Gå til innhold

Stortest: Termisk pasta


Anbefalte innlegg

Nå har jeg lite peiling på dette og vett ikke hva som finnes på markedet .

 

Hvor vil de som ikke er teste havne ?

 

Dersom du bruker en tube med kjølepasta i uken, kan det være greit å tenke litt på hva slikt koster.

 

 

hvem er det som bytter kjølepasta så ofte på en pc ?

Endret av Hårek
Notis byttet til Sitat
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Testen viser egentlig at forskjellen på pastene er minimale.

Personlig tror jeg at 80% av kvaliteten på kjøling er hvordan den brukes og kun 20% av kvaliteten på pastaen.

 

Ble pastaene kun testet en gang hver? Med slike små forskjeller kan marginale forskjeller i påsmurning gi større forskjeller enn kvaliteten på pastaen selv, og jeg må derfor ta resultatene med en klype salt, ikke det har noe å si da stortsett alle resultatene er "within margin of error".

 

Jeg selv skifter pasta med ujevne mellomrom, stortsett en plass mellom 1 og 2 år. Har tidligere brukt MX3 og har nå MX4.

Det viktigste for meg med pastaen at den er god å smøre på.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For info for de som kun bruker kjølepasta når de bygger sin egen data. Jeg kjøpte en kjøler fra Noctua og da fulgte en tube med kjølepasta med. For meg så reddet det dagen da Artic Silver 5 som jeg hadde bestilt i tillegg ble sendt separat og kom først over helgen :)

Lenke til kommentar

Merkelig test. Vil tro at de minimale forskjellene i temperatur er mindre enn standardavviket på termometeret som ble brukt. Dessuten skal en være pinlig nøye med mengde og påføring mellom hver test før dette begynner å påvirke resultatet.

 

Min konklusjon er at det ikke er påvist noen reell forskjell mellom de testede kjølepastaene, hva kjøleegenskaper angår.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det kan være verdt å opplyse om at forskjellene kunne blitt langt større om man la forholdene til rette for at kjølepastaen faktisk blir flaskehalsen, noe jeg tviler sterkt på at den er i dette tilfellet.

 

For ja, som i resten av dataverdenen så er det snakk om balanse, og om du overklokker, eller skaffer en kraftigere kjøler så vil hastigheten som kjølepastaen bli en flaskehals ganske raskt.

Dermed ville jeg anbefalt å kjøre en ny test ved en solid overklokk (eller bare øk spenningen for å få opp effektforbruket om dere ikke har en særlig klokkevillig CPU) og sett på en svært effektiv kjøler som et godt vannkjøleanlegg eller muligens de beste luftkjølerene gjør det bedre.

 

Testen deres viser at forskjellig kjølepasta har lite å si om du kjører på originale innstillinger, og det er vel og bra å få konstantert, men nå er det jo ganske mange lesere som sikkert er interessert i ytelsen ved litt tyngre laster, og da tipper jeg resultatene vil sprike litt mer. ;)

Bare ikke test med Ivy-Bridge CPU, som sliter med dårlig pasta/dårlig påføring mellom kjernene og IHS, og da vil flaskehalsen havne der. :)

 

Selvsagt, tester som kunne vist ved lengre bruk hadde også vært optimalt, men har forståelse for at det tar FOR lang tid. :) Men man kan jo alltids ta et mindre utvalg.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

To ting jeg gjerne skulle sett her er:

1) Gjentakelse av testen to eller tre ganger for å se om resultatene er reproduserbare eller om tilfeldigheter har avgjort hvilken kjølepasta som var best.

 

2) Gjentakelse av testen der en annen person påfører kjølepastaen for å se i hvor stor grad påføringen påvirker resultatet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Både ja og nei. Den utmerker seg ikke som best i noen av vurderingskriteriene. Den yter veldig bra for pengene, men ikke like godt i forhold som MX2. Den yter det samme som E1, men er vanskeligere å påføre.

Vanskeligere å påføre? Noctua vil at du presser ut en liten ert midt på varmesprederen til CPU-en, og lar kjøleren stå får smøringen. Dette kan umulig være vanskeligere enn MX2.

 

Et spørsmål som sniker seg frem er hvorvidt de har fulgt veiledningen til hver enkelt produsent, eller rett og slett smurt dem utover - hver og én.

Dette har forresten vist seg som en underlegen teknikk i de fleste tilfeller.

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

E1 ja, stemmer :)

 

Greit at det var artikkelforfatters mening, men det bør ikke reitereres av oss, da det rett og slett er misvisende.

 

Siteringen min var vel ment som en form for forklaring på hvorfor (briliante) Noctua sin pasta ikke ble anbefalt, ikke som en påstand om faktiske forhold, jeg håper folk forstod det ;)

 

Videre så kan det vel også tenkes at om ikke alle pastaene var påført på samme måte, så ville det blitt kraftige påstander om foul play.

Lenke til kommentar

Om du er så nøyen på å få ned temperaturen et par grader, så tviler jeg pris er noe spørsmål.

Prisspranget på de ulike er jo bare fra 40 til litt over hundrelappen.

 

Går utifra at de målingene dere gjorde var når det var last på prosessoren, men hvordan var temperaturen ved ingen last?

 

Dere nevnte at det kunne vært sprik i resultatene om man hadde en dårligere kjøler eller drev med overklokking. Hvorfor ble ikke overklokking tatt med?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...