Gå til innhold

Ting som irriterer så grenseløst v2.0!


Runar

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
anon_83104 skrev (13 timer siden):

Vi skal absolutt ha et døende skriftspråk ved siden av et helt greit og landsomfattende skriftspråk, fordi det er anvendt av 14% av befolkningen. 

Nynorsk er på ingen måte noe døende språk, det lever og blomster. slik det har gjort i generasjon etter generasjon. At en del ikke ser dette er heller ikke akkurat nytt av året, da hr Aasen startet verket med å kartlegge språkformen med tanke på skriftlig dokumenasjon og mer ensartet rettskriving var det også en hel del som var forundret over at noe annet enn “det dannede dagligsprog” - altså dansk skriftbilde med uttale preget av nettopp nynorsk - virkelig kunne tenkes å ha verdi. Selvfølgelig ser man ikke den verdien dersom man er oppvokst i Oslo 3  er nynorsk aldri har blitt forstått (da den første værmedling ble lest på nynorsk på NRK kom det flere brev som uttrykte det fromme ønsket “gid hans tunge måtte blive lam” om oppleseren) og/eller dersom eneste litteratur man leser er EDB-manualer og bankbøker Klarer man derimot å få bort skylappene og skue litt videre enn disse gir mulgihet for ser man den rike verdien i at Norge har to skriftlige målformer. 

Å påstå at bokmål er landsomfattende er direkte kunnskapsløshet: Norge har en million personer hvis målform er nynorsk og hvis bokmål derfor på mange måter er å anse som fremmed fugl - en fugl de nok påtvinges “i flertallets interesse”, men like fullt fremmed. 

Bare for å dra en sammenligning:Å klage over at “bare” 14 % av det norske folk er nynorskbrukere og derfor skal brukes penger på å støtte, men IKKE klage over at mindre enn 6 % av den norske befolkning 13+ år er fotballspillere og at fotball for alder over barndommen (inntil 12 år) derfor skal brukes penger på å støtte viser at man mangler evne til å se perspektiver i sitt liv. Skal man forfølge prinsippet skal ikke en syklist gis adgang til kjørebanen, men henvises til sykkelstier og baner bygget for egeninnsamlede mindler, ikke en film eller kino motta statsstøtte, intet annet trossamfunn enn DnK motta offentlig støtte/gis noe som helst plass i det offentlige rom osv. 

Så nei: La oss heller få en styrket sidemålsopplæring - for begge sider - og nøyaktig samme krav i begge målformer til norskprøven i vgs studieforberedende. Kan man ikke begge målformer kan man nemlig bare norsk delvis og er funksjonsudyktig mht å lese en del vesentlig fagstoff ved de norske universiteter og høyskoler - og dermed uegnet for høyere utdannelse pga sin kunnskapsmangel! 

Nei, to språk beriker det norske samfunent - og den som måtte påstå annet kan først levere en like rik bokmålsutgave som nynorskutgaven på https://dagensdikt.blogspot.com/2005/09/god-tirsdags-morgen.html og en like god nynorskutgave av novellen på https://heltgreilitteratur.wordpress.com/2011/07/04/blucher-av-aleksander-kielland/. Enhver med høyere utdannelse tatt i Norge som ikke klarer den oppgaven har bevist at han/hun trenger såpass opplæring i HELE spekteret av norsk før vedkommende er en person med en smule almendannelse og ikke en fagidiot med skylapper. 

Hva som irriterer meg mest akkurat nå? Personer uten en dose perspektiv i sin tenkning før de tar til penn eller tastaur! 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Dubious skrev (5 minutter siden):

NRK skulle hatt 2 adresser, en for norsk og en for nynorsk.
Dumt at vi skal tvinges til å lese et språk vi ikke bruker, dette gjelder både norsk og nynorsk.
Norsk = Bokmål = Norsk

Og dermed var så vel sneversynthet som inkompense bevist, for ihht norsk lov består "norsk" i skriftlig form av bokmål OG nynorsk. At man ikke evner å se dette er utelukkende et tegn på navlebeskuelse og mangel på perspektiv i sitt (sneversynte) liv. 

At man ikke forstår nynorsk er et tegn på at man ikke forstår norsk, bare halvparten av språket. 

Lenke til kommentar
:utakt skrev (2 minutter siden):

Nynorsk i sin nåværende form, med alle tillatte "klammeformer", er så likt bokmål at

1) det er ikke noe problem å ha to språk 

men også 

2) det er ikke noe poeng i å ha to språk 

Nynorsk kommer til å forsvinne. Det er bare et spørsmål om tid. 

At altfor mye søppelspråk tillates i dagens nynorsk er jeg helt enig i. Samme gjelder for øvrig også bokmålet, selv om vi ser søppelformene mindre der i dag. 

Det er likevel i høyest grad å ha to MÅLFORMER (ikke språk, begge er en del av språket norsk!) Formen bokmål er nemlig presis like fremmed fugl for mange nynorskbrukere som formen bokmål er det er for en del av det sentrale østlands bokmålsbrukere og så lenge de siste ikke er rede til å gå over til nynorsk form har begge former vist sin berettigelse. 

Nynorsk borte? Vel, hr Aasen ble også fortalt at hans arbeid var forgjeves fordi "det dannede dagligsprog" (datidens dansk-norsk) var den selvsagte vinner i et moderne og kulturelt Norge. På Færøyene kartla prest Hammershaimb det færøyske språk med tanke på dets museale interesse,men i dag har hans arbeide medført et rikt språk bare landets egne innbygger, islendinger og nordmenn som er kjent med tradisjonell nynorsks grammatikkstruktur/ordforråd er i stand til å lese uten systematisk opplæring (og et språk der det skrives helt ubegripelig mye god litteatur tatt i betrakning av at 50000 bruker språket til daglig). Så nei, nynorsk blir neppe borte med mindre man aktivt fører politikk som utløser "tynest tunga døyr me fleir'/standa aldri uppåt meir" som hr Aasen uttrykker det i en av sine sanger. 

Lenke til kommentar

Jeg har ikke problemer med å lese nynorsk. Men må på en måte "kople om hjernen". Det tar noen setninger, og så går det bare automatisk. Ikke noe pek til nynorsk dette her. Er det samme hvis jeg bare har spilt (dataspill), lest,og kommunisert på Engelsk en hel dag, og skal plutselig begynne å lese på bokmål eller nynorsk.

Jeg likte ikke nynorsk på verken ungdomsskolen eller videregående. Men jeg skjønner godt hvor viktig det er å beholde nynorsk som skriftspråk. Og syns det er helt greit å lese nynorsk på f.eks NRK eller Gamer.no. Teksting på nynorsk er også helt greit. :)

Lenke til kommentar

Samme utenlandske barn som banker på naboen sin dør før de løper og roper utenlandske banneord mens de viser fingeren.. Ser ikke ut til og være mer enn 10-11 år.. Samme folk som er blitt flyttet til leiligheter fra Afghanistan 🤔

Litt rart det her men kanskje det er sånn de har det moro i hjemlandet sitt 🤔

Jaja, litt rart at så unge barn faktisk har denne holdningen 🤔

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...