Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Svineinfluensa og bruk av munnbind


Sandoora

Anbefalte innlegg

Det har vært mye diskusjon om bruk av munnbind og anbefalinger om at man ikke bør bruke det.Grunnen til dette er at folk flest bruker munnbindet feil, fikler mye i ansiktet for å rette på munnbindet osv. Og dermed blir mer utsatt for smitte enn de ellers ville vært.

 

Som de fleste sikkert har fått med seg, smitter H1N1 via dråpesmitte, luftsmitte og kontaktsmitte. Når folk hoster eller nyser rundt deg svever dråper rundt i luften

i en lengre periode. Kontaktsmitte trenger ikke nødvendigvis være direkte, men indirekte og dvs at du tar på en flate eller en gjendstand andre har tatt på tidligere. Viruset overlever ikke lenge utenfor kroppen, men kan overleve i en liten periode på overflater som for eksempel metall og plast. Viruset overlever enda kortere på ujevne overflater som for eksempel tøy.

 

Jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere bruker munnbind. Ved riktig bruk av munnbind ville smitterisko blitt betraktlig redusert.

 

Mulig noen apotek til tider kan være tomme for munnbind, men det går faktisk ann å lage munnbind selv. Man kan hekle, strikke eller sy munnbind. Munnbindet må lages av bomull, som kan kokvaskes eller skylles i klor. Virus tåler ingen av delene. Ved hekling eller strikking må man også sørge for at det er tett uten hull osv, slik at ingenting kommer inn.

 

Riktig bruk av munnbind er å kun bruke munnbindet en gang. Ta på munnbindet, ikke ta hendene i ansiktet, kast etter bruk. Ved selvlagde munnbind, kokvask på 90 grader eller skyll i klor.

 

Hensikten med dette innlegget er for å opplyse så mange som mulig i håp om at det skal være flere som bruker munnbind. Er selv i risikogruppa og har nær familie som også er det og som i tillegg ikke kan vaksineres.

 

Fint med tilbakemeldinger på grunn av nysjgjerrighet over hvorfor det ikke er flere som bruker munnbind:)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er det nok sikkert, men om det var flere som brukte munnbind, ville det nok ikke føles så rart. Med tanke på hvor overfylte offentlige transportmidler er og et stort antall hoster og nyser uten å dekke til munn så kunne det vært lurt å bruke munnbind.

 

Er ikke på grunn av panikken jeg synes det er lurt å bruke munnbind, men av hensyn til de som er i risikogruppa. Jeg har sett to bruke munnbind. Ja, jeg bruker munnbind selv

Lenke til kommentar

En annen indirekte fordel ved bruken av munnbind når man er syk og ute bland folk er jo at man signaliserer tydelig til alle rundt seg at man er syk. Det gjør at andre rundt en er enda mer påpasselig med å unngå nærkontakt med deg og de minnes samtidig på å være ekstra påpasselige selv. Denne konstante påminnelsen vil forhåpentligvis øke bevisstheten rundt viktigheten av korrekt oppførsel og hygiene langt bedre enn hva myndighetene får til med sitt holdningsskapende arbeid.

 

Kanskje enda viktigere enn bruken av munnbind derimot er god håndhygiene. Det kommer stadig frem at vi har alt for dårlige vaner og rutiner når det gjelder vask av hender. Det er svært viktig å vaske hendene før og etter man skal spise, etter toalettbesøk, etter nysing og hosting og etter man har vert i kontakt med overflater der det kan være potensiell smittefare, slik som etter et besøk på butikken eller liknende. Hvor mange tenker f.eks over at man kan smitte noen bare ved overlevering av penger?

Lenke til kommentar
Nå er det jo slik at man skal bruke munnbind om man er smittet - ikke frisk. (I Japan feks er det de syke som springer rundt med munnbind...). Så grunnen til at du ikke ser så mange med munnbind er vel at de er smarte nok til å holde seg innendørs.

Så de som er smittet av influensa går og vandrer mye ute i Japan?? Tror nok de holder senga uansett hvilket land.

Lenke til kommentar
Hvis de syke skal gå rundt med munnbind må det vel kun dreie seg om den siste dagen før de blir friske? Før det er de vel ikke i stand til å gå i butikken, eller på skole eller jobb.

 

Det er ikke alle som blir så syke at de føler for å holde seg inne. Mange opplever influensaen som en sterk forkjølelse.

Lenke til kommentar
Hvis de syke skal gå rundt med munnbind må det vel kun dreie seg om den siste dagen før de blir friske? Før det er de vel ikke i stand til å gå i butikken, eller på skole eller jobb.
Det antas som sansynlig at personer med lette symptomer vil være smittefrie rundt en dag etter de ble symptomfrie. Derfor kan det være en god regel å ikke slutte med munnbind i det man føler seg frisk, da virusutskillelse fortsatt kan forekomme.

 

Helsemyndighetene har gjort et estimat med bakgrunn i vanlig influensa og den økte smittefaren ved svineinfluensa som tilsier at man ansees som smittsomme inntil syv dager etter at sykdommen startet. Dette er uavhengig av om man blir symptomfri på kortere tid. Man rådes derfor til å holde seg hjemme i minst syv dager fra man merket symptomer. Skal man ut i folksomme områder i denne tidsperioden kan det være en god regel å bruke munnbind (forutsatt at man vet hvordan det skal bruker korrekt).

Lenke til kommentar
Så de som er smittet av influensa går og vandrer mye ute i Japan?? Tror nok de holder senga uansett hvilket land.

 

Nei, det vil jeg ikke si, men i Japan er det vanlig å gå med munnbind om man er litt forkjølet. (For å ikke smitte andre).

 

Mhm, og det er en veldig fin forhåndsregel man burde lære litt av her og. Tipper det er en del som er smittet og går i butikken osv. Og bruke munnbind selv om man ikke er smittet for å bryte smittekjeden og redusere antall smittede.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...