Gå til innhold

Nanoteknologi - tråden for fremtiden


2bb1

Anbefalte innlegg

Er det noen her som går Nanoteknologi på NTNU nå som har noe informasjon å dele?

Først og fremst; gratulerer med å ha kommet inn, du går helt sikkert en fantastisk høst og fem gode år i møte. Personlig er jeg ferdig med tre år på Nanoteknologi ved NTNU, og kan absolutt anbefale dette til alle som skulle være interessert. (Jeg skal imidlertid på utveksling i året som kommer, så jeg kommer nok ikke til å møte deg før til neste høst, skogen1 :) )

 

 

Trondheim er landets beste studieby (sier mange i hvert fall, jeg har bare studert på NTNU så jeg kan ikke dømme det rettferdig, men jeg har det utrolig bra i Trondheim), den viktigste årsaken til det er at 80-90% av studentene kommer utenbysfra uten så alt for mange venner, så ALLE vil ha venner (++). Jeg mener at nanostudiet er et av de studiene der det sosiale er best på NTNU, nettopp fordi linja er så liten og alle kjenner alle (jeg kjenner nærmest alle som går på studiet nå, fra 1. og opp til 4. klasse).

 

Det som er så utrolig inspirerende ved å gå på Nanoteknologi ved NTNU er faktisk blant annet det at folk rundt deg er flinke til det de gjør og har lyst til å gjøre skolearbeidet til noe mer enn bare en "kjip greie du bare må gjøre". Å være sammen med så allsidige mennesker som mine medstudenter (du kommer jo ikke inn på nano med mindre du er allsidig, hjelper ikke om du har 6 i fysikk hvis du har 2 i nynorsk, 3 i gym og 3 i samfunnskunnskap) gjør at du alltid finner folk som har samme interesser som deg, og de "drar deg med" på ting, nettopp fordi de fleste er "nysgjerrige" mennesketyper som er vant til å finne på ting framfor å "slække".

 

 

 

 

Studiet er veldig interessant, nettopp fordi det er så tverrfaglig som det har blitt sagt tidligere - du lærer om matte, fysikk, kjemi, biologi, elektronikk på samme tid og får utrolig bred innsikt. Hvor mye "nanoteknologi" du lærer bør være mer enn nok uansett hvor du går, men her på NTNU er filosofien at utdanningen skal utstyre deg med alle redskaper du vil trenge når du kommer ut i arbeid, derfor "irrelevante" fag som eksperter i team, teknologiledelse og perspektivemner. Som de fleste av oss som har prøvd oss som teknologer i arbeidslivet har erfart - du må lære utrolig mye når du begynner i jobb, uansett hvor god utdannelse du har - men det å vite at du kan takle mange forskjellige arbeidsoppgaver og at du kan lære de fort, er utrolig tilfredsstillende.

 

 

 

 

Hva er forskjellen på UiO og NTNU? Vel, den generelle forskjellen på de to er vel at UiO retter seg mot vitenskap, mens NTNU retter seg mot teknologi - eller anvendt vitenskap. Innen nanoteknologi er det ikke så klare grenser mellom disse (mye av vitenskapen gjøres gjerne etter man har bestemt hva den skal anvendes til), men jeg ville tro at NTNU retter det hakket mer mot sluttbrukeren enn det UiO gjør. I tillegg dette med at UiO får deg til å ta bachelor først, mens på NTNU går du rett på et masterløp. Om jeg forstår bjelleklang rett, virker det som om man på UiO gjør praktisk arbeid på et tidligere stadie enn på NTNU, fordi man skal skrive denne bacheloroppgaven.

 

På NTNU får man flere fag ila de fem årene, så man får touchet innom flere forskjellige fagområder. Dette skal i teorien bety at man får færre emner innen hvert av disse fagene, men jeg synes det er bedre å få oversikt over flere områder enn å gå dypere inn i hvert område. På NTNU finnes det nyeste, beste utstyret(spesielt gjennom NTNU nanolab), forskningen der oppe skal intensiveres og det er tett samarbeid med SINTEF, hvor det skjer utrolig mye på området.

 

En subjektiv oppfatning av fagnivåene innen de forskjellige områdene: NTNU er vel det eneste området du får ordentlig spesialisering innen bionanoteknologi, hvor det er utrolig godt samarbeid med det medisinske forskningsmiljøet ved St. Olavs. Innen materialer vil jeg si UiO og NTNU er de beste stedene å gå, og innen elektronikk er det et bra miljø på HiVe(med bedriftsklyngen i Horten) i tillegg til på NTNU. På NTNU har man jo hatt nanospesialisering innen materialteknologi og elektronikk lenge, (folk har til og med gått ut fra disse studiene (!)) og man har derfor mer erfaring om hva man burde lære studentene. På energi vil jeg også si NTNU ligger fremst, med nærhet til landets beste teknologistudier innen vannkraft, solkraft og petroleum.

