Jump to content
Sign in to follow this  
Niklasp

Andre uke som Linux-bruker

Recommended Posts

Du skriver "Hadde de implementert lignende støtte for flere programmer, som for eksempel et musikkprogram slik at du får opp varsler hver gang en sang byttes, og du kan trykke for å bytte sang, hadde det vært perfekt."

 

Bruker du ikke Banshee? Som kommer med Ubuntu. Jeg bruker Banshee i Gnome 3, og da kommer det opp et lite varsel hver gang en sang byttes. Lignende som med chatten til Empathy. Når du bruker Banshee med Unity, kan du trykke på lyd-ikonet opp til høyre, og bytte sang + play/pause.

Share this post


Link to post

Godt å se at ting begynner å falle på plass!

 

Har du prøvd å bruke Unity? Jeg antar at systemet ditt har fått lastet ned de nødvendige driverne eller fått oppdatert kjernen slik at buggen med wlan ble fikset. Kanskje det samme også gjelder skjermkortet?

 

Hvilken fotosnopp bruker du? appdb.winehq.org lister opp at CS5 skal fungere med rating "gold", mens de tidligere er litt mer varierende. http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=17

 

Det ser ut til at du må kopiere over en installert versjon fra windows-disken din, og at det helst bør være fra XP 32-bit. Skal absolutt være mulig å få til. Ellers har vi fremdeles CrossOver som tilbyr kommersiell støtte for slikt.

Share this post


Link to post

For ordens skyld; både unity og gnome-shell kjører på gnome 3 skrivebordsmiljøet. Det griselekre "skallet" du nå bruker er selvfølgelig gnome-shell. Unity er canonicals eget grensesnitt, mens gnome-shell er det gnome folkene som står bak. Har selv digga gnome-shell helt siden jeg først prøvde det i fedora 15 alphaen og nå er det jo blitt både mere stabilt og raskere enn det var i starten. Unity har også potensiale og jeg tror at det med tiden kan bli riktig så bra etterhvert som det utvikles flere og bedre "linser".

 

Når du har blitt riktig tørr bak øra så kan du jo begynne å snuse litt på extensions til gnome-shell for å forandre tema og andre mer eller mindre nyttige funksjoner.

 

Morsom artikkelserie, og lykke til med linux! Flere burde i grunnen få øynene opp for et operativsystem som stadig innoverer, hvor alt er gratis (nesten) og som nå etterhvert og etter min mening er langt lettere å administrere og bruke enn for eksempel windows 7, så lenge man klarer seg med programmer og drivere som er utviklet for og støttet i linux vel og merke. Med microsoft, apple, nvidia, ati og adobe blir det dessverre ofte litt krøll, men det er jo ikke nødvendigvis linux utviklernes skyld.....

Edited by andreas_stalin

Share this post


Link to post

Det var i alle fall mindre slit enn om man hadde installert Mac OS X på en vilkårlig PC. :-)

 

Som flere har nevnt her, har sammenligningsgrunnlaget vært feil. En ferdig oppsatt PC fra fabrikant med Linux hadde vært veldig interessant.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Jeg har fått flere ønsker om å forklare akkurat hva jeg vil gjøre i programmet' date=' noe som kan være veldig varierende.[/quote']Takk for at du forklarte det likevel. Jeg er redd Gimp er din beste venn. Med tilvenning tror jeg du blir like effektiv i Gimp, og kanskje vil du til og med oppdage at Gimp er bedre på en del ting. Når det gjelder bildet du laget og viste er det relativt kurant å lage i Gimp. Du kan ha flere lag, og lage effekter på hvert lag. Endre rekkefølgen på lagene og kopiere dem går også lett. Kopiere en del av bildet og skalere kopiene er også enkelt i Gimp. Du har et hav av effekter å velge i hvis du benytter deg av ting andre har gjort. Det kan være plugins og skript.

 

Jeg vil anbefale deg å starte her:

http://www.gimp.org/tutorials/

ta deg tid til å gå gjennom noen tutorials der for å komme litt i varmen, så kan du gå til registry å se hva de har fått til og hvordan:

http://registry.gimp.org/

En annen kilde som er verdt å skumme i:

http://www.gimpusers.com/

 

Det vil nok ta litt tid, men etter noen dagers tilvenning tror jeg du vil kunne få til omtrent det du har behov for. Etter noen uker tror jeg du vil være like effektiv som du er i Photoshop i dag.

 

Takk for en positiv artikkel :) Vi trengte litt sollys nå.

