Gå til innhold

Andre uke som Mac-bruker


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Som om jeg skulle ha skrevet det selv, er også fersk Macbook Pro bruker og det som irriterer meg mest er hvor treg den er i forhold til min gamle, billige PC.

Men det hjalp betraktelig å montere en Momentus XT hybrid-disk i den og utvide minnet til 8GB, går en anelse ut over batteritiden siden disken snurrer noen tusen omdreininger fortere enn den originale disken men det får jeg leve med (til SSD på 512GB får en grei pris).

Ellers er OSX ganske bra til daglig bruk men starter den i Windows så snart jeg skal kjøre tyngre musikkprogram, rett og slett siden den har litt for mye "lag" når jeg modifiserer/sletter musikkfiler (og at ProTools ble ubrukelig etter at jeg installerte Lion, men det visste jeg jo).

Lenke til kommentar

arni90: OSX krever ca 1 GB for å fungere helt greit til surfing etc. Har en Mac Mini med 2GB, denne fungerer utrolig bra til det aller meste (mer enn jeg kan si om Vista laptop'en til kona!)

 

Snorre: Ja, maskinen kan åpnes og en kan bytte ram/HD/batteri etc uten at det går ut over garanti

 

Del: OSX har kunn hatt innebygget virituell desktop siden 2009 men gratis utvidelser har eksistert siden OSX kom på markedet.

 

cmyrland: Minnehåndteringen på OSX er minst like bra som på W7, kommer jo an på hva en bruker systemet til. Tror ikke Photoshop på win bruker mindre enn på OSX :)

Også temmelig tåpelig å flame for eksternt skjermkjøp, har vel strengt tatt ingenting med plattform å gjøre? Sitter med 4 skjermer her på min windows stasjonære, men disser ikke pc som dyrt av den grunn. Og skal du kjøpe en skjerm som har 2560 oppløsning og som ikke er apple betaler du stort sett det samme for den.

Enig med deg ang. heller å finne ut hvorfor en bruker mye minne. Mange ganger caches ting i OS og minnet fremstår som brukt, men frigjøres for når en starter programmer. Mange tror ofte at minnet derfor er brukt opp.

 

Jeg kjøpte min macbook pro for 7990,- på tilbud og har kun installert en SSD. Men IGJEN er dette noe som bør gjøres uansett om det er OSX eller win.

 

Wyldedime: Hva i all verden installerer du på macbook'en din? Jeg opplever maskinen som så utrolig mye raskere enn W7 laptop'er vi har på jobb, som er vesentlig høyere spec'et enn macbooken min. Anbefaler uansett system SSD på laptop'er. Tror du ville blitt sjokkert hvor mye raskere maskinen ble :)

Lenke til kommentar

Slike artikkelpåfunn er bare herlige.

 

Det bør bli en selvfølge at når Jørgen er ferdig, så må sjefen plassere iDingsene sine i skuffen og teste ut alternativer.

 

Kom igjen Jørgen, finn frem hansken, gå strake veien bort og dask han i ansiktet mens du høylytt og stoisk autoritet proklamerer "Ai tsjallendje ju tu a du-ell!"

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Men jeg må si jeg er forundret over minnebruken til OSX. Kan du ikke, istedet for å bare løse problemet med å kjøpe mer minne, faktisk finne ut hva det er som bruker så uhorvelig med minne?
It's not a bug, it's a feature. ;)

 

 

Og skal du kjøpe en skjerm som har 2560 oppløsning og som ikke er apple betaler du stort sett det samme for den.
Hvis 35% mindre er "stort sett det samme", så bor vi på to forskjellige planeter. Det er en differanse på nesten 10 kasser pils.

Og jeg ser det finnes et par andre rundt 5 høvdinger også.

 

Edit: Og bruker du 1000-1500 kr på en docking, har du fremdeles råd til en grei SSD for differansen.

Endret av endrebjo
Lenke til kommentar

 

cmyrland: Også temmelig tåpelig å flame for eksternt skjermkjøp, har vel strengt tatt ingenting med plattform å gjøre?

