Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Anbefalte innlegg

Jeg var noe usikker på hvor denne tråden hørte hjemme, jeg håper den passer her. Det som er skrevet i fet tekst er det du trenger å lese hvis du er interessert i å hjelpe meg. Det andre er ikke fullt så viktig, men jeg følte det var greit å nevne.

 

Min farfar hadde et sjeldent etternavn som til dags dato omtrent to dusin mennesker i Norge har, men han valgte likevel å endre navnet sitt til et -sen navn som omtrent 12000 andre i dette landet alene har. Min far fikk da også dette navnet, og følgelig fikk også jeg det da jeg omsider ankom livet.

 

Dette navnet har egentlig ingenting med min slekt å gjøre. Det kom inn i slekta vår da min farfar av verdighetsgrunner eller noe slikt valgte å få et litt mer "respektabelt" navn. Nå er tiden hvor folk blir dømt etter etternavn forbi, og jeg ønsker derfor et navn som bedre kler min identitet.

 

Jeg ønsker altså min farfars etternavn, men for det trenger jeg bevis for at farfar virkelig en gang hadde dette navnet. Men farfar døde for lenge siden, og dåpsattesten vet ingen hvor er. Jeg tror ikke kirkeregistrene har registrert dette etternavnet i min slekt heller. Det hele virker litt håpløst. Hvordan kan jeg ellers bevise at jeg har en medfødt rett på dette vernede etternavnet?

 

Jeg setter virkelig pris på hjelpende innspill. Jeg føler at et navneskifte tilbake til mitt egentlig familienavn er viktig for å bevare min identitet. Navnet jeg for øyeblikket bærer får meg nærmest til å føle meg anonym uten noen klar identitet. Takk for all hjelp! (-:

Endret av Ph.D
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

§ 3. Frie, beskyttede og nye etternavn

Navn som flere enn 200 personer her i riket har som etternavn, kan tas som etternavn av andre uten samtykke fra dem som allerede har det.

Navn som 200 eller færre personer her i riket har som etternavn, kan bare tas som etternavn dersom alle som allerede har det som etternavn, samtykker. For barn under 18 år gis samtykke av den eller dem som har foreldreansvaret.

Navn som ikke er registrert i Det sentrale folkeregister som et navn som er i bruk som etternavn her i riket, kan tas som etternavn.

 

Med andre ord: hvis 200 eller mer heter det går det bra, hvis ingen heter det går det bra, hvis mindre enn 200 heter det, men over 1 må du ha skriftlig tillatelse fra alle for å bruke det.

Endret av Knife Party
Lenke til kommentar

Han kan ikke bytta navn uten videre, hvis det er som han sier omtrent to dusin mennesker som har navnet så er det nok beskyttet. Hvis det er såpass lite det navnet er det vel ikke utenkelig at disse som deler navnet også er slektskap og da kan det være mulig at det å ta kontakt med noen ikke er et problem.

 

Et sted å begynne er ihvertfall:

 

http://www.skatteetaten.no/no/Artikler/Frie-eller-beskyttede-etternavn/

Lenke til kommentar

Navneloven har blitt endret noen ganger.

Nå kan du hete omtrent hva du vil.

Det finnes noen regler, blant annet må du ha skriftlig tillatelse fra de som har etternavnet, hvis det er sjeldent.

Hvis ingen heter det, eller svært mange heter det, er det omtrent fritt frem.

 

Husker ikke hvor grensa for om navnet er sjeldent nok går.

 

 

EDIT:

Jeg var litt sent ute.

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar

Fyll ut "Meldingsskjema for navneendring", der du under "tilknyttning til det meldte navnet" oppgir at det er etternavnet til farfaren din. Forsøk å sende inn skjemaet uten mer dokumentasjon.

 

Sannsynligvis vil folkeregisteret ha nødvendig dokumentasjon på slektskap mellom deg og din farfar, og dokumentasjon på navnet hans. I motsatt fall vil de be deg om dokumentasjon/avslå søknaden, og du kan da forsøke å selv finne dokumentasjon.