  • Like 5

Share this post


Link to post

Flott å se at ting begynner å falle på plass, og hyggelig å høre at du endelig kan begynne på selve testen :p

 

Når det gjelder virtual desktops funksjonen så tipper jeg du vil bruke minst like lang tid å avvenne deg med det igjen, når du går tilbake til windows / osx. Begge har en slags støtte for det, men linux har etter min mening de beste implentasjonene, med god margin.

 

Når det gjelder gimp alternativer kan du ta en titt på http://alternativeto.net/software/gimp/?platform=linux - men, som sagt av Del, så høres de tingene du beskrev ut som ganske enkle ting å gjøre i gimp.

 

Håper at du tar sjangsen på å rote litt rundt i terminalen også, og at du på slutten tar en gjenngomgang av forskjellige window managers (eksempler : KDE, Xfce, fluxbox, enlightenment), og kanskje prøve en dag eller to på de som virker interessante.

Share this post


Link to post

Du finner sikkert ikke noe bildebehandlingsprogram med flere funksjoner enn Gimp i Linux, men kanskje er det enkelt (eller mer gjenkjennelig) brukergrensesnitt du trenger mer enn alle funksjonene. Jeg vet imidlertid ikke om noen programmer som kan gjøre det du ønsker, på samme måte som det nok ikke er så mange alternative programmer tilgjengelige for Windows og/eller MacOS som kan gjøre alle disse tingene.

 

GNU-filosofien er "gjør en ting, og gjør den veldig bra", så spesialiserte programmer finner du mange av til Linux. Blant annet har du Inkscape (http://www.inkscape.org/) for vektortegninger og Krita (http://www.krita.org/) for bitmap-tegninger.

 

Har du sjekket noen av veiledningene for Gimp? Det finnes mange, blant annet på http://www.gimp.org/tutorials/ - men også http://gimp-tutorials.net/, http://gimpology.com/, http://gimpguru.org/tutorials/ og http://www.ghuj.com/ samt at du finner flere på YouTube.

 

http://gimpguru.org/tutorials/ har blant annet en om å bytte ut bakgrunnen og en om å bytte ut forgrunnen.

 

Uansett, godt å høre ting sviver bedre nå :-)

Share this post


Link to post

En av årsakene til at det går bedre er at du snart er ute av "blodbadet" som du får i begynnelsen av adopteringen av Linux.

Men når dette er over er det bare ren nytelse i etterkant.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Mulig det er for enkelt for din bruk, men Pinta (http://pinta-project.com/) er program som faller inn midt mellom Paint og Photoshop/GIMP. GUIet er rent og enkelt, og den har støtte for ting som flere lag og effekter.

Finnes forøvrig til både Windows, Linux og Mac (til når du evt. bytter tilbake)

  • Like 2

Share this post


Link to post

Photoshop via Wine er mulig, jeg har gjort det på min Fedora 16 distro, og jeg er også veldig ny til Linux!

 

Det du må gjøre er å laste ned Photoshop CS5 Portable edition. Denne installeres fint via Wine. Eneste problemet jeg måtte var at det kræsjet når jeg brukte text tool, men en rask googling så fant jeg en fiks på det.

Share this post


Link to post
Det første jeg la merke til da jeg gikk over fra Unity til Gnome 3 var oversiktsmodusen som dukker opp når man flytter musepekeren opp i venstre hjørne, eller trykker på Windows-knappen (heretter kalt super-tasten) på tastaturet.

Alle vinduer på skrivebordet dukker opp, samtidig som du får oversikt over alternative skrivebord, samt favorittapplikasjonene dine på venstre side.

 

I tillegg kan man søke direkte etter applikasjoner, dokumenter og mapper, uten et eneste ekstra tastetrykk. Det er rett og slett herlig, og er i mine øyne et bedre alternativ til for eksempel OS X Lions Mission Control.

Dette høres nøyaktig ut som Mission Control. Kanskje bortsett fra siste avsnitt, som man må bruke ctrl+space for å få til i OS X.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Jeg har lyst til å prøve linux en gang! Sånn virkelig teste det. Men siden jeg bare er en wannabe nerd så blir det nok windows som blir det jeg bruker mest. Bra artikkel, morsomt å følge med på. Og ikke mist så hyggelige folk som hjelper til her på forumet!

Share this post


Link to post

Nå er det bare å tjene inn igjen den tapte arbeidstiden (minus kostnad av en eventuell windows-lisens). Forutsatt at du faktisk får bedre produktivitet av å bruke Linux.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...