Gå til innhold

alternativ petroleumsrett til havs


Anbefalte innlegg

Rettferdig fordeling av petroleumsarven

 

Norge har suverene rettigheter i over tretti prosent av Europas samlede sjø-og landterritorier. Ingen andre land har tjent så mye på 200 mils økonomisk sone som Norge. De fleste ressursene tilfaller dermed et lite priviligert land med en uvanlig lang kystlinje. Harald Hårfagre skapte en kuriositet med denne lange kystlinjen som utgjør Norge. Landet er knapt bredt nok til å sluke unna alle rikdommene som dras opp fra havet. Samtidig som mange andre nasjoner sliter med store underskudd og arbeidsledighet.

 

I motsetninger til produkter fra land og havbruk som kan høstes inn år etter år, så er olje og gass ikke-fornybare ressurser. Olje og gass reproduserer ikke seg selv slik som hvetekorn og torsk gjør, og det kan bare brukes en gang. Dette er kontinentets kompost fra millioner av år tilbake, og således alle sitt felleseie. Dette er verdens felles ressurser. I mangel på nok internasjonal kunnskap ble eierskapet av flere slike territorier feilaktig fastslått ut ifra størrelse og plassering på de respektive landene og deres kystlinje. Dette var et høyst upresist mål på en nasjons rettmessige andel av disse ressursene.

 

Med mer moderne teknologi og langt større bevissthet rundt oljens verdi muliggjør en mer rettferdig fordeling f.eks. på grunnlag av statens størrelse eller dens folketall. Slik det er i dag har noen få nasjoner med kystlinje en uforholdsmessig stor fordel av olje og gass på bekostning av andre land. Verdens økende avhengighet av olje og gass vil etterhvert skape store forskyvninger i verdens maktbalanse, og det fører til større internasjonal uro. Oljeprisene vil øke voldsomt ettersom det blir mindre olje igjen.

 

Land som Norge, Venezuela og Russland tjener enorme summer på olje og gass, fullstendig i utakt med ellers sammenlignbare land. For disse landene blir økte kostnader og redusert livskvalitet det uunngåelige resultatet. Kuwait-krigen, Golfkrigen og Russlands økende sabel-rasling bunner alle ut i kampen om disse stadig viktigere naturressursene. Norges rikdommer tas for gitt. Det er ingen som stiller spørsmål ved at det er Norge som drar opp store deler av all olje og gass i Nord-Europa.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tittelen lokker med et alternativ, men hvor er alternativet? Hvilken fordelingsnøkkel ser du for deg? Hvordan ser du for deg at en omfordeling av ressursene skal finne sted? Verden har utkjempet og utkjemper fortsatt en rekke kriger tuftet på ressursfordeling. Både væpnede og diplomatiske kriger. En ting er hypotetisk ideell internasjonal rettferdig ressursfordeling, en annen ting er å komme til det målet uten å skape ennå mer krig, lidelse og fortvilelse i samme slengen. Jeg venter i spenning på superløsningen på verdens ressursfordelingsproblemer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...