Gå til innhold

Et kjølesystems dagbok


Shiva

Anbefalte innlegg

Hallo. Jeg er ny her. Har ruslet og tuslet litt rundt på websidene for å samle gode ideer til et kjølesystem. Jeg holder på å designe et system som baserer seg på å kvitte seg med vifter fra dataen en gang for alle, og jeg er på vei med en løsning. Problemet med vannsystemer er at en ikke kan ha temperaturer under minus før vannet fryser, så sant en ikke legger til kjølevæske. Jeg baserer meg på ren kjølevæske og ikke noe vann for å så fylle en 6 eller 12 liter "fryseboks" slik at systemet hele tiden leverer væske som holder minusgrader, dog uten radiator med vifte også. Kjølevæse har et frysepunkt på rundt om -15. Dette systemet skal kjøle ned både CPU, grafikk-kort og RAM i ett. Skriver en artikkel inkludert bilder som jeg har kallt 'et kjølesystems dagbok'. Framtidens datamaskiner vil ikke lengre

ha vifter, men innebygget vannpumpe og frysetank. :woot:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva slags kjølevæske sikter du til da?

Om du mener vanlig frostvæske, så vil du få et mye bedre resultat om du bruker 10-20% frostvæske i rent vann.

Viskositeten på ren frostvæske er forøvrig mye høyere enn vann, og vil dermed redusere flow gjennom systemet, i tillegg til at den også har en dårligere kjøleevne.

 

Vær også klar over at en "fryseboksen" du tenker på, også bør være ganske kraftig.

Om du har planer om å bruke en "miniutgave", så er antageligvis kjølekapasiteten i en slik for dårlig.

Uansett vil boksen ha sin fulle hyre med å kompensere for den tilførte varmen fra systemet ditt, og vil før eller siden få problemer med å holde temperaturen nede.

Lenke til kommentar

Faktisk var den første tanken min å fylle en fryseboks ute i gangen med enten frostvæske eller spylervæske. Spylervæske har frysepunkt på -30, men jeg vet ikke om spriten i den fordamper over tid. Jeg må eksperimentere med det. Ulempen blir en dyr affære siden det er snakk om flere hundre liter. Jeg må bruke en mindre boks på 10 liter som skal fungere som fryseboks. Så skal jeg fylle denne med væske, senke vannpumpen i den og modifisere boksen slik at den er og blir godt isolert for lekkasje og holder på kulden.Da kan jeg bruke spylervæske istedenfor frostvæske i tilfelle det fordamper.

 

Har sett biltema selge en slik fryseboks for bil til rundt om kr 300.- Disse inneholder peltier element, men noe som irriterer meg her er at de holder 20 grader under romtemperatur og har vifte. Er det 50 grader ute holder væsken 20. Er det 15 grader holder væsken -5.

 

Men jeg mistenker peltier elementet ligger i lokket og viften blåser luft utenfra som kjøles i der og inn i boksen. Altså, lokket må da modifiseres og peltier elementet plukkes ut slik at jeg kan få

det i kontakt med væsken. (så sant dette ikke kortslutter) Andre løsningen er å bruke flere lag med peltier elementer slik at hvis det er 50 grader ute vil det som kommer inn til slutt etter å ha gått i gjennom alle lagene holde minusegrader. Det er lovende dette prosjektet. Det eneste jeg har igjen er å bli kvitt viften på kjøleboksen. Kanskje den kan bygges enkelt på prinsippet om at kald luft stiger ned og varm luft stiger opp.

 

Rørene inni boksen skal plasseres slik at det som kommer ut av væske ligger nederst (kald væske) varm væske fra maskinen sirkuleres tilbake øverst (siden varm væske stiger). Det fine med hele opplegget er at det ikke finnes noe radiator eller vifte inni maskinen. Eller peltier element mellom kjøleblokk og CPU, siden væsken som kommer inn holder minusgrader.Bare slanger og kjøleblokker. Den siste bekymringen er kondens i maskinen, men det skal isåfall røft og tøft løses med å dyppe hele hovedkortet i sillikon.

