Gå til innhold

[Løst] Ulovlig å modde mobilen?


Anbefalte innlegg

Hei, jeg har prøvd å finne ut om det er ulovlig å modde mobilen? Jeg snublet nemlig over en artikkel med noen saker om at muligens var ulovlig, men litt usikker på om det bare var et forslag for at det skulle bli ulovlig eller hva det var siden jeg ikke finner det igjen... jeg regner vel egentlig med at det er lov, men vil være helt sikker :)

Håper at noen kan gi litt klarhet i saken, og takker for svar på forhånd!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå er jeg en nybegynner på dette området, men det jeg mener med ulovlig er om det kan skje en eller annen form for straff i form av f.eks. bøtlegging eller andre ting. Når jeg tenker over det så høres det veldig dumt ut, men jeg vil som sagt være sikker på dette.

 

Byxxi: er det alt?

Lenke til kommentar

Nå er jeg en nybegynner på dette området, men det jeg mener med ulovlig er om det kan skje en eller annen form for straff i form av f.eks. bøtlegging eller andre ting. Når jeg tenker over det så høres det veldig dumt ut, men jeg vil som sagt være sikker på dette.

 

Byxxi: er det alt?

Problemstillingen har allerede vært i retten i USA hvor det ble fremlagt at det ikke er ulovlig og jailbreake \ roote en telefon. Forbrukerrådet i Norge er også positiv til jailbreaking \ rooting av telefoner. Det at det bryter med garanti spiller vel liten rolle da man nok blir dekket av 5års reklamasjonsretten om det skulle være noen feil på enheten. Ellers så kan man tilbakestille telefonen til orginalinstillinger, så har man "garantien tilbake". :)

Lenke til kommentar

Men hvorfor er det ulovlig? Vi har jo betalt for en mobil som bruker en åpen plattform?

 

EDIT: Tenker jeg sender en epost til forbrukerrådet, så kan jeg komme tilbake med forhåpentligvis et klart svar ;)

 

Takker for alle svar så langt!

Endret av Gekko96
Lenke til kommentar

Det er jo ikke ulovlig i den forstand at politiet kommer på døren, så lenge du kjøper programvaren eller bruker gratis programvare til å gjøre jobben.

Det at du mister garantien betyr jo ikke at det er ulovlig, men at produsenten mener at du ved å roote telefonen ødelegger det systemet de har lagt inn på telefonen som de garanterer at skal fungere sammen med selve telefonen.

 

Og det er jo egentlig bare rett og rimelig. Om du bygger deg en pc og legger inn Windows 7 på pcen og får alt til å fungere med drivere osv, så kommer broren din og bytter ut Windows 7 med Linux. Da kan du jo ikke forvente at pcen fungerer akkurat slik som den gjorde da du var fornøyd med den.

Det at den kanskje ble bedre og raskere med Linux har jo ingen ting å si for deg, om det kanskje er en del du ikke får gjort i Linux.

 

I tillegg så leser man jo side ned og side opp om alle de som har fått ødelagt telefonene sine etter å ha prøvd å roote den. Så det er jo en viss risiko rundt dette. Og da skulle det bare mangle at produsenten av telefonen faktisk måtte betale for at noen absolutt skal ødelegge telefonen sin. Den risikoen får du ta selv, og ødelegger du telefonen, ja så må du betale for det selv om du ønsker å få fikset den igjen.

 

Men ulovlig er det virkelig ikke. Telefonen er som du selv sier din egen eiendom. Hva du gjør med den velger du jo helt selv.

Men du kan da heller ikke kreve at produsenten skal betale for å få fikset telefonen din om du ødelegger den.

Lenke til kommentar

Tøv! Kun når de kan påpeke en sammenheng med rootingen og eventuell feil med produktet så frafaller garantien.

Garanti = noe som firmaet gir deg

Reklamsjon = en del av den norske loven

 

Forskjellen er at siden garantien er en privat avtale mellom deg og bedriften, så kan bedriften velge å drite i den om du bryter avtalevilkårene i denne avtalen.

Endret av iNeo
Lenke til kommentar

Har ofte levert inn telefonen med root/S Off uten at verkstedet har kreditert meg. Det var da snakk om hw-feil. Da jeg fikk tilbake telefonen var den flashet med ny software.

 

Funker sikkert, men man må være klar over at det ikke er alltid det funker like bra. Så rooter man telefonen, må man regne med å kanskje måtte betale noe om det skjer noe feil. Men er man heldig så slipper man.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...