Gå til innhold

Det er vår (kjøretips for nye og gamle syklister)


sverreb

Anbefalte innlegg

Det er kanskje dristig å påstå det er vår i første halvdel av mars, men det føles slik her og jeg har akkurat tatt av piggdekkene. Antar det er mange som parkerte doningen i fjor høst som begynner å plukke den frem igjen nå, og da synes jeg det kan være greit å ta frem noen tips for de som er litt rustne på å sykle i trafikken.

 

* Ligg tilstrekkelig langt inn i veien slik at du har manøverrom på høyre side om noen kjører forbi for tett. (Høyre hjulspor er fint)

 

* Om det ikke er trygt for bakenforkjørende å kjøre forbi deg, så legg deg mot midten av kjørefeltet eller venstre hjulspor for å hindre farlige forbikjøringer.

 

* Legg deg godt mot midten hvis du skal rett frem i kryss for å hindre påkjørsel av forbikjørende bil som skal til høyre, og hold denne posisjonen til du er midt i krysset. Om dette ikke er naturlig p.g.a. sykkelfelt så pass på at du matcher farten til bilene (om noen) og ikke ligger på siden av noen.

 

* Ikke la deg presse til å kjøre til høyre i strid med tipsene over, men benytt muligheter til å slippe eventuelle biler bak forbi, selv når du vet de bare kommer til å stoppe i neste lyskryss (Ja det kan virke fjollete, men du hindrer usunn oppsamling av testosteron hos bilisten bak)

 

* Ligg ALDRI i blindsonen til store kjøretøy før kryss. Dette er den måten syklister dør.

 

* Vær varsom ved passering av parkerte biler, dører kan åpnes og barn kan komme mellom bilene uten at du ser de. Kjør helst ca 2m til venstre for gateparkerte biler eller senk farten.

 

* Unngå å kjøre på fortau, dette er fotgjengernes areal, og det finnes få til ingen måter å komme effektivt og trygt videre ved overganger til vei eller i kryss. Passeringer av utkjørsler eller kryssing av vei er svært risikabelt fra fortau da de oftest mangler tilstrekkelige siktlinjer. Fotgjengere er i liten grad forutsigbare.

 

* Punktet over er desverre også oftest riktig på 'gang og sykkelvei'.

 

* Bruk lys, vær tydelig pa hvor du skal enten ved plassering eller ved håndsignaler (Når det er mulig), anta at bilistene ikke har sett deg (De tenderer desverre ofte til å kun legge merke til trafikanter store nok til å skade de)

Endret av sverreb
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk for mange gode tips! :)

 

Jeg vurderer å begynne å sykle igjen. Siden jeg bare har sommerdekk er jeg da bekymret for at det kan være glatt i noen skyggepartier om morgenen. Mulig jeg drøyer en uke til før jeg tar ut jernhesten min. Har du kjørt over noe isete veier om morgenen?

Lenke til kommentar

Takk for mange gode tips! :)

 

Jeg vurderer å begynne å sykle igjen. Siden jeg bare har sommerdekk er jeg da bekymret for at det kan være glatt i noen skyggepartier om morgenen. Mulig jeg drøyer en uke til før jeg tar ut jernhesten min. Har du kjørt over noe isete veier om morgenen?

 

Det har ikke vært noe der jeg har syklet, men det kan være lurt å holde et øye med mørke flekker om morgenen i tilfelle det skulle gjemme seg noe is der... Så lenge du ikke forsøker å benytte veigrep på forhjulet over små isflekker går det stort sett greit.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...