Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Masse overtid, null utbytte - hjelp


shug

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg jobber i en norsk kjede, hvorav min stilling som avdelingsleder er knyttet til en god del overtid.

Jeg er positiv, jobber raskt og effektivt og klager aldri. Jeg har imidlertidig i år opparbeidet meg en overtid på totalt 400 timer.

 

Hatt et par dager hvor jeg har jobbet opptil 25 timer i strekk.

 

Jeg har en kontrakt som tilsier at jeg ikke får utbetalt overtid, men godt arbeid kan belønnes med 2-3 avspaseringsdager i året.

 

2-3 dager tilsier ca 20 timer.

 

Har jeg noe som helst krav å komme med, eller er de timene å regne som tapt?

 

Finnes det noe jeg kan gjøre?

Skal sies at lønnen min ikke er spesielt høy, uten UB tillegg og alt slikt, og kun godtgjøres med månedlig bonus, som aldri inntreffer. (Fått ~7500 brutto bonus de siste 12 mnd..)

 

 

Takker for innspill og tips.

God helg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Høres ut som Lefdal/Elkjøp. Du er ikke den eneste som er i denne situasjonen, uansett stillingstittel hos dem.

 

Arbeidsmiljøloven:

§ 10-6. Overtid

(1) Arbeid utover avtalt arbeidstid må ikke gjennomføres uten at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det.

(2) Varer arbeidet for noen arbeidstaker ut over lovens grense for den alminnelige arbeidstid regnes det overskytende som overtidsarbeid.

(3) Før arbeid som nevnt i denne paragraf iverksettes skal arbeidsgiver, dersom det er mulig, drøfte nødvendigheten av det med arbeidstakernes tillitsvalgte.

(4) Overtidsarbeidet må ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker.

(5) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale kan skriftlig avtale overtidsarbeid inntil 15 timer i løpet av sju dager, men slik at samlet overtidsarbeid ikke overstiger 40 timer i fire sammenhengende uker. Overtidsarbeidet må ikke overstige 300 timer innenfor en periode på 52 uker.

(6) Arbeidstilsynet kan etter søknad i særlige tilfeller tillate samlet overtidsarbeid inntil 20 timer i løpet av sju dager og 200 timer i løpet av en periode på 26 uker. Referat fra drøftingene jf. tredje ledd skal vedlegges søknaden. Fremmer virksomheten søknad om overtid innenfor rammen i femte ledd, skal årsaken til at saken ikke er løst ved avtale med de tillitsvalgte alltid oppgis. Arbeidstilsynet skal ved sin avgjørelse legge særlig vekt på hensynet til arbeidstakernes helse og velferd.

(7) Overtidsarbeid utover rammen i fjerde ledd kan bare pålegges arbeidstakere som i det enkelte tilfellet har sagt seg villig til det.

(8) Samlet arbeidstid må ikke overstige 13 timer i løpet av 24 timer eller 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker.

(9) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, kan skriftlig avtale unntak fra grensen på 13 timer i åttende ledd, men slik at den samlede arbeidstid ikke overstiger 16 timer i løpet av 24 timer. Arbeidstaker skal i så fall sikres tilsvarende kompenserende hvileperioder eller, der dette ikke er mulig, annet passende vern.

(10) Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Arbeidsgiver plikter også ellers å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre.

(11) For overtidsarbeid skal det betales et tillegg til den lønn arbeidstakeren har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden. Tillegget skal være minst 40 prosent.

(12) Arbeidsgiver og arbeidstaker kan skriftlig avtale at overtidstimer helt eller delvis skal tas ut i form av arbeidsfri på et avtalt tidspunkt.

 

§ 10-8. Daglig og ukentlig arbeidsfri

(1) Arbeidstaker skal ha minst 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer. Den arbeidsfrie perioden skal plasseres mellom to hovedarbeidsperioder.

(2) Arbeidstaker skal ha en sammenhengende arbeidsfri periode på 35 timer i løpet av sju dager.

(3) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, kan skriftlig avtale unntak fra bestemmelsene i første og andre ledd. Slik avtale kan bare inngås dersom arbeidstaker sikres tilsvarende kompenserende hvileperioder eller, der dette ikke er mulig, annet passende vern. Det kan ikke avtales kortere arbeidsfri periode enn 8 timer i løpet av 24 timer eller 28 timer i løpet av sju dager. Grensen på 8 timer gjelder ikke når arbeid utover avtalt arbeidstid (jf. § 10-6 første ledd) eller arbeid ved utkalling under beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet er nødvendig for å unngå alvorlige driftsforstyrrelser. Ved virksomhet som ikke er bundet av tariffavtale, kan arbeidsgiver og arbeidstakernes representanter på samme vilkår skriftlig avtale arbeid i den arbeidsfrie perioden, når dette er nødvendig for å unngå alvorlige driftsforstyrrelser.

