Gå til innhold

Ølbryggertråden


Gouldfan

Anbefalte innlegg

Selv om den ser veldig kul ut, så stiller jeg litt spørsmålstegn ved å kjøpe en så dyr maskin som bruker 1-3 uker på å brygge noe du drikker opp i løpet av en kveld, og ikke kan brukes til noe annet i mellomtiden?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så vidt jeg har forstått det så kan du gjære utenfor selve enheten (på minikegen). Den ene pakken har med 3 ekstra minikegs...

 

Jeg er med i et annet bryggelag der vi brygger 50-60 liter per gang, så dette blir bare for å kunne gjøre det selv med litt mindre hassle. Og ha muligheten til å teste ut oppskrifter og slikt før vi eventuelt brygger i større volum.

 

5L er i mine øyne helt OK å få utav en slik maskin man kan ha stående på kjøkkenbenken.

Endret av TheHaughom
Lenke til kommentar

Så vidt jeg har forstått det så kan du gjære utenfor selve enheten (på minikegen). Den ene pakken har med 3 ekstra minikegs...

 

Jeg er med i et annet bryggelag der vi brygger 50-60 liter per gang, så dette blir bare for å kunne gjøre det selv med litt mindre hassle. Og ha muligheten til å teste ut oppskrifter og slikt før vi eventuelt brygger i større volum.

 

5L er i mine øyne helt OK å få utav en slik maskin man kan ha stående på kjøkkenbenken.

Slik jeg forsto så gjøres alt i maskinen, men mulighet å tappe over på keg. Ville nok heller kjøpt meg et kjøkkenbryggeri på 25l, eller et bryggeri på 60l.

Lenke til kommentar

Samt innebygget tapp, vask/rensefunksjon, automatisk tilsetting av humle osv.

Trenger ikke å sette på gjæringsfat og stikke om osv. så sparer ganske mye arbeid, selv om det tar like mange uker å få ferdig øl (og i mindre volum).

 

Jeg får mer enn nok øl når vi brygger 50-60L ca. en gang per mnd. Så denne blir i så fall kun for enkel egenproduksjon, testing av egenproduserte oppskrifter osv. før vi eventuelt brygger større mengder. Har gått på en smell tidligere, og endt opp med 60L udrikkbart "øl".

 

Virker som om det egentlig bare er til å tilsette vann, malt, humle og gjær. Slenge oppi gjæren når vørter er avkjølt og så la den stå et par uker.

Deretter kjører man bare renseprogram og så er det klart for nytt brygg...

 

Edit: I tillegg trenger man ikke så mye plass (kokekar, gjæringskar, fat/flasker), trenger ikke å tenke på temperatur ved gjæring (dersom man gjærer i maskinen) og slikt.

Endret av TheHaughom
Lenke til kommentar

Den maskinen så interessant ut!

Den brygger 5 liter per gang?

 

Satt en ny batch med ekstraktbrygg nå i dag, ''Captains ipa'' sak. Krysser fingrende!

5 liter er sabla lite øl når en brygger selv. Det tilsvarer 2,5 sekspakninger og om ølet er godt er det da borte på en helg.

Ville ikke vurdert noe form for oppsett under 10 liter. Har selv 20 liter Speidel, som ble kjøpt etter noen brygg med spraymalt.

 

Lenke til kommentar

Ser den.

 

Men om man kan lage 10 halvlitere i uken / 2 uker så er det mye mer en jeg drikker på en helg.

Virket veldig enkel og bruke, da den ordner og passer på alt selv så slipper jeg å tenke på temperaturer og slikt under prosessen.

Har liksom ingen rom som konstant er 20 grader og slikt.

 

Bare prøvd med med noen få batcher ekstraktbrygging til nå da, satt en ny til helgen som var.

Lenke til kommentar

Ser den.

 

Men om man kan lage 10 halvlitere i uken / 2 uker så er det mye mer en jeg drikker på en helg.

