Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Stive av ankel - noen med erfaringer?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hei,

Jeg sliter med høyre bein. Har nettopp fått svar på MR som sammen med røntgenbildet viser at det mest sannsynlig er beinhinnebetennelse. Nettopp fått henvisning til ny runde på Diakonhjemmet for å sjekke nærmere da fysioterapeuten ikke kan nok. MR viser også litt løs rusk som bør sjekkes. Men utenom denne "beinhinnebetennelsen" er jeg fin. Men håper Diakonhjemmet kan finne ut av hva som trigger den. Må være noe med måten jeg går som trigger betennelsen. Vanskelig å.si.

Har du også plager litt opp på leggen? Eller var det noe annet du lurte på med tanke på høyre eller venstre? Jeg har stivet av begge to! 

Det var også noen som nevnte erfaring med å sette inn brusk. Jeg gjorde en brusktransplantasjon for en god del år siden. Tok brusk fra kneet og satte inn. Fungerte godt en kort periode, men så for min dem løsnet brusken igjen så avstivning har vært mye bedre valg! 

Venstre er helt fin og høyre utenom betennelsen er veldig mye bedre 😊

Lenke til kommentar

Hei ! Skal til diakon hjemmet ! Venter på time ! Har ikke brusk på Høyre ankel !

lurer på hvordan d går med bil kjøring ? 
vis jeg må stive sv ankel ! 
Har endel smerter ! 
Hva skal en gjøre liksom , orker ikke å ha d sånn ! 
Er også veldig stiv i muskler i begge bein ! Er d nervene som er i klem tro ? 
:) Knut 

Lenke til kommentar

Hei, ikke noe problem med bilkjøring :) Har du automat er det null problem. Har du manuell må du bare bruke "hele" foten til å dytte på pedalen. Jeg har begge anklene stive og begge deler går :) Så ikke noe å bekymre deg for!

Stive ankler er bedre enn konstante smerter og plager! 

Går du til fysioterapeut? Der kan de få tøyd opp muskler og annet (jeg går til manuell terapeut (fysio + ekstra utdannelse) og hun hjelper veldig! 

Masse lykke til med time på Diakonhjemmet. Håper det løser seg og du får stivet av og får en smertefri hverdag!

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Mest noe problemer med akillesen siden begge anklene er stive er det ikke så lett å få tøyd disse så blir nok strammere, men ikke hatt noe veldig stort problem.

Og ellers fikk jeg senebetennelse i begge litt opp på leggen på fremsiden etter jeg fjernet skruene og ble litt for lykkelig over å endelig kunne gå uten smerter så "overdrev" sikkert litt. Men i venstre ga det seg (avlastet lenge med krykker, fysio og noe betennelsesdempende tabletter/gel), mens høyre er det et punkt som sitter igjen som fortsatt plager meg, men hos meg er det forhåpentligvis litt annerledes da jeg har hatt bortimot 20 inngrep fra jeg var 14 til da 32 og 13-14 av disse i høyre så tror all den herjingen har gjort sitt for å rote litt ekstra til.

Lenke til kommentar
  • 11 måneder senere...

Hei !

 

Jeg er helt ny i tråden og er veldig glad for at jeg fant den :) 

Opererte venstre ankel med leddbevarerede i 2018.  Var ikke helt fornøyd med resultatet, men den er 'helt grei'.

Høyre ankel skulle opereres omtrent likt i 2020, men den ble utsatt p.g.a Corona-situasjonen.

Jeg klarte å brekke høyre ankel i juni 2020 og ble sendt hjem fra legevakten med 2 brudd uten gips eller krykker.  Da ble brusken så ødelagt at jeg ikke lenger kan ta leddbevarende operasjon :( . 
Alt jeg kan gjøre nå er ifølge sykehuset å stive av ankelen.

Jeg var veldig i tvil og ble derfor henvist til Diakonhjemmet for vurdering av ankelprotese. 
Ja, de kan sette inn en protese, men forteller meg at det er en 'risikosport' med fare for re-operasjon innen 5 år osv. 

Jeg sliter også med ryggen og er redd for at en avstivning vil gjøre at jeg halter (noe som forplanter seg videre). 

Så det jeg lurer på til dere som har avstivet en ankel: Kan dere gå normalt, gå opp en skråning, svømme, hva med trapper, hvordan er følelsen av ikke å kunne bevege ankelen, og har man en merkelig følelse når leddet er helt låst fast ?

