Gå til innhold

SSD i bøtter og spann


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Godt å se at det er nye kontrollere på vei. Det er sikkert trygt å anta at både ytelse og sikkerhet modnes med tida og at konkurransen mellom ulike kontroller-leverandører hardner til.

 

4-500 MB/s

Avansert kryptering, wear leveling og ECC

Antagelig generelt bedre IOPS

Lenke til kommentar

Jeg ser det. SATA 6 Gbps er noe som begynner å bli vanlig på hovedkort i prisklassen 1000 kr+ i år og kommer sikkert til budsjetthovedkort neste år. Båndbredden holder altså for nye SSDer som kommer i år og tidlig i 2011 og har ennå litt å gå på. Så det er nok ikke før i 2012 at båndbredden vil begrenses av SATA 6 Gbps og neppe før 2013 at det begynner å bli en kraftig bremsekloss for oss som bruker 1-2 tusenlapper på SSD. Så 2012/2013 regner jeg med blir årene PCIe SSD virkelig slår an blant oss litt over middels datainteresserte. I 2014/2015 regner jeg med det følger etter for OEM og budsjettmarkedet, og SATA 6 Gbps blir sett på som avleggs.

Lenke til kommentar

Hvis vi over tid skal bruke SATA til SSDer fremover så må tempoet for nye standarder økes, eller eventuelt lage en standard som mangedobler båndbredden. Hvis dere tenker tilbake til før SATA ble utbredt, og PATA ble brukt så lå PATA et godt stykke fremfor båndbredden til diskene, som i praksis betød at kunder kunne kjøpe et hovedkort og så om tre år sette inn en "rask" disk uten at PATA ble en begrensning. Når vi i dag allerede ligger nesten opp mot begrensningen i SATA så vil det blir dyrere å oppgradere maskiner senere.

Lenke til kommentar

Hva er det som hindrer S-ATA standarden i å kjøre opp hastigheten ytterligere? Er taket for hva som mulig å overføre over en akseptabelt dimensjonert kabel nær ved å være nådd? Ulike SAS-tilkoblinger med 20-pinners tilkoblinger ser ut til å ha et tak på 10 Gbit/s.

 

Jeg ser at de kjappeste SSD-modulene (Super Talent RAIDDRIVE XX og Fusion ioDrive) som tilbys kjører over PCIe x4/x8 og er spesifisert til å levere oppimot 1,5GB/s for 32K og ha en forsinkelse på <50µs Read. PCIe 2.0 og etterhvert 3.0 vil kunne øke overføringshastigheten per kanal ytterligere.

 

Hvor mye er det mulig å øke hastigheten for S-ATA standarden om antall kobberledninger skal holde seg på dagens nivå og kabellengden skal kunne være opptil 1m? Om kravet til overføringshastighet for neste generasjons NAND-disker, som også gjerne har enda kjappere bufferlager, skal tilfredstilles, ser jeg ikke en lys framtid for kabelbasert overføring og stacking av disker i fronten av kabinettet. Det går mot modulbaserte disker, eller brikker, koblet rett til hovedkortet.

 

Enkelte vil kanskje hevde at 6Gb/s overføringshastighet og 0,1 ms forsinkelse vil være bra nok for overskuelig framtid?

Endret av kjaks
Lenke til kommentar

Til dere som påpeker at 6Gbps kan bli en begrensning for de raskere SSDene, sjekk OCZ's nye HSDL (High Speed Data Link) interface. De benytter standard SAS (x4?) kabel til å kjøre en 20Gbps link i første generasjon og vil ha 40Gbps i andre generasjon.

De benytter et PCIe 2.0 x4 host kort for èn HSDL tilkobling, og har et PCIe 2.0 x16 kort med 4x HSDL tilkoblinger. De har også en prototype 3,5" enhet (ligner på colossus) som visstnokk skal klare 900MB/s båndbredde med en HSDL link.

En OCZ representant nevnte i en video fra computex at de snakker med hovedkort leverandører om å muligens integrere HSDL. Info jeg har sett varierer, men de snakker om mulig landsering fra 6 månder frem i tid.

Lenke til kommentar

Har ikke for lang erfaring med eSATA til nå.

 

Derfor er jeg nysgjerrig på om det er noen opplevelser hvor en møter veggen med hotplug(-ability)? Er det situasjoner hvor en ikke kan plugge disken inn og ut, og krever det at en "løser disken ut av Windows"?

 

Jeg tar det for gitt at en ikke må finne på å dra ut eSATA-pluggen på en disk som er montert som systemdisk, uten å utføre en shutdown av OS'et først.

Lenke til kommentar

Har ikke for lang erfaring med eSATA til nå.

 

Derfor er jeg nysgjerrig på om det er noen opplevelser hvor en møter veggen med hotplug(-ability)? Er det situasjoner hvor en ikke kan plugge disken inn og ut, og krever det at en "løser disken ut av Windows"?

 

Jeg tar det for gitt at en ikke må finne på å dra ut eSATA-pluggen på en disk som er montert som systemdisk, uten å utføre en shutdown av OS'et først.

 

Man skal alltid avmontere et filsystem før man napper enheten ut, uavhengig av OS. Om systemet har uskrevet filer, kan filsystemet på enheten bli korrupt.

Lenke til kommentar

Har knapt hjemmenett selv. Har lenge brukt en D-Link DIR-655 som jo har n-hastighet men uten de ekstra frekvensen å boltre seg på. Men, den har vært så ustabil. (ny)Anskaffelse av ett Linksys g-hastighets hjalp på stabilitet. Så det er det jeg bruker.

 

Har gått med tanker om jeg skal gidde å kable litt, men det er alltid enn liten skjønnhetsmessig utfordring. Nå skal en jo få 500 Mbit Homeplugs snart (høsten 2010) på markedet. Kanskje en grei mellomtingsløsning inntil videre.

Endret av G
Lenke til kommentar

Evilguy,

 

Neste type kabel blir helt klart fiber og her virker det som intel har kommet ganske langt med sin Light Peak teknologi. Mye tyder på sent i 2011 eller tidlig 2012. Light peak kommer til å bruke fiberteknologi fra Corning og deres ClearCuve fiber. Kablene kommer i første omgang til å bestå av to fibertåder på 50 micron eller 0.05 millimeter om du vil. Til sammenligning er hver tråd inni en Cat5(En Cat5 kabel består av 4 par eller 8 slike) kabel ca 0.2 mm uten isolering. Hver fibertråd vil ha en overføringshastighet på 10 Gb/s over optil 150 meter. Light Peak blir i første omgang 10 Gb/s full duplex. Når det er sagt så er det i første omgang ett alternativ til Usb/firewire. Antar det er blir for dyrt å montere og vanskelig å montere lasere på harddisker siden data må prosesseres på en helt annen måte før de kan sendes og mottas som lys gjennom fibertråder. Hvis harddisker skulle sendt data som lys måtte ikke ganske mye blitt endret?

 

Jeg har bare lest meg litt opp på dette på google den siste timen siden jeg fant det ganske intressangt. Fult mulig jeg tar heil feil. Hadde vært morsomt om noen med litt mer peiling kunne komt med inspill uten å dra diskusjonen helt ut på viddene :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...