Gå til innhold

Hva har vi i IT-bransjen i lønn?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
1 hour ago, Drunkenvalley said:

Forveten om resultatet, men no laste jo ikkje Google Drive skikkelig. 😭

Fungerer her. Kanskje en liten midlertidig hickup?

1 hour ago, Matsemann said:

Ja, jeg synes det å dra ut tallene og sammenligne kan være interessant og nyttig. Absolutt for det. Det er den siste kolonna jeg stusser på, da det er alt for mange variabler inne i bildet til at man kan ta lønnskostnader og dele på ansatte for å si noe fornuftig om lønnsnivået til de ansatte (er det selgerne på toppen som raker inn pengene og utviklerne får luselønn? Ingen vet basert på tallene her)

Forøvrig staffer den lista her de som betaler utbytte til sine ansatte som en del av lønna, så der blir det jo direkte missvisende om det med lave lønnskostnader i stedet tolkes som i at noen på toppen tar ut penger til seg selv.

 

Poenget mitt var ikke at du finner på de offentlige tallene, men at du deretter påstår at beregningen er riktige fordi du mener de matcher noe tilbud du har fått uten å ta stilling til andre variabler (erfaringsnivå, bedriftsammensetning osv). La oss si en utvikler med 5 års erfaring søker jobb, hvordan skal man da lese tabellen? Skal man forvente 1,2 mill i lønn hos Microsoft, men bare 540k hos Kantega eller Netcompany? Hvordan forteller det spriket der noe som helst?

Det er større sannsylighet for at et generelt høyt snitt betyr at de fleste har høyere lønn, ikke at forskjellene er større. De fleste bedriftene har en sammensetning av forskjellige funksjoner (salg, teknisk, administrasjon osv.), og det stemmer at tallene ikke indikerer om det er resepsjonist eller seniorselger. Hadde jeg hatt data på det hadde jeg gjerne presentert det.

Når man ser på snittlønn må man selvfølgelig også ta høyde for snittkompetanse i bedriften man undersøker. Derav er det høyere lønninger i bedrifter som krever høyere kompetanse. I noen bedrifter er senior minimumsnivået, i andre starter de med juniorer eller lærlinger. Jeg har forsøkt å beskrive unøyaktighetene, så det later til at du forsøker å påpeke mange av de samme tingene jeg allerede har påpekt selv, eller som jeg ser på som selvfølgeligheter. Selvfølgelig kan du ikke direkte overføre en stilling i ett firma til et annet firma.

Dette er ingen fasit, noe det later til at du tror jeg mener. Dette er et estimat. Jeg mener at det er større sannsynlighet for å få høyere lønn i et firma med høy snittlønn enn et firma med lav snittlønn. Selvfølgelig gitt at man kvalifiserer og blir tilbudt en stilling i det aktuelle firmaet (som er utenfor scopet i dokumentet).

Endret av NoTrace
Lenke til kommentar

De færreste bedrifter går åpent ut med lønnsinformasjon (konsulentselskapet Blank er et hederlig unntak). Tallene fra Brønnøysundregisteret er derfor det beste vi har å gå etter. For større selskaper med et relativt stabilt antall ansatte vil reelle lønnskostnader delt på antall ansatte være ganske tett opp mot den faktiske snittlønnen.

Så er selvfølgelig aritmetisk gjennomsnitt bare et datapunkt som ikke sier noe om fordeling. Men har man en viss kjennskap til hvordan bedriften er organisert - noe man ofte har - kan det gi en god pekepinn på hvor landet ligger.

For meg er det en interessant liste, så takk for at du deler, NoTrace.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Litt off-topic, men vil dere som oppgir lønn her, si at det er verdt å jobbe innen IT for lønnen? Altså at arbeidsoppgaver er spennende, og en føler seg glad på jobb? :) Jeg er glad i teknologi, men har liksom forbundet IT litt med å sitte foran en skjerm hele dagen og skrive kode. Er de fleste IT-stillinger fryktelig ensidige, eller vil dere si at å være systemarkitekt etc. er drømmejobben utifra gøyhetsfaktor på jobb?