Hilsen Elisabeth (som er veldig usikker på avstiving)

 


 

Endret av Elisabeth B.
Jeg fikk ikke skrevet innlegget ferdig før det var sendt.
Lenke til kommentar

Jeg knuste ankelen for ca. 30 år siden og hadde store plaget i mange, mange år. Når jeg gjekk mye en dag, var ankelen dønn stiv dagen etter og jeg kompenserte dette med å vri fotblad utover. Haltet og hinket noe forferdelig. Smerter også i form av verking. Legen som den gang opererte meg sa følgende: jeg kommer ikke til å stive av ankelen før du kommer krabbende inn på kontoret mitt. Litt av en skremsel. Da trodde jeg på han og tenkte det var best å halte på med alle plager. Merket også at det begynte å bli vondt i hoften på ene siden. Til slutt undersøkte jeg mer ang. avstiving og fikk helt andre svar og anbefalinger. Det var noe rot med at jeg ble sendt for utredning til plasser som ikke drev med avstiving eller jeg fikk et dårlig inntrykk. Havnet til slutt på diakonhjemmet. Høyre ankel ble avstivet i januar 2020. Vet ikke helt grunnen til det men jeg har noe de kaller for lett spissfot. Fotbladet står noe ned. Uansett, ortopeden lager sko til meg som er noe oppbygd bak og har litt rullesåle. Får også fotseng til å ha i skoene. Jeg har de siste årene fått en nevropatisykdom med skadde nerver frem i foten, men dette påstår de at ikke har noen med skade å gjøre. Konklusjon er at jeg angret på at jeg ikke foretok avstiving for mange år siden. Med riktig sko, går jeg helt normalt og halter ikke. Kan selvsagt merke noe når jeg går mye en dag, men det er nesten ubetydelig og ikke i nærheten av slik det var før avstiving. Jeg liker å jakte og har de siste to høstene gått mer enn på lenge. Litt uvant å gå med spesialsko i ulent terreng, men er det fint, så kan jeg gå langt uten problem. Så min anbefaling er å stive av ankelen så snart som mulig. Og Diakonhjemmet var helt fantastisk!  Jeg for min del trodde en stiv ankel var mer plagsom å ha enn det det er. Spør om det er noe du lurer på. Lykke til !

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Hei, jeg har selv vært plaget med mye plager, halting, låsninger og smertet og x antall operasjoner og leger som ikke ønsket stive av fordi jeg var så ung. Skadet meg da jeg var såvidt fylt 14. Opererte i perioder et par ganger i året (artroskopi, brusktransplantasjon) på ulike plasser (Volvat, Ullevål og til slutt Diakonhjemmet), men avstivning syntes de var for ille. Jeg var også vurdert for protese, men frarådet på Diakonhjemmet siden som de har sagt til deg er det risiko for ny operasjon etter kort tid og da er det ofte avstivning. Jeg hadde smerter hele tiden og i perioder kom jeg ikke ut av senga (om begge anklene låste seg samtidig). Kunne ikke gå mange meter før jeg havnet på krykker pga plager. Til slutt spurte jeg hva aldersgrebsen var for å slippe ha så mye smerter. Jeg sa jeg drømte om amputasjon for da ville jeg i det minste få proteser... de tok alvoret av smertene og endelig etter 18 år i starten av 2017 stivet jeg av første og neste i slutten av 2017.

Tar tid og som du kan lese fikk jeg med den ene trøbbel i etterkant med beinhinnebetennelse som jeg slet med i over ett år. Men dette var nok mye fordi jeg opererte den andre kjapt etter den første og den ble nok overbelastet pga dette. Men i Covid-19 og hjemmekontortider fikk jeg nok hvile til at jeg nå er tipp topp. Hvis jeg var deg hadde jeg ikke tvilt eller bekymret meg. Med gode sko kan du gå helt fint. 

Du sier ikke noe om du skal stive av begge ledd eller kun ene? Jeg har stivet av i kun ett ledd (foten er i 90grader ogkan ikke ta den opp og ned, men har noe sidebevegelse).

Jeg går med "rullesko" for det meste og da er det null problem (mindre belastning). Men hjemme går jeg uten sko uten noe store problemer og flatmark kan jeg gå med vanlig sko.

