Gå til innhold

12 000 tonn småelektronikk rett i søpla


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja dette viste vi ikke !

 

Folk vokser opp med et bruk og kast samfunn. " pappa kaster batteri og ødelagte telefoner rett i søpla " dermed vil også barn ta til seg denne metoden fra tidlig av

 

Hvordan skal vi så endre på dette ? det må innføres undervisning i helse og miljø fra tidlig alder av. for eksempel hadde det vært til alle sin fordel om barn på barneskolene hadde fått opplæring i riktig håndtering av Elektronisk avfall, eventuelle skader på miljøet , dyrene og seg selv. Dette vil jeg tro er en effektiv måte å endre instillingen til framtidige generasjoner .

 

Miljøbeviste barn tar ingen skade av

Lenke til kommentar

Joda men AHEM! Nå har vi jo sett hva som skjer med gamle utkasserte hovedkort og andre kretskort.

De stappes på en båt, fly og lastebil, flyes nedover til Afrika.

Der dumpes de i store hauger, får en pen blanding av bensin og diesel splashet over seg og 1x fyrstikk gjør kontakt og det brennes.

 

Det passes på at det fyres lenge slik at all plast går opp i sine miljøstoffer og forsvinner og resterende kobber samles inn mens resten da reiser til den lokale søppeldynga...

Lenke til kommentar
Det passes på at det fyres lenge slik at all plast går opp i sine miljøstoffer og forsvinner og resterende kobber samles inn mens resten da reiser til den lokale søppeldynga...

 

Vet at endel har drevet med dette, men gjelder dette også avfall fra Norge og Europa?

Svært strenge regler for eksport av søppel, mye av det fra Norge har vel gått til spesialfirmaer i Sverige for energi og metallgjenvinning.

Har du noen linker?

Lenke til kommentar
Er mange som er altfor sløve med slikt, det at vi har fått ekstra tjenester her jeg bor jubler jeg for. Har nå egne kasser for Metal/Glass, Mat, Rest og Plast innsamling. Mangler kun en eller annen tjeneste for elektronikk slik at de siste suppehuene kan gjøre en liten innsats de også =)

Har du sett hva folkene på "søppelbilen" gjør med alle de små kassene?

Er du sikker på at de ikke tømmer alle opp i samme rommet på bilen? :hmm:

(inspirert av en gammel Dilbert-stripe ...)

Lenke til kommentar

I Tromsø sorterer vi i fem fraksjoner (+ de som leveres på egne mottak for glass/metall, spesialavfall og elretur). De fem fraksjonene legges i samme søppelkasse, men i poser med hver sine farger. F.eks Blå = matavfall og grønn = plast. Dette fraktes i søppelbiler med ett kammer til avfallsmottaket og sorteres optisk der. Dette er en mye enklere metode som krever færre søppelkasser. Den gamle ordningen med flere kasser ga luktproblemer fordi matavfallet ble hentet med 2-4 ukers mellomrom. Derfor henter de nå all søpla hver uke.

 

Men alt er ikke bare fryd og gammen her. Avfallselskapet får ikke solgt/behandlet alle fraksjonene skikkelig. Derfor slåes noen av fraksjonene sammen. Men dette skal det vist bli en ordning på snart.

Lenke til kommentar
Er mange som er altfor sløve med slikt, det at vi har fått ekstra tjenester her jeg bor jubler jeg for. Har nå egne kasser for Metal/Glass, Mat, Rest og Plast innsamling. Mangler kun en eller annen tjeneste for elektronikk slik at de siste suppehuene kan gjøre en liten innsats de også =)

Har du sett hva folkene på "søppelbilen" gjør med alle de små kassene?

Er du sikker på at de ikke tømmer alle opp i samme rommet på bilen? :hmm:

(inspirert av en gammel Dilbert-stripe ...)

 

Heldigvis har dette blitt ryddet opp i, i disse trakter, men ja, det har blitt endel svinn på den måten.

Lenke til kommentar

TV innslaget om elektronisk avfall som sendes til afrika på ulovlig og miljøfarlig vis var mildt sagt demoraliserende. Her har vi bedrifter vi stoler på at håndterer søppelen vi sorterer på trygt vis så er det ren svindel og juksemakeri.

 

EDIT:

Jeg forsøkte å levere 10 år gammelt datautstyr hos en større elkjøp forretning i oslo/akershus i sommer. Det ble en diskusjon mellom meg og personalet i kassen om de pliktet å ta det i mot eller ei. Først sa de "nei, vi tar kun i mot det du kan vise at du har kjøpt her", så nevnte jeg at de skal ta i mot slik og deretter ble det en diskusjon hvorpå jeg tok sekken og gikk. Slik orker jeg ikke.

 

Det endte opp med at jeg dro dit på en søndag og satt søplesekken utenfor døren. Skal det være slik at man må gå i konflikt med butikkpersonale for å få levert ElRetur så gidder man jo ikke.