Lenke til kommentar
Agentspoon skrev (14 minutter siden):

Litt off-topic, men vil dere som oppgir lønn her, si at det er verdt å jobbe innen IT for lønnen? Altså at arbeidsoppgaver er spennende, og en føler seg glad på jobb? :) Jeg er glad i teknologi, men har liksom forbundet IT litt med å sitte foran en skjerm hele dagen og skrive kode. Er de fleste IT-stillinger fryktelig ensidige, eller vil dere si at å være systemarkitekt etc. er drømmejobben utifra gøyhetsfaktor på jobb?

For min del er det verdt å jobbe innen IT sett bort fra lønnen. Jeg liker kunnskapsjobber da det er en viss utfordring og manglende repetisjon man finner i en del andre jobber. Ikke alle som jobber innen IT jobber med koding. Det er også ting som prosjektledelse, drift, UI-design, support osv. osv. IT er et stort felt litt som Økonomi er et stort felt. Jobbene kan være temmelig forskjellige og trivselen deretter. Det viktigste er at man er rett man for rett jobb.

Hvis du ikke har så mye imot å sitte foran skjermen hele dagen og interesse i teknologi er det ikke et så dumt valg. 

Jobber selv i et IT prosjekt som leverer ting på mobiler og driver ikke med koding og utvikling. Jeg liker "frihet under ansvar", dvs. jeg styrer hverdagen i stor grad selv. Jeg kunne ikke tenkt meg en type support jobb der man sitter og svarer på telefon hele dagen. Men der er folk forskjellige.

 

 

Endret av PgUp
Lenke til kommentar

Slenger meg på @PgUp her. Jeg elsker jobben min innen IT, at lønnsnivået er generelt høyt er bare et pluss. Startet med under 300k i årslønn i 2008, og selv om jeg ikke kunne levd på det i dag var det kun utav interessen for IT, og ikke lønnsnivået som gjorde at jeg valgte denne retningen.

Det blir generelt lange dager foran skjermen, men jeg er ingen utvikler (koder/programmerer). Jeg hjelper kunder med rådgivning på (sky)arkitektur, strategi osv. og jobber mest på typ whiteboard eller bare muntlig i møter, i tillegg bistår jeg i utvikling av nye features og bug fixes gjennom å finne og definere disse og arbeide med produktgruppen(e) for å få dette fikset eller lagt til det aktuelle produktet. 

Endret av NoTrace
Lenke til kommentar

Endte opp i IT etter anbefaling av studie etter å ha gjennomført masse tester og intervjuer med privat karriereveileder. Har jobbet mye med tekniske ting, men skal til syvende og sist bort fra det. Var godt på vei i fjor ved å ta en delt lederstilling, men er nå tilbake på teknisk (arkitektur) etter jobb bytte og må vente til vi blir store nok igjen til å gå den veien. Etter hvert vil jeg nok også prøve å ta mer del i forretningsutviklingen vår, strategi osv.

Men for min del hadde det ikke vært for at jeg startet i konsulentbransjen for noen år siden hadde jeg nok skiftet beite. Som ekstrovert passer det meg mye bedre siden det gir mye mer balansert interaksjon mellom maskin og mennesker.

Endret av Feh
Lenke til kommentar
Agentspoon skrev (9 timer siden):

vil dere som oppgir lønn her, si at det er verdt å jobbe innen IT for lønnen? Altså at arbeidsoppgaver er spennende, og en føler seg glad på jobb?

Ja. Koser meg hver dag på jobben og tjener veldig godt (er ansatt i mitt eget AS).

Agentspoon skrev (9 timer siden):

Er de fleste IT-stillinger fryktelig ensidige,

Nei. Synes det er noe nytt hver dag og alltid mye å lære.

Agentspoon skrev (9 timer siden):

vil dere si at å være systemarkitekt etc. er drømmejobben utifra gøyhetsfaktor på jobb?