 

Skal jeg legge inn min subjektive mening, ville jeg valgt NTNU 99 av 100 ganger om jeg ville studere nanoteknologi. Helhetspakken med det sosiale, det faglige og tryggheten ved å ha NTNU på vitnemålet. (langt de fleste teknologene i landet - de som ansetter folk - har jo gått NTNU, da blir det lettere å få jobb. De kjenner det faglige miljøet på NTNU og det blir for disse et kvalitetsstempel.)

 

 

 

 

Til slutt noen lenker:

 

For dere som er interessert i nanoteknologi - på "lavt nivå" (uferdig nettsted foreløpig, men informativ film om nanoteknologi i energi og miljø):

 

http://www.nanoskolen.no

 

For deg, skogen1: http://www.timini.no (kan være greit å kikke på "Ny student?" for å få en kjapp oversikt over hva du bør gjøre nå når du har kommet inn, selv om jeg regner med du har fått inntaksbrev med denne infoen allerede)

 

 

 

 

 

 

 

EDIT: (Det er ikke meningen å lage noen debatt fram eller tilbake med denne posten, håper dere klarer å skille mellom hva som er mine subjektive meninger og hva som er objektiv info.)

Endret av smeboe
  • Liker 4
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Takk for informativt innlegg smeboe! :)

 

 

Hvor skal du ta master, bjelleklang? Og innen hva?

 

Jeg skal ta masteren min på Københavns Universitet i bionanoteknologi.

Spennende!

 

Det hadde vært kult å få oppgave i syntesebiologi. Såvidt jeg vet er de først i europa. Link:http://nano.ku.dk/Uddannelse/perspektiver/

Syntesebiologi høres latterlig spennende ut. Kunne kanskje tenkt meg å ta master i bionanokjemi som de bl.a. har her på UiB. Alt som omhandler levende celler/DNA/medisin osv. er så interessant!

Endret av 2bb1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Kjemifaget man har første halvår går ofte ut på repetisjon fra VGS-nivå samt endå litt dypere inn i stoffet, så det er fullt mulig å klare kjemifaget uten å ha hatt kjemi på VGS. Men det skader jo ikke å bruke noen dager i sommerferien på å skumme gjennom Kjemi 1- og Kjemi 2-bøkene, selv om du ikke nødvendigvis skjønner alt der og da.

 

Er noen i mitt kull som ikke hadde kjemi på VGS, men "klasseforstanderen" vår, som er professor i kjemi, sier at det går fint så lenge man holder jevn innsats.

Lenke til kommentar

Først og fremst; gratulerer med å ha kommet inn, du går helt sikkert en fantastisk høst og fem gode år i møte. Personlig er jeg ferdig med tre år på Nanoteknologi ved NTNU, og kan absolutt anbefale dette til alle som skulle være interessert. (Jeg skal imidlertid på utveksling i året som kommer, så jeg kommer nok ikke til å møte deg før til neste høst, skogen1 :)  )

 

Hvor skal du på utveksling?

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Øøøøhm såpass ja.

 

Fant forøvrig en "litt" forenklet versjon, som vedkommende laget for snaue 10 000 kr:

Budget – a fairly complete list of components and their costs, included for the benefit of those not easily bored by the other topics. The current total is approximately 2000 DM, or $1100 US. This includes all major STM components, HOPG graphite samples and PtIr tip wire.

 

http://www.e-basteln.de/index_o.htm

 

Har vel å merke ikke lest gjennom alt, så kan være noe jeg har oversett.

Lenke til kommentar

Øøøøhm såpass ja.

 

Fant forøvrig en "litt" forenklet versjon, som vedkommende laget for snaue 10 000 kr:

Budget – a fairly complete list of components and their costs, included for the benefit of those not easily bored by the other topics. The current total is approximately 2000 DM, or $1100 US. This includes all major STM components, HOPG graphite samples and PtIr tip wire.

 

http://www.e-basteln.de/index_o.htm

 

Har vel å merke ikke lest gjennom alt, så kan være noe jeg har oversett.

 

Jeg tenkte meg ikke om, det jeg tenkte på var TEM.

Lenke til kommentar
  • 7 måneder senere...

Hei!

Har foreløpig nano på andrevalg men vurderer å sette det opp på første (da det ikke er så mye vits i å ha det på andre uansett:P)

Skal søke NTNU i Trondheim, siving.