Bakker er trøblete for meg med to stive ankler (selv med spesialsko). Men det går fint med rekkverk jeg kan dra meg opp eller min kjære mann som støtter meg. Opp kan jeg gå uten hjelp hvis jeg må, men er tungt og blir litt anstrengt stilling så ryggmessig er ikke det det beste å drive mye med, nedover må jeg ha støtte ellers ",rutcher" jeg utfor. (Snakker nå bratte bakker). Ellers går det helt fint. 

Jeg kunne før knapt gå et par km uten å få trøbbel. Nå klarer jeg 10-11km på mer eller mindre flatmark. Har som andre nevner litt småplager om jeg har beveget meg mye og anklene stivner til, men så beveger jeg meg og varmer dem opp igjen går det helt fint. 

150% bedre liv etter avstivning. Så jeg hadde ikke bekymret meg.

Spør om det er noe så ønsker jeg deg lykke til! 🙌😊

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hello alle sammen! Herregud så jeg glad jeg ble over å finne denne gruppen! Jeg stivet av høyre ankel i slutten av august, etter 15 år med smerter og 4 operasjoner. Jeg måtte vente til jeg var fylt 30 før jeg fikk utført avstiving fikk jeg beskjed om. Det jeg egentlig lurer på er hvor langt tid det tok før dere ble kvitt krykkene etter at dere kunne begynne å belaste foten? Jeg er så spent på hvordan foten og hverdagen blir fremover!

Endret av NA90
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
NA90 skrev (På 5.11.2021 den 13.09):

Hello alle sammen! Herregud så jeg glad jeg ble over å finne denne gruppen! Jeg stivet av høyre ankel i slutten av august, etter 15 år med smerter og 4 operasjoner. Jeg måtte vente til jeg var fylt 30 før jeg fikk utført avstiving fikk jeg beskjed om. Det jeg egentlig lurer på er hvor langt tid det tok før dere ble kvitt krykkene etter at dere kunne begynne å belaste foten? Jeg er så spent på hvordan foten og hverdagen blir fremover!

Hei ! Hvordan går d med ankel ? 
         Lurer på om jeg også må stive av ankel. 
mvh Knut Pedersen        

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Hei Knut! Det går sakt,men fremover. Det er ca 2,5 måneder siden jeg tok av walken og kunne belaste foten. Jeg har fortsatt smerter i den,men går nå uten krykker. Det er fortsatt litt tidlig for å se om det var riktig avgjørelse å stive den av, men etter 16 år med smerter orket jeg rett og slett ikke mer. Jeg kan oppdatere hvordan det går videre. Har du store smerter og har du hat det lenge? 

Lenke til kommentar

Hei ! Ja jeg har noe smerter , I begge bein :( 

Har ikke brusk i høyre ankel ! Venstre er d godt med brusk , men skader på leddbånd . 
Har vel hatt smerter i ca 2 år nå . 

Har blitt sendt hjem fra diakon hjemmet 2 ganger nå , tror jeg har nevrologisk skader siden jeg er mye stiv i begge legger , som går opp i korsryggen . 
Kan hende att. D er noe jeg må prøve å leve med :(( 

Jeg lurer også på om d vil hjelpe å stive av høyre ankel ! 
legene vill ikke ..

Hvordan fikk du din skade ?

:)Knut 

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg hadde heller ikke noe brusk igjen på høyre ankel, og den var nesten «naturlig» avstivet, så for min del var det ikke noe annet de kunne gjøre. Jeg fikk skaden under gymtimen på ungdomsskolen,for 16 år siden så det har vært en del år med mye smerter og en del operasjoner. 
hva er grunnen til at legene ikke ønsker stive av hos deg? Det er jo ikke noe enkelt å leve med smerter hver dag :( 

Lenke til kommentar

Hei, 

Knutp, du skriver du har skader på leddbånd også? Nysgjerrig på hvorfor de ikke vil stive av. Min far har stivet av ene ankelen i begge ledd pga røket leddbånd som de ikke kunne sy sammen. Og siden du i tillegg har manko på brusk burde det jo være en grei vurdering og stive av!! Håper du får det! 

Jeg har stivet av begge anklene mine pga lite brusk og brusk som løsner. Jeg hadde vært gjennom bortimot 20 operasjonet og forsøkt det meste i et periode på 18 år. 

NA90, jeg har skrevet en del tidligere i tråden rundt hvor lenge jeg gikk med krykker og diverse rundt det! Men kort fortalt så er jeg ikke i tvil om riktig avgjørelse. Selv om det tok tid og slet ned en del etter operasjonen (komplikasjoner med å stive av to ankler i løpet av ett år) er jeg strålende fornøyd nå! Fått ett helt nytt liv og livskvaliteten har skutt i været. 

