Gå til innhold

Hvordan fotografere fyrverkeri?


Anbefalte innlegg

Ser det er spådd bra vær på selveste nyttårsaften, så da tenkte jeg å finne et sted med god utsikt for å ta noen bilder. Jeg har riktignok aldri tatt bilder av fyrverkeri før og vil nok fremdeles kalle meg en nybegynner i spillet, så det hadde vært koselig om noen kunne kommet med tips om hvordan man tar best mulig bilder av fyrverkeri.

 

Jeg har forresten 1000D og Tamron 18-200, så det er ikke snakk om noe kvalitetsutstyr her, men det bør vel gå an å få noen bra bilder for det?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ustyret du har er nok til å få gode bilder. Noe av det viktigste er at kameraet står stødig på et stativ, eller en annen løsning (benkeplate, bord, rekkverk) og at man har klar og god utsikt. Det er ofte vanskelig å anslå høyden på fyrverkeriet, så å komme seg opp i høyden er en fordel. En gjenganger blant tipsene er lav iso, lang lukkertid og liten blender. Det handler om å prøve deg frem. Flere kameraer har også en fyrverkerimodus som kan hjelpe deg i gang

 

Selv brukte jeg ISO 200 f/14 og en lukkertid på omtrent 3 sekunder i fjor. Jeg eksprimenterte litt med lukkertiden siden disse fontenene og batteriene gir mange lysglimt på kort tid.

 

Det finnes mange lignende tråder som kan hjelpe deg på veien. Hvert eneste år pleier det å dukke opp. Ta en titt på disse lenkene :)

 

Guide til fyrverkeri-fotografering

Fotogene smell

fototips-fyrverkeri

Ta bilder av fyrverkeri

Endret av Krølle
Lenke til kommentar

Har selv fått et par fine bilder av fyrverkeri kun med iPhone 4. Tror det gjelder å få tatt bildet på riktig tidspunkt og ha god nok lukkerhastighet :)

Tidspunktet er det viktige for meg men også det vanskeligste.

Det fototekniske kan man lett lese seg til, det velge lukkertid og blender samt det viktige i å bruke stativ og helst også fjernutløser.

 

Det å ta brukbare oversiktsbilder/landskapsbilder kan man "relativt" raskt få bra kontroll på, men tidspunktet er det omtrent umulig å kontrollere.

Det å ta bilder av et begrenset område, gjerne det å få med seg kun ei "rose" er vel rett og slett lotto. Når jeg har funnet rette exponeringsinnstillingene så er det egentlig bare å knipse i vei og håpe på det beste.

 

Det er dessverre en del fyrverkeri som er flott å se på, men som gjør seg dårlig på det ferdige bildet, så der igjen blir det ofte lotto når det gjelder å få et blinkskudd.

Et eksempel fra mitt eget område, en fiskerikommune på vestlandet, er at her er det svært populært å skyte opp nødraketter rundt midnatt. Nødrakettene er tatt fra flåter der nødustyret jevnlig blir skiftet ut, og selv om det skal destrueres så har fiskerne en "måte" å få det med seg hjem.

Jeg fjernet meg litt fra emnet nå, men tilbake til fotograferingen. Nødraketter gir ett flott rødt lys som er flott å se på som tilskuer, men siden de lyser over et lenger tidsrom og dens fallskjerm følger vinden så gir de en plagsom rød strek på bildene, og som da egentlig ødelegger hele fyrverkerimotivet. PS fikser mye av det, men dette viser at det er mye som skal klaffe for å få ett godt fyrverkeribilde, det er ikke bare utstyr og kunnskap men også en god porsjon flaks.

Lenke til kommentar

Jeg ser det anbefales manuell fokus satt til uendelig. Jeg har ikke noe som indikerer uendelig på mitt kamera (Sony A390), altså ikke noe uendelig tegn som anvises e.l. Jeg ser det nevnes "fullt utslag + litt tilbake til uendelig".

 

Hva er "litt" tilbake i denne sammenheng?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...