Gå til innhold

Ye Olde Premier League Pub


Latias

Anbefalte innlegg

Ja, oppkjøpet av Liverpool ble "hjulpet" av FFP-rammeverket men eksempelet mitt med Liverpool poengterte at de også var svært nære straff for brudd på reglene, kun et smutthull i regelverket gjorde at de ikke ble utestengt fra Europa. Hadde de deltatt i Europa året før ville de blitt utestengt. De er en tradisjonell storklubb, men målet med FFP er at ingen er immune mot regelbrudd eller dårlig økonomisk styring. Penger fra tv-avtalene er mye viktigere enn FFP for å minske gapet fra de største til de minste. Selv om ikke de klubbene som er store fra før nødvendigvis direkte blir rammet i form av straff, så må de forholde seg til og handle innenfor FFP. 

(I hvert fall trodde vi det frem til i dag...)

En slags teknikalitet er egentlig også det som redder City nå. I praksis er det foreldelsesfristen på 5 år som gjør at dommen oppheves. Hadde den vært på for eksempel 10 år ville de nok ikke hatt særlig sjans hos CAS siden regelbruddene over en lengre periode er så åpenbare. UEFA må ta selvkritikk for dette, for det er merkelig å bare ha 5 år når det er tunge økonomiske saker som skal etterforskes, og klubber høster fruktene av regelbrudd i mange år i ettertid. Det kan ta årevis å avdekke jukset. Her kommer saken om at Infantino i hemmelighet forhandlet en avtale for City og PSG i FFP-spørsmål frem i lyset igjen. Ekstremt uheldig og jeg synes det hele er veldig grumsete. 

Så ja, FFP fungerer fint til en viss grad men jeg er helt enig i at de må kraftig revidere hele opplegget slik at ikke sånn juks som City har holdt på med blir straffet.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
banansplitt™ skrev (17 minutter siden):

Men dette betyr vel at City nå må være forsiktige med mer juks? Kan vel ikke spytte inn mer penger nå?

Det vet vi ikke helt før detaljene kommer på plass. Denne kommentaren fra Mina Finstad Berg sier litt om det:

Hva nå, UEFA?
https://blogg.tv2.no/minas-fotballblogg/2020/07/13/hva-na-uefa/

Utdrag:

Sitat

Utad vil Manchester City også hevde at de er fullstendig renvasket. Om det stemmer, gjenstår å se. Dokumentet som i dag ble offentliggjort av CAS ser kanskje ved første øyekast ut som en total frifinnelse, men det er verdt å legge merke til følgende formulering:

“The CAS award emphasized that most of the alleged breaches reported by the Adjudicatory Chamber of the CFCB were either not established or time-barred.”

Altså er de fleste regelbruddene Manchester City anklages for ENTEN ikke bevist ELLER foreldet. Det er selvsagt en enorm stor forskjell på om et regelbrudd er foreldet eller ikke bevist.  UEFA fremhever i sin kommentar at mange av de påståtte regelbruddene var foreldet på grunn av UEFA-regelverkets egen femårsgrense. Det blir ekstremt interessant å lese CAS’ utvidede begrunnelse når den kommer om noen dager. Hva som er foreldet og hva som ikke er bevist betyr lite for selve dommen, men det er definitivt av stor interesse når man skal prøve å forstå dommen og hvilke konsekvenser den kan få. (...)

Hvis det nå viser seg at UEFA har kunnet bevise at Manchester City har brutt reglene, men har reagert for sent med tanke på sin egen tidsfrist, er det en skandale. (...)

Hvis UEFA ikke endrer sin egen foreldelsesfrist kan klubber som blir etterforsket for brudd på FFP bare trenere saken så lenge som mulig for å slippe unna. Det vil være ekstremt uheldig. Vi ser allerede at mange klubber leter med lys og lykte etter kreative måter å omgå regelverket på, og nye smutthull vil bare gjøre det enda verre. 

 

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar

https://www.bt.com/sport/news/-it-shows-what-people-said-wasn-t-true-pep-guardiola-welcomes-cas-ruling

Pep vil ha en unnskyldning etter at City ble frifunnet fordi det beviser at de "ikke har gjort noe galt". City ble vel bare frifunnet fordi bevisene var foreldet?? Altså ble det bevist at de brøt FFP,  men de kunne ikke straffes fordi bevisene var foreldet? Det er en stor forskjell fra å bli frifunnet fordi det er bevist at man ikke hadde gjort noe ulovlig. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
knipsolini skrev (2 timer siden):

https://www.bt.com/sport/news/-it-shows-what-people-said-wasn-t-true-pep-guardiola-welcomes-cas-ruling

Pep vil ha en unnskyldning etter at City ble frifunnet fordi det beviser at de "ikke har gjort noe galt". City ble vel bare frifunnet fordi bevisene var foreldet?? Altså ble det bevist at de brøt FFP,  men de kunne ikke straffes fordi bevisene var foreldet? Det er en stor forskjell fra å bli frifunnet fordi det er bevist at man ikke hadde gjort noe ulovlig. 

Det stemmer. Tragedie hele greia. Pep inntar offerrollen og evner ikke se dette fra utsiden. Jeg forventer ikke at han skal kritisere sin egen klubb mens han er manager, men hadde mannen hatt moral kunne han sittet stille i båten og uttalt seg om det sportslige.

Flere detaljer fra CAS vurdering ventes i løpet av denne uka, men basert på det vi vet nå:
- City brøt bevisst reglene og nektet å samarbeide med UEFA (noe de fikk 10 mill euro bot for)
- Ut fra formuleringen i pressemeldingen fra CAS ville City blitt dømt hvis det ikke var for foreldelsesfristen i FFPs regler på 5 år

Og så kanskje det mest oppsiktsvekkende: de ekstremt avslørende lekkede dokumentene og e-postene i Der Spiegel/Football Leaks (som startet hele saken) var etter all sannsynlighet IKKE en del av denne etterforskningen fordi dokumentene ble anskaffet på "ulovlig" måte. I sveitsisk rett kan man ikke bruke bevis som er fremskaffet på denne måten. Ektheten er det derimot ingen som benekter, ikke en gang City, det er bare en teknikalitet som gjør at de ikke er med i vurderingen.

Hvis det stemmer er altså selve saken vanntett, det hersker ingen tvil om at de har jukset og brutt FFP, men to teknikaliteter redder City i forhold til regelverket. Kort oppsummert: alle vet at de har jukset, ingen kan gjøre noe med det.

Lars Sivertsen forklarer saken og det vi vet foreløpig veldig bra i podden sin:

 

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar

Nuvel, det er forskjell på rent minus over en toårsperiode og det jukset City har drevet med ift kamuflerte sponsorinntekter over tid, så Mr. President har rett i at FFP fortsatt vil begrense City litt på den måten. Uten begrensingen ville det vært enda verre.

Nå har de blitt dømt to ganger for FFP-brudd så de må passe seg litt, en eventuell tredje gang vil faktisk kunne suge litt septik ut av tanken. Kanskje ikke i form av utestengelse men sist de ble dømt ble dommen opprettholdt.

Tror det vil bli endringer i FFP-regelverket. Det jeg synes er rart er at ikke Premier League eller FA etterforsker dem, jukset gjelder jo minst like mye i deres turneringer.

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...