Gå til innhold

Hvorfor er sjøkabel så udiskutabelt?


Gjest medlem-82119

Anbefalte innlegg

Litt kommer til å gå til nordsjøen òg. Den offisielle begrunnelsen er at Bergen trenger mer strøm. I hvert fall om de ønsker å drive mer tungindustri eller bygge ut noe det ikke er nok kapasitet til nå. Mastene skal og "brukes", til å gjøre gass om til flytende væske slik at vi kan eksportere faenskapet noe man trenger uhorvelige mengder energi for å gjøre.

 

Ingen master - Kaldt Bergen og elendig gasseksport.

 

Det burde være et kjent faktum at sjøkabler ikke bare er ufattelig dyrt i forhold til luftmastene, i tillegg er det betraktelig vanskeligere å reparere dem om noe skulle skje. Å leke rundt i bunnen av Sognefjorden er ikke bare-bare. Hva skal man gjøre? Drifte en liten sjøbase som skal stå standby døgnet rundt? Å fly ned tingene man trenger for å fikse en evt. ødelagt sjøkabel kommer til å koste enorme ressurser og tid i motsetning til om noe skjer med luftmasten. Da er det bare å fly bort. Litt lettere å finne ut hva som er feil med noe som ikke befinner seg på 800meteres dyp og. Liksom.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg skjønner heller ikke hvorfor det er noen diskusjon da kjernen i saken er meget enkel.

 

Sjøkabel er mye dyrere å bygge, mye mer komplisert og tidkrevende å bygge ut, mye dyrere å vedlikeholde og ikke minst mye dyrere og mer komplisert å reparere om noe skulle gå galt.

 

Et hvert rasjonelt menneske skjønner at det i realiteten er bare ETT alternativ, men hysteriske miljøvernaktivister har aldri vært kjent for å være rasjonelle - de driter da vel i om Bergen blir værende uten strøm, så lenge de slipper å se en strømmast.

Lenke til kommentar

Nei, det er to rasjonelle alternativer og et irrasjonelt. Å si at miljøvernaktivister driter i Bergen er like saklig som å si at de som vil ha master driter i en av Norges største naturperler. Hvis du mener det bare er ett alternativ er det sannsynligvis fordi du har et irrasjonelt forhold til verdien av forsyningssikkerhet.

Endret av Naranek
Lenke til kommentar

Hvis dere synes det er så fryktlig viktig at man ikke kan se noen små master langt unna i Hardanger. Hvorfor ikke da heller utbygge de faste linjene nå og så oppgraderer man de eksisterende linjene etterpå? Det vil være langt billigere hvis det er ekstremt viktig at det ikke er mulig å skimte en strømmast.

Endret av Camlon
Lenke til kommentar

Er litt redd for signaleffekten også. Skal hver eneste lille vik i Norge forlange at alt av kabler og ting som ødelegger utsikten blir lagt under vann blir det plutselig lite penger igjen til viktige ting. Kanskje vi som bor ellers i landet også skulle kreve å slippe å se ting vi ikke liker så lenge vi ikke tjener på det selv? Greit å ødelegge utsikten med bru som vi tjener på selv, men ikke med en strømmast som mange tusen andre trenger.

Lenke til kommentar

Jeg bor i kvam, en av kommunene der mastene skal gå igjenom.

For oss her i kvam, har valget vert mellom å få opp en sjøkabel i Norheimsund( viss en skal bygge sjøkabel må man bygge en trafo-stasjon i Norheimsund på 160 dekar) eller å få mastene forran Torefjell( den mest vanlige fjellturen i kvam. Altså for de som bor i Norheimsund har valget vert mellom å få linjene på ene siden av Steinsdalen eller den andre.

Kabelen skal uansett gå over Kvamskogen for å komme til Bergen.

 

Granvin har gjort en god jobb når det kommer til PR. Men de er ikke den eneste kommunen i Hardanger, selv om de skriker høyest. Minner på at det bor ca 950 personer i Granvin. Mens det bor over 8000 i kvam.

 

Jeg ville heller ha brukt de 100 millionene til å velge en ny trasse, som gikk lengre inn på fjellet. Dermed ville ikke kabelen vært synlig fra fjorden. Det er billigere å velge en ny trasse i stedet for sjøkabel. Men i følget Statnett har de allerede "strekt seg så langt de kan". Jeg ser på det som ett bra allternativ siden det kan neppe være stor forskjell på reperasjonstiden, ettersom at en luftlinje uansett må fikses ved hjelp av helikopter.

 

Foresten: Hardangerfjorden er bare 850 m dyp midt utenfor kvamsøy, og så vidt jeg er kjent er det vel svært urealistisk av en evt. Sjøkabel vil bli lagt der.

 

EDIT: Dersom en bestemmer seg nå for sjøkabel vil vel dette inføre en ny "standard" når andre kraftlinjer skal bygges ut.

Endret av Noko
Lenke til kommentar

Jeg synes at det er bare bra at Oslofolkene fikk sin monsteropera. Og Hardangerfjorden er en stygg monsterfjord, og en liten søt mast her og der kommer bare til å forfine den. Grunnen til den store motstanden i monsterbyen Bergen er at alle monsterrikingene pluss monsterjournalistene i BT har sine enorme forsøplende monsterhytter i det tidligere vakre området som blir kalt for Kvamskogen der de søte små mastene også skal stå.

