Gå til innhold

Ting som irriterer så grenseløst v2.0!


Runar

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

6-pakk egg størrelse L var jevnlig på 10-kr tilbud i fjor. I år havnet den på tilbud til 20 kr. Tine smøreost pepper var også på 10 kr-tilbud før. Nå koster den 18,90 til vanlig og havner av og til på tilbud til 15 kr. Prisøkninger på hhv 100% og 50%. For ikke å snakke om kjøttvarer. Vanlig kjøttdeig på tilbud til 69 kr for 400g, mot 35 kr i fjor og 29,90 i forfjor. Det er bare å legge om matvanene så man holder matbudsjettet nede og butikkene ikke tjener mer på økte priser, bare omsetter billigere typer varer. Kunne skrevet mye om dette, men da oversvømmer jeg tråden. Var det ikke en eller annen lang tråd om matpriser her for et par år siden? *lete* Edit: Jeg fant en nyere tråd:

 

Endret av Simen1
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
44 minutes ago, Dubious said:

Extra, og sikkert andre butikker, setter opp prisene på en snikende måte. 

2x Coop Pizza var 45,- så i år ble de 50,- og nå 55,-

2x party mix var 45, nå 50. 

De priser seg selv ut.
Bra for meg, for jeg har sluttet å kjøpe.

Tåler ikke ultraprossesert mat lenger, så det går i å lage ting fra bunn. Foruten sauser og diverse annet. Du kan få ganske billige middager på den måten.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ting som irriterer så grenseløst: uttrykket ultraprossesert mat. Hvordan kan dette defineres vitenskapelig og kobles til en målbar kvantitet av "usunnhet"? Eller finnes det grader av ultraprossessert? Hvordan måles i så fall det? I prosent av maks "usunn"? Eller som scorville-skalaen fra tosifret til åttesifret? Eller kanskje logaritmisk? Kan usunnhet måles på én felles skala, som om det ikke var forskjell på fare for kreft, diabetes og skrumplever?

Uttrykket virker både udefinert, unyansert og brukes i hytt og gevær av folk som mer opptatt av å statuere noe som nikkes til i sine miljøer, enn å faktisk spise objektivt sunt.

Endret av Simen1
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (13 minutter siden):

Ting som irriterer så grenseløst: uttrykket ultraprossesert mat. Hvordan kan dette defineres vitenskapelig og kobles til en målbar kvantitet av "usunnhet"? Eller finnes det grader av ultraprossessert? Hvordan måles i så fall det? I prosent av maks "usunn"? Eller som scorville-skalaen fra tosifret til åttesifret? Eller kanskje logaritmisk? Kan usunnhet måles på én felles skala, som om det ikke var forskjell på fare for kreft, diabetes og skrumplever?

Uttrykket virker både udefinert, unyansert og brukes i hytt og gevær av folk som mer opptatt av å statuere noe som nikkes til i sine miljøer, enn å faktisk spise objektivt sunt.

Helt enig med deg, og det irriterer meg også.  Diet culture gir bare et forstyrret forhold til mat og kropp. Folk mister troverdighet for meg når de bruker begreper som "ultraprosssert" og snakker om "ren" mat/clean eating. Slike mennesker vil jeg ikke omgås eller høre på, jeg hører heller på folk som har et balansert forhold til mat.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (52 minutter siden):

Ting som irriterer så grenseløst: uttrykket ultraprossesert mat. Hvordan kan dette defineres vitenskapelig og kobles til en målbar kvantitet av "usunnhet"? Eller finnes det grader av ultraprossessert? Hvordan måles i så fall det? I prosent av maks "usunn"? Eller som scorville-skalaen fra tosifret til åttesifret? Eller kanskje logaritmisk? Kan usunnhet måles på én felles skala, som om det ikke var forskjell på fare for kreft, diabetes og skrumplever?

Uttrykket virker både udefinert, unyansert og brukes i hytt og gevær av folk som mer opptatt av å statuere noe som nikkes til i sine miljøer, enn å faktisk spise objektivt sunt.

Det innrømmes vel av «oppfinneren» at det er en litt lemfeldig sekkebetegnelse. Men hvis man observerer (slik han visstnok gjorde i et publisert paper) at noen hadde flere helseutfordringer enn andre, og at fellesnevneren var at maten de spiste hadde gått igjennom mange fysiske og kjemiske prosesser som bestemor ikke visste om, hva skal man kalle det?

Jeg har prøvd å utfordre folks kritiske sans her inne med eksempler på «ultraprosessert» og «lite prosessert» som gir lite intuitiv mening. Dvs at noen eksempler savner en fysisk-biologisk fornuftig mekanisme.

