Gå til innhold

Det ultimate måltid, uten sukker, korn, meieriprodukter eller halvfabrikat.


Anbefalte innlegg

Hei.

Leste boka The Ultramind Solution (link til Amazon), og ble veldig inpirert til å følge dietten i boka. I dietten skal man holde seg unna sukker i alle former, korn, meieriprodukter, alkohol, kaffe og produkter som inneholder tilsetningsstoffer. Inntaket av rødt kjøtt skal også begrenses, med mindre kyrne er matet med kun gress. I tillegg anbefaler forfatteren hvilke vitaminer og mineraler man bør få i seg gjennom kosttilskudd. Dietten skal prøves ut i 6 uker, så kan man prøve å spise korn og meieriprodukter igjen, og man får se om man blir dårligere av det (ikke samtidig, først det ene, så vente 3 dager, så det andre).

 

Å holde seg unna for eksempel korn er litt vanskelig, men har funnet ut noe som er helt genialt; gryterett. Er bare å hive oppi alt som er sunt, og lage en stor gryte så man har mat til en hel dag. I den forbindelse er jeg ute etter å lage den ultimate gryterett.

 

I går lagde jeg en gryterett som besto av:

 

500 gram linser (tørre jeg hadde lagt i bløtt en dag).

250 gram hasselnøtter (knust i blender, så lagt i bløtt en dag).

600 gram kyllingfilet.

2 løk.

5 båter hvitløk.

2 tomater.

1 paprika.

1 brokkoli.

1 blomkål.

1 buljongterning med kyllingsmak (tror jeg skal droppe denne fremover, da den inneholder enkelte tilsetningsstoffer).

 

Alt ble krydret med karri og en pepperblanding (med salt og paprika). Og det smaket bra, ikke minst veldig mettende (tror det er mye på grunn av linsene).

 

Da var kasserollen full, selv om jeg hadde enkelte andre greier jeg også hadde lyst til å hive oppi, og som jeg tidligere har brukt, dette inkluderer; villris av forskjellige typer (står 95% "fullkorn" på pakken), potet, gulrot, sellerirot, kokosmelk og egg.

 

 

Det jeg lurer på er litt hva som er optimalt med tanke på balansen mellom protein, karbohydrater og fett. I den retten jeg laget nå sist, hadde jeg nok i hvert fall nok protein (både kyllingfilet, hasselnøtter og linser inneholder mye). Særlig det med å få omega 3 i gryteretten blir nok litt vanskelig, med mindre man tyr til fisk, noe jeg nok kommer til å teste med fremover. Har begynt å ta linfrøolje hver morgen, som inneholder mye omega 3 (og smaker helt forjævlig).

 

Setter pris på innspill, rundt hva jeg kan legge oppi gryteretten (powerfood), og hvordan jeg burde balansere protein, karbohydrater og fett. Nå skal jeg starte å trene styrketrening om en to ukers tid (må bare komme inn i spisevaner først), men er allerede ganske fysisk av meg da jeg har en fysisk jobb og sykler til jobb hver dag.

Endret av Paradokset
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Regnet meg litt fram rundt proteinet. Trenger visstnok rundt 2,75 gram protein per kg gram (når man trekker fra fettet, som nok er over 10% hos meg) om man sikter seg på å bygge mye muskelmasse. Selv veier jeg kun 62 kg, og trekker man fra 10% har man rundt 55kg, som ganger 2,75 gram blir 151 gram protein jeg maksimalt vil få behov for, over en hel dag. 600 gram kyllingfilet (27,9% protein) inneholder rundt 168 gram protein. Så da har jeg egentlig dekt behovet for protein kun på kyllingen. 500 gram røde linser (27% protein) inneholder 135 gram protein. Mens 250 gram hasselnøtter (15% protein) inneholder 37,5 gram protein. Da vil totalt gryteretten min inneholde 340 gram protein, noe som er mer enn nok for en dag. Nå greier jeg forsåvidt ikke spise alt på en dag, men tror jeg greier 75%, så totalt vil jeg få i meg 255 gram protein fra kyllingen, hasselnøttene og linsene. Kan trygt gå litt ned på proteinrik mat i gryteretten.

