Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Regler for parkeringsplass i sameie vs. borettslag


morningstar665

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

I vårt sameie (selveierleiligheter) så er det færre parkeringsplasser enn leiligheter og disse kan man søke på etter ansiennitet. Dvs. at når en plass blir ledig så er det leiligheten med høyest ansiennitet, og som står på ventelisten, som får plassen. De som har plass betaler en symbolsk månedsleie.

 

Det kan også nevnes at to av parkeringsplassene tilhører to av leilighetene og er kun for eier/beboer av disse.

Endret av Illus
Lenke til kommentar

I vårt grendelag (underavdeling av en velforening, bestående av en rekke forskjellige sameier) har hver av leilighetene 0.7 parkeringsplasser til disposisjon, mens de litt større rekkehusene har 2.1 parkeringsplasser. Dette er noe som står i vedtekter, og jeg tror ikke du vil finne noe universelt gjeldende lovverk her.

 

Parkeringsplasser eid av kommunen er jo så klart noe annet, men det er jo ikke alle slike boligfelt hvor kommunen eier p-plassene.

Lenke til kommentar

I våres sameiet eier alle 1,5 parkeringsplasser. Grunnen til at det er slik er pga kommune jeg bor i krever 1,5 plasser per husholdning. Vi er 12 enheter slik at vi har da 18 parkeringsplasser derav 12 er reservert til hver enkelt boenhet og resten er da private gjesteparkeringer som sameiet kan benytte.

Lenke til kommentar

Det er i utganspunktet ikkje noken forskjell på borettslag og sjølveigar når det gjeld parkeringsplassane. Det kjem heilt ann på korleis eigerforholdet er fordelt.

 

Det vanligaste er ofte at parkeringsplassane er felleseige. Altså at alle som har bolig tilknytta parkeringsplassen eig ein prosentvis andel av parkeingsplassen utan at det er spesifisert kva område kvar enkelt disponerer. Då har alle eit solidarisk ansvar for vedlikehold, men ingen kan kreve å disponere ein bestemt parkeringsplass. Ofte blir det inngått ei einigheit om kvar dei enkelte beboerane skal parkere, men dette er skjeldan meir enn ein veiledande avtale.

 

Enkelte plasser er det gjort slik at kva bolig har ein eller fleire øyremerka parkeringsplasser. I så tilfelle følger parkeringsplassen med i boligen ved kjøp og salg.

Dette kan du sjekke opp ved å sjå gjennom dokumentasjonen som følger med boligen.

Lenke til kommentar

Jeg kan komme med enda noen historier om hvordan det kan gjøres :p

 

I borettslaget jeg bor i har alle sin faste plass som følger leiligheten. De som ikke har fast plass (garasjeanlegget er ikke stort nok til alle leilighetene) står på fellesparkeringer ute. Det er ingen avgift på noen av plassene. Selv om parkeringsplassene følger leilihetene kan man selge de til andre leiligheter. En slik plass koster fort mellom 50-100k.

 

I ett sameie jeg bodde en gang var det kommunen som eide parkeringsplassene. Da ble man enig (når sameiet ble opprettet) at den og den plassen tilhørte den og den leiligheten. Men man betalte kommunen ett årlig beløp for å få P-kort på de aktuelle plassene.

 

I ett annet borettslag jeg vet om har de også faste plasser, og noen få gjesteparkeringer rundt om. Gjesteparkeringene har maks 24 timer parkering. De faste plassene er bakt inn i husleien da det er stømuttak tilkoblet disse.

Endret av xibriz
Lenke til kommentar

Jeg bor i ett borettslag og har også vært leder. Slik det er på generellt grunnlag, er alle parkeringsplasser til alles benyttelse. Med andre ord kan ingen ha fast plass. Selvfølgelig er det unntak for dem som har garasje og evt. carport. Man kan også å egne regler for borettslaget. Er noen år siden jeg var leder så reglene kan jo også ha endre seg litt...

Lenke til kommentar

Jeg bor i ett borettslag og har også vært leder. Slik det er på generellt grunnlag, er alle parkeringsplasser til alles benyttelse. Med andre ord kan ingen ha fast plass. Selvfølgelig er det unntak for dem som har garasje og evt. carport. Man kan også å egne regler for borettslaget. Er noen år siden jeg var leder så reglene kan jo også ha endre seg litt...

 

Er godt mulig praksisen er slik i borettslag det kan ikke jeg uttale meg om, men av erfaring i sameiet (I hvertfall i våres) er det slik at de hadde ikke lov til å selge oss leiligehetene dersom de ikke fikk med parkeringsplass (1,5 per enhet). Dette er da et pålegg fra kommuene. Vi har 6 gjesteparkeringer og disse kan folk fritt benytte inntil 24 timer. Ellers har alle oss 12 faste plasser :)

Lenke til kommentar
  • 8 år senere...
[email protected] skrev (18 minutter siden):

Jeg bor i ett borettslag med gjesteparkering.Det jeg lurte på var ,er det lov og nekte en gjest   å parkere der,fordi den gjesten er her tre dager ene uka og ca fire dager tredje uka. 

Ja, grunneigaren kan bestemme korleis eigedomen blir brukt. Det er styret ved styreformannen som representerer grunneigaren i eit burettslag. Du må derfor henvende deg til styret i burettslaget som kan lage parkeringsreglar som på ein eller annan måte regulerer kor ofte gjestar kan være på besøk. Korleis dette kan regulerast er avhengig av kva som er problemet, dersom gjesten står der i 3-4 døgn samanhengande så kan tidsbegrensning være ein framgangsmåte. Det vil sjølvsagt også være eit spørsmål om du får støtte frå styret eller resten av burettslaget om å forby naboane å ha helgebesøk over fleire dagar.

Dersom styret ved styreformann ikkje er villig til å gjere dei endringane som du foreslår så må du ta opp dette i eit årsmøte eller på ei generalforsamling der du må få med deg resten av andelseigarane på å enten vedtektsfeste parkeringsreglar, instruere styret om å lage parkeringsreglar, eller rett og slett bytte ut styret med personar som deler ditt syn.

Styret representerer

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...