Gå til innhold

Hva har vi i IT-bransjen i lønn?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
21 hours ago, Theo343 said:

Et godt utgangspunkt, det er en kilde man er nød til å ta alvorlig og ikke noe man kan bortforklare.

Ønsker deg lykke til og vil helst se at du havner på minimum 650 ift. fagområdet du jobber med (jeg tenker 690). Deretter bør du ha god lønnsvekst per år med mindre økonomien kræsjer.

Godta heller ikke lønnsøkning som i praksis gir en nedgang i kjøpekraft, mange prøver å lure seg unna med slikt. Og er du ikke organisert? Gjør det asap, velg da en av de store ikke særorganisasjonene som ofte ikke prioriterer arbeidskraft i IKT.

Det norske IKT markedet higer etter arbeidskraft i din aldersgruppe med 10+ års erfaring. Du er midt i sweetspot og optimalt sett er det disse årene du bør bruke for å bygge fremtidig økonomi lønnsmessig.

Eneste gangen du bør vurdere å gå ned i lønn er hvis arbeidsituasjonen er så ræva at den påvirker helsa.

Men først og fremst, sett av tid hver uke fremover til å finne og kanskje søke på jobber du virkelig kunne tenke deg og sett av tid til å gå på intervjuer og skap rom for oppgaver ifb. med intervju. Gir sjefen deg issues her fordi han mistenker at han er i ferd med å miste et arbeidsjern som godtar lav lønn tar du kontakt med tillitsmann etc.

Takker !!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
37 minutes ago, Gyro_ said:

Takker !!

Bare hyggelig. Det viktigste man gjør i arbeidslivet er å kjenne og erkjenne sin egen verdi og jeg er sterk tilhenger av at folk som fortjener lønna si faktisk får den. Samt hvis sjefen prøver å appellere til følelser så vet du med en gang at han er på defensiven og i grunn på villspor, du får også da litt innsikt i hvordan han evt. undervurderer deg. Vi vet jo alle at følelser har null å si når stillingen din skal kuttes eller lønnspotten fordeles.

Kommer han med motargumenter på økonomi kan du spørre om han har sett på hva det vil koste dem å:

- Å gjennomføre en rekrutteringsprosess. Dette er på ingen måte gratis og det tilhører sjeldenheten at man får treff på de første forsøkene. Ingen er uerstattelig men mange undervurderer de faktiske kostnadene når de sier dette.

- lære opp din erstatter. Det kan fort ta 1 år før en ny ansatt er like effektiv som en som kjenner miljøet ut og inn. det er en kostnad da effektivitet senkes betraktelig.

- Av erfaring er bedrifter også altfor trege med å få en erstatter på plass og dette vil koste dem mye tid som igjen kan oversettes til konsulenttimer ol.

- Hva de tror lønna til en erstatter vil starte på da det så og si alltid koster mer i lønnsutgifter å ansette nye enn å beholde trofaste produktive arbeidere (jeg tenker da ikke på de som gjemmer seg bort og aldri bidrar).

Noen vil legge mer trykk på dokumentasjon etter en slik samtale. Dokumenter for all del og ikke være en av disse "jobsecurity" idiotene som man kan treffe på her og der (vær trygg på den egen kompetanse). Men ikke dokumenter slik at sjefen kan gjøre jobben din på samme måte som man baker brød for første gang. Krev at din erstatter evt. er kompetent ift. dokumentasjonsnivå. At du er god på dokumentasjon er noe en ny arbeidsgiver vil verdsette høyt.

Vær forberedt på at temaet "erstatter" kan komme opp, bare sørg for å være bedre forberedt enn sjefen på dette som ofte bruker vante fraser.

Sist men ikke minst, selv om sjefer ofte feiler brutalt på dette selv. Sørg for at du ikke vinkler noen av disse tingene og argumentene dine som noe som kan tolkes som en "trussel". Vær saklig og realistisk og fremfør det som det er slik du ser den som det beste beste løsning for både deg og dem, vær en teamplayer selv om ikke sjefen din er det. Øv gjerne på argumenter med en venn som kan se det fra sjefens ståsted.

