Gå til innhold

- Nordmenn trenger ikke bredbånd på 50 Mbit/s


Anbefalte innlegg

Kan ikkje sei eg vart overraska over reaksjonen til folket her nei! ( Eg er også veldig enig ).

 

Teknologi er jo slik at ein ikkje må tenke at ting fungerer no, ergo ein bør ikkje bygge ut, snarare tvert om.

 

Og ein anna god forklaring på at så få har høg hastighet i Noreg er jo at det for flesteparten fortsatt er alt for dyrt å betale per måned mot det ein får.

 

Ninjaedit :ph34r:

Endret av gholie
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Han skyter seg selv i foten når han sier dette...

 

Først "pirat" kopierte vi sangene av kasetter/ og vhs. ja jeg tok opp ting fra radioen/tven siden musikk og film var/er SVINDYRT.

 

Idag har vi internett er det noe stor forskjell? nja er lettere å få tak i, MEN det har kommet mange bra løsninger de siste årene. eks på dette er jo spotify, wimp, voddler osv.

 

Det er faktisk plate/film selskapene som må innse at en person i gata kan ikke kjøpe mange filmer om en film koster ca 200,- Det er faktisk over gjennomsnitts lønn per time i norge også. Ikke nok med det. Det er heller ikke alle som har lyst til å kjøpe en hel cd med sanger når det er bare 1 av sangene som er bra.

 

Jeg vil også påpeke at om ola dunk har 1,5,10 eller 50 Mbps linje har det ikke NOE å si. Det blir lastet ned uansett, fordi prisene er så høye.

 

Det er sikkert også mange artister i verden som ikke hadde vært på langt nær så store som de er idag pga "pirat" virksomhet.

 

Og til syvende og sist vil jeg si at film/musikk bransjen ikke har en DRITT å klage over. Fordi musikere, filmskuespillere, prudusenter, regissører tjener har jo helt sinnsyke lønninger.

 

Hvorfor skal enkelte få 60mill dollar for en film innspilling? Er jo helt på trynet.

 

Jeg kunne diskutert dette veldig lenge, men film/musikk bransjen er jo så lite sammarbeidsvillige.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kan folk skjønne at det er mer enn bare ulovlig fildeling å bruke internett kapasiteten på. For eks. LOVLIG nedlasting/opplasting, patching, streaming, ftp og online film/tv tjenester. Hvis det er mange som deler linje og noen skal spille mens andre vil se på stream er det greit med litt ekstra krutt.

Lenke til kommentar

Klart vi trenger så høy båndbredde til lovelige ting. Digital distrubisjon blir jo bare mer og mer fremtredene.

For ikke snakke om alle høyoppløste streaming tjenestene.

Altså, lovelige alternativer.

 

Men hva tror denne analytikeren at det er stor sjanse for at folk med for dårlig nett til å streame god kvalitet gjør?

Ja, du gjettet det, de laster ned ulovelig vel!

 

Å dimensjonere noe kun etter behovet i dette øyeblikket er jo ren idioti.

En kan jo ikke tenke sånn. Men tydeligvis gjør folk det.

Bare se på politikerene. Livredde for å bruke litt ekstra av oljepengene et statsbudjett eller to på grunn av frykt for inflasjon og det som verre er.

Og hva tror disse molboene egentlig kommer til å skje den dagen de ikke lenger kan dytte problemene foran seg? Jo nettopp, de må ut med enorme summer som de i utgangspunktet kunne spart seg for om de hadde fordelt det bedre.

Lenke til kommentar

Han snakket bare om tid, og da tror jeg han på det i allefall, prisen er noe annet.

 

Uansett, ta og google eposten til han Tore gubben, hans andre dokumenter på regjeringen.no er i samme stil :D

Tror ikke han skal tas så veldig seriøst.

Synes synd på de som betaler for det skvipet han serverer... Det burde man egentlig få betalt for å lese.

Endret av 007CD
Lenke til kommentar

Nå har jeg ikke orket å lese alle kommentarene her så jeg tar det forbeholdet. Men det ser ut til at de fleste her kommer personlige anekdoter og da har dere misforstått budskapet. Det Tore Aarønæs påpeker er at det ikke nødvendigvis er samfunnsnyttig å investere i bredbånd over 10 mbit og da bør heller ikke samfunnet betale for det.

 

Er alle her villig til å betale mer i skatt eller betale mer i bredbånd for at samtlige i Norge skal få tilgang til bredbånd på 50 mbit og over? Han sier ingenting om at ikke enkeltpersoner eller kommersielle foretak kan skaffe seg det og finansiere det om det skulle være et behov. Men at det ikke er en oppgave for fellesskapet å skaffe det til veie for samtlige utposter i Norge.

 

Veier, helsetjeneste og andre samfunnsgoder er noe vi nordmenn anser som nødvendige og samfunnsnyttige tjenester som de aller fleste trenger og derfor betales det av fellesskapet. Bredbånd over 50 mbit, i mange tilfeller for å kunne se film eller youtube klipp, er ikke nødvendigvis like nyttig for samfunnet.

 

Hvorfor skal vi ville betale for at alle skal ha 50mbit+ Du setter opp ett falsk dielmma, det er åpenbart ekstremt dyrt å kjøre fiber ut til den siste prosenten av folk feks, så det er neppe mange som er for det, selv om de mener Tore tar feil, og selv om de mener infrastruktur er ett statlig anliggende.