(4) Arbeidsfri som nevnt i andre ledd skal så vidt mulig omfatte søndag. Arbeidstaker som har utført søn- og helgedagsarbeid skal ha arbeidsfri følgende søn- og helgedagsdøgn. Arbeidsgiver og arbeidstaker kan skriftlig avtale en arbeidstidsordning som i gjennomsnitt gir arbeidstaker arbeidsfri annenhver søn- og helgedag over en periode på 26 uker, likevel slik at det ukentlige fridøgn minst hver tredje uke faller på en søn- eller helgedag.

(5) Departementet kan i forskrift fastsette en fordeling av fridøgnene som avviker fra reglene i fjerde ledd.

 

Utheving fra min side.

Lenke til kommentar

§ 10-12. Unntak

(1) Bestemmelsene i dette kapittel kommer ikke til anvendelse for arbeidstaker i ledende stilling, med unntak av § 10-2 første, andre og fjerde ledd.

(2) Bestemmelsene i dette kapitlet kommer ikke til anvendelse for arbeidstakere i særlig uavhengig stilling, med unntak av § 10-2 første, andre og fjerde ledd.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

§ 10-12. Unntak

(1) Bestemmelsene i dette kapittel kommer ikke til anvendelse for arbeidstaker i ledende stilling, med unntak av § 10-2 første, andre og fjerde ledd.

(2) Bestemmelsene i dette kapitlet kommer ikke til anvendelse for arbeidstakere i særlig uavhengig stilling, med unntak av § 10-2 første, andre og fjerde ledd.

 

Det er nok denne regelen arbeidsgiver gjemmer seg bak.

Et meget relevant spørsmål i den forbindelse er; kan du styre din egen arbeidsdag? dvs ta fri når du selv vil og jobbe når du selv vil. Er svaret på dette ja, så går du under den overnevnte regelen.

Lenke til kommentar

Dragen - jeg er usikker på om du har sett på paragraf 10-12 om unntak..?

 

§ 10-12. Unntak

(1) Bestemmelsene i dette kapittel kommer ikke til anvendelse for arbeidstaker i ledende stilling, med unntak av § 10-2 første, andre og fjerde ledd.

 

Allikevel betyr dette ikke at man skal ha arbeidstider som gjør at man jobber seg selv fordervet. Det høres ikke ut som du trives voldsomt med hvordan ting er akkurat nå TS, har du anledning til å utdype om din arbeidssituasjon?

 

 

Til slutt vil jeg si at jeg jobber som avdelingsleder i nettopp Elkjøp. Og jeg kan ikke si at jeg kjenner meg igjen i en slik arbeidshverdag som beskrives av TS. Og det er jeg evig takknemlig for. Jeg styrer min egen arbeidshverdag som aloc sier, som gir meg en fantastisk fin fleksibilitet og frihet :).

Endret av Alastor
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er nok denne regelen arbeidsgiver gjemmer seg bak.

Et meget relevant spørsmål i den forbindelse er; kan du styre din egen arbeidsdag? dvs ta fri når du selv vil og jobbe når du selv vil. Er svaret på dette ja, så går du under den overnevnte regelen.

 

Jeg setter selv opp timelistene for min avdeling. Men jeg kan ikke endre som jeg vil, jeg jobber fast 08-15.30 tidliguka og 15-2130 i senuka, så det er ikke slik at jeg kan velge om/når jeg vil jobbe.

 

Har i tillegg et lønnsbudsjett å følge - Eksempelvis er det ting som jeg "må" gjøre, og forventes at skal bli gjort, men som jeg ikke får lov til å sette opp ekstra bemanning til, for eventuelt å hjelpe meg, eller å gjøre det selv. Dermed blir jeg indirekte pålagt å jobbe overtid, fordi jeg er "gratis". Om dere skjønner(?)

 

:)

Lenke til kommentar

Jeg skjønner. Og jeg forstår at dette ikke er noen fin situasjon for deg. Samtidig så har nok arbeidsgiveren din definert stillingen din som lederstilling - og med dette så vil de bruke de bestemmelsen der - dette er nok også henvist til i kontrakten din?

 

Jeg er ingen advokat, og kan ikke si hvorvidt stillingen din som avdelingsleder defineres som ledende stilling eller ei. For meg så føler jeg en slik stilling faller inn under dette.

