Gå til innhold

Hvorfor føler vi akselerasjon?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Akselerasjon er endring i fart. Hvis akselerasjonen endres så vil bilen ha ulik fart enn kroppen din. Hvis farten er konstant kjenner du ikke forskjell på om bilen står stille eller ikke (foruten motordur og humpete vei). Om du svinger så vil bilen akselerere selv om fartsmåleren viser jevn fart. Du endrer fart i rettning (høyre eller venstre).

 

Litt usikker på om det kan beskrives som en treghet. Det er jo en slags treghet som forplanter seg fra hjul/bremser og gjennom hele bilen og til bilsetet som påvirker kroppen.

Endret av Abigor
Lenke til kommentar

Vi føler akselerasjon på grunn av Newtons 1.lov (også kalt treghetsloven). Dersom summen av kreftene som virker på en gjenstand er 0, vil gjenstanden bevege seg rettlinjet med konstant fart. Når en bil akselererer har den ikke konstant fart, derfor må det i følge newtons 1. lov virke en eller flere krefter. I dette tilfelle virker det en kraft fra stolsetet på ryggen din.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Ganske sikker på at "følelsen" av å bli pressa bakover, faktisk skjer. Altso at du blir pressa bakover.

Dette er jo nettopp fordi bilen bevegar seg "raskare" enn deg idet den nettopp akselererar.

Akkurat som når man akselererar men ein motorsykkel, vil man bli dradd bakover i setet uansett hastigheit, inntil man stoppar å akselerere. Altso, man blir pressa bakover om man køyrer frå 20-60 km/t eller frå 120-160 km/t.

Som sagt vil den "følelsen" stoppe når aksen opphørar uansett fart.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Ja, du føler trykket fra setet mot ryggen fordi setet trykker mot ryggen din, slik at kroppen din beveger seg fortere og "holder tritt" med bilen - istedet for å "dette igjennom" seteryggen.

 

På samme måte kjenner du trykket fra setet mot rumpa når du sitter på en kontorstol - fordi den trykker i mot gravitasjonen slik at du ikke detter igjennom setet og gulvet...

 

Videre så har du faktisk en sans som føler akserelasjon, både lineær- og vinkel-akserelasjon, i balanseorganet i øret: http://en.wikipedia.org/wiki/Vestibular_system

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...