Gå til innhold

Denne maskinen heter Mjølnir...


Anbefalte innlegg

Introduksjon:

Jeg heter Thor og dette er min nye maskin ved navn Mjølnir, som jeg har brukt den siste måneden på å optimaslisere og overclocke (samt litt spilling).

  1. Fractal Design Define XL R2 Black Pearl Støydempet, M/ E/ XL-ATX (FD-CA-DEF-XL-R2-BL) (et monster av et kabinett)
  2. Corsair HX 850W PSU, 80 PLUS® Gold ATX 12V V2.31, 80 Plus Gold, Modular (CP-9020032-EU) (overkill, but there you go)
  3. Asus Maximus VI Extreme, Socket-1150 ATX, Z87, DDR3, 5xPCIe-x16, 4-Way SLI/CF (some more overkill)
  4. Intel Core i7-4770K Haswell
  5. Silverstone Tundra TD03 CPU Kjøler 1500~2500 RPM, 16~33.5 dBA (90103) (hadde ingen forventninger - storfornøyd)
  6. ASUS Radeon R9 280X 3GB GDDR5 (R9280X-DC2T-3GD5) (3GB av ram på GFXen er ikke nødvendig med mindre mann har flere skjermer -- eller PLANLEGGER at mann skal ha flere skjermer, altså plass til teksturer)
  7. Samsung 840 EVO 250GB Basic SSD som kan ("i teorien") lese 540MB/s og skrive 520MB/s (MZ-7TE250BW) (etter Samsung sin egen benchmark har jeg mer enn ytelse enn det som er reklamert, men etter Windows Explorer å dømme tar det litt tid før filkopiering en gang når 450MB/s ytelse)
  8. SEAGATE Barracuda® 3TB SATA 6Gb/s (SATA 3.0), 64MB, 7200RPM (ST3000DM001) (lagringsenhet; nuff said).
  9. Kingston HyperX hukommelse - 16 GB : 4 x 4 GB 1333Mhz min og 2400Mhz maks OC (les nedenfor for å finne ut hva jeg kjører den på)
  10. 2 x NF-A14 PWM 140x140x25mm 4-pin PWM, 300rpm min og 1500/1200rpm max (erstattet Arctic Silver viftene som kom med Define XL 2)
  11. 2 x NF-F12 PWM 120x120x25mm 4-pin PWM, 300rpm min og 1500/1200rpm max, med Focused Flow™ System (erstattet Silverstone viftene som kom med Silverstone Tundra TD03 som skal festes på begge sidene av radiatoren i en push-pull effekt)

Byggkvalitet:

Når det gjelder kabinettet kjøpte jeg et alt for stort skap. Men jeg er storfornøyd med bygg kvaliteten, at den kommer med lyddempede vegger, samt hvor romslig den er. Men jeg trengte absolutt ikke et så stor skap når jeg tenker på det i etterkant, selvom jeg er en datamaskin entusiast. Muligens vil jeg putte inn en større og mer effektiv radiator for å kjøle både CPU og GPU (i fremtiden altså). Men jeg lurer også på om jeg kommer noen gang til å bruke mer en 1 PCIe port.

