Gå til innhold

Hvis Norge varsles rammet av en stor asteroide om en uke, hva gjør du?


Simen1

Anbefalte innlegg

Denne videoen viser hva som skjer dersom jorda rammes av en gigantasteroide med 500 km i diameter i 20 km/s:

 

 

Den som utryddet dinosaurene og 75% av alle arter på jorda, samt lagde Chicxulub-krateret var mye mindre: 10 km i diameter (20 km/s?) og ca 1/125000 av massen til den på 500 km.

 

Se for deg følgende scenario: Dagsrevyen melder kl 19.00 i dag at de nettopp har fått informasjon om en 10 km asteroide på vei mot jorda. NASA, CNN og BBC har minutter tidligere informert om det samme. De vet at nedslaget er beregnet til å være om nøyaktig 1 uke i Norskehavet, midt mellom Trøndelag og Island, ca 500 km fra Norskekysten. Dagsrevyen vet ikke så mye mer enn det.

 

Impact_event.jpg

 

Du googler kjapt dinosaurutrydderen og finner ut av at konsekvensene for Norge vil bli enorme. En megatsunami med noen titalls meter høyde vil ramme kysten av landet. Glødende biter vil ramle ned over hele Skandinavia og starte branner over alt (1/4 dag varighet) Glødende vinder på mange hundre grader vil feie over og grille Skandinavia (3 dager varighet). Jordskjelv vil gi ras og ødelegge veinettet i hele Skandinavia. Jordas samlede matproduksjon vil falle med 90% over natta og ta seg sakte opp over de neste 100 årene.

 

sde_compare-asteroid-impact1.jpg

 

Alle vil berge seg og sine, men de blir strengt pålagt å jobbe ut dagen, alt stenger kl 24 i kveld. Flyplasser, butikker, bensinstasjoner, båttrafikk osv. Du har fem timer på deg til alt stenger og en uke til nedslaget.

 

Hvordan maksimerer du overlevelsessjansene for deg og dine?

Hvor befinner du deg og hvor drar du?

Hvor mange mennesker tar du med deg?

Hvordan planlegger du flukten?

Hva tar du med deg?

Endret av Simen1
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg vil dra til innlandet i Russland. Jeg ville tatt med meg min familie og jeg ville hatt med meg det mest nødvendige for turen. F eks mat osv. Jeg regner med at når jeg kommer frem til Russland så vil jeg greie å finne noe selv. Hvor i Russland aner jeg ikke, men det skal være langt unna europa. Trolig i ødemarken.

 

Noe mer vet jeg ikke. Jeg har ikke for bredt meg på noe slik så jeg får håpe at det ikke skjer med det første :thumbs:

Lenke til kommentar

Da måtte du vært kjapp, for alt av bordeller og barer ville stengt om fem timer. Alle vil jo berge sitt og sine, inkludert horer og bartendere.

 

Men seriøst, jeg ville kjørt til bensinstasjonen med en gang og fylt tanken. Deretter skaffet et oljefat eller to, stjelt en tilhenger å ha de på og fylt oljefatene med diesel. Så ville jeg kjøpt et halvt tonn kompakt energirik mat, fylt det også i bilen eller på tilhenger. Da regner jeg med klokka har blitt 24. Deretter vann, familie, klær, soveposer, telt, kokekar, verktøy, spader, juveler/betalingsgjenstander, skiftet til vinterdekk og til sist pakket harddisken med alle familiebildene fra siste 40 år. Redigert: Og kamera og PC. Jeg ville jo ikke gått glipp av historiens råeste asteroidebilde. :p

 

Så ville jeg kjørt fra Tromsø, gjennom Finland og satt kursen mot Uralfjellene og Kasakhstan. I følge google maps er reisetiden til Chelyabinsk 46 timer og jeg må regne med det går med ca 300 liter diesel. Hadde jeg kommet frem tidlig ville jeg kjørt videre mot Irkutsk nord for Mongolia. Jeg ville hele veien fylt vann og diesel så ofte som mulig. I fjellene ville jeg funnet meg et passende bomberom, kjeller eller hule til beskyttelse mot nedfallet og de varme vindene. Tsunamien slipper man så langt opp i fjellene. Når det verste ragnaroket er ferdig etter noen uker eller måneder ville jeg først bosatt meg lokalt og etter et noen år kjørt tilbake mot Moskva, Finland eller Frankrike og bosatt meg der. Grunn: Fordi området er ryddet for folk og antagelig fruktbart nok til å kunne dyrke min egen mat. Samt lett å finne redskaper og andre ressurser.