 

Ellers gjør tore en fundamental feil i sine analyser, han skjønner ikke at tilbudet tilpasser seg kapasiteten. Det har aldri vært slik at man "må ha" nett som er i toppskiktet i forhold til den tidens snittt for å få gjort ting, selv ikke i 28.8-dagene. Det er fordi tilbudet på nett tilpasser seg folks båndbredde. Med mere båndbredde føler mere tjenester og mere produktivitet.

 

AtW

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tror kunnskapen han sitter med er noget utdatert. Vil nok påstå at "småpirater" tidligere higet etter mbit ADSL linjer for å kunne laste ned og dele div filer , da alternativet var ISDN og "supertreige" overføringer. Om man har fiber eller ADSL/SDSL/VDSL i dag kan være hipp som happ når det gjelder fildeling, men større betydning for stabile LOVLIGE videooverføringer på nett.

Har selv Altibox, med miste fiberlinjen på 25/25mbit, og føler jeg trenger såpass når hele familien er på nett samtidig. Nå som Altibox har begynt med Chill In/Out, og man kan streame tv lovlig gjennom pc, så suger dette båndbredde hvis kona og ungen samtidig skal spille eller gjøre andre ting på nett. Men flere muligheter til 1080i/p sendinger av youtube, tv eller andre høykvalitetsmedier, så vil nok 100mbit være mer passende for en liten familie som bruker nettets muligheter enn en som ønsker å shave et par sekunder raskere nedlastingshastighet på en piratfilm. Behovet for båndbredde kommer til å øke eksponentielt i de kommende årene. Sann mine ord!

Lenke til kommentar

 

Ok, før vi begynner å hate fyren for alt det er verdt: Hvor mye data trenger vi for å streame en 4k film? Ved en eller annen ikke alt for elendig kodek selvsagt.

 

 

Vel, jeg vet ikke for sikkert om båndbredde-behovet for å streame 4K-filmer ved bruk av de forskjellige codec'ene der ute...,men for å sette ting litt i perspektiv...

 

Ved bruk av Win-Calc'en så kan man tydelig se at båndbredden trengs å utvides...

 

For å sette det litt på spissen...

 

100Mbit/s = 11,920928955078125 MByte/s

 

En 4K-film i 1:1-forhold altså "4096 x 4096" med en fargedybde på 48bit og en FPS på 24 spillt av i RAW-Format(altså ukomprimert) så trengs det 2304MByte/s...

 

Jeg må påpeke at i de 2304MByte/s er ikke lyd-delen medregnet...,så det totale båndbredde-behovet er faktisk enda større...

 

Som du så fint påpekte...

Ved bruk av den rette codec'en så vil selvfølgelig den påkrevde båndbredden bli en god del redusert...,men hvor redusert den blir gjenstår å se...

 

 

4K kinofilmer blir distribuert som JPEG2K.

Typisk størrelse for en spillefilm i 4K er 400-600 GB.

Så har du noe litt mer reellt å regne utifra. :)

 

 

 

Ikke det at jeg føler at jeg må forsvare mitt innlegg på noen som helst måte...

Men hvis at du leser det en gang til så kanskje du legger merke til at jeg faktisk poengterte at jeg ikke tok høyde for bruk av noen spesifik codec...

 

Ok,kanskje jeg burde formulert meg på en annen måte,og heller bare sagt ukomprimert og droppet det med RAW-Format...

For jeg ser nå hvordan det kunne virke en smule motsigende...

 

Jeg vet at filmer i 4K-Format ikke kommer i "4096 x 4096" med 1:1 forhold...

Jeg sa jo at jeg skulle sette det litt på spissen...

 

Det mest utbrette 4K-formatet for kino per i dag er "4096 × 1714" i 2.39:1-forhold(Little Fun Fact...: 964,125MByte/s og 5,5167675018310546875 TByte totalt-sum ukomprimert + Lyd)...

 

For å ikke komme så alt for langt vekk fra tema her så kan jeg godt bruke dine tall som basis...

 

La oss si at en gjennomsnitts film varer i 100 minuter og har 600GByte i total størrelse...

 

Det vil alikevel grovt regnet kreve 100MByte/s...,som er rett i underkant av 1Gbit/s...

 

Som du selv kan se så er det ikke på langt nær tilstrekkelig med en max hastighet på 50Mbit/s som det nå her er snakk om...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Detta blir bare dumt, trenger ikke vi 50 Mb/s? vi har nå på toppen(når jeg er helt alene, ingen andre i ommråde bruker nett) her jeg 2 Mb/s det duger ikke til noen ting.

 

En youtube film kommer på langt over det, skal jeg se på film spiller jeg veldig mye snake for og si det sånn.

 

jeg kunne glatt brukt 50 Mb alene, streaming av musikk, gaming, 1-5 spillserver, litt f@h , laste ned feks BF3(14 GB), laste nettsider med store bilder(tar evigheter, leser hele teksten får jeg skroller til toppen igjen og ser på bilder), kunne fortsatt i evigheter.

 

støtter iden om at folk over 30 ikke skal styre nettet, var det ikke bill gates som sa vi aldri kom til og trenge mer en 512 MB ram?

 

og noen påsto at det var et marked på 4-5 datamaskiner i hele verden? nå bruker man vel snart 4-5 hver.

 

og tar felleskapet regninga for fiber? hvorfor får alle som skal ha fiber regninger da? jeg har btw ikke motatt noen regning for fiber enda, det er strengtatt betalt av de hustandene som skal ha fiber.

 

Nei Tore, du kan gå og ta deg en bolle, mate noen ender i parken, sette deg på en benk og klage over dagens ungdom.

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...