Lenke til kommentar

Jeg skal ikke prøve å kaste planen din i vasken. Men å opprettholde et slikt kosthold over år med trening er nok veldig vanskelig. Du trenger heller ikke såpass med protein. Det holder med 1,5g per kg kroppsvekt, så rundt 100g er nok fint for deg sammen med et kalorisk overskudd på 300-500kcal.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Mark Hyman som står bak boken er verdt å høre på. Han står også bak Funksjonell medisin som jeg har stor respekt for og rådene hans er godt fundamenterte. Skulle ønske leger visste om dette. De har en meget god og praktisk tekstbok som er vel referert til salgs i tillegg til gode konferanser. Du eliminerer mye av det vanlige folk reagerer på med å følge dette, men om du vil være 100% sikker så kan du ta en intoleranse-test. Jo mindre du trigger immunsystemet unødvendig jo bedre er det. Du bestemmer også til en viss grad mikroflorasammensetningen i fordøyelsessystemet med hva du spiser, og dette har helsemessig betydning.

 

Bruk gjerne godt med forskjellige krydder. Mye av det har tilnærmet medisinsk virkning. En god karri-blanding synes jeg personlig er et must.

Bruk også gjerne animalsk ghee (klarnet smør fra innvandrerbutikker) og Cocosa kokosolje fra helsekost i maten.

 

Hasselnøtter er forresten et ganske vanlig allergen.

 

Prøv å følg regimet ditt litt over tid og se hva som skjer. Jeg tror du kommer til å bli positivt overrasket.

Husk også på at dietten ikke er alt, men en viktig hjørnestein.

Lenke til kommentar

Jeg skal ikke prøve å kaste planen din i vasken. Men å opprettholde et slikt kosthold over år med trening er nok veldig vanskelig. Du trenger heller ikke såpass med protein. Det holder med 1,5g per kg kroppsvekt, så rundt 100g er nok fint for deg sammen med et kalorisk overskudd på 300-500kcal.

Er nok de første 30 dagene som er vanskeligst, etterhvert blir det rutine ;) . Men ja, har kommet fram til gryterett fordi det er lett, kan lage frokost og lunch dagen før. Angående proteinet tok jeg utgangspunkt fra boka "The Four Hour Body" av "Timothy Ferriss" (link til Amazon). Boka handler om hvordan man kan "hacke" kroppen sin, prinsippet det går ut på er å gjøre de 2,5% som står for 95% av resultatene. Han har visstnok lagt på seg 15,4 kg muskler på 4 uker; http://www.fourhourworkweek.com/blog/2007/04/29/from-geek-to-freak-how-i-gained-34-lbs-of-muscle-in-4-weeks/ . Nå blir ikke målet mitt å få det samme, men i treningsprogrammene hans anbefaler han 2,75 gram protein per kg kroppsmasse uten fett (lean bodymass), og jeg blir nok å følge hans protein anbefalinger så lenge jeg også følger hans treningsprogram.

Lenke til kommentar

Mark Hyman som står bak boken er verdt å høre på. Han står også bak Funksjonell medisin som jeg har stor respekt for og rådene hans er godt fundamenterte. Skulle ønske leger visste om dette. De har en meget god og praktisk tekstbok som er vel referert til salgs i tillegg til gode konferanser. Du eliminerer mye av det vanlige folk reagerer på med å følge dette, men om du vil være 100% sikker så kan du ta en intoleranse-test. Jo mindre du trigger immunsystemet unødvendig jo bedre er det. Du bestemmer også til en viss grad mikroflorasammensetningen i fordøyelsessystemet med hva du spiser, og dette har helsemessig betydning.

