Gå til innhold

Kommentar: Til gapestokken!


Anbefalte innlegg

Godt skrevet! Stå på!

 

Ein bør vel ha med at dagbladet også publiserte denne nyheten i går.

 

- Ikke belegg i forskning

Førsteamanuensis på NITH Faltin Karlsen sier til Dagbladet at det ikke er dekning for at voldelige dataspill fører til vold.

 

- Vanlige brukere påvirkes ikke negativt. Heller ikke når det gjelder ustabile personer er det noen klare indikasjoner på at dataspill har betydning, slår han fast.

 

Karlsen har doktorgrad i medievitenskap fra Universitetet i Oslo, og studerte spillkultur i onlinespill i sin doktorgrad.

 

- De som spiller dataspill, er opptatt av mestringsfølelsen, det å løse oppgavene og gjøre det bra i spillet. Som tilskuer ser du kanskje ikke dette, du ser bare volden. Men det er ikke slik at dataspill er opplæring i drap av vanlige mennesker. Faktorene som gjør noen til drapsmenn er som regel å finne i deres psykososiale bakgrunn. Det handler ofte om oppvekst, familieforhold, mobbing og isolasjon, mener Karlsen.

 

Ikkje at det på nokon måte frikjenner avisa.

 

På vg var det i går valt ut ein blogg som blir vist på framsida under "lesernes VG". Terskelen for å bli valt er tydelegvis ikkje så høg når det gjeld fakta og slike trivielle ting. Endå meir provoserande er det å sjå alle dei gamle mødrene som kommenterar og "ikkje kan forstå kva vi skal med slike skytespel". Ser dei for meg der dei sit og nikkar samtykkjande. Uansett, eg fann ikkje denne bloggen no, men ser i dag at det har komt ei slags motvekt til denne, er dette nokon som er aktive her?

 

Vårt beste våpen i kampen mot mennesker som vil forby slike spill,er opplysning. :thumbup:

 

Spot on. Dette er jo ikkje noko anna enn den klassiske frykta for det ukjende.

Endret av LMH
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

ja tenk! millioner av mennesker spiller WoW og CoD. Det er potensielt millioner av mennesker som Breivik der ute, som bare venter på å utføre en ny massakre! Tenk om det er dine egne barn? så VÆR REDD!!!!!!!11!!!1!!1oneoneeleven!!

 

Gikk Breivik på skole? ja da er alle som går skole potensielle terrorister.

Handlet han på Rema 1000? ja da er alle som handler på Rema 1000 potensielle terrorister.

 

Godt skrevet artikkel =) hyggelig å se en moderat stemme i denne debatten.

Lenke til kommentar

Spillindustrien blir hengt ut som syndebukk gang på gang. Tror dette har noe med å gjøre at man ved å trykke på knapper i manges øyne faktisk utfører handlingene til spillfiguren sin, og noen mener vel tydligvis at det å trykke på R2 er forberedende mentalt på å drepe noen. Det blir for dumt.

 

Det er andre medier som gir en mye bedre illustrasjon av det vil si å være soldat og hvordan en forbereder seg psykisk før man dreper noen. Sci Fi bøker som Forever War, Starship Trooper og Ender's Game gir deg en mye klarere ide om hvordan det vil si å skyte noen/ være i krig/forberede seg på krig enn noe skyte spill jeg har spilt. Media er bare ute etter å tjene penger og spill som MW2 og WoW fanger folks oppmerksomhet.

Lenke til kommentar

Til forsvar av alle "de eldre":

 

Det var de som fikk vekk det meste av sensur og regulering som hersket - både innen avis, magasiner og fjernsyn, samt sikre at spill - også "voldelige" - ble tillat solgt her til lands.

 

Her har, primært de som i dag er aldere 50+, sikret rettighetene til alle de unge som i dag anklager de eldre for "ikke å ha peiling". De yngste har ikke gjort noe som helst for å sikre rettighetene - det slapp vi. Ikke la litt tabloidjournalistisk fjollevinkling lure folk til å rette irritasjon mot de man bør takke.

