Gå til innhold

Gullgraving i norge


OPL

Anbefalte innlegg

Usikker på om dette er riktig plass men prøver.

 

Har tenkt litt på gullgraving i det siste, hadde vært gøy og hatt det som jobb. Selv om det nok er umulig, man trenger vel å finne 2kg gull i året for en grei lønn.

 

Har sett litt på et gullkart og ser at det ikke er noe særlig gull på sørlandet. Er det fordi ingen har leitet noe særlig? Hva med lågen?

 

På discoverychannel så dro de ut i båter å sugde opp fra bunn så hadde de en gullvask i båten, var faktisk noen som levde av dette. Kan det være noe gull i havet?

 

Hadde vært drømmejobben.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva med å reise utenlands? Gullgraving i Norge er ikke big busniess og man tjener ikke mye og det koster mye å finne dette gullet. Det koster altså mer enn det gevinsten kommer til å være, men på en annen side så forstår jeg at det kunne vært spennende. Mitt råd er at du drar til Afrika, canada, USA, eller ett annet land hvor det finnes litt mer gull enn i Norge for å si det slik. Men gullgraving i andre land er ikke så veldig lønnsomt om du skal drive på egenhånd. Da bør du eventuelt jobbe for noen og om du f eks fdar til Afrika så er det risikofylt med tanke på at gull jo er meget verdifullt og i Afrika så er det en del personer som vil ha dette gullet.

 

Ellers så er ike det du ser på discovery real med slik virkeligheten er alltid. Dermed kan det være lurt å tenke seg om to ganger for å si det slik.

Lenke til kommentar

Det er en del risiko med dykking, spesielt hvis du er alene. Hvis du dykker sammen med noen, må du dele skattene med dem.

 

Det er mulig å drive på med en metalldetektor, på den måten kan du finne gamle mynter, smykker som er mistet, etc. De som driver med metalldetektorer sier at det ikke lønner seg, pga at de må spørre grunneierne før de leter, og de må levere inn gamle mynter til museet. Hvis du skulle bli rik på det, tror jeg du måtte overse regelverket og bli en "kriminell" metallsøker :) En hel del avfall vil jo også gi utslag på detektoren.

 

Angående gullgraving, har det vel sin grunn at de store gullrushene var på det amerikanske kontinentet.

Nylig ble en mann tatt i å hente sølv fra de gamle sølvgruvene på Kongsberg.

Lenke til kommentar

Tror du i så fall vil bli veldig skuffet. Det gullet som evt. er der ligger jo svært dypt nede i bakken. Og du må jo knuse store steinmasser for å få ut gullet.

Regna med det, men er jo alltid en sjangse for at det ligger en klump i overflaten et sted

Lenke til kommentar

gold-mnn_0.jpg

Minner meg veldig om dette. :)

 

Jeg tror om at du skal satse på gullgraving så bør du ha store maskiner som kan gjøre jobben lettere. Da blir det isåfall et sjansespill som i Gold Rush der man ikke kan vite helt sikkert om man finner tilstrekkelig med gull til å dekke utgiftene, men kan jo tenkes at når man finner noe så er vell adrenalinet til topps!

Lenke til kommentar

Jeg så nettopp på dette programmet nå ikveld :) Liker å følge med på dette, og det er morsomt å se på! :D

 

Enig! Ser ikke veldig mye på det selv men faren min har sett alle sesongene. Synes det er veldig artig og spennende å se på, også tror jeg det er i den serien han 17-åringen tar over hele bedriften hvis jeg ikke husker feil, og det er litt utrolig i mine øyne. :)

Lenke til kommentar

 

Enig! Ser ikke veldig mye på det selv men faren min har sett alle sesongene. Synes det er veldig artig og spennende å se på, også tror jeg det er i den serien han 17-åringen tar over hele bedriften hvis jeg ikke husker feil, og det er litt utrolig i mine øyne. :)

Ja, det var vell for to sessonger siden det tror jeg, ellr var det forrige sessong? Er ikke helt sikker, men husker i hvert fall at han tok over bedriften, og det var ganske utrolig, ja! :)

Lenke til kommentar
  • 2 år senere...

Hei!

 

for par dager siden så kom jeg bort i gulljakt på youtube (bare helt sånn random), altså folk som leter etter gull, etter å ha sett den første videoen, fortsatte jeg å se flere videoer hvor folk finner gull ved elver og graving, dette ble ganske interessant for meg og jeg har lyst for morro skyld prøve meg på dette.

 

Vi vet gull ble til for mange år siden og finnes omtrent overalt i verden, men finnes det faktisk overalt? Jeg har ikke et elv i min by eller ikke et sted hvor det er masse vis av steiner hvor gullet kunne ha stoppet opp og gravd seg nedover. Kan jeg muligens finne gull ved sjøer, kanten av stranda, i et skog ikke langt unna havet om jeg graver nedover?   

