Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Noen har hogget et juletre på min eiendom.


KattaErDau

Anbefalte innlegg

Straks før jul 2009 så hogg noen et juletre på min eiendom. Jeg arvet eiendommen etter morfaren min som gikk bort for 9 år siden og han hadde plantet grantre der, vet ikke hvor mange men det er en god del grantre.

 

Så...Hvor mye er et tre verdt? Det var ei gran i juletre-størrelse. Kan jeg forlange erstatning? Jeg vet till 99% hvem som ligger bak, men har ikke brydd meg om det.

 

Eiendommen ligger i Norge.

 

*Håper jeg postet i rett forum*

Endret av KattaErDau
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Uten å vite noe særlig om eiendomstvister, kan jeg se for meg at størrelsen på eiendommen er viktig for å bestemme omfanget av trakasseringen, og derfor også eventuelle erstatninger.

 

For eksempel. Det er forskjell på å felle et tre på en 10 måls eiendom, enn å felle den eneste grana utenfor kjøkkenvinduet.

 

Eiendommen er på 6 hektar. Det er et langt og smalt område, på den øverste delen er det snaufjell. Gran finnes heller ikke naturlig i området, de grantre som finnes her er plantet. Det er altså for langt nord til at gran skal vokse vilt.

Endret av KattaErDau
Lenke til kommentar

Jeg har ikke noe til å støtte dette innlegget (beklager om posten dermed er uønsket) -

Men jeg mener på at du må annmelde forholdet innen rimelig tid, og at du ved å vente så lenge har latt den seansen gå bort.

 

Med mindre du kan bevise hvem som tok treet, kommer du desverre også til kort.

Endret av Jofred
Lenke til kommentar

Jeg har ikke noe til å støtte dette innlegget (beklager om posten dermed er uønsket) -

Men jeg mener på at du må annmelde forholdet innen rimelig tid, og at du ved å vente så lenge har latt den seansen gå bort.

 

Med mindre du kan bevise hvem som tok treet, kommer du desverre ikke langt.

 

Jeg vet som sagt till 99% sikkerhet hvem som tok treet. De har ei hytte cirka 60-70 meter unna der grana ble felt, og det er den eneste hytta i området. Hytta er på en måte "omringet" av eiendommen min, da morfar solgte et lite stykke av eiendommen før jeg arvet den. Men kan ikke noe bevises så holder det ikke, og jeg regner med at de har kastet treet for lenge siden.

Endret av KattaErDau
Lenke til kommentar

Mon tro om det ikke er noen regler om inngjerding om du vil beholde spesielle rettigheter for utmark. En steingard holder nok, men uten noen som helst merking er det ikke nødvendigvis ulovlig når omfanget helt tydelig bare er privat bruk.

Det er ikke lov til å ta noe som ikke er ditt og bruke det til noe privat. Dette gjelder også utmark så vidt meg bekjent.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg vet der går en grense ved om utmarkområdet er inngjerdet eller ikke, men hva som omfattes vet jeg altså ikke. Generelt er det lov å bruke naturen i Norge, og da spesielt fjellet. Faktorer som begrenser denne friheten er f.eks. inngjerding, opparbeidet hogstfelt eller tydelig plantet skog, 50 meter rundt hytter og 150 meter rundt hytter med inngjerdet tomt osv osv.

Lenke til kommentar

Ifølge Allemannsretten er det ikke lov å skade levende trær i utmark.

 

For en grunneier er skog/trær en ressurs hvor verdien blir forringet når utenforstående tar livet av f. eks. et grantre. Har ingen konkrete eksempler å vise til, men mener å ha hørt at erstatning for et felt ungtre kan gjenspeile verdien det kan ha som et voksent og hugstmodent tre. Regner med at det spiller liten rolle om det er plantet eller formert ved naturlig frøsetting da begge deler er vanlige driftsformer i norge.

 

Toget er gått for det treet som ble felt for 2 år siden - TS burde heller tenke på hva han kan gjøre for at dette ikke skal gjenta seg, f. eks. ved dialog/beskjed til hytteeier.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Generelt er det lov å bruke naturen i Norge, og da spesielt fjellet.

Å "bruke naturen" inkluderer definitivt ikke rett til å hugge trær, jakte (heller ikke fangst med feller/snarer) eller fiske uten grunneiers tillatelse (fiskekort, jaktkort), med mindre du er i en nødsituasjon (nødrett) med fare for å fryse/sulte i hjel.

 

edit: når det gjelder (den fremtidige) verdien; en normalt stor hogstmoden gran kan vel være ca 1-2,5 kubikkmeter, til en pris på ca. 400-450kr/m3, så vidt jeg vet, dvs sånn rundt regnet en tusenlapp..

Endret av Inge Rognmo
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg tror nå likevel det kan bli vanskelig å vinne en sak dersom noen f.eks. har hogget et lite tre som står inneklemt (altså i praksis tynnet) i en tydelig ubrukt krattskog på fjellet i umarkert "villmark", selv om lovgivningen nok sier noe annet.

 

Er fullt klar over dette ikke var tilfellet for TS, så nå bare kverulerer jeg. Som speidere brukte vi f.eks. ikke å avklare med grunneier om vi bare var 2-3 på tur, altså små inngrep, så vidt jeg kan huske.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...