Det går helt fint å påpeke virkeligheten litt mer brutalt ovenfor en dårlig sjef som har underbetalt deg i åresvis og du står igjen som siste mann med nøkkelkompetanse. Men vær da klar over at de fleste vil bære nag til deg og i verste fall kunne forsøke å stå i veien for karrieren din videre med mindre du har gode forbindelser som kjenner deg bedre enn sjefen. Det hjelper ikke da om du har vært verdens beste ansatt i 10 år hvis du har tråkket feil sjef på tærne den siste uka. Jeg anbefaler ikke at man noen gang gjør dette men vær forberedt på at sjefer vil kunne gjøre det selv om du gjør alt etter boka. Jeg har sett og hørt mye rart selv fra institusjoner og bedrifter man trodde skulle holde seg for god til slik.

PS.
Jeg har forøvrig gjort det sistnevnte 1 gang i løpet av 30 år og det var verdt hvert sekund, men jeg anbefaler ikke andre å gjøre det. Jeg ble påspandert mange øl av kolleger og tidligere ansatte men man er sjelden i en situasjon hvor det er verdt det. Jeg var. Dette dreide seg ikke om småelige ting men en sjef som systematisk trakasserte ansatte over mange år.

 

Endret av Theo343
  • Liker 2
Lenke til kommentar
On 2/13/2021 at 12:53 PM, Gyro_ said:


Ja, jeg har kjent litt på dette med lønn i det siste. Spesielt når jeg går inn på SSB og ser på lønnstatistikker fordelt på alder og yrke.
Når jeg velger IT-tjenester, privat sektor, heltidsansatt og alder 30-34 år får jeg en median avtalt månedslønn på 54 170 kr. Er jo langt over det jeg har nå.
Leser også på oslo børs og nyheter både internt og eksternt at selskapet jeg jobber for har super vekst og rekordresultater samtidig som lønnsjusteringer ble hoppet over i 2020. Fikk dog en økning for 2021 på 3% forrige uke, men uten justeringen for 2020 har lønna gått ned i forhold til inflasjon.

Regner med at SSB tallene er et godt utgangspunkt for å forhandle lønn på ny jobb ?

Tror jeg vet hvilket selskap du jobber for, da jeg også (om jeg har rett) har jobbet for dette selskapet og kjenner meg igjen i teksten din. Min erfaring der er at de ikke er spesielt redde for å miste ansatte, og har "ingen mål om å være lønnsledende". Det er heller ikke så mange andre IT-firma i Drammen, så de spiller veldig på at man slipper å reise til Oslo osv. for å komme seg på jobb.

Jeg husker norgesdirektøren ble spurt rett ut om de skulle gjøre noe med at så mange sluttet grunnet lønnsnivået (hovedsaklig i andre byen enn Drammen, eksempelvis Oslo, Bergen og Stavanger), og svaret var da at "da utdanner vi bare flere".

Jeg hadde dog mye bedre lønn enn det du har, men ble bedt om å holde lønna mi skjult for andre i firmaet, for ikke å vekke misunnelse. Min fastlønn da jeg sluttet var på 750.000 kr, og ble tilbudt 780.000 for å bli. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gjest 3f649...71d

Ingen hemmelighet at en del konsulentselskaper har som strategi å "ikke være lønnsledere".

Forskjellen i timepris og lønn mellom senior- og juniorkonsulent henger ikke sammen; det er langt større marginer på juniorer såfremt man klarer å plassere dem ut til kundene. Forskjell i timepris ut til kunde er oftest 0-20% mens seniorer gjerne krever 50+% mer i lønn. Da ender man opp med en del selskaper som blir gode på å ansette og onboarde juniorer, men ikke ser det som lønnsomt  å følge opp lønn etterhvert som de blir mer erfarne. Mange ansatte er også svært dårlig på å vurdere sin egen verdi, i begge retninger, så forventninger og utfall henger ofte ikke sammen når "ultimatumet" stilles...