Fra å knapt kunne gå uten å havne på krykker og konstante smerter, låsninger og trøbbel kan jeg nå gå lange turer (i godt terreng) og selv om man såklart har smerter og det stivner til når man har vært på tur. Så går det bra når man får varmet dem litt opp igjen. Så er ikke smertefri, men nå havner jeg ikke på krykker i 3 uker etter å ha tatt en tur rundt kvartalet (satt på spissen). Nå klarer jeg gå på skitur, jeg klarer gå turer på 6-10km og ja :)

Spør om det er noe! :)

Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...

Absolutt verdt å stive av - helt annet liv etter at jeg gjorde det! Hilsen en som skadet seg i 1999 og fra 2001 til desember 2017 hadde hatt bortimot 20 operasjoner (x antall misslykkete atroskopier, brusktransplantasjon som så ut til å være vellykket en periode, og til slutt fikk sagt at nok er nok og fikk avstivning av begge anklene i 2017). Endelig var jeg "gammel nok" til å ikke skulle ha smerter, plager, låsninger mer eller mindre konstant og ikke kunne bevege meg mange skritt uten å havne på krykker! 

Det var absolutt en krevende prosess og stive av begge og noen "komplikasjoner" ble det en periode, men når alt ble grodd, fikk hvilt seg og fikk trent opp har livet blitt noe helt annet! Angrer ikke et sekund selv om jeg nå bare er 36 år og har to stive ankler! Livet er mye bedre enn det var ☺️ 

For all del, jeg merker det om jeg går for langt. Stivner litt til og kan verke. Men det er forbigående og det er helt fantastisk og vite! Trenger ikke lenger være redd og kvie meg for all aktivitet og lure på hvor lenge man blir "senge/krykkeliggende"!

Masse lykke til og så håper jeg du får tilbake livet ditt også! 😁

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

God morgen!

Jeg har lest denne tråden med stor interesse, og har et spørsmål.

Kan jeg sykle med avstivet ankel?

Hvorfor spør jeg?

Jeg var i en bilulykke i 1986 med blant annet brudd i tallus. Dette har jeg gått med og strevd med siden da. 

I 2016 ble det satt inn ankelprotese, som nå er "brukt" opp, så da er avstiving det neste. 

Jeg er snart 58 år gammel og ifølge legene så bør jeg stive av ankelen før jeg er 60 år p.g.a beintetthet.

 

Så tilbake til spørsmålet. Kan jeg sykle med avstivet venstre ankel?

 

Det er selvsagt mer i denne historien med inngrep, smerter og alt det andre, men det er ikke så nøye:-)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
geisolhe skrev (10 timer siden):

God morgen!

Jeg har lest denne tråden med stor interesse, og har et spørsmål.

Kan jeg sykle med avstivet ankel?

Hvorfor spør jeg?

Jeg var i en bilulykke i 1986 med blant annet brudd i tallus. Dette har jeg gått med og strevd med siden da. 

I 2016 ble det satt inn ankelprotese, som nå er "brukt" opp, så da er avstiving det neste. 

Jeg er snart 58 år gammel og ifølge legene så bør jeg stive av ankelen før jeg er 60 år p.g.a beintetthet.

 

Så tilbake til spørsmålet. Kan jeg sykle med avstivet venstre ankel?

 

Det er selvsagt mer i denne historien med inngrep, smerter og alt det andre, men det er ikke så nøye:-)

 

geisolhe skrev (10 timer siden):

God morgen!

Jeg har lest denne tråden med stor interesse, og har et spørsmål.

Kan jeg sykle med avstivet ankel?

Hvorfor spør jeg?

Jeg var i en bilulykke i 1986 med blant annet brudd i tallus. Dette har jeg gått med og strevd med siden da. 

I 2016 ble det satt inn ankelprotese, som nå er "brukt" opp, så da er avstiving det neste. 

Jeg er snart 58 år gammel og ifølge legene så bør jeg stive av ankelen før jeg er 60 år p.g.a beintetthet.

 

Så tilbake til spørsmålet. Kan jeg sykle med avstivet venstre ankel?

 

Det er selvsagt mer i denne historien med inngrep, smerter og alt det andre, men det er ikke så nøye:-)

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...