Dette er fordi hovedkortet (Asus Maximus VI Extreme) har det samme problemet som de fleste hk'er: for å splitte PCIe "lane'ne" brukes en PLX chip som enten kan slås av for å gi en port "native" 16X PCIe hastighet, eller en rar blanding av flere hastigheter. For eksempel vist jeg vil kjøpe meg et PCI kort (om det så er en SSD eller et lydkort) må jeg kjøpe enda et PCI kort til. Hvorfor? Fordi PLX chippen på hk'et kjører enten 2 PCIe kort på 8x-8x, 3 kort på 8x-16x-8x eller 4 kort på 8x-8x-8x-8x (pluss 8x om jeg bruker M.2 porten som nå egentlig brukes til Wifi/Bluetooth og som kan evt brukes som en RAMdisk på 32GB (ikke en dum idé egentlig). Derfor ville jeg da kjøpt to PCIe kort og stappet grafikk kortet i 16x inngangen. Men jeg lurer på om grafikkortet mitt (Asus R9 280X) faktisk yter hele 16X eller om grafikkortet i det hele tatt yter mer enn 4GT/s (altså 8x)? Burde jeg ærlig talt egentlig bry meg om disse dimensjonene? PCIe 4.x er mest sansynlig ferdig til neste år og kan nå hk markedet til neste vinter (men dette er selvfølgelig lite sansynlig). Altså istedenfor 16X (8GT/s) som maks hastighet får vi 32X(16GT/s) som maks hastighet, som igjen betyr at vi kan kjøre 2 grafikkort på 16x hastighet hver. Vist PCIe 4.x er bakvendtkompitabel med PCIe 3.x (gen3 altså) kan det lede til at hele PLX greien blir en non-issue og at jeg muligens kjøper en ny R9 280X når jeg kjøper meg et PCIe 4.x hk i fremtiden for å kjøre CrossFire. For ikke å snakke om DDR4... that's another discussion.

Men når det gjelde HKet: den har trådløs a/b/g/n/ac og bluetooth 4 kjørende på den førnevnte M.2 port, den er laget for overclocking (og bruk av LN2 kjøleløsning - noe jeg kunne tenkt meg å prøvd å fremtiden), har to BIOS chips som forhindrer at hken blir "bricket" i et forsøk på å overklokke maskinen, to harddisk kontrollere (altså Intel sin Z87 harddisk kontroller og en ASMedia harddisk kontroller) som tillater en sinnsyk mengde med harddisker og selvfølgelig har chipsettet kjølerammer med "Republic of Gamers" logo på. Jeg vil og si at strømspareløsningen i AI Suite virker lovende og sier at jeg sparer 07.7w... yay... men at CPU sparer 33.4 wat mens den kjører en video (thank you, Haswell). Jeg har ikke stilt strømsparing på fult fordi jeg overclocker. Vist jeg hadde ungått det... who knows?

Jeg erstattet viftene på radiatoren og i kabinettet med Noctua vifter som lager mye mindre lyd, er mye mer effektivt når det gjelder kjøling fordi viftene er designet for å ha en god airflow airflow, de har laget en konstant stabil tempratur med lite viftebruk i det hele tatt på min maskin og det eneste negative mann kan si om viftne er at de ser ut som de ble designet på 70-tallet (bej ramme med brune vifter). Vist ikke alt og alle er HELT stille i rommet er det ingen sjanse for at du hører maskinen (kjøleskapet mitt blir sjalu lager mer lyd enn maskinen min for oppmerksomhet), og de er forsatt ganske så stlle når jeg tyner maskinen for hver minste lille dråpe av ytelse. Jeg VIL der imot nevne en newb ting jeg gjorde, som var å vende viften på toppe av maskin opp - som lagde MYE lyd fordi airflow systemet skapte mye kaos inni selve boksen. Jeg ble litt bekymret om kjøpet var bortkastet, men så vendet jeg viften ned og fikk et "genius moment" med meg selv. Men at viftene lager lite lyd er grunnet viftene og DirectCU II systemet på grafikkortet og Tundra TD03 kjøleløsningen på CPUen. De er så stabile i høy ytelse at viftene på kabinettet sjeldent begynner å spinne -- selv når grafikkkortet kjører overklokket. Men dette KAN være et minus... sist jeg åpnet maskinen etter å ha spilt "Ass Creed: Yarr, we be pirates now" en liten stund merket jeg at det var litt varmt inni skapet når jeg putter hånden min i nærheten av radiatoren, hk'et og gfx'en. Dette skyldes vell vifte profilen... muligens må jeg skifte dette og la viftene kjøre litt hyppigere...

