Gå til innhold

Grave Fiber selv fram til Telenor Sentral


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Gratulerer, har du jobbet mot de siden 16 eller kom de tilbake til deg?

 

Jeg har vært på kommunen, fylkeskommunen, kraftselskap og Telenor++ stort sett en gang i kvartalet siden denne tråden ble opprettet. 

 

 

Nå er det ihvertfall opp til oss selv, vi skal selv stå for graving, nedsetting av kummer samt legge rør, ++, totalt 9km. holder ikke pusten, men alt ligger til rette for at dagens hyssing erstattes av gjennomsiktig plast/glass.

 

hda

Endret av hda
  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 1 år senere...
  • 5 måneder senere...

En statusoppdatering;

Pågangsmot førte fram; prosjektet ble gjennomført på dugnad sist sommer?; 9km grøft ble gravd og det hele gikk egentlig nokså smertefritt når vi omsider fikk kommet i gang. En betydelig andel timer gikk med til å håndtere alt det formelle før vi fikk tatt første spadetak, så vær forberedt å måtte bruke en del tid på dette. Vi måtte forholde oss til kommune og statens vegvesen ifht gravesøknad, K-grav, skiltplaner, fylkeskommune, grunnrettskjema, innmåling, nabovarsel, varslingsplaner+++, rent teknisk så ble Telenor en materiellleverandør i byggeperioden. Vi var entreprenør og byggherre som ved ferdigstillelse overdro anlegget til Telenor.

Er kjempefornøyd med prosjektet, og etter hva jeg har forstått så kjøres det nå flere prosjekter på denne modellen i fylket, da dette er en kostnadseffektiv metode, som gjør at, i utgangspunktet ikke-realiserbare prosjekter, kan bli realisert.

hda

 

 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
hda skrev (7 minutter siden):

?Vi måtte forholde oss til kommune og statens vegvesen ifht gravesøknad, K-grav, skiltplaner, fylkeskommune, grunnrettskjema, innmåling, nabovarsel, varslingsplaner+++, rent teknisk så ble Telenor en materiellleverandør i byggeperioden. Vi var entreprenør og byggherre som ved ferdigstillelse overdro anlegget til Telenor.

Med så mye arbeid er det ganske tåplig om du gir telenor enerett på fiberen, særlig hvis du har betalt mye selv og ikke får særlig billig fiber. Så ville vært spende å høre hvor mye det koster vi snakker vel fort om 100 000  - 250 000 minst vanligvis hvis telenor skal gjøre alt selv.

Lenke til kommentar
LMH1 skrev (22 timer siden):

Med så mye arbeid er det ganske tåplig om du gir telenor enerett på fiberen, særlig hvis du har betalt mye selv og ikke får særlig billig fiber. Så ville vært spende å høre hvor mye det koster vi snakker vel fort om 100 000  - 250 000 minst vanligvis hvis telenor skal gjøre alt selv.

Da hadde neppe Telenor vært særlig velvillige.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

@NoTrace har helt rett, utfallet er jo at vi fikk fiber, alternativet var internett anno 1996. Kostnadene var begrenset til diesel, masser, symbolsk kompensasjon til de som stilte med egen gravemaskin, litt rør for reparasjon av avgravd drens samt innleie av kjedegraver, kostnader som ble delt likt på alle som deltok. Vi snakker om 7000 pr husstand i dugnadsinnskudd samt at vi klarte å få tak i tilsvarende beløp i støtte fra nkom/fylkeskommunen.

Diskusjonene med grunneierne var det vi som hadde og innhentet tillatelser fra (på Telenors vegne), egentlig ikke så vanskelig da de fleste grunneierne også var framtidige abonnementer, men vi måtte krysse noen grunneiere som ikke hadde en direkte egeninteresse av prosjektet, men dette gikk uten større problemer, og strengt tatt egentlig ikke nødvendig all den tid vi hadde godkjent gravesøknad og holdt oss innenfor grunn som kommunen rår over ifbm kommunal vei (3 meter fra vegkant)

I realiteten så var vi en stamme på 5-6 stykk som i praksis nesten gjorde alt, det er langt mer effektivt med en gjeng som vet hva de holder med på enn å innlemme alle i dugnaden, selv om alle hadde stilt seg til disposisjon for dugnaden i utgangspunktet. 

Jeg var i kontakt med andre potensielle samarbeidspartnere også, men Telenor var de eneste som fattet interesse for prosjektet.

Slik jeg ser det ble dette et vinn-vinn-vinn prosjekt ?:

* Vi fikk fiber

* Telenor fikk flere kunder over fra kobber til fiber.

* Skattebetalerne slipper på et tidspunkt å måtte ut med stønader i størrelsesordenen 1-1.5 millioner for å realisere et ikke kommersielt lønnsomt prosjekt.

hda

  • Liker 6
Lenke til kommentar
2 hours ago, Lindsay said:

@Vaskedama du bør lese artikler litt bedre og ikke anta. Blir litt dumt å lese overskriften og anta innholdet.

Eneste du hadde delvis rett i var årstallet 2023,og meg bekjent bestemt av NKOM.

Men utfasingen er skjøvet til 2025

Men snakker man om utfasingen av kobbernettet (POTS, DSL), ikke at alle skal ha tilgang til fiber. Det mange vil ende opp med, er bruk av mobilnettet og HFC.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...