Endret av Jassogitt
Lenke til kommentar

Dobbeltmoral much?

De bygger bro over fjorden idag, ingen klager.

 

Fjorden er 890m på det dypeste, trenger vel ingen kilder for å forstå at det blir litt værre å fikse kabler så langt nede vs ute i friluft. Nordsjøen er på det meste 100meter bortsett fra enkelte steder som er litt dypere.

 

Seriøst? bygger de bro over, også sutrer vi over høyspentledninger og master? Hvem har bestemt at Hardanger er så vakkert at de ikke kan besudles med master? Jeg skjønner det bare ikke. Folk må få strøm!

Og det med undervannskabler ut til oljeplatformer: Det er vel ikke så enkelt å sette opp høyspentmaster i Nordsjøen, så å sammenligne det tilfellet med Hardangerfjorden blir litt tynt. I hardanger ER det andre muligheter!

Hvis Bergenserne blir uten strøm så tenker mange :hva så. Men hva med eldre, syke, svake, barn,de som er avhengig av elektriske maskiner for å holde livet i gang mer enn oss andre.

 

Men når alt dette er sagt, så synes jeg det er bra at man tar det opp til vurdering hva vi gjør med naturen vår. Men jeg personlig synes ikke høyspentmaster og vindmøller er som Fanden sjøl å regne!

Lenke til kommentar

Opera i Oslo har vi råd til, men er det mulig å verne om vår naturarv? nei. Oslofolkene er bitre for at de selv ikke har noe natur å ta vare på. Nok en gang blir vestlandet overkjørt av Oslosnobber som tror østlandet er den eneste landsdelen.

 

Er så gøy når folk oppfører seg som en "ut i vår hage" sketsj.

 

Mindreverdighetskompleksene dine skinner jo rett gjennom. Alt i Oslo er galt, i tilleg er det vi som er bitre? Er ikke vi som sutrer over noen strømledninger. Her er vi ikke bitre over noe natur, tvert i mot vi har masse flotte skoger å boltre oss i, noen av dem har "monstermaster" men vi griner ikke av den grunn ;)

 

Har det falt deg inn at grunnen til at man ønsker mastene ikke er for å snobbe rundt i oslo og drikke latte men for å forsyne Bergen, en helt annen by, med strøm?

 

Virker som om mye av motstanden rett og slett er en del utkantfolks oppmerksomhetsbehov eller noe. Søtt, men kan fort bli dyrt.

Lenke til kommentar

Opera i Oslo har vi råd til, men er det mulig å verne om vår naturarv? nei. Oslofolkene er bitre for at de selv ikke har noe natur å ta vare på. Nok en gang blir vestlandet overkjørt av Oslosnobber som tror østlandet er den eneste landsdelen.

Har ikke helt forstått snakket om at Oslosnobbene gir blaffen i vestlandet. Det er ikke Oslo det går ut over om strømmen går, det er Bergen.

 

Og den Operaen kan for min del bli plassert i hjemstedet ditt istedenfor Oslo. Ikke er den pen en gang og den kostet 3.9 milliarder kroner. Men at man kastet bort 3.9 millarder kroner på Opera til poltikerene i Oslo, betyr ikke at vi skal kaste bort 3 milliarder kroner for en dårligere løsning til Bergen.

 

Her er den fantastiske operaen våres. Hvem fant på den fantastiske ideen om å plassere operaen rett ved siden av en motorvei.

luftfoto_operaen_300_0.jpg

Flyfoto%20Bj%C3%B8rvika%20med%20merker%20-%20web.jpg

Endret av Camlon
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så hvordan er det det funker nå? Dere får strøm fra vestlandet, dere får olje fra vestlandet, dere sitter igjen med pengene, infrastrukturen, operahusene osv.... vi sitter igjem med monstermaster som skal forsyne oljeplattformene med strøm...

 

http://www.ssb.no/vis/emner/09/01/fnr/main.html

 

Nei, det funker ikke sånn. Hele landet får olje fra havet som er norsk territorie, ikke vestlandet sitt. Strømmen kommer vell fra hele landet. Infrastrukturen finnes også over hele landet men sier seg vell selv at vi trenger mer infrastruktur i ett ommråde der det bor mange folk enn der det bor få?

 

Men igjen, morsomt å se "liten bygd" kompleksene flomme frem, og kanskje vise en del folks egentlige motivasjon? Er ikke vi på østlandet som trenger kablene, det er Bergen. Så om dere skal ta med dere høygaflene og protestere så får det nesten bli dit. Uansett morsomt at debatten havnet om Oslo til slutt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så hvordan er det det funker nå? Dere får strøm fra vestlandet, dere får olje fra vestlandet, dere sitter igjen med pengene, infrastrukturen, operahusene osv.... vi sitter igjem med monstermaster som skal forsyne oljeplattformene med strøm...

Det er da mange "monstermaster" på Østlandet også. Ofte blandt boligfelt.

 

Er nå på Vestlandet med utsikt til flere "monstermaster" innover fjorden, men de er helt usynlige så lenge man ikke bruker kikkert.

 

Dessuten bygges det monsterbro over Hardangerfjorden, og det går monsterveier på begge sider av fjorden, sammen med mange monsterhus og monstergårder. For ikke å snakke om monsterstedene Odda og Ålvik. Jeg ser virkelig ikke problemet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...