Ja, virket som en veldig god bok. Mye bra, men også en del jeg ikke kommer til å følge, slikt som det rundt elektromagnetisk stråling, da det rett og slett er for "vanskelig", og forskningen heller ikke er så veldig klar her. Fikk litt noia for å ha mobilen min i lomma etter at jeg fant ut den dreper sædceller (i følge 4-Hour Body, hvor Timothy Ferriss fikk dette målt da han ville legge sædceller i sædbank). Men ga opp etterhvert, da jeg ikke greide å ha mobilen tilgjengelig når jeg var på jobb. Jeg skal nok teste litt mer etterhvert, men nå er det nok å få kostholdet på plass.

 

Hvor får jeg tatt en intoleranse test? Kan jeg bare spørre legen?

 

Bruk gjerne godt med forskjellige krydder. Mye av det har tilnærmet medisinsk virkning. En god karri-blanding synes jeg personlig er et must.

Bruk også gjerne animalsk ghee (klarnet smør fra innvandrerbutikker) og Cocosa kokosolje fra helsekost i maten.

Ja, skal sjekke ut mer rundt krydder, karri var i hvert fall helt genialt (brukte det for første gang på lørdag). Animalsk ghee er også noe jeg skal sjekke ut. Kokosolje er noe jeg har vært borti før, og handlet dette faktisk på en innvandrerbutikk, da prisen er mye lavere enn for Cocosa. Nå vet jeg ikke helt om det er like bra?

 

Hasselnøtter er forresten et ganske vanlig allergen.

Gjelder dette alle nøtter? Inkludert mandler? Nøtter inneholder mye bra fett, så derfor er det noe jeg fortsatt har lyst til å fortsette med. Er det slik at jeg kan oppnå allergi mot det om jeg spiser det i store mengder?

 

Tror forsåvidt jeg skal skifte over til valnøtter, da disse inneholder omega-3.

 

Prøv å følg regimet ditt litt over tid og se hva som skjer. Jeg tror du kommer til å bli positivt overrasket.

Husk også på at dietten ikke er alt, men en viktig hjørnestein.

Bestilte også multivitamin (Orange Triad (link)), Probiotics (Dr Mercola (link Ebay.co.uk)), D-vitamin og diverse annet, ut fra anbefalingene i boka til Dr Hyman. Men siden jeg bestilte det fra USA (i-herb.com) ble det stoppet i tollen, da produktene oversteg enkelte max-verdier for hva som er lov i Norge. Skal bestille på nytt, men denne gangen fra EU land slik at jeg unngår disse max-verdiene (fri flyt av varer innen EU, noe bra kommer det ut av EØS avtalen).

 

Trening er også viktig, veldig helsebringende og beste medisin mot betennelser (i The Ultrmind Solution skriver Dr Hyman mye om "inflammation"). I "dietten" hans, skal man gå minimum 30 minutter hver dag, noe jeg får dekt i dag med at jeg sykler til og fra jobb (15-20 min hver vei). Men skal også starte opp styrketrening mandag om en uke.

 

Det som var veldig interessant i boka, var hvordan stress er veldig farlig for helsen. Og hvordan man kan aktivere avslapningsresponsen ved å for eksempel ta dype pust (deep breathing excercise), så det er noe jeg har startet med. I tillegg er slikt som meditering bra, og noe jeg har brukt å gjøre for 20 minutter hver dag tidligere, men har sluttet. Har tenkt å starte opp igjen, men først skal jeg få spisingen på plass (best å fokusere på lite av gangen, og heller legge på mer etterhvert).

 

Ikke minst er positiv tenking bra, og det at man føler man har en "mening med livet". Hadde en periode i vår/sommer hvor jeg var veldig negativ av meg, så det med positivitet vet jeg er veldig viktig.

Endret av Paradokset
Lenke til kommentar

Å følge en sånn diett (plutselig eliminere gode xx kilder) kan slå uheldig ut. Her er det så mye å ta tak i men jeg velger å fokusere på hovedpoengene:

 

 

 

Å holde seg unna for eksempel korn er litt vanskelig

Grunnlaget for å eliminere all form for korn?

