Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ozonlaget befinner seg høyt oppe i atmosfæren, og består av o3-gass, det vil si gass bestående av den tredje formen for oksygen, nemlig tre oksygenatomer.

 

Ozonlaget forhindrer en stor del av den ultrafiolette strålingen fra sola, når bakken.

 

Ozon produseres ved at ultrafiolett stråling bryter opp oksygenmolekyler (o2) til enkeltatomer. Disse binder seg så til andre oksygenmolekyler (o2), og danner ozon (o3). Dette blir så brutt ned igjen av den ultrafiolette strålingen, til et oksygenmolekyl (o2) + et enkeltatom, som igjen kan kombinere til ozon (o3).

 

Denne prosessen kan påvirkes i negativ retning, av såkalte KFK-gasser (klorfluorkarboner), slik at mengden ozon reduseres.

Lenke til kommentar

Ozonlaget er et skikt i atmosfæren med O3, altså oksygenmolekyler med 3 atomer. Dette skiktet befinner seg fra 18 til 50 km over bakkenivået og O3 har den egenskapen at det absorberer ultrafiolett lys (UV-stråling). Dette gjør at vi ikke blir så lett solbrente når vi er utendørs, og det gir derfor en bekyttelse mot å utvikle hudkreft. Ozonlaget er altså klodens naturlige "solkrem".

http://no.wikipedia.org/wiki/Ozonlaget

 

Det er mange som tror at det er fordi ozonlaget blir tynnere at jorda opplever en global oppvarming. Dette er feil.

 

Riktignok gir økt innstråling av UV-lys litt mer varmeenergi til bakken, men varmestrålingen er vesentlig større i den andre enden av fargeskalaen, nemlig i det infrarøde området. Varmestråling og infrarødt lys er bare to navn på det samme fenomenet. Drivhusgassene absorberer/reflekterer varmestråling på måter som kan få jordas middeltemperatur til å øke eller minke.

 

Grunnen til at mange feilaktig tror at tynnere ozonlag gir en global oppvarming er nok fordi forskerne og media gjorde oss oppmerksomme på disse to fenomene omtrent samtidig. Oppvarmingseffekten av et tynnere ozonlag er så liten at man se bort fra dette i debattene om global oppvarming.

 

Ozonlagets hovedfiende er KFK-gasser (klorfluorkarbon). Disse ble tidligere benyttet som drivgasser i spraybokser, men man oppdaget at disse KFK-gassene bidro til å bryte ned O3-molekylene svært raskt. Dette var hovedårsaken til uttynningen av ozonlaget. Etter at bruken av KFK-gassene ble forbudt har man de siste årene kunnet observere en viss heling av ozonlaget. Men ett av problemene med KFK-gasser er at de nedbrytes svært langsomt. Det vil derfor antagelig ta et par hundre år før ozonlaget igjen er helt normalt. I mellomtiden bør vi fortsette med å bruke UV-blokkerende solkrem når vi soler oss mer enn ca en halvtime per dag.

http://no.wikipedia.org/wiki/Klorfluorkarbon

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...