjer i bildet da, men det avhenger kanskje av hvilket type sveise glass (hvis det finnes forskjellige typer da). Uansett så det ut som om at det var mulig å fjerne det i etterbehandling.

 

Er det noen som har testet å bruke sveise glass som et ND filter? Har vurdert selv å kjøpe et fra ebay bare for å teste det ut.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...