 

 

 

Inntaket av rødt kjøtt skal også begrenses, med mindre kyrne er matet med kun gress

Hvorfor eliminere en god jern, andre mineraler, enkelte vitaminer og protein-kilde? Og hva er kriteriene for hvor mye andel gress/grovfor som norske kyr hovedsakelig baserer seg på. Det er svært uvanlig å finne for som baserer seg på mais og lignende her i Skandinavia. I andre land er det andre praksiser. Gris er per definisjon "rødt kjøtt" og gris er omnivorene akkurat som oss mennesker.

 

For øvrig er vegetabilske kilder (ALA) en verre kilde til essensielle fettsyrer grunnet av lavere biotilgjenglighet ( ca. 10% i kortskjedete) sammenlignet mot marine kilder. (DHA & EPA)

 

Mye av kildene i den boken baserer seg på Mercola, som du også nevner i en annen sammenheng nedenfor. Personen er en kvakksalver til den store gullemedaljen og sprer uvitenskapelige metoder og spiller på folks frykt. Han har tjent seg styrtrik på å spre påstander som "Kreft er en årsak av sur pH" --> kjøp mine kosttilskudd og "AIDS er en fiktiv sykdom" og at HIV ikke fører til AIDS, men det er heller et psykologisk stress som fører til dette.

 

Han pusher diverse latterlige overdoser forskjellige vitaminer, derimot utrykket "vitaminpusheren Mercola" Vil du virkelig basere deg på en sånn type filosofi samtidig paradokset er komplett når selve hovedbildet i boken har en plante som er "kunstig laget" av mennesket? (brokkoli)

Endret av Dukien
Lenke til kommentar

Skal svare deg litt senere Dukien ;) .

 

 

Dagens middag; gryterett med følgende:

 

300 gram kyllingfilet.

1 stor løk.

5 båter hvitløk.

250 gram grønne linser lagt i bløtt i rundt 10 timer.

Ca 1 dl villris.

2 poteter.

3 gulrøtter.

150 - 300 gram kålrot.

En halv brokkoli.

En halv blomkål.

1 tomat.

1 paprika.

4 egg.

4 spiseskjeer kokosolje.

Litt fersk kruspersille.

Krydret med litt karri og pepperblanding (pepper, salt og paprika).

 

Driver å koker nå, men skal bli spennende å smake på.

 

 

post-305557-0-65567100-1378743161_thumb.jpg

Endret av Paradokset
Lenke til kommentar

Å følge en sånn diett (plutselig eliminere gode xx kilder) kan slå uheldig ut. Her er det så mye å ta tak i men jeg velger å fokusere på hovedpoengene:

Derfor jeg laget tråden ;) . Vil lage "det ultimate måltidet", slik at jeg får i meg alt jeg trenger.

 

 

Grunnlaget for å eliminere all form for korn?

Lest i boka "The Ultramind solution". Grunnen bak er vel at mennesker ikke er så gode på å fordøye korn, da vi evolusjonsmessig ikke er tilpasset det i like stor grad, og stoffene som ikke blir fordøyd (eller så var det stoffer som ble et biprodukt av dårlig fordøyelse) kan skade kroppen. Mennesker har ikke spist korn så lenge, derfor har vi biologisk sett ikke blitt så gode å fordøye det. Nå er korn forsåvidt noe jeg skal teste igjen, om 6 uker, for å se om jeg reagerer negativt på det.

 

Har også bestilt en annen bok jeg har fått anbefalt, som også anbefaler å unngå korn; "The Primal Blueprint (link Amazon)". Nå har jeg ikke fått boken enda, men så vidt jeg har forstått er det noen av de samme grunnene til at man skal holde seg unna korn der. Har forsåvidt også bestilt en bok som heter "The 150 Healthies Foods on Earth (link Amazon)" som også tar for seg kosthold, så satser på å være litt smartere om noen uker :) .

 

 

Hvorfor eliminere en god jern, andre mineraler, enkelte vitaminer og protein-kilde? Og hva er kriteriene for hvor mye andel gress/grovfor som norske kyr hovedsakelig baserer seg på. Det er svært uvanlig å finne for som baserer seg på mais og lignende her i Skandinavia. I andre land er det andre praksiser. Gris er per definisjon "rødt kjøtt" og gris er omnivorene akkurat som oss mennesker.

