Gå til innhold

Den kalde kaféen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Komplisert betyr ikke at det er dårlig :)

Frekvensomformer + pumpe = genialt.

Men OK. Kanskje for mye å be om i denne sammenheng

 

PWM på pumper høres bare ut som en dårlig ide uansett. 

Takke meg til D5 med turtallregulering.

 

Sakset fra Techbay

Aquacomputer er mesteren på styring og overvåkning av PC vannkjølingssystemer og basert på erfaringene fra aquastream XT pumpen har de nå implementert avansert elektronikk i den velkjente Laing D5 pumpen, en pumpe som grunnet sin robuste konstruksjon og støysvake drift har etablert seg om en av de mest populære pumpen for PC vannkjøling.

Andre leverandører leverer denne pumpen med PWM styring. Det en etter vår mening en svært lite hensiktsmessig måte å regulere hastigheten på en vannpumpe. CPU temperaturen vil variere raskt med belastningen og det eneste du vil merke er en pumpe med varierende støynivå, CPU temperaturen vil i svært liten eller ingen grad påvirkes. Skal du bruke PWM styringen til å permanent regulere ned pumpens hastighet så er det bedre å bruke den innebygde turtallsreguleringen som en del Laing D5 baserte pumper har, eksempelvis Swiftech 655.

Aquacomputers tilnærming til dette er at du isteden måler vanntemperatur. Vannets varmekapasitet gjør at temperaturendringer skjer mye saktere og dermed slipper du jojo-reguleringen en PWM styring vil gi. Ideelt sett burde heller radiatorviftenes hastighet reguleres og til det kan Aquacomputer D5 tilkobles en aquaero styringssentral.

Lenke til kommentar

Hehe, bare tenkte det at om jeg utvider loopen til utenfor kabinettet så har jeg et akvariet ved siden av, det har en filtersump under inne i skapet som jeg kan hive en 420 radiator oppi, vannet der holder 25 grader, blir det varmere har jeg kjøleanlegg som kjøler ned vannet til fiskene så det burde ikke bli varmet noe serlig opp av varmen fra radiatoren :)

Endret av Trondz1
Lenke til kommentar

Syns D5 er godt hørbar over 3 tusen. Spørs vel hva bakgrunnstøyen og sånn er. Kjører 6 NB vifter på 700 rpm.

SÅ stille som dere sier er den nok ikke.

Tror nok PCen din er såpass stille fra før at du faller utenfor normalen. Vil nok også si D5 er meget stillegående.

 

Bodd i byen og nå i et nabolag litt utenfor bykjernen. Her er det godt gjort å få bakgrunnsstøyen lav nok til at pumpa blir lagt merke til. (Kjøleskap og frysere er også tidvis mer bråkete)

 

Så jeg tror nok ikke det er fordi man overdriver, men heller det at "stille" er veldig vagt definert. Spesielt når folk nok ttdeligvis har svært forskjellig bosituasjon og plassering etc... Iwaki Pumpa mi bråker til sammenligning et par titals dBa over D5'en, dvs. Flere hundre ganger mer lydtrykk. D5en kan i all praktisk sammenheng kalles lydløs i forhold. Hører tilnærmet ikke noe fra kabinettet før jeg åpner døra (med mindre jeg står helt stille for å høre etter).

 

Aaaanyways, Iwakipumpa har nå fått 60mm fibergips/trefiber isolasjon på 250kg med isolering og står i tillegg ute, så i praksis sammenheng blir nok den også lydløs. :-D

 

Det er tross alt ikke den varme kafeen, så oppfordrer folk til å prøve å heller lydisolere pumpa enn å gå ned på ytelse. :-D Det er i alle fall mer morro. ^^

Endret av Andrull
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Tviler på de Iwakiene der dumper alt for meget i vannet ja. Noe veldig varmt har jeg ikke opplevd den som dog.

 

Tross isolasjon, den har nå mye plass å boltre seg på og vil nok få solid mengde airflow rundt seg.

 

D5'en tror jeg more or less kunne ha blitt helt isolert og det meste av varmwn ble dumpet i vannet. Men det er bare antagelse, og bør prøves ut av noen. :-)

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

D5 pumpen virker for meg helt formidabel mhp hva lyd den avgir. Dette avhenger vel litt av hvordan man har den montert. Min står på "custom" bein, men gummiforinger i alle ledd. 

 

Som eksempel kan jeg si at en Fractal Design R2 140mm vifte på ca 6-7 volt bråker mer enn en D5 på 4000+ rpm.

R2 viften er oppsatt med spec 14,9 - 18,5 db, og det heter vel at grunnstøy aldri blir lavere enn 15 - 20 db.

 

Jeg bor relativt sentralt og grunnstøy hos meg er høyere pga mennesker og biltrafikk.

 

Jeg kan med hånden på hjerte si at min D5 pumpe ikke er hørbar ift viftene på radiator, grunnstøy/bakgrunnstøy og alt annet man måtte ha (kjerringa som gnåler, vaskemaskinen som durer, baderoms-vifte som går osv osv). 

 

Det er rett og slett en formidabel pumpe, og er vel også derfor den er så godt likt.

Endret av Kyrre S.
Lenke til kommentar

Min D5 durer som et uvær på full guffe (m/ Bitspower topp, tank og modkit). Må ha den på 2/5 for at lyden skal bli tolererbar for min del. Trodde først resonans var problemet og monterte asfaltplater på baksiden av hovedkortbrettet, men det hjalp ikke stort. Den er også montert med gummi mellom festet og kabinettet.

 

Kan hende jeg har fått en enhet med defekter, men pumpa går som bare det og temperaturforskjellen mellom hastighet 2/5 og 5/5 er ubetydelig liten, så jeg gidder ikke prøve å gjøre noe mer med det. Har tidligere prøvd å demontere hele pumperiggen, vasket den skikkelig ut og sett etter problemer, men alt så bra ut..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...