For meg er drømmejobben en jobb hvor jeg får programere. Mange arkitekter gjør ikke det, men det varierer jo veldig i hva disse titlene innebærer av arbeidsoppgaver.

Lenke til kommentar
9 hours ago, Agentspoon said:

eg er glad i teknologi, men har liksom forbundet IT litt med å sitte foran en skjerm hele dagen og skrive kode. Er de fleste IT-stillinger fryktelig ensidige, eller vil dere si at å være systemarkitekt etc. er drømmejobben utifra gøyhetsfaktor på jobb?

Jeg liker å skape ting og programmering er drømmejobben for meg der jeg får bruke kreativiteten på å finne på nye og bedre løsninger på alverdens problemer.  Jeg vil sammenligne det lidt med å bygge med lego (særlig technic), noe jeg også var glad i som barn. 

Lenke til kommentar
Agentspoon skrev (11 timer siden):

Litt off-topic, men vil dere som oppgir lønn her, si at det er verdt å jobbe innen IT for lønnen? Altså at arbeidsoppgaver er spennende, og en føler seg glad på jobb?

Jeg gikk i praksis ned i lønn fra en tidligere karriere for å begynne i IT, men kunne ikke vært mer fornøyd. Nå tjener jeg langt mer enn jeg gjorde i starten, men det er som andre har nevnt bare en bonus. Gleder meg hver dag til å jobbe og føler meg veldig heldig som får drive med dette.

Agentspoon skrev (11 timer siden):

Jeg er glad i teknologi, men har liksom forbundet IT litt med å sitte foran en skjerm hele dagen og skrive kode.

Å sitte hele dagen foran skjermen og skrive kode er en drømmedag på jobb for meg, kanskje bare avbrutt av tekniske diskusjoner og sosial prat med kollegaer. Dessverre finnes det møter og andre uhumskheter som tar opp en del tid. Jeg jobber derfor en del kvelder og helger for å kunne sitte uforstyrret. Vel å merke fordi jeg har lyst, ikke fordi jeg må.

Det er vel med IT og programmering som de fleste andre karriereveier. Gjør du det kun for pengene vil du fort mistrives. Gjør du det fordi du faktisk liker det vil du trives nesten uansett hva lønnen er.

Lenke til kommentar

Takk for svar! Fryktelig spennende å lese. Jeg har selv alltid fundert på om IT var noe for meg eller ikke. Jeg angrer fryktelig på at jeg ikke tok det som valgfag på videregående, bare for å få et godt innblikk i hva det bestod i. Koding og programmering er fortsatt et uutforsket territorium for meg, der jeg ikke helt klarer å forestille meg hva en faktisk gjør, når en bruker en hel dag på programmering. Jeg selv bruker VELDIG mye tid foran skjermen i løpet av et døgn, og elsker alt mellom himmel og jord som har med teknologi å gjøre. Er likevel helt aldeles avhengig av dynamikk i arbeidshverdagen. At det tas mange beslutninger hver dag, med svært mange variabler bak beslutningen som blir gjort. En slags intuisjonsbasert utførelse av arbeidet basert på all den kunnskapen en har fra før. Derfor har jeg begynt i jobb innenfor ledelse. Jeg har kanskje alltid sett for meg programmering mer som en slags matematikk. At det finnes rette og gale svar, og at en arbeidsdag bokstavlig talt er å skrive hele dagen dette språket som en har tillært seg, på en matematisk korrekt måte linje ut og linje inn. I mitt hodet har da programmering virket som en veldig statisk, mekanisk jobb. Her virker det som om jeg kanskje har tatt grundig feil? :)

Jeg blir uansett veldig glad for at IT-bransjen er blant dem som er villig til å betale folk på "gulvet" hva de faktisk fortjener. Er så mange andre bransjer, der arbeideren bare sitter igjen med smuler for innsatsen sin. 

