Gå til innhold

Forbikjøring på høyre side av en bil som har stanset (skal svinge til venstre).


Euklid

Anbefalte innlegg

Et enkelt spørsmål jeg har grublet litt på: forbikjøring på høyre side er som kjent ikke kosher, gjelder dette også om bilen til venstre har stoppet for å svinge til venstre? Enkelte veier har separate felt for slikt, er usikker på lovligheten i de tilfellene der det er plass på veien uten at det finnes eksplisitt oppmerking.

 

Relatert tilfelle: veien deler seg i to noen meter lengre fremme, det er lang kø i venstre felt, jeg sikter mot det tomme høyrefeltet. Kutyme i dette tilfellet er å splitte feltene før oppmerkingen tilsier det, bryter jeg loven ved å følge normen?

 

Kanskje verdt å nevne at det på ingen måte er snakk om kjøring i noe særlig fart – §3 følges alltid med god margin.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja, der veien er bred nok, kan jeg ikke se at dette er noe problem. Grunnen til at forbikjøring på høyre side ikke er lov, er vel for å ikke overraske sjåføren til bilen som blir forbikjørt, og dermed forårsake farlige situasjoner. Dette vil jo ikke bli noe problem dersom bilen har stoppet, og varsler at han ikke skal kjøre videre på denne veien.

 

Det samme gjelder jo på motorveien. Om noen i venstre fil har stoppet (les: kollidert eller fått motorstans), og varsler om dette, vil det jo være helt kurrant å kjøre forbi på høyre side.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

$12.1 a) svarer vel på spørsmålet

 

§ 12. Forbikjøring

1. Forbikjøring skal skje til venstre. Likevel skal følgende gjelde:

a) Når forankjørende svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving, skal forbikjøring skje til høyre.

b) Forbikjøring av forankjørende eller stillestående sporvogn kan foregå til høyre.

c) Er trafikken så tett at kjøretøyene opptar alle kjørefelt i kjøreretningen og kjøres med en fart som er bestemt av kjøretøyet foran, kan kjøretøy i ett felt kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

d) Kjørende i kjørefelt som er forbeholdt bestemte trafikanter, kan kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

2. Før forbikjøring skal kjørende forvisse seg om at

a) vegen er fri for hinder på tilstrekkelig lang strekning framover,

b) den forankjørende ikke har gitt tegn om forbikjøring,

c) ingen bakenforkjørende har begynt å kjøre forbi ham,

d) det åpenbart lar seg gjøre å komme inn i trafikkstrømmen igjen uten å forstyrre den.

3. Den som har kjørt forbi til venstre, skal svinge til høyre igjen når forbikjøringen er avsluttet uten å volde fare for eller hindre eller unødig forstyrre den forbikjørte.

4. Når noen vil kjøre forbi til venstre, skal forankjørende holde så langt til høyre som mulig, og ikke øke farten. Når kjøretøyet beveger seg sakte eller tar stor plass, og vegen er uoversiktlig eller har motgående trafikk, skal føreren om nødvendig vike til høyre og sette ned farten eller stanse.

5. Forbikjøring er forbudt like foran eller i vegkryss. Dette gjelder ikke

a) på kjørebane med to eller flere kjørefelt i kjøreretningen,

b) ved forbikjøring til høyre fordi forankjørende svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving,

c) når trafikken i krysset reguleres av trafikklyssignal eller politi,

d) når trafikken på kryssende veg er pålagt vikeplikt ved offentlig trafikkskilt.

Forbikjøring er forbudt der sikten er hindret ved bakketopp, kurve eller på annen måte. Unntatt er forbikjøring i kjørefelt der motgående trafikk ikke er tillatt.

Bestemmelsene i dette nummer gjelder så langt de passer også ved forbikjøring av sporvogn. De gjelder ikke ved forbikjøring av tohjulskjøretøy som er plassert til høyre i kjørefeltet.

6. Kjørende som nærmer seg gangfelt, må ikke kjøre forbi kjøretøy eller sporvogn som hindrer noen del av sikten til gangfeltet.

 

http://www.klikk.no/motor/bil/article468328.ece

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For å være litt vag, jag, du kan kjøre forbi på høyre side, dersom det ikke per definisjon er en forbikjøring, men en pasering.

 

For å gå litt mer i detalj:

 

§ 12. Forbikjøring

 

1. Forbikjøring skal skje til venstre. Likevel skal følgende gjelde:

 

a)Når forankjørende svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving, skal forbikjøring skje til høyre.

 

b)Forbikjøring av forankjørende eller stillestående sporvogn kan foregå

til høyre.

 

c)Er trafikken så tett at kjøretøyene opptar alle kjørefelt i kjøreretningen og kjøres med en fart som er bestemt av kjøretøyet foran, kan kjøretøy i ett felt kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

 

d)Kjørende i kjørefelt som er forbeholdt bestemte trafikanter, kan kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

 

For å sette dette litt mer i klartekst:

 

Du kan per forskrifter kjøre forbi på høyre side dersom; Bilen forran deg skal svinge av til venstre, eller om bilen forran er del av kø, og høyre felt beveger seg fortere enn venstre, eller dersom bilen forran stanser/står stille. Mam kan også kjøre forbi på høyre side om man f.eks. kjøre en minibuss i kollektivfeltet, såfremt venstre fil i samme retning holder lavere fart enn maks tillat, selvfølgelig.