 

 

De eldre gjorde det fordi de levde i en verden med mye sensur og reguleringer. De har erfart og tok kampen for å sikre at vi ville slippe dette.

 

Dette er ikke noe å ta så på vei for og legge seg ned i skyttergravene for. Det er ikke noe ny diskusjon og de eneste som egentlig kan rote dette til er de yngre generasjonene - om de stemmer frem de reguleringskåte.

 

De eldre ryddet opp i det meste av rotet til sine eldre, så får vi se om dagens unge roter det til eller ei. Dessverre er det nok av de som vil bruke de døde i sin sak, skyve dem foran seg for å få politisk gjennomslag. Vend ryggen til slik sier nå jeg, enten det er politikk man er enig i eller ei.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

All skylda på spill til side; kan noen av de belærte på emnet forklare meg (og eventuelt andre som ikke har brydd seg mye om typen) hvordan en høyrøstet nasjonalistisk, islamofobisk, høyreekstrem militant kunne få tak i nok eksplosiver og skytevåpen til å gjennomføre dette her?Jeg finner ikke noe svar på dette gjennom avisene (han kjøpte det vel ikke i samsvar med et videospill) men jeg føler at dette vekker et lite spørsmålstegn hos meg...

 

Dette har det stått mangt og meget om i avisene siden i sommer, men for å gi en kort oppsummering:

 

Han bodde på en gård, og kjøpte kunstgjødsel, ikke eksplosiver. At han skulle lage eksplosiver av gjødselen kunne jo strengt tatt ikke de som solgte den vite, selv om det var store mengder han kjøpte inn. Så vidt meg bekjent foreligger det ikke overvåkning av folk som kjøper slikt.

 

Han var medlem i en pistolklubb(?) eller skyteklubb av noe slag, og fikk dermed lov til å kjøpe og oppbevare våpen. Det var flere år siden han hadde vært med på arrangementer i regi av klubben, men reglene i norge er slik at du ikke trenger "oppfriskning" for å beholde våpenlisens, så alt var sånn sett i skjønneste orden. Var ikke så vanskelig som man kanskje tror.

Lenke til kommentar

Som forventet graver spill-entusiastene seg godt ned i skyttergravene her. Jeg gjorde nettopp et søk på "computer game violence" i en database med fagfellevurderte psykologiske artikler (psycinfo om noen skulle ville replikere søket), og resultatene er egentlig ganske samstemte i at det finnes en sammenheng.

 

 

Gjør dette alle til en gjeng tikkende bomber med maskingevær? Selvsagt ikke. Betyr det at medias fokus er berettiget? Selvsagt ikke. Men å benekte at det er en sammenheng uten noe som helst bevis annet enn anekdoter er akkurat like ille som korstoget Jack Thompson er ute på.

Endret av KAS
Lenke til kommentar

Wikipedia er minst like troverdig som kilde som et leksikon.

 

Den har også utkonkurrert leksikon. Skal ikke mye til da Wikipedia består av hundretusenvis av årsverks arbeid og kontrolleres av alle, mens et leksikon har en brøkdel av arbeidet bak seg.

 

Wikipedia: Ikke flere feil, hyppigere oppdatert og i tillegg gratis. Dette er forøvrig bekreftet i uavhengige studier (gjort på den tyske og engelske utgaven).

 

En digresjon, men det er synd Wikipedia har dårligere rykte enn det fortjener. Spesielt når emipiri har vist oss at det er like troverdig som alternativet

 

(men kildekritikk bør man absolutt utvise, også når man leser Wikipedia).

Problemet med Wikipedia er ikke antall feil, men det faktum at innholdet kan endres av brukeren fortløpende. En journalist kan da altså redigere sin egen kilde. Mulig mange finner det uproblematisk, men jeg mener det er en forholdsvis stor svakhet i forhold til troverdigheten når en journalist henter sin informasjon derfra. Du kan jo sammenligne den norske og engelske beskrivelsen av WoW på Wikipedia så ser man jo at beskrivelsen ikke er helt lik. I den norske nevnes det at man går til krig, mens i den engelske forekommer ikke ordet "War" alene

 

Som forventet graver spill-entusiastene seg godt ned i skyttergravene her. Jeg gjorde nettopp et søk på "computer game violence" i en database med fagfellevurderte psykologiske artikler (psycinfo om noen skulle ville replikere søket), og resultatene er egentlig ganske samstemte i at det finnes en sammenheng.

