Gå til innhold

4K UHD (Ekstra)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Litt spesielt utført test, og her er faktisk utgangspunktet høyere for å se forskjell enn om man tester tre identiske panel med hhv 720p, 1080p og 4K.

 

Like fullt, at oppløsningens viktighet er overdrevet er det liten tvil om.

 

4K er svært bra for svært store TV-er og ikke minst projektor. For de fleste vil grensen ligge rundt 65". og 2,5 sitteavstand til 65" kan ikke være særlig behagelig over tid.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor det hovedsakelig er Tv'er som kommer med 4K og ikke pc-skjermer. Jeg synes fullhd er helt greit på tv, når det beste jeg får sett via tv-boksen er 720p uansett, men på en pc vil innhold som støtter og utnytter 4k komme mye fortere og i større grad...

Dessuten, sitter man mye nærmere en pc skjerm og jeg mener man får mer igjen for alle ekstra piksler på pc fordi man får mer "plass", på en tv blir bildet bare mer detaljert.

 

Helt enig! Jeg gidder heller ikke legge ut penger på 4K-tv så lenge ikke signalkildene (spesielt tv-boksene) ikke leverer mer enn HD-ready. Regner med Blu-Ray spillere med 4K vil florere innen kort tid, og det er jo bra, men jeg handler ikke ny tv før både Netflix, HBO, PS4 (har den 4K allerede forresten?),og Altibox kommer med 4K og innen den tid tror jeg OLED har fallt såpass prismessig at jeg heller går den veien. Jeg må også inrømme (kanskje en brannfakkel, men det får så være) at jeg enda ALDRI har sett en LCD- eller LED-tv som gir meg bildene jeg vil ha. Den eneste grunnen til at jeg har LCD og LED i mitt hus er at de er mer lyssterke enn plasma i rom som er "offer" for mye dagslys.
Lenke til kommentar

Her er det nødvendig å forklare mer om hvordan testen ble utført.

* Fikk testpersonene se hvert av bildene bare én gang, eller fikk de bla frem og tilbake og se? (hukommelsen har stor innvirkning)

* Ble det undersøkt om testpersonene hadde godt syn eller gode briller/linser?

 

Jeg ser at det høstbildet i artikkelen er av dårlig kvalitet, så jeg forstår meget godt at folk ikke var i stand til å skille dette fra versjoner i lavere oppløsning.

 

Oppløsning er langt fra det viktigste, et godt bilde i 1080p kan gi en bedre opplevelse enn et dårlig i 4k, og høyere oppløsning stiller strengere krav til filmutstyr, redigering og komprimering.

 

Inntil videre der det ihvertfall bortkastet å investere i en 4K-TV når det finnes så lite godt materiale.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg klarer ikke helt å skjønne hvorfor resultatet ble så nært opp til ren gjetting, så jeg forsøker meg på en mulig forklaring:

 

- Var det 4K signal fra PCen til TV-en? I så fall, hvilket program ble brukt til å vise bildet og hvilke innstillinger hadde det for oppskalering ved visning? Mange programmer skalerer opp på avanserte måter som lurer inn detaljer som ikke finnes, men som får oss til å oppfatte bildet som skarpere. Hvis det var signalet fra PCen til skjermen dere skalerte, var oppskaleringen i TV-en slått på og eventuelt med hvilke innstillinger? Uansett, kvaliteten på oppskalering er en relevant og viktig faktor, men det hadde vært bra om testpersonene kunne sammenlignet oppskalering vs ikke oppskalering også.

 

Disse tre oppløsningene er forsåvidt glimrende til slik testing. 3840 er akkurat 2 ganger så mye som 1920 og 3 ganger så mye som 1280. 4K har nøyaktig 4 og 9 ganger så mange piksler. For morroskyld kunne man kanskje også blandet inn et uelegant desimaltall. For eksempel eulers tall og det gyldne snitt i tillegg til 2 og 3. Altså 1413*795 og 2373*1335.

Endret av Simen1
  • Liker 7
Lenke til kommentar

Har en 4K TV stående på jobben (EL-kjede). _Alle_ kundene som går forbi spør umiddelbart om det er noe spesielt med den, ofte uten å vite hva det innebærer. De spør for eksempel om det er en "3D" TV, da dybden er fantastisk. Den står og går med en Samsung Demo minnepenn plugget rett i TV'en. Det er en Samsung UE55F9005.

 

Både jeg og kundene ser stor forskjell på bildet i 4K sammenlignet med vanlige TV'er. Før vi hadde demo pennen, så satte vi på Alice i eventyrland, med Johnny depp, og den ble rett og slett stygg når den ble oppskalert. Eller rettere sagt, spesial effektene ble stygge. (Bruken av blue- / green-screen ble overtydelig med "blurry" kanter rundt karakterene) Mens Toy story 3 derimot, ble utrolig fin. Dette sammenlignet med andre toppmodeller, som var koblet opp tidligere med samme BD spiller og de samme filmene.

 

Derfor så tviler jeg på resultatet i denne testen. erfaring fra "felten" tilsier rett og slett noe annet. Men syns det er litt morsomt at selv eldre mennesker på en 60-70 år kan se forskjell, eller at det er noe spesielt, og ikke de ansatte i TEK-redaksjonen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...