Endret av Simen1
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hva skal man med penger når alt er stengt?

 

Jeg ville ikke solgt meg for en milliard til verdens peneste supermodell om det ville utsatt forberedelsene og flukten. Jeg risikerer ikke livet for et ligg. Ikke at en milliard kroner er særlig nyttig når det ikke blir mulig å bruke det.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Ville kastet meg i bilen og kjørt til sentrum. Først til polet og kjøpt alt det brennevin jeg kunne bære med meg og tatt ut alle penger, kjøpt mat og masse sigaretter. Plyndring hadde sikkert begynt ganske fort. Noe sexopplegg regner jeg med det hadde blitt liten anledning til. Alle kvinnfolk ville nok vært i panikk og sjokk.

 

Hadde dratt hjem og barrikadert meg. Ville begynt å drikke å røyke ganske snart. Siste par dagene ville jeg blitt edru igjen, og begynt og be en masse og be om syndsforlatelse og tilgivelser og sånt. Bare i tilfelle det kunne hatt noe for seg, man vet jo aldri.

 

Hvis det var en uke å gå på, ville de sikkert satt i gang et eller annet crazy forsøk på å sende en masse atomstridshoder eller noe mot asteroiden, de hadde jo ikke hatt noe å tape selv om sjansen for å manøvrere den bort var minimal.

 

Edit: Nå gikk jeg ut fra at det var sånn som på videon, at ingenting ville overleve.

Endret av Delvis
Lenke til kommentar

Jeg og min familie ville nok evakuert inn i bomberommet laget for sånne formål.

Anlegget er inni ett fjell og tåler atombomber, så jeg antar jeg er mer enn trygg nok der.

Anlegget kommer nok til å huse ganske mange tusen, men vet det er både mat og vann der for en god stund for ett stort antall mennesker. Det går også en elv gjennom anlegget som, om ikke tørker ut, vil gi ubegrenset med vann.

Anlegget er ~150m over havet, langt inn i innlandet, så jeg tviler sterkt på at en tsunami får noen nevneverdig effekt. Ja, dette anlegget finnes, jeg sitter boksavlig talt over det nå med inngang inn dit i kjelleren. Ville også tatt med en hel del fiskeutstyr. Når ting roet seg ned vil jeg anta at fisken fortsatt kan overleve en god stund, den blir tross alt ikke berørr i særlig grad av den varme vinden.

 

Ville åpenbart hamstret så mye mat jeg kunne og antagelig gravd ned det jeg ikke tok med i bomberommet. Vil tro at det jeg graver ned klarer seg uten noe skader da det er vind og vann som er den store fienden. 1 meter ned i en vanntett sekk er nok mer enn nok til at det ikke blir påvirket.

 

Sånn jeg ser det er det ikke selve tsunamien eller det i dagene etter som er problemet, men de neste 100 årene.

 

Når det gjelder de 5 dagene man har til rådlighet, søke opp og skrive ut overlevelses-tips og guider, samt det jeg kan om jordbruk. Tror ikke jeg ville rømt landet, spørs litt hva myndighetene hadde sagt og tilbydt.

 

Om jeg hadde rømt ville jeg dratt sørover, for å slippe unna vinteren. Hadde da tatt med meg det jeg kunne av mat. Hadde tatt med nærmeste familie og dratt, sørget for at ATV``n ble med da den kan bli nyttig. At matproduksjonen går ned 90% kan løses ved å slutte å spise og produsere kjøtt. Det går med ca 10kg korn/tilsvarende på å lage 1 kilo kjøtt, så her kan man tjene inn mye.

Lenke til kommentar

Hvilket anlegg er det? I Tromsø har vi en stor parkeringstunell/bomberom med plass til sikkert mange tusen mennesker, men jeg vet ikke om det er noe vannmagasin eller matlager tilknyttet. Jeg regner med at Tromsøs bygninger vil jevnes med jorda i scenariet både på grunn av tsunami og varme vinder og glødende nedfall. Nord-Norge er ikke gunstig for landbruk sammenlignet med Sør-Finland, Moskva og Irkutsk så det er spørs om det hadde vært noe poeng å barrikadere seg her. Men det kan jo hende man ikke får noe valg dersom tidenes "påskeutfart" blokkerer veiene ut herfra. Befolkningstettheten er jo ikke så voldsom her at det ville blitt de blodigste krigene om maten her. Om fiskebestandene overlever er jeg usikker på. Ferskvannsvassdrag vil stort sett fylles med saltvann og sjøen vil fylles med grums fra nedslaget.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Gjøvik olympiske fjellhall, det er en hel del mer enn bare skøytebane og badebasseng der.