 

Jeg ser egentlig ikke kjølesystemer som holder minusgrader som et problem. Mer artikler på denne siden kunne dreid seg om løsninger for hvordan bli kvitt kondens på hovedkort og komponenter. Kanskje en framtidig løsning kunne vært å vakumpakke hele hovedkortet. :woot:

Lenke til kommentar

En tanke slo meg å lage en blanding av vann, frostvæske og spylervæske.

f.eks 50 % vann, 25% frostvæske og 25%sprit. Eller lage en blanding av frostvæske og sprit. Jeg er på jakt etter den ideelle kjølevæske for lavest temperaturer.

Lenke til kommentar

Hmm, kan jeg spørre hva som skal kjøle ned systemet? Jeg er ikke helt med på hva du tenker på når du snakker om "fryseboks" Du nevner en kjøleboks til 300kr fra Biltema. Disse er jo knapt gode nok til å holde en colaboks nogenlunde kald. Du kan glemme at en slik skal klare å fjerne 100W!

 

Og flere lag med peltier elementer? Du er klar over at bruker du 3 stk 80W TECs så begynner det å bli sinnsykt mye varme du må fjerne.

 

edit: Er det en slik du mener?

Lenke til kommentar

Eneste som duger av frysebokser er de som benytter en kompressor. Så den beste tingen å gjøre er vel strengt tatt å finne en gammel dypfryser som det er ok om tar kvelden og så legge en radiator (tilkobla et ordinært vannkjølingssystem) inni denne. Se post 3 i denne tråden @ ocshoot på hvordan det kan gjøres.

 

Men som sagt, ikke bruk mammas dypfryser som ikke må gå i stykker for sjansen for at den tar kvelden er jo absolutt til stede (les: den tar trolig kvelden innen 1 år kanskje holder den ikke en måned engang ;)

 

Angående peltier elementer så får man utvilsomt best effekt ut av disse ved å montere dem rett på CPU (eller GPU/chipset).

Lenke til kommentar

Han fryser nok ikke der.. neida, det var nå ikke pent sagt. Men jeg må nok også slutte meg til folket over meg :yes:

Å kjøle ned en PC med et luftkjølt peltier på 50-60 watt går ikke, punktum. Er man dog kreativ, så kan man utvike en "effektiv" vannkjøler med peltier, og så bruke denne i tillegg til radiator for og oppnå _noen_ grader kaldere vann. Dette er likevel ikke på langt nær så effektivt som et stort nok Peltier rett på CPU.

Lenke til kommentar

med minst mulig frostveske. Spyleveske innholder SÅPE og sprit,

såpa vil muligens skomme. men spriten vil fordampe ved 82 grader og da har du en brannbombe. Hvis du får problemer med noe og kommer opp i denne tempraturen selvfølgelig. Selv de mest exstreme biler bruker vann,

ingen har enda funnet noe bedre.

Lenke til kommentar

Jeg finner ikke ut hvordan jeg svarer på innleggene individuelt. Greit for meg at folk er kritisk til hele opplegget, men jeg er slik at når jeg har fått en ide må det prøves ut selv om systemet kan bli en brannfelle. Det er under konstruksjon og plannlegging. Greit å kunne diskutere litt løst og fast da etter som ideene tar form.

 

Er det et problem at en væskeblanding koker ved 82 grader? Samme risken har en med vann for det koker med 99.7 grader (leste i illustrert vitenskap en eller annen gang at vann ikke har kokepunkt på nøyaktig 100 grader, men litt under) Fare for trykkkoker kan løses med en trykkventil på boksen, men jeg antar når det kommer til det punktet hvis det skulle koke er cpu'en allerede svidd og boksen på vei til å eksplodere. Så trykkventilen må være en sånn siste instans for å redde huset. For kjipt hvis dette smeller mens en er på butikken for å rekke klokken 20:00 grensen :wink: Men rent vann kan jeg ikke bruke for det fryser med 0 grader. Må blande i en liten knert av et eller annet som tillater laves mulig temps. Men takk for tipset, jeg satser på en kanne med ferdigblandet frostvæske.