 

Navneloven paragraf 4 gir deg lov til å ta et slikt navn selv om det er beskyttet (200 eller færre personer har navnet).

 

Linker:

Endret av what_no2000
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...

Korleis gjekk det?

 

Ein god måte å dokumentere kva farfaren til trådstarter hadde som etternavn er å slå opp i kirkeboka.

Veit du kva kirke han blei døpt i?

 

Det skal nok også foreligge dokumentasjon på kva det tidligare navnet var når farfaren bytta navn.

 

Du har full rett til å ta dette beskytta etternavnet så lenge du har slekt som har hatt navnet. I navnelova står det slik:

navn som er eller har vært en av tippoldeforeldrenes, oldeforeldrenes, besteforeldrenes eller foreldrenes etternavn eller mellomnavn. Dette gjelder ikke tidligere navn som er ervervet ved ekteskap eller samboerskap.

Som du ser så har du rett på å få ta også navn som dine for- fedre/mødre har hatt tidligare men ikkje inngifta navn som du ikkje har blodstilknyttning til.

Denne retten går heilt tilbake til tippoldeforeldrene så for trådstarter så kan det kanskje være lettare å finne dokumentasjon på oldefaren sitt navn i staden for sidan det etternavnet antageligvis ikkje blei skifta.

 

 

 

Dersom det skulle vise seg å være komplett umogleg å finne dokumentasjon så kan du alternativt innhente samtykke i staden for.

Det er ei forholdsvis smal sak å innhente samtykke frå dei 24 personane som det her er snakk om. Mange av desse personane er nok også barn så i praksis så er det vell berre snakk om kanskje 10 familier som du må innhente samtykke frå. Sidan dette er slektninger så skal det svært mykje til for at dei seier nei, i alle fall dersom du beskriver slektskapet, motivet for navneendringen og problemene med å finne dokumentasjon.

Lenke til kommentar

Jeg byttet navn for 5 år siden på nett, uten noe stress. Jeg gikk inn på en nettside, endret navnet mitt, sendte skjema inn, og vips så var det endret etter 1 uke.

Ja, det var etternavn, og ja, det var et gammelt slektsnavn, men ingenting av dette måtte dokumenteres eller n oe..

Lenke til kommentar

Hvordan gikk det med navneendringa?

-

Håper det er greit hvis jeg låner tråden din for et spørsmål, TS. Jeg syntes liksom ikke at mitt spørsmål trengte en ny tråd, ikke minst fordi det går på omtrent det samme.

 

Hvordan er det med varianter av et etternavn? Min mormor og morfar bærer et navn som SSB mener bæres av godt under 10 personer (det eksakte tallet holder jeg for meg selv). Per i dag bærer hverken jeg eller mine søsken dette navnet (kun min pappas familieetternavn). Såvidt mormor, morfar og meg bekjent skal det ikke være noen utenfor familien vår som bærer dette navnet. Og siden ingen av oss barnebarna har navnet, vil det sannsynligvis forsvinne helt når min mamma en gang i fremtiden dør.

Hvis jeg finner ut at et navnebytte til dette navnet er noe jeg vil gjøre senere, trenger jeg å gjøre noe annet enn å sende inn endringsmelding? Og er det noen forskjell på "prosedyren" før min mormor og morfars død og etter?

Og hvordan stiller det hele seg mtp den andre skrivemåten?

Lenke til kommentar

Min mormor og morfar bærer et navn som SSB mener bæres av godt under 10 personer (det eksakte tallet holder jeg for meg selv).

 

Etternavnet er dermed beskyttet siden det er færre enn 200 som bærer etternavnet. Man har da to muligheten hvis man vil ta etternavnet: Å vise til tilknytting til etternavnet (§ 4), eller få tillatelse fra alle som bærer etternavnet i dag (§ 3).

 

Såvidt mormor, morfar og meg bekjent skal det ikke være noen utenfor familien vår som bærer dette navnet.

 

Om andre utenom din familie bærer etternavnet har ingenting å si siden du kan vise til tilknytting til etternavnet (§ 4 punkt 1).

 

Hvis jeg finner ut at et navnebytte til dette navnet er noe jeg vil gjøre senere, trenger jeg å gjøre noe annet enn å sende inn endringsmelding?