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

Vi vet gull ble til for mange år siden og finnes omtrent overalt i verden, men finnes det faktisk overalt? Jeg har ikke et elv i min by eller ikke et sted hvor det er masse vis av steiner hvor gullet kunne ha stoppet opp og gravd seg nedover. Kan jeg muligens finne gull ved sjøer, kanten av stranda, i et skog ikke langt unna havet om jeg graver nedover?   

Det er riktig at gull finnes (grovt sett), over hele verden. Det finnes i de fleste land. Og det har vært funnet gull i flere fylker (les; kommuner) rundt om i Norge. Det utvinnes vel fremdeles noe gull i Finnmark. Og jeg tror det er en person, som finner nok til å leve av det. Har vært et program på tv om karen, for noen år tilbake.

 

Kommer med en forenklet forklaring og jeg er ingen ekspert. Gullet som er utvunnet de siste årene, er dannet for millioner av år siden og blitt til langt nede i jodskorpa. Det har kommet til overflaten, ved at "jordplater" har skjøvet seg oppå andre "plater" (en type jordskjelv) og en får landheving. Press fra slike "jordplater" hever også landområder, eks. India presser så hardt mot kontnentet lenger nord, at Himalaya fremdeles stiger i "været". Selv våre fjell, blir stadig høyere, eks. Galløpiggen. 

 

På en slik måte har "gullet" stadig kommet nærmere jordoverflaten. Og via mange istider og nedsmelting av disse isbreene. Så har isen (med stort trykk) sklidd sakte nedover mot havet. Og det har løsnet steinblokker som skurer mot fjellet, som igjen løsner mer stein og grus (fra løsere fjell) og videre lager morenegrus og sand. Alt dette presset fra de store steinblokkene og grusen, lager dype furer i jordskorpa (les, fjellet) og det er på den måten bl.a. Sognefjorden ble skapt. På denne måten er gull kommet til overflaten (eller nærmere). Og når dette stein/grus laget har gravd ned i en gullåre, løsner klumper, som igjen er knust videre, til mindre partikkler på sin "vandring". Gullet følger med grus og vann i retning av havet. Og da kan det være gull, både i gamle elveleier, i elver og en del gull har også nådd helt ut i havet.

 

Men problemet er at "jordskorpa" består av mange slags fjell og det er KUN i lag med kvarts (tror det er en sort type), at en finner gull. Og det - er ikke over alt! Og det gullet som finnes i elveleier, fjorder og i havet, MÅ ha kommet fra et fjell hvor rett type kvarts er blitt "avdekket" og så skrubbet på.  Den type kvarts finnes ikke over alt i Norge (samme med andre land)! Så det er ikke bare å begynne å grave i en bekk, eller på jorde, eller i en skogsbunn, for å finne gull.

 

Selv om det er funnet og utvinnet noe gull, forskjellige steder i Norge (opp i mellom tidene), er det ikke noe sted funnet drivverdige skjerp, som kan utnyttes kommersielt. Og i tilegg til at mange privatpersoner og proffe har leitet, er det ikke funnet noe å bli rik på. Det  er nå for få år siden, også gjort en ganske grundig kartlegging av mineralforekomster her i Norge. Var vel dårlig med gull.

 

Vi har en rik sølvåre, men den ligger for dypt til at det (i dag) er drivverdig. Det er fortsettelsen av sølvforekomsten på Kongsberg, som går i østlig retning.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Du vil nok kunne finne gull i dei fleste lausmasser som er etterlatt av rennande vatn. Enten det er langs elvar eller bekkar, sandtak frå istida eller havbotnen.

Trikset for å kunne vaske etter gull er å finne ein plass der gullforekomsten er så stor at det vises igjen i vaskefatet ved at gullklumpane er forholdsvis store.

 

Der det er lite gull så vil den eine gullpartikkelen fort bli kasta ut igjen utan at den bli oppdaga. Dette gjer at det er nesten heilt nødvendig å vaske etter gull med eit vaskefat med gummi- eller ullteppe i botnen av fatet. Då tar det lenger tid å vaske, men fordelen er at det som eventuelt er av gull blir liggande igjen i fatet lenger.

Når det er lite gull så må du også være forberedt på å grave opp forholdsvis mykje lausmasse før du i det heile tatt finner sand, ofte så vil gullet ligge heilt nederst i sanden mot grunnfjellet.

 

 

Du må også sette deg inn i regelverket for gull- graving/vasking. Utgangspunktet er at du må ha grunneigarens tillatelse, i tillegg vil staten også ha eigarretten på enkelte forekomstar uavhengig av kven som eig grunnen. Dette gjer at det heller ikkje på offentleg/statleg grunn er fritt fram for å leite etter gull.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...