Skal jeg være ærlig husker jeg ikke helt hvorfor man ikke skulle få i seg rødt kjøtt som ikke er fedd med kun gress. Forsåvidt er boken skrevet mer for USA, så kan hende det er litt annerledes der, enn her hjemme i Norge.

 

 

For øvrig er vegetabilske kilder (ALA) en verre kilde til essensielle fettsyrer grunnet av lavere biotilgjenglighet ( ca. 10% i kortskjedete) sammenlignet mot marine kilder. (DHA & EPA)

Fant det ut. Må nok ty til annen omega-3 kilde også. Ikke minst lage gryterett med fisk.

 

 

Mye av kildene i den boken baserer seg på Mercola, som du også nevner i en annen sammenheng nedenfor. Personen er en kvakksalver til den store gullemedaljen og sprer uvitenskapelige metoder og spiller på folks frykt. Han har tjent seg styrtrik på å spre påstander som "Kreft er en årsak av sur pH" --> kjøp mine kosttilskudd og "AIDS er en fiktiv sykdom" og at HIV ikke fører til AIDS, men det er heller et psykologisk stress som fører til dette.

Har du lest boka? Nå skal det sies jeg ikke har studert kildene, så vet ikke helt hvor han refererer (vet bare at Dr Hyman referer mye). Noen linker til disse kreft og AIDS påstandene til Mercula?

 

Han pusher diverse latterlige overdoser forskjellige vitaminer, derimot utrykket "vitaminpusheren Mercola" Vil du virkelig basere deg på en sånn type filosofi samtidig paradokset er komplett når selve hovedbildet i boken har en plante som er "kunstig laget" av mennesket? (brokkoli)

I boka "The Ultramind Solution" skriver Dr Hyman hvordan de anbefalte daglige dosene av forskjellige vitaminer og mineraler, er laget av myndighetene i forhold til hva man trenger for å unngå mangelsykdommer, ikke hva man trenger for å ha en kropp som fungerer optimalt. Skriver også hvordan dagens grønnsaker inneholder mindre vitaminer og mineraler enn de burde, fordi de er grodd i dårlig jord, og det er brukt sprøytemidler, som ikke bare er giftig, men også får grønnsakene/fruktene til å bygge et dårligere immunforsvar, som igjen gir mindre "gode stoffer" for oss mennesker når vi spiser dem.

Endret av Paradokset
Lenke til kommentar

Forståelig, men vi mennesker er som sagt omnivore og alt spisende, dette innebærer korn. Og for om noe er relativt nytt så behøver det ikke å bety at det er ille. Det er utrolig mange nye matvarer som bare har eksistert i et par tiår, som for eksempel Kiwi. Betyr det at vi ikke er tilpasset denne? :) Det ble ikke gjort noen tester av kiwien før den kom på markedet og det viste seg i etterkant at noen var allergisk mot kiwien. Andre eksempler er brokkoli, banan, kyr etc. Ingen av disse har for så vidt vært igjennom kliniske tester.

 

Med det sagt så er jeg enig med at korn ikke bør dominere og et stort brødmåltid om dagen kan med fordel være nok, sett i sammenheng med en variert kost som en helhet. At proteinet i hvete er "tyngre" å bryte ned stemmer, men det er tatt helt ut av kontekst. Et meget viktig poeng her er at enzym-aktiviten opp/ned-reguleres ved fravær av dette og en av farene ved selvdiagnosering ved å eliminere meieri & korn er at de fleste vil tåle dette dårlig i starten når man re-introduserer dette igjen. Husk å ha dette i bakhodet. :) Men for de aller fleste vil korn overhodet ikke være noe problem.

 

Kan jeg spørre deg hva du skal teste deg for? Cøliaki?

Endret av Dukien
Lenke til kommentar

Har tatt bilder av kildene i boka, skal være sånn noenlunde leselig. Nå er nok ikke alt i boka rett, da man nok må regne med at en viss prosent av det man "vet" er feil, problemet er da å finne ut hvilke deler som er feil.