Hvilken sammenheng. At voldelige mennesker spiller spill eller at folk blir voldelige av å spille?

Endret av C4STOR
Lenke til kommentar

Det som irriterer meg mest er at denne diskusjonen kunne vært lagt død for lenge siden hvis folk bare hadde hatt et snev av logisk sans.

 

I så å si ingen andre sammenhenger vil noe som brukes av millioner av mennesker, men som bare i 1/5000000 tilfeller (vagt) kan linkes til negative hendelser få skylden for noe som helst. Ihvertfall ikke i en avgjørende grad.

 

Det er jo helt en hårreisende ulogisk konklusjon å komme med.

 

Det betyr ikke at spill ikke kan ha hatt en medvirkende faktor, men det er så mange andre faktorer som helt tydelig har vært langt mer avgjørende her at det blir helt merkelig å fokusere på spill.

 

Blir som å henge seg opp i letingen etter en 10kr mynt, når det ligger 10 kidnappede barn et eller annet sted i skogen.

Endret av g.i.r.l.
Lenke til kommentar

Takk for ett godt innlegg fra artikkelforfatteren, endel spilljorunalister (og ikke minst entusiastiske forumbrukere), har en tendens til å totalt avskrive enhver sammenheng mellom vold og voldelige spill, selv om forskningen langt ifra er like klare, og komme med tøveargumenter av typen "hvorfor er ikke jeg en massemorder". Man har gått av å forsøke å være litt nyansert mtp dette.

 

AtW

Lenke til kommentar

Hvilken sammenheng. At voldelige mennesker spiller spill eller at folk blir voldelige av å spille det?

Når man plukker ut tilfeldige folk, setter de ned med et voldelig spill og måler aggressivitet på diverse skalaer før og etter.. ja, da er kausaliteten ganske tydelig. Så kan man selvsagt spørre seg om skalaene er gode nok, og det er det ikke noe fasitsvar på. Enkelte kritikere vil hevde at man ikke måler aggresjon, men konkuranseinstinkt. Men her kommer min kunnskap til kort. Jeg kjenner ikke metodikken godt nok

Lenke til kommentar

Hvilken sammenheng. At voldelige mennesker spiller spill eller at folk blir voldelige av å spille det?

Når man plukker ut tilfeldige folk, setter de ned med et voldelig spill og måler aggressivitet på diverse skalaer før og etter.. ja, da er kausaliteten ganske tydelig. Så kan man selvsagt spørre seg om skalaene er gode nok, og det er det ikke noe fasitsvar på. Enkelte kritikere vil hevde at man ikke måler aggresjon, men konkuranseinstinkt. Men her kommer min kunnskap til kort. Jeg kjenner ikke metodikken godt nok

Aggressivitet er ikke det samme som voldelige handlinger. Folk blir aggressive bak rattet på en bil også. Spørsmålet som bør besvares er om et menneske som har begått en voldshandling ville latt være dersom vedkommende ikke hadde hatt befatning med et eller flere voldelige spill.

Lenke til kommentar

Jeg blir rett og slett forbanna over medier som setter oss gamere over gapestokken, for det første så trenger man ikke å være proffesor eller rakketforsker for å skjønne at det Anders Bering gjorde ikke hadde noe med spill å gjøre. Han er bare en syk mann som prøver å skape mest mulig blest som at han ikke skal ha skylda for alt. Jeg har gamet siden jeg 10-11 års aldern og er snart 30år, vi det si at jeg er en terrorist siden jeg spiller Battlefield, Cod eller andre FPS spill som alt handler om å drepe? Tror ikke det, men nå er jeg ganske så mye mer normal og intiligent enn Anders Bering Breivik, men det tror jeg de fleste er.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...