 

 

Artikkelforfatter sa at brukergrensesnittet i OSX først kom til sin rett da han anskaffet en 27" skjerm, og at fler-vindustenkingen i OSX var utrolig trælete å bruke på små skjermer. (muligens i forrige artikkel, for trøtt til å sjekke nå), og siden jazzer han videre om thunderbolt, toskjermoppsett osv, og trekker frem pris på 10000 kr pr skjerm.

 

Hvis det faktisk er slik at man må investere i såpass dyrt utstyr for å kunne utnytte OSXs fulle potensiale synes jeg det er kritikkverdig.

 

Og jo, da har det noe med plattform å gjøre.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg bruker en Dell 23" 1080P-skjerm (kjøpt til 1699 på kampanje-pris, så trenger slettes ikke være dyrt) som eneste eksterne skjerm, og jeg synes skrivebordsløsningen kommer meget godt til sin rett her. At enda større foretrekkes av forfatteren tror jeg fort hadde gjort seg gjeldende i Windows også.

Endret av Atald
Lenke til kommentar

Artig med de som disser Mac fordi den blir raskere med mer minne og de som sier den er ubrukelig med <X GB minne.

 

For det er jo helt annerledes ift. andre plattformer...? /rolleyes

 

Vel, hvis man må opp i 8 gb minne (!) for å få en desktop som kan brukes til kontorbruk er det faktisk helt annerledes enn på andre plattformer. W7 kan kose seg lenge med "bare" 4 gb, mens min gamle Ubuntu-traver gjør alt jeg ber den om med 2 gb minne. Selvfølgelig holder det ikke til redigering av hd-film eller tung bilderedigering, men bortsett fra det holder 2 gb -lenge- til hverdagsbruk med en random GNU/Linux-desktop. Det betyr at OSX har en 4x høyere minnebehov enn Ubuntu, og dobbelt så høyt som W7.

 

Jeg bruker en Dell 23" 1080P-skjerm (kjøpt til 1699 på kampanje-pris, så trenger slettes ikke være dyrt) som eneste eksterne skjerm, og jeg synes skrivebordsløsningen kommer meget godt til sin rett her. At enda større foretrekkes av forfatteren tror jeg fort hadde gjort seg gjeldende i Windows også.

 

Nå har jo artikkelforfatter jobbet i Windows i alle år, og vi har ikke blitt informert om han har vært avhengig av store skjermer før.

Lenke til kommentar

Morsomt at du liker virtuelle desktoper. Unix/Linux har hatt dette som standard siden du ble født. OSX har nettopp fått det. KDE tok dette en dimensjon videre for noen år siden med innføring av gruppering av vinduer og aktiviteter. Tror så gjerne du vil savne OSX, Microsoft er kjedelige saker.

 

Definer nettopp? Det kom vel for et par OS-revisjoner siden mener jeg å huske. Så i utviklingsperspektivet til Unix så snakker vi definitivt nettopp, men for mennesker og ikke minst innen IT-verdenen så er dette allerede old news. ;)

 

Må også si meg enig i spådommen om savn av OSX ved sluttført prosjekt. Ikke først og fremst på grunn av funksjonalitet eller utseende; der er smaken som baken. Det jeg har endt opp med å savne når jeg tvinges over på MS-laptops fra tid til annen er det at ting virker når man først har satt det opp. Har man først brukt en funksjon så fungerer det _hver gang_, noe MS ser ut til å gjøre sitt beste for å forpurre, da mye funksjonalitet dyttes over i tredjepart SW fra skjermkortprodusenter og laptopprodusenter. En så enkel ting som å koble til en projektor kan involvere både spesialsoftware og egne taster som må trykkes for å få det til å virke.

 

Det blir spennende å se hva konklusjonen blir etter de siste to ukene.