 

Nå har jeg ikke studert kildene noe, da vil jeg heller bruke tiden på å lese en annen bok.

 

 

 

post-305557-0-30024700-1378745750_thumb.jpg

post-305557-0-66167200-1378745762_thumb.jpg

post-305557-0-01895600-1378745775_thumb.jpg

post-305557-0-00207900-1378745788_thumb.jpg

post-305557-0-36760200-1378745801_thumb.jpg

post-305557-0-92768900-1378745813_thumb.jpg

post-305557-0-32544900-1378745827_thumb.jpg

post-305557-0-78867400-1378745840_thumb.jpg

post-305557-0-17422200-1378745908_thumb.jpg

post-305557-0-37012500-1378745921_thumb.jpg

post-305557-0-17326100-1378745935_thumb.jpg

post-305557-0-39354100-1378745948_thumb.jpg

post-305557-0-25331000-1378745962_thumb.jpg

post-305557-0-24108300-1378746094_thumb.jpg

post-305557-0-70767300-1378746107_thumb.jpg

post-305557-0-53849300-1378746120_thumb.jpg

post-305557-0-37863200-1378746133_thumb.jpg

post-305557-0-36755000-1378746146_thumb.jpg

post-305557-0-77046600-1378746158_thumb.jpg

post-305557-0-48923000-1378746174_thumb.jpg

post-305557-0-10592000-1378746222_thumb.jpg

post-305557-0-56140800-1378746236_thumb.jpg

post-305557-0-00254500-1378746250_thumb.jpg

post-305557-0-80099400-1378746264_thumb.jpg

post-305557-0-10228600-1378746279_thumb.jpg

post-305557-0-48120400-1378746293_thumb.jpg

post-305557-0-00464700-1378746307_thumb.jpg

post-305557-0-82542000-1378746320_thumb.jpg

post-305557-0-35910700-1378746365_thumb.jpg

post-305557-0-42846700-1378746379_thumb.jpg

post-305557-0-59742400-1378746392_thumb.jpg

post-305557-0-69053000-1378746405_thumb.jpg

post-305557-0-03242600-1378746420_thumb.jpg

post-305557-0-34499000-1378746433_thumb.jpg

post-305557-0-91128700-1378746445_thumb.jpg

post-305557-0-96344000-1378746458_thumb.jpg

post-305557-0-06017100-1378746505_thumb.jpg

post-305557-0-45125900-1378746518_thumb.jpg

post-305557-0-91066000-1378746532_thumb.jpg

post-305557-0-96148900-1378746545_thumb.jpg

post-305557-0-63705400-1378746558_thumb.jpg

 

 

Endret av Paradokset
Lenke til kommentar

Forståelig, men vi mennesker er som sagt omnivore og alt spisende, dette innebærer korn. Og for om noe er relativt nytt så behøver det ikke å bety at det er ille. Det er utrolig mange nye matvarer som bare har eksistert i et par tiår, som for eksempel Kiwi. Betyr det at vi ikke er tilpasset denne? :) Det ble ikke gjort noen tester av kiwien før den kom på markedet og det viste seg i etterkant at noen var allergisk mot kiwien. Andre eksempler er brokkoli, banan, kyr etc. Ingen av disse har for så vidt vært igjennom kliniske tester.

 

Med det sagt så er jeg enig med at korn ikke bør dominere og et stort brødmåltid om dagen kan med fordel være nok, sett i sammenheng med en variert kost som en helhet. At proteinet i hvete er "tyngre" å bryte ned stemmer, men det er tatt helt ut av kontekst. Et meget viktig poeng her er at enzym-aktiviten opp/ned-reguleres ved fravær av dette og en av farene ved selvdiagnosering ved å eliminere meieri & korn er at de fleste vil tåle dette dårlig i starten når man re-introduserer dette igjen. Husk å ha dette i bakhodet. :) Men for de aller fleste vil korn overhodet ikke være noe problem.

 

Kan jeg spørre deg hva du skal teste deg for? Cøliaki?