De fleste litt større i bransjen har 10-20% turnover som normalt, så det er ikke sikkert det er lurt å true med å slutte med mindre man faktisk mener det. Å erstatte ansatte som slutter er for "daglig drift" å regne i et IT-selskap med 30+ ansatte.

Sitter selv med involvering i rekruttering i et selskap med ca 60 medarbeidere med delvis en slik strategi. Med unntak av ca 10-15 nøkkelpersoner som gis konkurransedyktige seniorbetingelser, regner vi med å måtte erstatte ca 6-8 medarbeidere i året som velger å slutte. De fleste som slutter hos oss går i snitt opp ca 100' hos ny arbeidsgiver. Det er 100% bevisst valg fra vår side, for å sikre at de som faktisk betales høy lønn hos oss faktisk er de samme som yter høyt, og ikke bare har en lang CV, og at de som ikke ender i det øvre sjiktet blir naturlig sortert ut over tid. At ansatte med 2+ års utdanning som ikke har utmerket seg spesielt slutter kan av og til være positivt i den sammenheng.

Et godt tips er da at man bør ha alternativet klart før man, direkte eller indirekte, kommuniserer at man vurderer å bytte arbeidsplass. Det kan godt være at arbeidsgiver har en del å gå på, men det kan like så ofte være at de ikke tar det så tungt. Spesielt om det er en arbeidsgiver som er vant med å ansette nye. 

Anonymous poster hash: 3f649...71d

Lenke til kommentar

Hehe, når arbeidsgivere kommer med setninger som "vi er ikke lønnsledende" og "det vi har tilbudt er i tråd med det andre her tjener", spesielt i en situasjon der de er i forhandlinger med noen, så vet man at de prøver hardt på å få en person til å ha moderasjon i lønnskravene og aller helst at han/hun aksepterer en lønn som er godt under det de faktisk er verdt i markedet.

En god huskeregel å følge; Arbeidsgivere vet egentlig meget godt hvor mye du faktisk er verdt, men de håper intenst på at DU ikke vet det. ;)

Endret av Computron
  • Liker 6
Lenke til kommentar
Computron skrev (21 minutter siden):

Hehe, når arbeidsgivere kommer med setninger som "vi er ikke lønnsledende" og "det vi har tilbudt er i tråd med det andre her tjener", spesielt i en situasjon der de er i forhandlinger med noen, så vet man at de prøver hardt på å få en person til å ha moderasjon i lønnskravene og aller helst at han/hun aksepterer en lønn som er godt under det de faktisk er verdt i markedet.

Om det gjelder store bedrifter kan det også hende at din leder ikke har myndighet til å sette lønnen opp så mye som du ønsker. Mange steder har predefinerte pengepotter som skal fordeles til lønnsøkning på lavere nivåer. Så er det opp til mellomlederne å fordele dette "riktig" mellom ansatte. I en sånn bedrift hjelper det ikke å true med å slutte.

Personlig vil jeg aldri oppfordre noen til å true med å slutte for lønnen sin del. Det sier noe om deg som medarbeider. Klarer du ikke å forhandle opp lønnen til et nivå du er fornøyd med, så tenker jeg det er best å gå hele veien og finne en ny jobb i stedet.

Lenke til kommentar
Gjest 1eae7...ee4

Noen som vet hva man kan forvente i lønn i Helse Vest IKT? En stilling som krever helsefaglig bachelor i bunn, helst med videre fordypning i IKT. Jeg holder på med master i Helseinformatikk, og jobber som leder nå. Stillingen jeg har søkt er ikke en lederstilling.

Anonymous poster hash: 1eae7...ee4

Lenke til kommentar
Kajac skrev (4 minutter siden):

Om det gjelder store bedrifter kan det også hende at din leder ikke har myndighet til å sette lønnen opp så mye som du ønsker. Mange steder har predefinerte pengepotter som skal fordeles til lønnsøkning på lavere nivåer. Så er det opp til mellomlederne å fordele dette "riktig" mellom ansatte. I en sånn bedrift hjelper det ikke å true med å slutte.