 

-KJ

Lenke til kommentar

 

Wyldedime: Hva i all verden installerer du på macbook'en din? Jeg opplever maskinen som så utrolig mye raskere enn W7 laptop'er vi har på jobb, som er vesentlig høyere spec'et enn macbooken min. Anbefaler uansett system SSD på laptop'er. Tror du ville blitt sjokkert hvor mye raskere maskinen ble :)

 

Det er faktisk ganske vanlig å oppleve det som artikkelforfatteren gjør, spesilt uten SSD og med moderate mengder RAM, jeg kjenner ett ikke ubetydelig antall mennesker som opplever Windows som en god del kjappere på macen sin.

 

AtW

Lenke til kommentar

@happydaydreamer, "OSX krever ca 1 GB for å fungere helt greit til surfing etc. Har en Mac Mini med 2GB, denne fungerer utrolig bra til det aller meste (mer enn jeg kan si om Vista laptop'en til kona!)"

 

det er fordi det er ...vista...

vista var jo like vellykket som Norsk Bilindustri (Troll- Modellen)...du vet liksom at det finnes men ingen bryr seg egentlig om det. :!:

Lenke til kommentar

 

Jeg har sagt det før, men sier det igjen – OS X Lion er ikke det samme uten trackpad! Invester enten i en Magic Trackpad, eller for all del ta i bruk trackpaden på Mac-en. Du kommer til å undre på hvorfor du ikke har tatt den i bruk tidligere. Tro meg, Jørgen!

 

 

 

 

 

Hei!

 

 

 

 

Først kan jeg nevne at den neste rapporten vil dreie seg mye om å bruke Mac-en som en bærbar arbeidsmaskin, ikke stasjonært som det har vært snakk om så langt. Da vil jeg snakke mer om Trackpad-løsningen.

 

 

 

 

Jeg har nemlig fiklet litt med en ekstern trackpad, men jeg her fortsatt helt avhengig av en vanlig mus for mange av de oppgavene jeg gjør til daglig på jobb (hovedsaklig bilderedigering). Når jeg bruker maskinen som bærbar blir den tatt mer i bruk av flere grunner, som jeg vil ta for meg i den neste rapporten :-)

 

 

 

 

 

Sjokkerende at OS X krever 8GB RAM for å fungere.

 

Og til den prislappen burde det nesten være standardvalget uansett.

 

 

 

 

 

Det er en tanke som har streifet meg også, så det skal bli litt spennende å gjøre opp en totalvurdering om to uker :-)

 

 

 

 

 

Blir neste prosjekt en måned med Linux da?

 

 

 

 

 

Vi har vært inne på tanken å gjøre et lignende prosjekt med både Linux og Windows. Problemet er bare å finne en som ikke har vært borte i systemene før, men vi skal prøve.

 

 

 

 

 

Hm. Skulle likt å sett et regnestykke på hvor mye penger dere må ut med før Mac/OSX blir brukandes til noe som helst. Etter mine beregninger har dere brukt 12500 på maskinen, 10000 (eller 20?) på skjerm, 500 kr på mer minne.. som mange sikkert kjøper fra Apple Store og betaler 10x så mye for.

 

 

 

 

Da snakker vi nærmere 25000 kroner for å få en god opplevelse av Mac og OSX..

 

 

 

 

Jeg har -alle- funksjonene du nevner i Ubuntu, på en maskin med en -gammel- traver av en prosessor (E4500), 2 gb minne, 7200 rpm hdd og et GF9600GT skjermkort. Samlet verdi er vel ikke nok til å kjøpe ny lader til MBP-en, engang..

 

 

 

 

Men jeg må si jeg er forundret over minnebruken til OSX. Kan du ikke, istedet for å bare løse problemet med å kjøpe mer minne, faktisk finne ut hva det er som bruker så uhorvelig med minne?

 

 

 

 

 

Det er en kostnad her, definitivt, og den vil bli med i totalvurderingen om to uker. Man må imidlertid huske at det er snakk om en arbeidsstasjon, og at Windows-oppsettet jeg hadde før ikke akkurat var gratis.