Greit nok at ferskvannsvassdrag vil fylles med saltvann, men det er da en grense på hvor høyt opp dette går. Om elva her blir fylt vil jo det renne ut igjen og elva igjen fylles med ferskvann fra kilden vannet kommer fra. Om det skjer snakker vi om bølger på over 300 meter, langt unna havet.

Lenke til kommentar

Her i norge burde man kanskje ha mulighet lage en gigantisk sånn hall inni fjellheimen en plass, som kunne rommet omtrent hele befolkningen.

Upraktisk med 1 hall vel?

Greit nok å bygge den, det får man til men reise dit vil ta lang tid.

HVor skulle man hatt en sånn hall? Midt i norge, så de aller fleste måtte reist veldig langt?

Hardangervidda, nærmest mulig storbyene, men da veldig, veldig langt unna nordnorge?

 

Tror Norge totalt sett har mer enn nok haller til å huse hele befolkningen, problemet er at disse gjerne er tomme for både mat og drikke, og at de mangler vedlikehold så de muligens er helsefarlige å være i. Tenker da på gamle bunkere fra 2. verdenskrig og lignende, for de er det MANGE av. Tror det er en mye bedre løsning å evt ha bomberom lokalt, sånn som de fleste byer har i en eller annen form.

 

Uansett vil det være for seint å tenke på å bygge noe 5 dager før det smeller.

Lenke til kommentar

aklla: Den fjellhallen ser ut som et godt skjul. Såpass nært nedslagspunktet som Norskekysten er regner jeg med tsunamien blir 300 - 1000 meter høy*. Fjellskred og jordskjelv i Alaska har vist at en tsunami som "bare" var et par hundre 516 meter høy har "skvulpet" mye lengre oppover fjellsiden. Kilde. Fjorder og daler vil virke som kile og høydeforsterker for tsunamier og føre de langt inn over landet. Jeg regner med tsunamien ville skylt over vannskillet, utenom de høyeste fjellene og oversvømt mesteparten av Østlandet med både saltvann og mudder fra sjø, jordsmonn og vegetasjon på land. Kanskje med 50-100 meters stigning av Mjøsa som resultat og dermed en heftig flom nedover Glomma, Akershus og Østfold. Deromkring vil flommen møte tsunamien som har tatt veien via Sørlandet og Skagerak. Saltvann og mudder vil ikke vaskes ut på kort tid. Ikke før det har rent svært mange års nedbør gjennom vassdragene vil det bli nogen lunde drikkelig og dyrkbart. Tror jeg.

 

Chicxulub krateret har en diameter tilsvarende Hamar-Tønsberg, men denne traff trolig grunt vann. Lander en asteroiden i Norskehavet, der jeg beskrev så er det ca 3 km dybde. Vannet vil sikkert ta unna mye av energien før det braker ned i havbunnen og blir et mindre krater. Men det er ingen fordel at vannet tar unna energien. Det betyr en sinnsyk tsunami.

 

Delvis og aklla: Det er en mange rommelige og nedlagte gruver i landet, men de fleste går dessverre mer nedover enn oppover og står da i fare for å oversvømmes

 

 

* Redigert: 5 km høy var den vist for 65 millioner år siden. 5 km! Etter å ha lest dette endrer jeg planen fra Irkutsk til Himalaya. Med en livbåt fra oljeplattform på slep. Eller småfly/ballong med plass til hele familien. :)

 

Ny info: Tsunamien blir "bare" noen titalls meter høy.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

aklla: Den fjellhallen ser ut som et godt skjul. Såpass nært nedslagspunktet som Norskekysten er regner jeg med tsunamien blir 300 - 1000 meter høy. Fjellskred i Alaska har vist at en tsunami som "bare" er et par hundre meter høy har "skvulpet" oppover fjellsider til 600-800 meters høyde. Fjorder og daler vil virke som kile og høydeforsterker for tsunamier og føre de langt inn over landet. Jeg regner med tsunamien ville skylt over vannskillet, utenom de høyeste fjellene og oversvømt mesteparten av Østlandet med både saltvann og mudder fra sjø, jordsmonn og vegetasjon på land. Kanskje med 50-100 meters stigning av Mjøsa som resultat og dermed en heftig flom nedover Glomma, Akershus og Østfold. Deromkring vil flommen møte tsunamien som har tatt veien via Sørlandet og Skagerak. Saltvann og mudder vil ikke vaskes ut på kort tid. Ikke før det har rent svært mange års nedbør gjennom vassdragene vil det bli nogen lunde drikkelig og dyrkbart. Tror jeg.

