Gå til innhold

Maks lovlig betaling i kontanter


Tegocalderon

Anbefalte innlegg

Yo, finnes det noen begrensinger i norsk lov for makimalt beløp man kan betale i kontanter?

 

Det er slik at man blir stilt ansvarlig hvis mottager ikke betaler skatt av kontantene han mottar hvis beløpet overstiger 10.000 kroner, og dette har fått stor oppmerksomhet i media for ikke så lenge siden. Men det betyr jo ikke at det ikke er lov å betale mere enn 10.000 cash, så vidt jeg har skjønt, bare at det er risky.

 

Fint om noen som kjenner loven på dette området kan svaret på spørsmålet mitt.

Hold dere til sak please.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Aldri hørt om en maks grense, men ved kjøp over 25 000,- kontant er utsalgsted pliktig til å innrapportere salget til myndighetene.

 

Som en liten side-note, jeg har alltid lurt på om banken kan nekte deg å ta ut si 100 millioner i kontanter hvis du ønsker det (og selvfølgelig har penger til det)...

Banken kan jo tross alt gå på dunken og det garanteres ikke for mer enn 2 mill fra sikringsfondet?

Lenke til kommentar

Tror ikke det er noe som heter max lovlige betaling kontanter. For noen år tilbake var det jo heller vanlig å betale biler med 100'000 i cash.

 

Som en liten side-note, jeg har alltid lurt på om banken kan nekte deg å ta ut si 100 millioner i kontanter hvis du ønsker det (og selvfølgelig har penger til det)...

Banken kan jo tross alt gå på dunken og det garanteres ikke for mer enn 2 mill fra sikringsfondet?

 

Banken sitter nok med mer enn 100 mill, så de går ikke duken grunnet en slik transaksjon. Men om du ser hva som skjedde på Island, var det jo noe lignende. Bankene ble solgt av stat og ble private, forsøkte etablere seg internasjonalt, noen luringer misligholdt STORE lån i bankene, folk ble stressa over markedet og tok ut alt de hadde. Til slutt var det tomt.. Var ikke noe mer å ta ut, folk som hadde millioner innestående hadde nå null osv.

 

Ved bestilling av uttak utover 100'000 blir du forresten rapportert til Norges Bank, som fortløpende vurderer oversending til Økokrim. Samme med innskudd, men disse blir i tillegg oversendt skatteetaten.

Lenke til kommentar

Du skal ikke legge dem i lommeboken.

Er det noe jeg har lært av film, og da særlig Olsenbanden, så er det at store summer alltid oppbevares i en rød koffert.

 

Nei, seriøst. Hvorfor betalte du med sedler?

Da jeg kjøpte bil til 50.000 ordnet jeg det i banken uten å noengang se pengene.

Jeg ville vært livredd for å rote dem bort eller bli ranet.

Lenke til kommentar

I utgangspunktet er banken pliktig til å innfri innskuddet ditt i kontanter når du ønsker det, men når det gjelder 100millioner så vil det jo for det første være relativt urealistisk, men også faktorer som forsikringer (type transportør og bankene sine, uten å gå nærmere inn på det), og Norges bank vil jo også komme inn her da det høyst sannsynnlig ville vært behov for å trykke opp sedler kun til deg, men hvis du var en såpass god kunde, antar jeg at banken ville klart å gjøre tiltak for å gjøre dette mulig, dvs du ville nok ikke fått dette i din lokal filial for å si det sånn.

 

Ved en slik forespørsel ville banken nok jobbet med deg for å finne en alternativ løsning for deg som ikke innbar å frakten en pall med penger.

 

Når det gjelder bilkjøp kontant så er det en kjennsgjering at de fleste bilbutikker jeg har vært i kontakt med de siste 4-5 år , ikke tar imot kontanter pga sikkerhet, de fleste kunder forstår dette og det er mer praktisk for begge parter å løse dette ved enten bankremisse eller overføring, men de er dog pliktig til å ta imot kontanter ref sentralbanklovens kap 3 14.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...