Grunnen til at jeg skal holde meg helt unna korn er som sagt at dietten i "The Ultramind Solution" sier jeg skal det. Dietten går over 6 uker, så får jeg se om jeg merker noen forskjell om jeg starter å spise. Kan hende dette ikke er den beste måten å gjøre det på, men gjør bare som jeg leste i boka. Men ja, skal holde i bakhodet det du sa om å enszym-aktiviteten, kan sikkert hende jeg blir dårlig av korn fordi jeg har holdt meg unna. Men nå gir vel heller ikke korn noen helsebringende effekt man ikke kan få fra andre matvarer?

 

Aner ikke hva cøliaki er(?). Så det jeg skal teste meg for er vel hvordan jeg tåler meieriprodukter og korn. Men hadde nok ikke vært dumt å teste seg ordentlig, er det mulig å be om en intoleranse-test av legen? Hadde også hatt lyst til å teste hvor mye kvikksølv og bly jeg har i kroppen, da det ikke er helt bra.

 

:)

Endret av Paradokset
Lenke til kommentar

Cøliaki er intoleranse å bryte ned proteinet gluten i hvete samt liknende proteiner fra rug og bygg, dette er man genetisk betinget for og hudtypene for vevstypene HLA-DQ2 og HLA-DQ8 gjør at risikoen for å ha cøliaki er til stede. Cøliaki er videre en autoimmun sykdom og vi vet ikke hvorfor immunforsvaret reagerer på dette men tilstanden er multifaktorell; hvor både miljø og arv ser ut til å påvirke.

Skal man få påvist glutenintoleranse må man ta en gastroskopi --> biopsi av tarmeller i tillegg til blodprøver for å måle spesifikke antistoffer. Det kom i fjor høst nye kriterier der hvor i enkelte situasjoner gjør at man kan påvise diagnosen ved hjelp av en blodprøve alene, som for eksempel hos barn. Det finnes dog glutenintoleranse-uten-cøliaki, dette er bare en såkalt ekslusjonsdiagnose hvorav noen er hyperfølsome mot enkelte matvarer, dette behøver heller ikke å være gluten alene, men gluten + andre matvarer. Av den grunn er det risikabelt på reneste autopilot å ekskludere gode matvarer som meieriprodukter. Er du laktoseintolerant eller har grader av dette kan dette påvises av for eksempel en gass-test hos fastlegen.

Ved melkeproteinallergi så vil man i de aller fleste situasjoner måtte eliminere melkeproteinet i sin helhet i og med at det er såpass mange underkategorier av proteinene, noen ser ut til å reagere på kaseinet alene. Dette proteinet er heller ikke "tungtfordøyelig" per definisjon men ei heller "tidskrevende" vil jeg si.

 

Når det kommer til kildereferanser ser jeg at det er en forfatter; for de fleste så vil en vanvittig lang kildereferanse virke "legit" men her bør en del varselbjeller ringe for fult. Har virkelig en forfatter klart å lese igjennom alle studiene nøye og godt nok og ikke la seg farge av subjektivt syn? Dessuten har han utelukkende tatt med studier som støtter hans syn og diskuterer utelukkende basert på dette. Hva med det motsatte?

 

Spesielt la jeg merke til vedlegget ditt "chapter4" hvor man prøver å sette sukker i sammenheng med gift, noe det overhodet ikke er vitenskapelig grunnlag for og systematiske oppsummeringer av litteraturen som blant annet denne http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(09)00239-8/abstract tar for seg dette. Videre ser jeg det er gjentatte referanser til veksthormon i melk og prøver å sette dette i negative sammenhenger. Men i og med at GH(veksthormon) er et protein så vil det på lik linje med kostproteiner ikke overleve sin form i magesekken og bli spaltet til amino-/di/tri-pepider og ikke være biologisk aktivt. Her kunne jeg fortsettet men tror du ser sammenhengen i hvorfor store referanser ikke nødvendigvis behøver å bety noe som helst. Om noe så betyr det bare en vanvittig "papirarbeid" for meg for å gå igjennom all den dokumentasjonen og de fleste gambler på at man ikke har kapasitet til dette, men jeg derimot gjør dette og har brukt hele formiddagen på dette. :)