Personlig vil jeg aldri oppfordre noen til å true med å slutte for lønnen sin del. Det sier noe om deg som medarbeider. Klarer du ikke å forhandle opp lønnen til et nivå du er fornøyd med, så tenker jeg det er best å gå hele veien og finne en ny jobb i stedet.

Det er riktig at man kan ha bestemte lønnspotter og slikt, men det jeg nevnte er likefullt en greie; Man ønsker å få folk til å ta "til takke" med en lønn som ofte kan være en del lavere enn hva man faktisk er verdt, og da bruker gjerne argumenter som at man ikke er lønnsledene og slikt. 

Det siste du nevner, er vel akkurat det folk gjør, meg selv inkludert; Vi finner oss en annen jobb, med ofte bedre lønn. I noen sammenhenger blir da lederen der man er litt overrasket, og plutselig kan det hende at du får et langt bedre lønnstilbud likevel, selv om det egentlig er for sent. ;)

  

Lenke til kommentar
1 hour ago, NoTrace said:

Tror jeg vet hvilket selskap du jobber for, da jeg også (om jeg har rett) har jobbet for dette selskapet og kjenner meg igjen i teksten din. Min erfaring der er at de ikke er spesielt redde for å miste ansatte, og har "ingen mål om å være lønnsledende". Det er heller ikke så mange andre IT-firma i Drammen, så de spiller veldig på at man slipper å reise til Oslo osv. for å komme seg på jobb.

Jeg husker norgesdirektøren ble spurt rett ut om de skulle gjøre noe med at så mange sluttet grunnet lønnsnivået (hovedsaklig i andre byen enn Drammen, eksempelvis Oslo, Bergen og Stavanger), og svaret var da at "da utdanner vi bare flere".

Jeg hadde dog mye bedre lønn enn det du har, men ble bedt om å holde lønna mi skjult for andre i firmaet, for ikke å vekke misunnelse. Min fastlønn da jeg sluttet var på 750.000 kr, og ble tilbudt 780.000 for å bli. 

Hehe, ja er vel ikke noen hemmelighet når jeg sier det er i Drammen 😁 Min oppfatning er også den samme, at de ikke er redd for å miste ansatte. Siste Fredagen i Januar tikket det inn mail fra tre forskjellige på avdelingen med subject "Takk for meg". Er fullt forberedt på å ikke få noe godt motbud om jeg skulle gå til sjefen min med et jobbtilbud fra noen andre.

Lenke til kommentar

Å indikere at man vil slutte dersom man ikke får gjennomslag bør man nok kun gjøre dersom man faktisk har tenkt å gå om man ikke når frem.

Kanskje finnes det mer penger i potten, og man "vinner". Eller kanskje man vurderer sin egen verdi høyere enn arbeidsgiver gjør, og da er man plutselig stemplet som demotivert og på vei ut, og da naturlig sortert på bunn av listen når lønnsbudsjettet og andre goder fordeles. Der er det dumt å være om man ikke har exit-planen klar.

Bransjen er vant til litt gjennomtrekk, og en trussel om å slutte veier ikke alltid så tungt om man ikke er en nøkkelperson.

Endret av MailMan13
Lenke til kommentar

Jeg har vel egentlig inntrykk av at de fleste prøver å få økt lønnen sin under normale forhold og på en bra tone og hvor man ikke truer med å slutte. Man finner seg eventuelt heller en annen jobb i det "skjulte" med bedre lønn, eventuelt at man iallfall får et ordentlig tilbud fra et annet sted som man så kan slå i bordet med. 

