Gå til innhold

Burde Norge gi statsborgerskap til atomteknikeren Mordechai Vanunu?


  

26 stemmer

  1. 1. Burde Mordechai Vanunu få norsk pass/statsborgerskap?

    • Ja
      18
    • Nei
      5
    • Vet ikke
      3
  2. 2. Burde Nobelkomiteen respektere Mordechai Vanunus ønske om å bli fjernet fra listen av Nobels Fredspris nominerte?

    • Ja
      21
    • Nei
      2
    • Vet ikke
      3


Anbefalte innlegg

Mordechai Vanunu var en tidligere atomtekniker for Israel, som p.g.a. sin opposisjon til masseødleggelsesvåpen avslørte Israels Atomvåpen program i Brittisk presse i 1986.Han kidnappet i Italia av Israelsk etteretning, for så å bli dømt i en hemmelig rettsak. Han satt 18 år i fengsel hvorav 11 år i isolasjon. Han slapp ut av fengsel i 2004, men har ikke lov til å forlate Israel.

Vanunu er blitt nominert til Nobels fredspris flere ganger, i fjor avslo han nominasjonen. Også i år sendte han brev om avslag, men fikk svar at han kunne skrive så mange brev han ville men han var blitt nominert av de som kunne nominere, så navnet hans ville bli værende på listen.

Grunnen til at Vanunu Ikke ønsker å være nominert til Nobels Fredspris er siden Shimon Peres fikk Nobels fredspris i 1994, og ifølge Vanunu var det Peres som startet det Israelske atomvåpen programmet og sørget for at Vanunu ble fengslet i så mange år. Han mener det at å gi fredsprisen til Peres legitimerte Israels atomvåpenprogram og det at han ble fengslet i 18 år.

 

Så Venunu har bedt om å heller få Norskt pass og statsborgerskap slik at han har mulighet for å bli fri fra Israel.

 

Spørsmålet er da, hva syntes dere om Vanunus ønsker? Burde han fjernes fra listen av nominerte til fredsprisen? Burde han få Norskt asyl og/eller statsborgerskap? Er behandlingen han har fått av Israel unødvendig tortur eller nødvendige tiltak?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er fordi Vanunu, uavhengig av hvor edel man kan mene hans avsløring var (og her er jeg blant dem som mener han gjorde rett, meg om det) har han brutt israelsk straffelov og offentliggjort hemmeligstemplet informasjon. Om noen avslører topphemmelig norsk militær informasjon er det straffbart, og i seg selv er det ikke et argument for politisk asyl.

 

Men dette er ikke et juridisk spørsmål, det er sjelden slike spørsmål. Dette er et politisk og fremfor alt diplomatisk spørsmål. Og det blir naturligvis noe annet. Dersom det var politisk vilje ville det skjedd, men den politiske viljen, selv om den nok eksisterer, begrenses nok av de diplomatiske realitetene.

 

:)

Lenke til kommentar

Men om han så fikk innvilget pass og oppholdstillatelse her ville han helt garantert ikke fått reist ut av Israel så hvorfor legge en masse arbeid i det da?

 

Når det gjelder denne saken er jeg forøvrig ganske usikker selv. Forstår jo godt argumentet om at Norge som solgte tungtvann til Israel har et annsvar.

Lenke til kommentar

Fra et pragmatisk standpunkt har du definitivt rett, med mindre det skjer et markant politisk skifte i Israel - også Vanunus frihet er et politisk spørsmål - er dette intet mer enn et tankeeksperiment. Men vi har diskutert merkeligere tankeeksperimenter, undertegnede har blant annet lekt med eksperimentet rundt amerikansk frysning av støtten til Israel, noe som heller ikke kommer til å skje.

 

Det er verdt å kjøre tankeeksperimentene, ellers blir verden for mørk og jævelig, selv for en ekte kyniker som meg selv.

 

:)

Lenke til kommentar

Hva er det du kaller kverulering nå? ror du virkelig at Vanunus sak vil endres selvom det kmmer en ny regjering i Israel? Og så lenge saken hans ikke forandres av israelerne vil han ikke slippe ut av Israel så da er det totalt irrelevant om han får norsk statsborgerskap eller ikke.

 

Dersom Norge skulle gitt ham norsk statsborgerskap og dermed risikert knekk i forholdet til USA og Israel ville de vel iallefall at det skulle være et poeng i det først!?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...