 

Samtidig - jeg hadde IKKE trivdes med slike arbeidsforhold. Og jeg ville visst godt at jeg aldri ville fått utbetalt noe overtidspenger pga bestemmelsen - og da kanskje sett meg om etter andre arbeidsmuligheter.

Lenke til kommentar

"selv kan avgjøre behovet for egen arbeidsinnsats og i stor grad kan styre sin egen arbeidstid."

 

"Dette dreier seg om arbeidstaker som selv prioriterer sine oppgaver, de bestemmer selv hva de skal gjøre, hva som skal delegeres til andre, når arbeidet skal gjøres og hvordan arbeidet skal utføres."

 

http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78157

 

I tillegg tipper jeg de ikke har gjort dette i kontrakten din : Hvis overtidstillegget er inkludert i lønnen din, skal det være spesifisert hva som er overtidsbetaling og hva som er vanlig lønn.

Lenke til kommentar

Jeg trives forsovet greit jeg, er ung og har ikke noe imot å jobbe ekstra. Min egen avdeling går strålende, men det er andre som sliter, men disse er uten leder og med bemannings- og personalproblemer. Det har gått kraftig utover butikkstandarden, servicen osvosv, som fører til klager fra hovedkontoret. Jeg hjelper fint til gratis, for å vise arbeidsinteresse og fordi jeg trives med det, men jeg får ikke lov til å sette på noen ekstra personer til å bistå meg, fordi de koster penger, og jeg er gratis - det er da jeg ble litt demotivert og irritert, og lurte på om det er greit å jobbe så mye uten å få noe igjen for det.

 

Hadde jeg driti meg ut, og måtte jobbe ekstra fordi jeg gjør en elendig jobb, hadde det vært 'greit'. Men er heller det at jeg gjør altfor mye for altfor mange og er sikker på at alle ombygninger, nattjobbing samt tingogtang jeg må gjøre fører til STOR fortjeneste uten en eneste personalkostnad.

 

Føler at jeg heller blir utnytt, istedetfor å føle at jeg bare hjelper til:-)

 

Utover det så er en del av overtiden møter, personalmøter, medarbeidersamtaler, store salgsdager som krever at jeg er ekstra på jobb, i tillegg til at jeg alltid er tilgjengelig utenom arbeidstiden og får en god del henvendelser på en daglig basis:-)

Lenke til kommentar

Du siterer fra feil avsnitt, det der er om "uavhengig stilling" - noe som er noe annet enn "ledende stilling".

 

 

 

Ledende stilling

 

Med ledende stilling menes overordnede stillinger med klare lederfunksjoner.

 

Eksempel på slike stillinger kan være avdelingssjefer, kontorsjefer og andre som:

har et større ansvar.

 

i særlig grad kan treffe selvstendige avgjørelser på vegne av virksomheten.

 

selv kan avgjøre behovet for egen arbeidsinnsats og i stor grad kan styre sin egen arbeidstid.

 

Mao har du fortsatt rett, men ville bare poengtere det ;)

 

Jeg trives forsovet greit jeg, er ung og har ikke noe imot å jobbe ekstra. Min egen avdeling går strålende, men det er andre som sliter, men disse er uten leder og med bemannings- og personalproblemer. Det har gått kraftig utover butikkstandarden, servicen osvosv, som fører til klager fra hovedkontoret. Jeg hjelper fint til gratis, for å vise arbeidsinteresse og fordi jeg trives med det, men jeg får ikke lov til å sette på noen ekstra personer til å bistå meg, fordi de koster penger, og jeg er gratis - det er da jeg ble litt demotivert og irritert, og lurte på om det er greit å jobbe så mye uten å få noe igjen for det.

 

Hadde jeg driti meg ut, og måtte jobbe ekstra fordi jeg gjør en elendig jobb, hadde det vært 'greit'. Men er heller det at jeg gjør altfor mye for altfor mange og er sikker på at alle ombygninger, nattjobbing samt tingogtang jeg må gjøre fører til STOR fortjeneste uten en eneste personalkostnad.

 

Føler at jeg heller blir utnytt, istedetfor å føle at jeg bare hjelper til:-)

 

Utover det så er en del av overtiden møter, personalmøter, medarbeidersamtaler, store salgsdager som krever at jeg er ekstra på jobb, i tillegg til at jeg alltid er tilgjengelig utenom arbeidstiden og får en god del henvendelser på en daglig basis:-)

 

Du virker som en oppegående kar. Så jeg spør deg - sett at dette med overtidsbetaling er 100% umulig for deg, og du trives godt nok i jobben til at å slutte ikke er aktuelt - hva annet kan du gjøre for å bedre din arbeidssituasjon? Om du tenker deg godt om, hvilke muligheter har du til å forandre din situasjon om du må tenke ut en 3. vei?