Mye av det som lages av Nestle og Toro og sånt er jo enten smakløst og teksturløst. Eller også inneholder det mye salt, fett og sukker. Og frossenpizza er dølle saker. Så det er uansett god grunn til å holde seg unna. At travle småbarnsforeldre på et budsjett velger enkle løsninger som unga gidder å spise har jeg forståelse for. Men jeg har valgt å ta kampen fra dag en med å lære barna å spise skikkelig mat. Det inkluderer at de aldri har fått noe barnemeny på restaurant (enten halve porsjoner eller vi har delt) og de har fått spise det samme som oss voksne - rakfisk eller thai-chilli eller hva enn. Og det har funket ganske bra.

Som mat-nerd så er jeg helt sikker på at det finnes et element av klasseskille og snobberi her. Hvis noen spiser biff og bearnaise så er det litt platt å erklære «hei, se på meg, jeg har råd til indrefilet». Men hvis man kan si «jeg spiser bare bearnaise som er lagd fra bunnen av. Med økologiske egg og fair trade smør» så viser man både at man har penger, tid OG at man bryr seg om helsa (i den grad noe slikt bør sies om å spise varmt smør). Det er litt som å gå på skitopper med nikkers - man viser at man tilhører eliten ved å gjøre noe som ikke krever spesielt mye penger.

-k

Endret av knutinh
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sidekick skrev (15 minutter siden):

@Simen1 @Gaea

https://www.diabetes.no/kosthold/maltid-og-mat/junk-food-har-fatt-et-nytt-navn-ultra-prosessert-mat/

Skal vi gå tilbake  å kalle det junk food da? :roll:

Står en ganske god forklaring i den linken hva det ligger i ordet ultraprossesert.

Ser med en gang at det er forfattet av Marit Kolby, så, den artikkelen der er jeg ikke interessert i å lese.  

Jeg vet hva ultraprossert betyr, og nei, vi skal ikke tilbake til å kalle det junk food. 

Vi skal skal slutte å drive med uoppfordret og ukritisk misjonering rundt kosthold og heller ha fokus på matglede og et balansert og variert kosthold, basert på evidens, ikke såkalte "eksperter" med kommersielle interesser. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
knutinh skrev (21 minutter siden):

hva skal man kalle det?

Tror det er klokest å fokusere mindre på hva man skal kalle det. Hvis man må kategorisere mat, så kan man heller kalle noe for "en gang i blant-mat" (snop, kjeks, is osv) og "hverdagsmat" (grønnsaker, fisk, frukt osv)

Jeg har slitt med spiseforstyrrelser, og jeg blir i perioder besatt av å spise sunt, noe som til slutt ender med at jeg blir så besatt at jeg slutter helt å spise, for alt er plutselig farlig og feil.  Når hodet mitt fungerer og jeg har et mer avslappet/balansert forhold til mat blir jeg litt irritert på mennesker som driver med misjonering. Når jeg er i dårlige, syke perioder driver jeg som regel med misjoneringen selv 😅 (da er det lov å gjøre meg bevisst på det)  

Kostholdsmisjoneringen er problematisk, skaper uhelse og bidrar til en svært uhensiktmessig kultur, når fokuset heller burde vært på matglede og balanse :) torunn nytrehus har vært en positiv motvekt her til diet culture :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gaea skrev (21 minutter siden):

Når hodet mitt fungerer og jeg har et mer avslappet/balansert forhold til mat blir jeg litt irritert på mennesker som driver med misjonering. Når jeg er i dårlige, syke perioder driver jeg som regel med misjoneringen selv 😅 (da er det lov å gjøre meg bevisst på det)  

Kostholdsmisjoneringen er problematisk, skaper uhelse og bidrar til en svært uhensiktmessig kultur, når fokuset heller burde vært på matglede og balanse :) torunn nytrehus har vært en positiv motvekt her til diet culture :)

Jeg leste en gang en matfyr som sa noe ala «spis mindre. Spis variert. Spis mer grønt». Jeg tror at dette er et fornuftig råd for de fleste av oss.

De som har en historie med spiseforstyrrelser eller er sykelig undervektig unntatt. Men normen er vel at man drar på noen kg for mye og har dratt helgekosen litt utenfor helga.

-k

Lenke til kommentar
18 hours ago, Gaea said:

Ser med en gang at det er forfattet av Marit Kolby, så, den artikkelen der er jeg ikke interessert i å lese.  

Jeg vet hva ultraprossert betyr, og nei, vi skal ikke tilbake til å kalle det junk food. 

Vi skal skal slutte å drive med uoppfordret og ukritisk misjonering rundt kosthold og heller ha fokus på matglede og et balansert og variert kosthold, basert på evidens, ikke såkalte "eksperter" med kommersielle interesser. 

Hva er galt med Marit Kolby egentlig?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...