 

Nei, siden du kan vise til tilknytting (§ 4 punkt 1).

 

Og er det noen forskjell på "prosedyren" før min mormor og morfars død og etter?

 

Nei, ikke for deg siden du uansett kan vise til tilknytting til etternavnet.

 

Men siden ingen lenger bærer etternavnet regnes etternavnet som "nytt" i navneloven, og hvem-som-helst kan da ta etternavnet som sitt eget uten at din familie kan hindre det. (§ 3: "[...] Navn som ikke er registrert i Det sentrale folkeregister som et navn som er i bruk som etternavn her i riket, kan tas som etternavn. [...]") Om andre skulle ta etternavnet vil ikke hindre deg i å senere bytte til det samme etternavnet siden du uansett kan vise til tilknytting.

 

Hvordan er det med varianter av et etternavn?

Og hvordan stiller det hele seg mtp den andre skrivemåten?

 

Her er jeg usikker på hva du lurer på... Ønsker du å ta etternavnet, men justere skrivemåten?

 

I så fall har du § 6 som gir deg mulighet til å fritt modernisere et etternavn:

 

"§ 6. Endringer i samme etternavn

 

En endring av stavemåten av et etternavn som bringer stavemåten nærmere den alminnelige uttalen av navnet eller nærmere skriftspråket for øvrig, regnes ikke som å ta et annet navn. Det samme gjelder en endring av stavemåten til bokstaver som er alminnelig kjent i utlandet.

 

En endring av et etternavns kjønnsbestemte ending regnes ikke som å ta et annet navn."

 

Hvis endringen du vil gjøre ikke faller inn under § 6 regnes det som en vanlig navneendring, som du vanligvis også kan gjøre, men f.eks reglene rundt beskyttede etternavn kan gjelde hvis den skrivemåten du ønsker alt benyttes av færre enn 200 personer.

 

Se http://www.lovdata.n...020607-019.html for hele Navneloven.

Endret av what_no2000
Lenke til kommentar

Tusen takk for svar :)

Her er jeg usikker på hva du lurer på... Ønsker du å ta etternavnet, men justere skrivemåten?

Nei.

Men den andre skrivemåten er også ganske uvanlige, 70-80 personer bærer det ifølge SSB. Jeg lurte på om det kanskje ville ha noen betydning.

Lenke til kommentar

Tusen takk for svar :)

Her er jeg usikker på hva du lurer på... Ønsker du å ta etternavnet, men justere skrivemåten?

Nei.

Men den andre skrivemåten er også ganske uvanlige, 70-80 personer bærer det ifølge SSB. Jeg lurte på om det kanskje ville ha noen betydning.

 

Det vil uansett ikke ha noen betydning for deg siden du har tilknytting til "din" skrivemåte av etternavnet du ønsker deg (§ 4).

 

Etternavn med forskjellige skrivemåter regnes som forskjellige etternavn både i forhold til 200 personer regelen for beskyttede etternavn, og i forhold til hvem som må gi tillatelse for å ta et beskyttet etternavn. Dvs. at det må være flere enn 200 personer som har en bestemt skrivemåte på etternavnet for at den skrivemåten ikke skal være beskyttet, og man må kun få tillatelse fra de som bærer den skrivemåten man selv ønsker. (Men det har uansett ikke betydning for deg.)

 

En mulig konsekvens av at det finnes en variant er at etternavnet kanskje ikke vil bli tilgjengelig for hvem-som-helst som ett nytt etternavn, selv om ingen lenger bærer det, fordi det ligner for mye på et beskyttet etternavn:

 

§ 3 [...] Navn som ikke er registrert i Det sentrale folkeregister som et navn som er i bruk som etternavn her i riket, kan tas som etternavn.

 

Dette gjelder likevel ikke navn som:

1. er så likt et beskyttet etternavn at navnene lett kan blandes sammen. Navnet kan likevel tas dersom alle som har det beskyttede navnet som etternavn, samtykker. Annet ledd annet punktum gjelder tilsvarende. [...]"

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...