 

Jeg må innrømme at jeg heretter mye heller kaster alt rett i matavfallet. Snakk om å kaste bort arbeidstid, fritid og bli innblandet i unødvendig frustrasjon på ting som skulle vært avklart for mange år siden.

 

EDIT2:

Jeg har også forsøkt å levere det til personalet ved vareuttak på disse butikkene for å slippe å plage personalet i kassen med det, men de er ikke mer samarbeidsvillige og du får en del stygge blikk. I tillegg må du jo da ofte stå i kø for å sette fra deg søppel og forsøker du å si at du bare skal sette fra deg noe ElRetur så må du pent vente alikevel.

 

At staten skal tvinge dette ansvaret for ElRetur på bransjebutikkene fungerer ikke, og gjør det bare ubehagelig for oss å forsøke å levere det på rett måte. Dette er etter min mening komunens ansvar som bør sette ut kontainere ved bensinstasjoner ol.

 

I tillegg er det vanskelig å finne god informasjon om dette på nett, man ender ofte bare opp på sider som kommer med tonnevis av tekst med regler og ansvarsfraskrivelser når man bare vil finne ut hvor det står en kontainer i nærmiljøet. Altså slik det burde vært.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

Tydeligvis forskjellig praksis rundt om i landet. ikke ALLE butikker og ansatte er like desinformert eller sure . Her hvor jeg bor er det bare å sette el-avfallet på baksiden av de fleste el butikker. de fleste har containere og slikt stående der.

 

Jeg mener det er viktig med miljøbeviste barn, for de er trossalt framtidens forbrukere

Lenke til kommentar
At staten skal tvinge dette ansvaret for ElRetur på bransjebutikkene fungerer ikke, <..>

Dette er ikke noe staten tvinger på noen. Staten og elbransjen har forhandlet fram en avtale som er til gjensidig nytte for begge. Staten betaler for hele ordningen (henting osv), mens butikkene får en kompensasjon for å sette av areal og arbeidskraft til elreturen. Kompensasjonen består av bransjen får ta et gebyr på en rekke varer, kalt miljøgebyr. Gebyret er ofte i størrelseorden 10-30 kroner. Dette betaler kundene for hvert produkt som kjøpes (ikke leveres). Det er altså ikke noen panteordning eller betaling per mengde mottatt eller lignende. Den forhandlede avtalen sikrer de aller fleste elektrobutikker overskudd fra ordningen, men mange butikker vil gjerne tyne dette overskuddet ennå høyere ved å tilby en dårligst mulig (minst mulig ressurskrevende) elretur. Det er trist at kundene/staten betaler for en tjeneste som av og til misligholdes grovt. Så vidt jeg vet er det ingen kontrollorgan som påser at bransjen holder sin del av avtalen og heller ingen irettesetting hvis de bryter den. Synd, men så langt tenkte de nok ikke når avtalen ble underskrevet.

 

Det er forsåvidt ingen bombe etter å ha sett, hørt og opplevd elektrobransjens håndheving av forbrukerkjøpsloven over mange år. En lov som tross alt følges med argusøyne av forbrukerrådet og får irettesettelser rett som det er.

 

I tillegg er det vanskelig å finne god informasjon om dette på nett, <..>

Har ikke http://www.elretur.no/ alt man trenger av info?

Lenke til kommentar

Verre og verre...........

I artikkelen hevdes det at enkelte foreldre jevnlig kjøper økologiske matvarer PÅ GRUNN AV HELSEFORDELEN!

Hvor er dokumentasjonen på at det oppnås helsefordel ved bruk av økologiske produkter?

Ettersom man aldri i forsøk har fått noe slikt utslag vil dette være en sensasjon!

 

Derimot er det påvist mer skadelige sopper, bl.a. freftfremkallende i økologisk dyrket korn.

I konvensjonell drift bekjempes disse gjennom kjemisk behandling.

 

Småelektronikk derimot kan bare oppnå bedre innsamling gjennom stadige påminnelser ovenfor forbrukere og forhandlere inntil rutinene har festet seg som norm.

Lenke til kommentar

De kommuner (eks oslo) som ikke sorterer så mye som papp/papir, ordanisk avfall og innpakningsplast, hvorfor skal de finsortere slike ting? Samt at det som faktisk sorteres blir transportert ut av landet for gjenvinning?

 

Nei, alle kommuner burde bli pålagt av staten å sortere papp/papir, plast, organisk, EE-avfall, metall og spesialavfall. Da hadde man snart ikke trengt noen restavfallsdunk!

Lenke til kommentar

Jeg gidder ikke å gjøre dette ettersom jeg bor langt unna EL-butikker og jeg gidder å kjøre ditt for å slenge noen batterier der.

 

For det første vist jeg hiver batterier i en pose kan det bli brannfarlig i løpet av tiden det står der ettersom det kan lekke ut ting ifra den. Pærer hiver jeg også i søppel egentlig alt ettersom jeg er en fyr som ikke bryr meg så mye angående dette her.

 

Skal først begynne med det når jeg veit at alle kommuner gjør det likt. Papir og alt for seg selv. I Ski er alt i et..

Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...