Men klart, det skal sies; Det er ikke bare lønn og arbeidsoppgaver som sørger for at folk etterhvert finner seg nye jobber. Noen ganger ønsker man bare å komme seg bort fra et aller annet middelmådig h*lvete av en "leder". :D    

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Computron skrev (6 minutter siden):

Det er riktig at man kan ha bestemte lønnspotter og slikt, men det jeg nevnte er likefullt en greie; Man ønsker å få folk til å ta "til takke" med en lønn som ofte kan være en del lavere enn hva man faktisk er verdt, og da bruker gjerne argumenter som at man ikke er lønnsledene og slikt. 

Det siste du nevner, er vel akkurat det folk gjør, meg selv inkludert; Vi finner oss en annen jobb, med ofte bedre lønn. I noen sammenhenger blir da lederen der man er litt overrasket, og plutselig kan det hende at du får et langt bedre lønnstilbud likevel, selv om det egentlig er for sent. ;)

Joda, det er alltid i arbeidsgivers interesse å holde lønnskostnadene nede, dessverre. Men i mange tilfeller er rommet for individuell lønnsjustering lite.

Jeg har også selv byttet jobb pga. lønn (og div annet) tidligere, og fikk et motbud som jeg takket nei til. Mens en annen kollega som gjorde det samme kun dager etter meg fikk bare et "lykke til videre". 

Mitt råd er at om du er misfornøyd med egen lønn (eller annet), og forhandlinger ikke fører frem; finn en ny jobb. Ikke true med å si opp, og ikke søk rundt kun for å få tilbud som kan brukes i lønnsforhandlinger. Da kaster du bare vekk tiden til folk.

Lenke til kommentar

Skal innrømme at eg forlot forrige stillingen min meir pga administrasjonen og andre problemer enn pga kva lønn eg hadde.

  • Køyrde ein time kvar veg kvar dag. Ingen fast ladeplass for elbilen. Måtte kverulere med sjefen kvar dag for plass...
  • Jobba stort sett med andre oppgåver enn det eg var ansatt for.
  • Var gitt IKT oppgåver, men intet budsjett til å fikse ting, gjere innkjøp eller noko.
  • Lite alternativer for hjemmekontor pga overnevnte.
  • Avdelingsleder som daglig purret om presist utfylte timelister, og kverulerte om fillegreier. Og anna skit.
  • ...og alt dette i ein 80% stilling med effektiv årslønn på 320k i året.

Nei, når eg fekk jobbtilbud var det ikkje store greiene eg trengte for å overbevises. Det einaste eg var litt skeptisk til var bokostnader pga at eg skulle overta bolig i Haugesund, uavhengig av kor eg skal bu for jobb. Men det var ærlig talt nesten fornærmende kor treige dei var på å eingong gje eit motbud, og einaste dei tilbydde var 100% stilling.

Sjokkerende nok har dei mistet ein stor andel ansatte siste året. 👀

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Stillingstittel: Systems Engineer
Sektor: Privat

Arbeidsoppgaver: User Admin Operations og SAP, Servicedesk Assignment, 2.Linje Servicedesk, Backup, Vedlikehold av system og drift. Vakt Ordning Hver 6 Uke
Erfaring: 5 År, Total  3 år som Lærling, 2 år som fast ansatt (Firmaet gir meg +4 år ansinitet grunnet fagprøve fullført her) Så totalt 9 År ansinitet i Firmaet
Alder: 24 år
Utdanning: 2 Fagbrev, IKT-Servicefaget og  Data og Eletronikkerfaget
Sted: Rogaland
Goder: Bredbånd, mobil, forsikringer
Lønn: 460 000 + Vakt Ordning (23 100% timer for 1 uke)

 

Noen som har anelse på hvor mye mer lønn enn kan be om på lønns økelse?

 

Jeg har nå 460k fast men vet ikke hvor mye mer jeg skal be om? Skal jeg ikke nemne noe tall?

Jeg føler jeg har funnet en bra timing, min ene kollega har gått ned til 80%, å vi søker for øyeblikket etter en til ansatt.

 

Jeg VET, min kollegaer har ganske mye mer enn meg, men vil helst ikke nemne det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Registrerte meg bare for å bidra med i statistikken. 