Virket veldig enkel og bruke, da den ordner og passer på alt selv så slipper jeg å tenke på temperaturer og slikt under prosessen.

Har liksom ingen rom som konstant er 20 grader og slikt.

 

Bare prøvd med med noen få batcher ekstraktbrygging til nå da, satt en ny til helgen som var.

 

Med i regnestykket hører:

- ølet som ikke blir så godt

- ølet som blir så godt at du får god hjelp

- øl for lagring

- ikke tid til å brygge

- ikke råvarer tilgjengelig (og sjekk for all del hvor fleksibel den er på råvarer)

Lenke til kommentar

Dette med temperatur er ikke alfa og omega bare det ikke er Sahara versus Nordpolen.

 

Bare følg med på temperatur/termometer og dersom den varierer for mye så prøv å endre temperatur enten ved å flytte ølet eller ved å skru opp/ned varmen.

 

Jeg har ca 22-24 her jeg bor, om sommeren står ølet på gjesterommet og om vinteren så står den på kjøkkenet.

Lenke til kommentar

Dette med temperatur er ikke alfa og omega bare det ikke er Sahara versus Nordpolen.

 

Bare følg med på temperatur/termometer og dersom den varierer for mye så prøv å endre temperatur enten ved å flytte ølet eller ved å skru opp/ned varmen.

 

Jeg har ca 22-24 her jeg bor, om sommeren står ølet på gjesterommet og om vinteren så står den på kjøkkenet.

 

 

Ligger på ca 20 nå på kjøkkenet hvor jeg har dunken, pluss/minus ettersom hvilket vær det er.

Satt batch som nevnt på lørdag, men i går så var det fremdeles ingen lyd i gjæringslåsen.

Men det jeg gjorde var og beveget litt på dunken så ble det jo bånn gass.

 

Mulig det ikke har vært helt tett rundt gjæringslåsen?

Endret av Skogslik
Lenke til kommentar

 

Dette med temperatur er ikke alfa og omega bare det ikke er Sahara versus Nordpolen.

 

Bare følg med på temperatur/termometer og dersom den varierer for mye så prøv å endre temperatur enten ved å flytte ølet eller ved å skru opp/ned varmen.

 

Jeg har ca 22-24 her jeg bor, om sommeren står ølet på gjesterommet og om vinteren så står den på kjøkkenet.

 

 

Ligger på ca 20 nå på kjøkkenet hvor jeg har dunken, pluss/minus ettersom hvilket vær det er.

Satt batch som nevnt på lørdag, men i går så var det fremdeles ingen lyd i gjæringslåsen.

Men det jeg gjorde var og beveget litt på dunken så ble det jo bånn gass.

 

Mulig det ikke har vært helt tett rundt gjæringslåsen?

 

Jeg har alltid en seremoni der jeg kickstarter gjæren i en halvliter proteinshaker, deretter når gjæren er ristet lenge nok, og her er temperatur veldig viktig, men det er enkelt å få til i en shaker bare å varme vannet og sjekke når temperaturen er rett med et termometer. Så shaker du igang gjæren i en proteinshaker skikkelig i 20 sekunders tid eller så.

 

Når jeg siden heller gjæren over i ølet så rister jeg dunken skikkelig med lokk eller kork på selvfølgelig. dersom du gjør dette så skal gjæringen komme fort igang.

 

Men Gjær er veldig individuelt og kan oppføre seg forskjellig fra batch til batch, en gang gjæret det over dunken, en annen gang tok det to dager før ploppingen startet.

 

Men har aldri hatt et mislykket brygg med disse metodene, det viktigste er hygienen, det skal være absolutt så rent og sterilit som mulig, og ta forhåndsregler med håndhygiene og kjøkkenutstyr.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil??

Trenger tips til neste gang.. 

Endret av wiltom
Lenke til kommentar

Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil??

Trenger tips til neste gang.. 

 

Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer.

 

Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter)

 

Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best.

 

Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit.

 

Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle.

 

 

Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om.

 

 

Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics.

Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter.

 

Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...