Lenke til kommentar

Du siterer fra feil avsnitt, det der er om "uavhengig stilling" - noe som er noe annet enn "ledende stilling".

 

 

 

 

 

Mao har du fortsatt rett, men ville bare poengtere det ;)

 

 

 

Du virker som en oppegående kar. Så jeg spør deg - sett at dette med overtidsbetaling er 100% umulig for deg, og du trives godt nok i jobben til at å slutte ikke er aktuelt - hva annet kan du gjøre for å bedre din arbeidssituasjon? Om du tenker deg godt om, hvilke muligheter har du til å forandre din situasjon om du må tenke ut en 3. vei?

 

Ser jeg at ekstraarbeidet utenom min arbeidsstilling fortsetter uten noe som helst form for kompensasjon, i form av utbetaling, avspasering eller i det minste positiv oppmerksomhet fra hovedkontoret/andre, vil jeg bare la de(n) andre avdelingene forfalle, og heller holde meg til min egen stillingsbeskrivelse, helt til de eventuelt innser at de har tapt på å ikke 'sette pris på' god innsats eller til de ansetter noen nye ledere med litt mer i knollen enn nåværende (noe jeg vil tro er uungåelig).

 

Du kan si jeg gjør et forsøk på å bli lagt merke til, da jeg gjerne vil opp og frem, men virker som om det som begynte med viljen til å gjøre noe ekstra åpna øynene til å få opp standarden flere steder uten at det trengte å koste noe ekstra..

 

Veit ikke jeg. Men nå var jeg iallefall litt lei av å ikke få så mye som et kompliment av ledelsen, at jeg lurte på om jeg kunne få noe annet ut av overtiden enn creds.

 

Skal sies at senteret butikken er på, i tillegg skrur av aircondition på natta, så jeg må jobbe i tett luft og ~35 grader :p

Lenke til kommentar

Du unngikk litt det jeg egentlig håpet du skulle svare - Din situasjon kan du endre igjennom å selv prate med din leder - fortelle om hva som motiverer deg, ditt syn på saken her, hva som du kan få til dersom resursene er på plass, og de muligheter og visjoner du har for avdelingen.

 

Om du bare skal gå rundt og dingle og vente på at noen skal "se deg", så vet jeg ikke helt hvor lenge du må vente..mest sannsynlig til det kommer inn noen nye over deg som du sier, og kanskje enda lengre enn det.

 

Det er fryktelig bra at du vil opp og fram, og jeg forstår du irriterer deg over situasjonen din. Men å jobbe deg ihjel fordi du vil bli sett - det er ikke veien å gå! For en sjef vil ikke måle deg etter hvor mye du jobber, bare etter resultatet du gir han..og planene du har for avdelingen.

 

Jeg ville vært UP IN THE FACE på sjefen hele veien og vist hva jeg kan via samtaler hver uke - ikke bare via vært arbeid i butikken. Men nå er jeg så heldig at jeg har en leder som gir meg en fast utviklingssamtale hver uke. Så det er liksom ikke en problemstilling.

 

Den verste feedbacken som finnes - det er å ikke få feedback - det er psykisk terror.

Endret av Alastor
Lenke til kommentar

"selv kan avgjøre behovet for egen arbeidsinnsats og i stor grad kan styre sin egen arbeidstid."

 

"Dette dreier seg om arbeidstaker som selv prioriterer sine oppgaver, de bestemmer selv hva de skal gjøre, hva som skal delegeres til andre, når arbeidet skal gjøres og hvordan arbeidet skal utføres."

Jeg har en slik type stilling som beskrives her, og nettopp fordi det åpnes for så stor fleksibilitet kan min sjef også (berettiget) forvente en viss "gratis"-innsats av meg. Men, det er mulig jeg har snille sjefer eller en ekstra god jobb, det blir aldri i et slikt omfang som TS beskriver.

Vel synes jeg at folk ofte syter mye over jobbene sine, men dette virker absurd. Ingen jobber så mye "gratis" uten å feks kunne forvente langt større bonuser enn dette.

Om det er slik at du, TS, har helt faste arbeidstider helt uten mulighet til fleksibilitet i disse mer enn 2-3 dager i året (om jeg forsto riktig?), kan jeg aldri tenke meg at det kan forventes så mye av din stilling at den kvalifiserer til å komme inn under regelen om ledende stillinger...

Endret av jonlem
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...