 

 

 

Jeg har sett at mange oppfordrer hw.no til å kjøre et lignende prosjekt for GNU/Linux, så jeg opprettet en underskriftskampanje, slik at vi får en reell oversikt over hvor mange som ønsker en slik test.

 

Oppfordring til bruk av GNU/Linux i hw.no-redaksjonen

 

Moro, vi skal følge med på den!

 

Slike artikkelpåfunn er bare herlige.

 

Det bør bli en selvfølge at når Jørgen er ferdig, så må sjefen plassere iDingsene sine i skuffen og teste ut alternativer.

 

Kom igjen Jørgen, finn frem hansken, gå strake veien bort og dask han i ansiktet mens du høylytt og stoisk autoritet proklamerer "Ai tsjallendje ju tu a du-ell!"

 

Done! (med middels suksess)

 

Det som slår meg er hvor perfekt arbeidsplass du kunne fått hadde du brukt de pengene du bruker på Mac'en til å oppgradere den gamle arbeidsplassen din.

 

Også et godt argument, jeg skal få med dette i totalvurderingen :-)

 

cmyrland: Også temmelig tåpelig å flame for eksternt skjermkjøp, har vel strengt tatt ingenting med plattform å gjøre?

 

 

Artikkelforfatter sa at brukergrensesnittet i OSX først kom til sin rett da han anskaffet en 27" skjerm, og at fler-vindustenkingen i OSX var utrolig trælete å bruke på små skjermer. (muligens i forrige artikkel, for trøtt til å sjekke nå), og siden jazzer han videre om thunderbolt, toskjermoppsett osv, og trekker frem pris på 10000 kr pr skjerm.

 

Hvis det faktisk er slik at man må investere i såpass dyrt utstyr for å kunne utnytte OSXs fulle potensiale synes jeg det er kritikkverdig.

 

Og jo, da har det noe med plattform å gjøre.

 

 

Det er helt riktig at jeg har sagt dette tidligere, men jeg sitter foreløpig med bare én skjerm mot to tidligere - og jeg er like fornøyd. Foreløpig føler jeg at jeg trenger én skjerm i OS X mot to når jeg bruker en Windows-maskin som arbeidsstasjon. Men, som jeg har sagt hele veien, skal jeg ikke gjøre opp noen konklusjon før det har gått fire uker. Slike prosesser fortjener den tiden før jeg dømmer noe i positiv eller negativ retning.

 

Lenke til kommentar

Usikker på hvordan det fungerer på OSX, men i Windows 7 så vises ikke cachet minne som oppbrukt. Windows viser bare hvor mye minne som er ledig, uavhengig om det er midlertidig alokert til caching. Ville jo tro at også OSX gjør det samme. Om ikke, så er jo det en svakhet på OSX, ettersom ledig minne funksjonen da vil være fullstendig ubrukelig.Kjøper man en 13" lappis til 13 lapper, så bør det også være å forvente at den fungerer kjapt og greit.

Lenke til kommentar

Etter nesten et halvt år med min i5 13" pro hoppet jeg ut av komfortsonen og nostalgien, og byttet ut HDD-en med en SSD. Ikke bare frøs programmer en liten stund stadig vekk, men lyden av lesehodet som ble slått inn på siden så snart gyroen merket en brå vertikal bevegelse holdte på å gi meg hjerteinnfarkt. "fall-beskyttelsen", eller hva man skal kalle det, som er implementert i mac-enes harddisker fungerer sikkert fint, men den lyden er skremmende!

 

Uansett, en av de raskere SSD-er på markedet ble puttet inn og plutselig fikk jeg en ny mac for andre gang. Som den flaskehalsen HDD-er er følte jeg det nesten bortkastet å ha en så rask prosessor med mindre jeg behandlet video. Men med en SSD kan jeg bruke OS-et så effektivt at prosessoren slipper å vente på info fra HDD-en. Jeg tror at et bytte til selv en relativt treg SSD vil være mer effektivt for en laptop i dag enn ubegrensede mengder RAM. Til alle som tenker på å bytte: kan du leve med mindre plass, så sett igang! ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...