Ganske fornøyd, men håper jeg øker snart da dette er en stilling som krever veldig mye og det er ettertraktet jevnt over. 

Stillingstittel: Cloud Architect

Alder: 24

Erfaring: 6 år inkludert læretid

Sertifisering: Mye innenfor Azure

Arbeidsoppgaver: Fra on-premise til sky. A til Å. 

Utdanning: IKT-fagbrevet

Årsinntekt: 775.000 + betalt overtid så lenge kunden blir fakturert 50 eller 100%. Fakturerer du 50% har du 50% OT. Fakturerer du 100% har du 100% OT. Standard vanlig goder, det eneste som kanskje skiller seg er at hvor du jobber fra spiller ingen rolle. 

Sted: Oslo

Endret av PepsiMaks
Lenke til kommentar
Gratax skrev (40 minutter siden):

Stillingstittel: Systems Engineer
Sektor: Privat

Arbeidsoppgaver: User Admin Operations og SAP, Servicedesk Assignment, 2.Linje Servicedesk, Backup, Vedlikehold av system og drift. Vakt Ordning Hver 6 Uke
Erfaring: 5 År, Total  3 år som Lærling, 2 år som fast ansatt (Firmaet gir meg +4 år ansinitet grunnet fagprøve fullført her) Så totalt 9 År ansinitet i Firmaet
Alder: 24 år
Utdanning: 2 Fagbrev, IKT-Servicefaget og  Data og Eletronikkerfaget
Sted: Rogaland
Goder: Bredbånd, mobil, forsikringer
Lønn: 460 000 + Vakt Ordning (23 100% timer for 1 uke)

 

Noen som har anelse på hvor mye mer lønn enn kan be om på lønns økelse?

 

Jeg har nå 460k fast men vet ikke hvor mye mer jeg skal be om? Skal jeg ikke nemne noe tall?

Jeg føler jeg har funnet en bra timing, min ene kollega har gått ned til 80%, å vi søker for øyeblikket etter en til ansatt.

 

Jeg VET, min kollegaer har ganske mye mer enn meg, men vil helst ikke nemne det.

Bekjente av meg i tilsvarende stillinger og alder ligger på 500 - 550 + vaktordning. 

Dessverre har det seg slik at arbeidsgiver ofte utnytter situasjonen at du har vært ansatt lenge og de kjenner godt til deg og dine forventninger. 

Om ikke arbeidsgiver kan gi deg en konkurransedyktig vil jeg tørre å påstå at det finnes muligheter hos andre i Rogaland som er villig til å betale mer. 

Lenke til kommentar
NoTrace skrev (På 14.2.2021 den 18.19):

Tror jeg vet hvilket selskap du jobber for, da jeg også (om jeg har rett) har jobbet for dette selskapet og kjenner meg igjen i teksten din. Min erfaring der er at de ikke er spesielt redde for å miste ansatte, og har "ingen mål om å være lønnsledende". Det er heller ikke så mange andre IT-firma i Drammen, så de spiller veldig på at man slipper å reise til Oslo osv. for å komme seg på jobb.

Jeg husker norgesdirektøren ble spurt rett ut om de skulle gjøre noe med at så mange sluttet grunnet lønnsnivået (hovedsaklig i andre byen enn Drammen, eksempelvis Oslo, Bergen og Stavanger), og svaret var da at "da utdanner vi bare flere".

Jeg hadde dog mye bedre lønn enn det du har, men ble bedt om å holde lønna mi skjult for andre i firmaet, for ikke å vekke misunnelse. Min fastlønn da jeg sluttet var på 750.000 kr, og ble tilbudt 780.000 for å bli. 

Dette selskapet er ikke hva det engang var. Arbeidsmiljøet og fagkompetanse er nesten ikke eksisterende lengre og ledelsen har etter min mening helt feil fokus. Det begynner heldigvis å bli synlig når langt mindre aktører tar over kundebasen da de både tilbyr bedre og billigere tjeneste. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...