Hallen holder, det er jeg ikke i tvil om, men om det skvulper over 600-800 meter så er nok alt vannet her for salt og for møkkete til at fisk kan overleve. Salt er også ett veldig stort problem for jordsmonnet. Men, mat vil være problematisk over alt. Jordbruk vil bli umulig her, det sammen gjelder åpenbart jakt og fiske.

Ettersom veiene også ville vært ødelagt og antagelig heller lite med nødhjelp så ville jeg nok heller flyktet sydover. Tyrkia ser ut som ett greit sted å flykte til, både mtp. klima og sikkerhet for tsunami. Tar ca 2 døgn å kjøre dit så det hadde gått fint. Bosatt meg ved kysten av svartehavet, som ser ut til å være så godt som helt skjermet for alt.

 

Jeg antok jeg ville være relativt uberørt av vannet, men så lenge jeg ikke er det må jeg nesten rømme.

Lenke til kommentar

Slik jeg ser det er det 2 problemer:

1. Overleve tidevannsbølgen

2. Komme tilbake til kysten for å fiske

 

Så kjøpe inn nødaggregater og proviant. Stjele tyngre utstyr og en trailer vis mulig etter at alt stenger. Planlegge ferden mot en nedlagt gruve eller fjellhall med noen naboer. Prøve å finne ut hvor det er mulig å gjenoppbygge en form for fiskerhytte mot kysten. Det neste problemet er vel da at det ikke vil finnes noen veier å komme seg ut til kysten igjen. Og her starter de store probleme som jeg ikke klarer å løse uten god planlegging.

Lenke til kommentar

Tja, da dette skjedde for 65M år siden, døde 75% av alle dyrearter ut. Sjansen for at en enkeltperson uten tilgang til store resurser skulle overleve noe slikt, er nok tilnærmet lik null. Det største problemet er nok ikke å komme seg unna selve katastrofen, men å overleve tiden etterpå med svært liten tilgang til mat. Arten mennesket hadde kanskje likevel hatt mulighet til å overleve siden det alltid finnes noen med tilgang til bunkere som kan fylles med store mengder mat, medisiner, og alt ellers de måtte ha bruk for i tiden det tar før en kan flytte ut igjen.

Skulle jeg derimot prøve å overlevd, ville jeg nok ha knabbet en diger firehjulstrekker, og deretter kjøpt/stjelt alt jeg kunne av mat, drivstoff, våpen, og ammunisjon. Ville nok også ha prøvd å fått med meg mest mulig av medisiner, alkohol, sigaretter, og snus. Ikke for å bruke selv, men for å handle utstyr og tjenester. Når det gjelder reiserute så er vel gjennom Russland stort sett den eneste ruten som er mulig å ta uten båt eller fly. Hadde jeg klart å komme meg inn i Russland, ville målet blitt å komme seg sørover så fort som mulig. Kanskje prøve å finne et trygt sted i Georgia, eller Tyrkia.

Jeg ville ikke solgt meg for en milliard til verdens peneste supermodell om det ville utsatt forberedelsene og flukten.

 

Neste dag får du melding om at hele greia bare var en feil på utstyret. :tease:

Lenke til kommentar

Var facinerende den videon om en på 500 Km/d. Har det truffet sånne før, syns han sa det hadde vært 6 ganger i jordas historie hvis jeg hørte riktig.

 

Om vi skulle bli truffet, tror jeg at jeg ville fortrukket en slik. Så hadde vi sluppet å knive og tulle om å berge oss, og så hadde den tatt med alle toppene sammen med oss andre. Fordi toppene har jo laget bunkere til alle politiske topper, rikinger og sånn mens vi massen ville krepert de aller aller fleste.

Det ville sikkert ikke blitt rare livet etterpå heller. Tilbake til steinalderen og barbari, med fare for å bli overfalt og drept av bøller hver eneste dag.

Nei skal det være så skal det være, det er vel så greit.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...