Lurer på om det egentlig er et jobbmarked for sivinger med nanoteknologi. Litt dumt å ta 5 års utdanning uten å få jobb....

Hvordan er markedet i Norge? :-)

Lenke til kommentar

Hvor stor etterspørsel det er etter deg når du er ferdig kommer helt an på hvilken retning innenfor nanoteknologi du vurderer å gå. Jeg har aldri hørt om noen som ikke har fått jobb etter endt studie.

 

Husk at du kan potensielt få jobb i kjemi, fysikk, industri, elektronikk og bioteknologi bransjer etterpå avhengig av hva du har spesialisert deg innenfor. Såvidt jeg vet har ikke første kullet i nanoteknologi fra NTNU eller fra UiO fullført master enda så det er en veldig ny utdanning og mange bedrifter vet ikke helt hva nanoteknologi er, overraskende nok. Men jeg har personlig snakket med flere store bedrifter og tilbakemeldingen har vært veldig positiv.

 

Hvis du er seriøs om å vurdere nanoteknologi så skjønner jeg ikke hvorfor du ikke har det på førstevalg. I tillegg så skjønner jeg ikke hvorfor du bare ønsker å studere ved NTNU med tanke på at det er flere andre nanostudier i Norge, men det er ikke overraskende med tanke på hvor mange VGS elever som har romantiske tanker om NTNU.

Lenke til kommentar

Det var det jeg mente ja, at dersom man ikke kommer inn på førstevalget er det liten sjanse for å komme inn på nano siden snittet er så høyt. Så enten vil jeg ha det på første, eller så er det jo ingen vits. For min del står det mellom bygg, nano og kjemi.

Grunnen til at jeg vil studere på NTNU er delvis fordi jeg er fra Trøndelag og vil gjerne bo her i studietida. I tillegg gir siv.ing. en bra grunnutdanning som man kan bruke over flere områder.

Uansett, takk for svar.

Lenke til kommentar

Bare hyggelig. Uansett ville jeg anbefale deg å sette deg inn i hva studieretningene innebærer. Feks så er det veldig stor forskjell mellom nano og bygg. I tillegg så er det ingen vits i å spekulere på prioritering av valg fordi du kan umulig vite om du kommer inn eller ikke, selv ikke om du ser på karakterer fra tidligere år. Jeg vet feks om en person som kom inn på nano med mye lavere snitt enn det som ble oppgitt på samordna pga av flere forhold.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Gjest Slettet+56132

Sett at man tar 3årig Nanoteknologi hos UIB, noe som er et bachelor program, er det mulig å ta de to siste årene hos for eksempel hos NTNU? siden de har 5årig Nanoteknologi, selv om det er et profesjonstudie. Det er jo mulig at folk detter ut underveis, slik at andre kan komme inn?

Lenke til kommentar

Det var det jeg mente ja, at dersom man ikke kommer inn på førstevalget er det liten sjanse for å komme inn på nano siden snittet er så høyt. Så enten vil jeg ha det på første, eller så er det jo ingen vits. For min del står det mellom bygg, nano og kjemi.

Grunnen til at jeg vil studere på NTNU er delvis fordi jeg er fra Trøndelag og vil gjerne bo her i studietida. I tillegg gir siv.ing. en bra grunnutdanning som man kan bruke over flere områder.

Uansett, takk for svar.

 

Jeg vil anbefale deg å sette nano på førstevalg. Det skal sies at de fleste siv.ing.-linjer ved NTNU kjører relativt like basisfag, så det er ikke noe problem å bytte linje underveis. Trondheim er en helt fantastisk studentby, og nanoteknologi har en utrolig bra linjeforening! Det er flere i 5. som har fått jobb, ellers har en god del valgt å gå videre med en doktorgrad. Jobbmulighetene er nok neppe noe å være bekymret for – det er uansett en del kull som kan bane vei før du skal ut i arbeidslivet ;)

 

 

Sett at man tar 3årig Nanoteknologi hos UIB, noe som er et bachelor program, er det mulig å ta de to siste årene hos for eksempel hos NTNU? siden de har 5årig Nanoteknologi, selv om det er et profesjonstudie. Det er jo mulig at folk detter ut underveis, slik at andre kan komme inn?

 

Plassmessig er det nok ikke noe problem å hoppe fra UiB til NTNU. Det innebærer imidlertid mest sannsynlig en del ekstrafag, da bachelorprogram vanligvis kjører et noe annet løp enn siv.ing. gjør.

Endret av thoen
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...