Lenke til kommentar
Agentspoon skrev (4 timer siden):

Jeg har kanskje alltid sett for meg programmering mer som en slags matematikk. At det finnes rette og gale svar, og at en arbeidsdag bokstavlig talt er å skrive hele dagen dette språket som en har tillært seg, på en matematisk korrekt måte linje ut og linje inn. I mitt hodet har da programmering virket som en veldig statisk, mekanisk jobb. Her virker det som om jeg kanskje har tatt grundig feil? :)

Det er bare korrekt i den form at grammatikken er riktig, dvs. at koden er skrevet slik at den lar ser kjøre. Litt som hvis jeg hadde skrevet en setning med feil grammatikk hadde det blitt umulig for andre å lese det. 

Programmering kan være veldig kreativ affære der man får en oppgave, et produkt eller et problem man skal løse, der veien til løsningen ikke er definert på forhånd. Det blir opp til deg å skrive kode for å skape et produkt med all den funksjonaliteten man kan ønske seg eller finne fikser som kan løse et problem som har oppstått. Det er sjeldent en "fasit", og ofte kan resultatet være det samme selv om koden er skrevet forskjellig. Hvor elegant koden blir er ofte avhengig av erfaring, litt som en kommunikasjonsansvarlig må finpusse for en tekst slik at den blir tydelig, informativ og ikke lengre enn nødvendig for å kunne kommunisere effektivt slik at alle forstår budskapet. 

Jobbliv består jo stort sett av en eller annen form for problemløsning, og en noenlunde definert oppskrift for å løse problemet, med litt kreativ innspill fra den som utfører jobben. Det gjelder alt fra kundebehandling, undervisning, teater, politi, revisjon osv. osv. Sånn sett er det ikke så ulikt andre jobber som kan kanskje kunne forestille seg.

Noen egenskaper som er gode for en programmerer:

- Liker en intellektuell utfordring og problemløsning

- Har ikke noe imot å sitte lenge foran en PC-skjerm

- Glad i data og interessert i hvordan ting er satt sammen

Endret av PgUp
Lenke til kommentar
Agentspoon skrev (7 timer siden):

Jeg angrer fryktelig på at jeg ikke tok det som valgfag på videregående, bare for å få et godt innblikk i hva det bestod i. (...)

Er likevel helt aldeles avhengig av dynamikk i arbeidshverdagen. At det tas mange beslutninger hver dag, med svært mange variabler bak beslutningen som blir gjort. En slags intuisjonsbasert utførelse av arbeidet basert på all den kunnskapen en har fra før. (...)

Jeg har kanskje alltid sett for meg programmering mer som en slags matematikk. At det finnes rette og gale svar, og at en arbeidsdag bokstavlig talt er å skrive hele dagen dette språket som en har tillært seg, på en matematisk korrekt måte linje ut og linje inn. I mitt hodet har da programmering virket som en veldig statisk, mekanisk jobb.

Litt div tanker:

Det er forskjell på å lære seg å programmere, og det å faktisk være en som jobber med programmering. For å bruke matteanalogien din, så lærer man jo matte ved å løse ligninger, men så er det ingen matematikere som har som jobb at de får et a4 ark med ligninger som de sitter og snur på hele dagen. Samme med programmering: Når man lærer det, gjør man ofte simple stegvise oppgaver som er veldig rett og galt, men så i arbeidslivet må man løse mye mer komplekse problemstillinger. Jeg har aldri hatt en arbeidsdag der noen kommer med en smørbrødliste og sier "plott inn det her som kode". Problemene er ofte vage, store og komplekse. Å skrive litt div kode i et fag på VGS forteller svært lite, så tror ikke du har gått glipp av stort der. Du kan nok oppnå det samme ved å velge deg en tutorial i et språk og gå igjennom den. Da har du fått sett litt under teppet, og så er det når man prøver å gjøre større ting det virkelig blir artig.