 

For å sitere en politimann jeg snakket med for noen år siden (kan ikke gi noen ref. siden dette bare var i en tilfeldig kontrol); Forbikjøring er når man bytter felt ved den intensjon å få sitt kjøretøy foran ett eller flere kjøretøy som kjører i samme retning og felt. Om man tilfeldigvis ligger i høyre felt, og tar igjen biler som ligger i venstre felt, har man lov å pasere dem, siden det da teknisk sett ikke er en forbikjøring, men du bare paserer ett kjøretøy som har mindre fart enn deg. Om du kommer bak ett kjøretøy som ligger i venstre felt, bytter til høyre, paserer, og legger deg til venstre igjen, har du kjørt forbi på innsiden. Dette er da ikke lov med mindre en av de punkter nevnt over gjelder.

 

Kan hende dette er litt rotete, får bare skylde på at jeg er trøtt :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ikke meningen å kuppe tråden, men her har dere en nøtt dere kan tenke litt på:

 

1) Ved fergeleie skal jeg kjøre inn på riksvei. Det er selvsagt vikeplikt inn på riksveien. Innkjøringen er i en helling med relativt krapp venstresving og uoversiktelig til høyre pga. kratt samt innkjørselens natur.

 

2) Jeg kjører i land som nr. 3 bak to bobiler.

 

3) De to bobilene kjører inn på riksveien og skal til venstre.

 

4) Jeg skal til høyre og følger etter bobilene i gangfart og ser til venstre og forsikrer meg om at det ikke kommer noen i kjørefeltet jeg skal inn på.

 

5) Når jeg har svingt inn på riksveien og snur hodet i bilens kjøreretning (jeg ser jo til venstre for å forsikre meg om at det ikke kommer noen) så ser jeg rett i fronten på en diger suv som holder på med en forbikjøring og bråbremser rett forran meg.

 

Ved eventuelt krasj.. hvem hadde hatt skylden ?

 

Det er ikke tvil om at jeg mest sannsynlig bryter vikeplikten. Men når suv'en starter forbikjøring når den ser at to bobiler kjører inn på riksveien må vel være en større synd ? Min primæroppgave er jo å se at det ikke kommer biler fra venstre som er det naturlige stedet for hindringer... og i teorien kan jo suv'en starte forbikjøring etter at jeg har sett til høyre...

Endret av Illus
Lenke til kommentar

For å svare på det siste spørsmålet først, en ferjekai er definert som ett kryss siden det er ett område som er regulert som "åpen for allminnelig ferdsel".

 

§ 1. Definisjoner

 

1. I trafikkreglene forstås med:

 

a)Veg: Offentlig eller privat veg, gate eller plass (herunder opplagsplass, parkeringsplass, holdeplass, bru, vinterveg unntatt merket løype for beltemotorsykkel, ferjekai eller annen kai som står i umiddelbar forbindelse med veg) som er åpen for alminnelig ferdsel.

 

Dette i samsvar med dette;

 

b)

 

Vegkryss: Sted hvor veg krysser eller munner ut i annen veg.

 

Betyr at kryss ut fra kai, er ett veikryss.

 

For å hente ett utdrag av forbikjøring igjen, pluss litt til:

 

4. Kjørende som kommer fra parkeringsplass, holdeplass, torg, eiendom, bensinstasjon, gågate, gatetun eller liknende område har vikeplikt for annen trafikant. Det samme gjelder den som kommer fra gårdsveg eller annen veg som ikke er åpen for alminnelig ferdsel, eller som svinger inn på kjørebanen fra vegens skulder.

 

Kjørende som vil inn på eller krysse veg fra sykkelveg, gangveg, eller fortau, har vikeplikt for trafikant på vegen.

 

5. Forbikjøring er forbudt like foran eller i vegkryss. Dette gjelder ikke

 

a)på kjørebane med to eller flere kjørefelt i kjøreretningen,

 

b)ved forbikjøring til høyre fordi forankjørende svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving,

 

c)når trafikken i krysset reguleres av trafikklyssignal eller politi,

 

d)når trafikken på kryssende veg er pålagt vikeplikt ved offentlig trafikkskilt.

 

Dette betyr til sammen at man som traffikant har vikeplikt når man kommer ut fra en vei med pålagt vikeplikt, uansett hva som skjer på hovedvei. Det vil si, det er du som har vikeplikt, ikke person som kjører forbi i dette spesifikke krysset.

Endret av Halsoy
Lenke til kommentar

Takker for gode svar :)

 

Når det gjelder skyldspørsmål så er jeg ganske sikker på at det i dette tilfellet ville ha blitt skylddeling og muligens all skyld på suv'en siden den klart bryter 12.2.b (bobilene kjørte inn på riksveien når han/hun startet forbikjøringen)

 

Og har vært borti noe lignende der min ovetredelse ble fremprovosert av at motparten gjorde regelbrudd og påtalemyndigheten eliminerte meg som skyldig.

Lenke til kommentar

Når det gjelder skyldspørsmål så er jeg ganske sikker på at det i dette tilfellet ville ha blitt skylddeling og muligens all skyld på suv'en siden den klart bryter 12.2.b (bobilene kjørte inn på riksveien når han/hun startet forbikjøringen)

Regner med du mener §12, annet ledd, bokstav a, da bobilene verken regnes som forankjørende eller ga tegn til forbikjøring (ref. bokstav b, som du henviser til).

 

Poenget er likevel at du brøt vikeplikten. Hvis bilene som kom fra høyre måtte bremse ned, brøt også bobilene vikeplikten.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...