Gå til innhold

første verdenskrig og Norge.


WeirdFace

Anbefalte innlegg

Under første verdenskrig erklærte Norge seg nøytralt. Ingen stormakt fant noe strategisk behov for å besette Norge. Vi hadde fordel av å ligge i Europas utkant. Den uoffisielle oppfatningen i Norge var at hvis vi måtte velge side, var Storbritannia det beste alternativet. Under første verdenskrig var begge krigførende parter interessert i salpeter som ble produsert ved Norsk Hydro, samt hvalolje.

 

Både Storbritannia og Tyskland ville ha norsk fisk. Tyskerne trengte fisken, men britene ville bare ha fisken for å hindre at tyskerne fikk den. Det var britene som etterhvert fikk det aller meste av fisken. De trengte den egentlig ikke, men de oppnådde det de ville, nemlig at tyskerne ikke fikk den. I Norge ble det også produsert kobbermalm og svovelkis som var unnværlig i tysk produksjon av krigsmateriell. Britene fikk stoppet denne handelen ved å nekte Norge kull hvis handlingen med Tyskland ikke ble stoppet.

 

Både handel, skipsfart og politikk i Norge sympatiserte helt klart med britene. Blant annet tonnasje-avtalen der Norge stilte størstedelen av den norske flåten til britisk rådighet var er et klart brudd på denne nøytralitetspolitikken. Norge ble av mange andre land omtalt som «Den nøytrale allierte»

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hugsa ogso at Britene låg miner i norsk farvatn, og dermed vilja eit tysk skip gå inn i han. . .

Og i tillegg so sagde Britane at me måtte hava det Britiske flagget på skipa våre, og det er difor Tyskerne skaut norske handelsskip. . .

 

Noregs sympati låg ikkje med Britene! Noreg vart rett og slett manipulert, sidan Storbritannia var mykje mektigare enn Noreg.

Endret av Zeilond
Lenke til kommentar

Hugsa ogso at Britene låg miner i norsk farvatn, og dermed vilja eit tysk skip gå inn i han. . .

 

 

Britene forlanget vel mineleggingen, og Norge ga etter for presset og gjorde som England sa. Blir vel ikke helt riktig å si britene gjorde det.

 

Den andre verdenskrig blir en heeelt annen bolle.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...