 

Til slutt vil jeg si at evolusjonsmessig er relativt og det er utrolig mye vi ikke er designet for (bruke sko, klær etc) og skal jeg være litt flåsete så kan du heller ikke spise potetene eller så mye av det du finner i butikken, da den ikke er "optimalt" slik den var i naturen. Det som er interessant er tilpasninger i epigenetikken og det at vi i den vestlige verden har utviklet en gen-mutasjon som gjør at enzymet laktase ikke nedreguleres etter spedbarns-alderen er det perfekte eksemplet på at dette har kommet oss i favør. Et enda bedre eksempel kan være at spesielt i vår vestlige del i verden med et høyt inntak av stivelse har vi mye mer kopier av AMY-1, som navnet lyder er det et gen som koder for kopier for amylase som spalter stivelse, dette sammenliknet med befolkninger som spiser mindre stivelse. Så her et et veldig viktig poeng at mennesket verden rundt var tilpasset det lokale miljøet og hvorfor enkelte befolkningsgrupper responderer bedre på enkelte typer kosthold (high-fat versus lov-fat) og lignende.

 

De som promoterer en Paleodiett er til en grad ubeviste hyklerske uten å vite det selv. Men her vil jeg også si om dem trives med det så er det bare å fortsette med det, men av store grunner bør man ikke prøve å angripe andre kosthold som "ikke-optimalt" fordi det var ikke slikt vi var designet til, noe som blir helt feil. Vi er designet for å adaptere oss etter miljøet til enhver tid. For eksempel så utviklet vi oss etter hvert fra å gå på alle fire til å gå på beina og som en bieffekt henger skulderen etter - DVs den er"anatomisk feilkonstruert". Vi lærte oss å gå da dette så ut til å være nødvendig, her er gevinsten større enn "bieffekten".

Vi er designet til å tilpasse oss alle endringer og som sagt : Selv om vi er svært liten grad har endret genomet vårt så betyr det ikke at vi ikke er tilpasningsdyktige og hvem har sagt at vi levde optimalt i steinalderen? Vi levde nok optimalt nok til at vi klarte å overleve og det er det det alltid har handlet om: Overlevelse basert på premissene rundt oss til enhver tid. Som et eksempel : Spiste steinaldermennesket det samme på vinteren på sommeren? Spiste de det samme i alle deler av verden? Dessuten gikk steinaldermennesket over en forferdelig langt tid - spiste man det samme 100 000 år siden mot 50 000 år siden?

Og selv om genomet vårt har endret seg i svært liten grad så er det kanskje noe irrelevant da det er mer interessant hvor mye det lille innholdet har endret seg.

 

Avi bare har spist korn-basert i 10 000 år og det er for kort tid fra et evolusjonsmessig ståsted er strengt talt et ikke-argument sett i lys i overnevnte poenger. Dessuten tyder mye på at mennesket har spist kornbasert i minst 30 000 år, selv om jordbruket slik vi kjenner det bare har eksistert i rundt 10 000 år.

 

 

To think that a dietary factor is valuable (functional) to the organism only when there was ‘genetical adaptation’ and hence a new dietary factor is dysfunctional per se because there was no evolutionary adaptation to it, such a panselectionist misreading of biological evolution seems to be inspired by a naive adaptationistic view of life.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743506003409

 

 

Ser man mutasjoner i laktase samt amylase så er det som er interessant er hvordan fenotypen har endrer seg, nok engang i vår favør. Med andre ord må ikke genene våre forandre seg nevneverdig for at vi skal ha evnen til å tilpasse oss nytt kosthold & miljø. Et eksempel på endring i fenotypen kan være blå øyne som ikke eksisterte for så "særlig lenge siden."

Og alle disse kommentarene mine baserer seg rundt bokens premisser som tar utgangspunkt at det finnes et optimalt kosthold for mennesket, noe det strengt talt er svært liten evidensgrad for. Er ikke rettet mot deg som person. :)

Endret av Dukien
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...