 

Biltema boksen var noe jeg nevnte for det kunne være intressant å vite at de inneholdt et peltier element. Hvis det var av interesse å kjøpe en slik en for å plukke den fra hverandre. :shrug:

Lenke til kommentar

Sorry

Jeg er på ingen måte kritisk til opplegget. Og demontere en fryse eller kjølebox har jeg også tengt på, Men andre kjølemidler en VANN og selvfølgelig nødvendig frostveske, bør vi overlate til Skanke & co,de har hitil ikke funnet noe bedre. Det er vannet som kjøler, frostveske har tilnermet 0 kjøleefekt. Silikon har også en negativ virkning på transistorer. ellers vill jeg gjerne høre mer om prosjektet. Hva med å plukke airkon. ut av en bil.

Lenke til kommentar
Greit for meg at folk er kritisk til hele opplegget, men jeg er slik at når jeg har fått en ide må det prøves ut selv om systemet kan bli en brannfelle. Det er under konstruksjon og plannlegging. Greit å kunne diskutere litt løst og fast da etter som ideene tar form.

 

Vel jeg er kritisk fordi jeg ikke helt skjønner hvordan dette kjølesystemet fungerer. Det virker som du ikke har tenkt helt gjennom hvordan kjølesløyfa skal fullføres.

 

Hittils har jeg funnet ut at varmen skal transporteres bort fra CPUen via en vannblokk. Vannblokka blir altså kjølt av en blanding av vann og frostvæske. Så kommer altså frostvæska med varmen fra CPU til denne "fryseboksen" og her er det jeg ikke skjønner hva du mener. Er denne "fryseboksen" det samme som en dypfryser? Eller bare en stor tank med masse kjølevæske og vann i?

 

Hva er det som kjøler væska i "fryseboksen"?

Lenke til kommentar

Er det et problem at en væskeblanding koker ved 82 grader? Samme risken har en med vann for det koker med 99.7 grader (leste i illustrert vitenskap en eller annen gang at vann ikke har kokepunkt på nøyaktig 100 grader, men litt under)

 

VAnn koker ved 100-99.7 grader ved havoverflaten.-... Beveger man seg høyere opp øker trykket og dermed synker koketemperaturen. På mont Evrest ligger kokepunktet på 60-70 grader tror jeg..

Lenke til kommentar

Kunne ikke dy meg men problemet er ikke at veskeblandingen koker ved 82 grader, mot vann som koker ved ca 100. Men dampen fra denne veskeblandingen som koker ved 82 grader er høyeksplosiv, et lite gnist og alle dine kjøleproblemer er løst. i hvertfall på den maskinen. Dette er bare for å si "ikke bruk spyleveske som kjøleveske, bruk vann" og ev. frostveske.

Dette tema var vel egentlig for at Shiva skulle lufte noen teorier, og det må jo være bra.

Jeg mener han er inne på noe for radiatoren bør kunne erstattes av bedre løsninger. Det er den som hindrer oss i å komme under romtempratur.

Hvis vi ikke setter den under verandaen da, og kun bruker maskinen om vinteren

Lenke til kommentar
Ehhh...  

jeg er ikke vannkjølingsekspert, men hadde det ikk gått an å føre vannet i kobber rør inne i fryseboksen og kanskje presses igjennom en kobber. kjøleblogg med peltier elementer

 

Joda man kan fint ha kobberør eller en radiator inni i en god gammeldags fryser.

 

Det er et artig prosjekt og helt gjennomførbart (se link i mitt første svar) prosjekt. Problemet er frysere er lagd for å kjøle ned en ting og så holde temperaturen der nede. Bruker du den til å kjøle en CPU så vil du konstant tilføre ca 50-80W som fryseren da må fjerne. Derfor vil fryseren arbeide konstant noe som fører til at fryseren trolig tar kvelden slik det skjedde for NilsG/ocshoot (igjen se link).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...