For å ta et eksempel fra da jeg var konsulent hos NAV. Oppgaven var basically å lage et søknadsskjema for en stønad, folk fyller i info og det sendes til en saksbehandler. Bak en så simpel oppgave skjuler det seg enormt med kompleksitet. Hvilken info skal man spørre om, hva har man lovhjemmel til å spørre om/GDPR, hvordan skal interaksjonen være, designet, hva kan man preutfylle av informasjon for bruker og en million i utgangspunktet ikke-tekniske spørsmål. Som utvikler er man derimot ofte med på disse diskusjonene, da det alltid må forankres i hva som er teknisk mulig gitt rammene til prosjektet (feks tid, penger...). Og så kommer selve utviklingen. Ingen smørbrødliste, det er mange beslutninger på alle nivåer. Alt fra hvordan koden skal struktureres så input-felter lett kan gjenbrukes med diverse valideringsregler feks, til høynivå arkitekturbeslutninger om hvordan data skal innhentes og sendes i mellom forskjellige systemer. Om noe føler jeg det treffer ganske bra på hva du nevner om beslutninger som tas kontinuerlig basert på erfaring.

Som utvikler er du ikke en musiker som spiller ferdigoppsatte noter, du er en komponist sammen med andre spesialister (fagfolk, andre utviklere, ux designere osv). For meg er det mye skaperglede inne i bildet, og de beste dagene er de da man får programmert mest mulig. :D

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kjenner meg 100% igjen det Matsemann sier. Ekstremt sjeldent noe er 100% klart at "Dette skal du kode". Det er alltid noe 'skal denne være slik?', 'hva om dette eller dette?'. Og så er det å skrive ryddig og lettlest kode også en kunst. Mye kode som *fungerer* men som er helt jævlig å prøve å forstå.

Og selg på enkle smørbrød-oppgaver hvis man skulle lage disse så dukker det alltid opp bugs som man må feilsøke og løse.

Hvis kode var så rett fram som du har fått inntrykk av så hadde man laget programmer for å løse disse (og det gjøres).

Lenke til kommentar

Snedig! Høres definitivt mer utfordrende (og givende) ut enn å bare få et lass med kode i fanget en skal skrive ned. Litt vanskelig å si likevel, hva som gjør at en vil trives med dette eller ei. Ser at PgUp skriver at en skal være glad i intellektuell problemløsning. Det vil jeg kanskje påstå er en ganske vag betegnelse, som kan gjelde alle yrker. Funderer litt på hva slags type intelligens en helst bør ha. Er det å være god på IQ-tester og være naturlig flink i matte? Jeg selv var aldri noe god i matte, men har likevel tatt realfagsmatte, og matematikk 1 på universitetet, så føler jo jeg er bedre i matte enn gjennomsnittet i befolkning. Men strevde alltid med disse fagene, særlig på universitetet, og da har jeg vel tenkt at den type logisk tenking som koding er, kanskje ikke ville vært noe for meg, hvis jeg har ambisjon om å lykkes. Ikke fordi jeg ikke har lyst, men fordi jeg strever med intuitiv forståelse av matematikk generelt. Er dette litt "must have" egenskap, mon tro?

Og sorry for at dette ble hijacket til en slags jobbinnhold/egnethets-tråd, når den egentlig handler om lønn. Å jobbe i Oslo med en grunnlønn på litt over 400 000 kr i helt annen sektor enn IT, kan være frustrerende, og da blir en jo alltids litt nysgjerrig. :)

Endret av Agentspoon
Lenke til kommentar
Agentspoon skrev (12 minutter siden):

 Litt vanskelig å si likevel, hva som gjør at en vil trives med dette eller ei. Ser at PgUp skriver at en skal være glad i intellektuell problemløsning.

Det jeg mente er at man må være glad i å bruke hodet litt. Da tenker jeg fremfor type jobber som er langt mer rutinebaserte. 

Jeg kan la de profesjonelle programmererne her svare på det spørsmålet. Jeg gikk på et IT studie som var kanskje 50% programmering og det var ikke noe matte fag involvert i det. 

På et generelt grunnlag vil jeg jo tenke at man kommer ganske langt med innsats og interesse. 

Lenke til kommentar
  • aklla endret tittelen til Hva har vi i IT-bransjen i lønn?

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...