Overklokking:

CPUen og GPUen er begge overklokket. CPU'en ligger stabilt på 4.6GHz uten å ha økt Intel "strap" (altså 46.00x amplifier på 100MHz strap - og jeg har ikke peiling om dette har noen effekt, men jeg prøvde å kjøre 125MHz strap og det likte ikke maskinen). Minnet har jeg kjørende på 1600Mhz med 9-9-9-24 timing (dog den har en maks av 2400MHz som gjør at den krever høyere timing som ikke er optimalt for gaming). GPUen har en standard clock av 1070MHz, med 1200mV og 6400MHz klokket minne (pluss 100% strømmål og som regel står den på 20% viftehastighet). Når den kjører overklokket kjører den 1230MHz, 1300mV, og 6600MHz klokket minne (med 120% strømmål og viften kjører kanskje 10% mer enn vanlig). Denne blandingen har gitt meg en fantastisk sømløs spileopplevelse, for ikke å nevne at jeg har en FPS som jeg foretrekker i Star Citizen sin "Hangar Modul" - og den kjører smoothly ("so... much... bloom... blinding me...!"). That being said: jeg kjører ikke alle spill i 1080p, både fordi det er noen problemer med framerate i noen spill og at TV skjermen min suger i fremstille 1080p (selvom den skal teknisk sett støtte det -- fucking Thomson).

Programvare:

Jeg kjører Windows 8.1, har installert alle driverene fra nettet, brukte ASUS AI Suite III som var veldig hjelpsom og enkel i bruk når jeg overclocket maskinen, Samsung Magician som "tweaket" Windows og slo på Rapid modus for å forbedre hastigheten på SSD'en (tydligvis mui importante) og GPUTweak som jeg brukte i korrospondanse med en blogg for å få overklokket GPUen til en stabil instilling. Jeg skal seff prøve SteamOS når den kommer ut, men jeg vil helst prøve AMD driverene på LinuX NÅR SteamOS faktisk slippes (og jeg håper på at AMD og Nvidia ikke har gått inni hemlige avtaler med Valve for å produsere drivere om er låst til SteamOS plattformen).

Ass Creed: YARR! - Full instilling, 1080p, ultra settings... har ikke FPS men jeg kan si at den kjører som oftest smoothly
Shadow Warrior - Kjører helt fint på ultra settings, men ikke full 1080p... no good fps
Far Cry 3 max settings - Samme som førnevnte
Battlefield 4 - Full instilling, 720p... har egentlig ikke prøvd 1080p... turn aroouund...


Spørsmål:


  1. Har du troen på AMD Mantle og R9 serien? Jeg har ikke akkurat 290, eller 290X, men 280X har vist seg å være formidabel og kompitabel med Haswell (men der imot skal alle grafikk kort med GCN arkitekturen teoretisk sett støttes av Mantle -- men teoretisk sett kan det og fungere for Nvidia).
  2. 4770K er en av de "overklokkbare" CPUene i Haswell arkitekturen. Den kan overklokkes.. til et viss punkt har jeg lest. Er Bulldozer svaret?
  3. 4 kjerner og 8 tråder: har dette noe effekt på gaming eller er ryktene sanne at flere kjerner er bedre enn flere tråder? Jeg har tenkt å bruke maskinen til litt lydproduksjon og hyperthreading er faktisk ganske effektivt i dette området (Ableton, ProTools, Cubase, StudioOne, osv).
  4. RAM timing er vist det viktigste for gamere (altså enten har du 9CL eller lavere ellers har du kastet bort pengene dine). Er dette strengt talt sant? Minnet min kan kjøre 2400Mhz med en 13-13-13-31 timing. Er dette værre enn 1600MHz med 9-9-9-24? Alternativt kan jeg sette rammet ned til 1066MHz med 7-7-7-20 timing... hva er best-use scenarioer i forhold til RAM timing?

Håper dette inviterer til diskusjon [smile.gif] Vist dere vil ha bilder av skapet og komponentene, samt korte gameplay videoer eller benchmarks så er det bare å si ifra (jeg har ingen peiling hva slags benchmarking programvare dere foretrekker og vil lære mer om maskinvare og "PC" datamaskiner :p

Endret av Third3ye
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...