Gå til innhold

Kunder på jobben din!


RMNZR

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vi har mekaniske låser, ikke elektroniske. Så vi bruker hullkort og ikke magnetstriper. Dog magnetkort blir oftest gjennbrukt ettersom du kan overskrive stripen flere ganger. Ikke har vi minibar heller (og takk lov for det, svinnet på minibarer er astronomiske til tider) og turister setter veldig skjeldent på rommene, de betaler kontant, noe vi oppfordrer til og for å gjøre utsjekken lettere.

 

For å svare litt på A-Jay sitt spørsmål, de aller fleste turistene hos oss kommer gjennom turoperatører, dvs de har betalt til turoperatøren og skal derfor ikke betale direkte til oss. Derfor står det ikke noe på rommene deres og vi kan sjekke de ut kjapt og enkelt med et lite tastetrykk. Man trenger ikke sjekke ut en og en, men kan sjekke dem alle ut samtidig. Selve belastningen er overført til et hovedrom, som vi sender faktura på.

 

På morningen når jeg kommer på jobb, går jeg gjennom avreise listen og setter farge på dem som har ting utenforstående på rommene som de må betale for. Og det skjer skjeldent.

 

Det var dagens lille innføring i resepsjons arbeid :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
og om en gjest tar meg seg nøkkelkortet blir det vel ugyldig etter en viss tid uansett. Antar jeg.

Jeg husker en gang jeg var på et hotell, så ringte resepsjonen rett etter jeg hadde kommet meg på rommet, og ba meg komme ned i resepsjonen.

 

Da jeg kom ned, sa de at de hadde gitt meg feil rom, så jeg fikk et nytt nøkkelkort til et annet rom. Jeg spurte om jeg kunne få gå inn på det gamle rommet for å hente sakene mine, og det var greit. Men da jeg kom opp dit, med det gamle nøkkelkortet, så var det allerede ugyldig.

 

Så de bytter vel en slags kode på dørene med en gang en gjest sjekker ut eller når de endrer noe.

Lenke til kommentar

For å gjøre saken enda værre, var kaffemaskinen i frokostsalen fylt til randen med turister. Så, jeg måtte gå litt lengere for kaffen; til baren.

Er det ikke ganske vanlig at frokostsalen er fylt til randen med turister på et.... hotell? :D

Jo, men ikke selve kaffemaskinen også..
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Noen pizzabud er så søte når de får tips. :wee:

 

Pizzabud: "Det blir 250kr blabla"

Meg: "*gi 300kr* Her, bare ta resten"

Pizzabud: "HÆH?"

Meg: "Altså i tips"

Pizzabud: "SKAL JEG FÅ TIPS?! Tusen takk!

Meg: "Bare hyggelig, ha en god helg."

Pizzabud: "Jeg skal ha en strålende helg, tusen takk igjen og ha en fantastisk helg du også!"

 

Derfor tipser jeg.

 

Jeg blir litt frustrert hva gjelder tips. Etter min mening, med dagens skattesystem er det en uting i mitt yrke. Får sjåføren min tips, må jeg betale arbeidsgiveravgift av tipsen jeg aldri ser et øre av (og i tillegg kommer vanlig inntektskatt på tipsen selvsagt).

 

Nå kunne jeg ha sagt til kundene at de må slutte å gi tips (og jeg har vært fristet mange ganger), men problemet er at hvis vi oppgir for lite tips, vil skattekontoret skjønnsligne oss - 3% av årlig omsetning (noe som er horribelt vi får aldri så mye tips). Så vi er helt avhengige av å få tips for ikke å bli skattet for noe vi ikke får(!)

 

Så jeg er selvsagt nøye på å føre opp tipsen jeg får og det er ikke noe problem når jeg får det (jeg behøver ikke å betale arbeidsgiveravgift for meg selv), men må fortsatt skatte av det. Om meteret står på 180,- kroner eller 168,- kroner + 12 kroner i tips utgjør ingen forskjell inntektsmessig sett.

 

For servitører gjelder et litt annet system. Der skattelegger myndighetene restaurantene 3% uansett, så drosjene slipper billigere unna der heldigvis. Nå vet jeg ikke hvor mye tips de får i forhold til oss, skulle vært interessant å vite.

 

I den forbindelse har jeg jo også en litt morsom kundehistorie å komme med. Litt flaut også.

 

Jeg har et stamsted jeg pleier å spise hos. Før jeg ble klar over denne skatteregelen (ja, jeg var fullstendig uviten om det faktum at jeg måtte skatte av tipsen min en stund. Inntil vi i fjor hadde et møte med Skatt-Øst som sa de kom til å bli mye nøyere på kontroll av tips), var det helt rutine at jeg ga tips hver gang. Nå har det seg også at servitørene på dette spisestedet også tar mye drosje. På et eller annet punkt var det en av oss - jeg kan ikke huske - som slang noe forferdelig mye i tipsskålen - type 300 kroner eller noe. Og da begynte jo ballen å rulle, for ingen av oss skulle bli forbigått i hvor mye tips vi gir.

 

Så det har altså gått en god del penger frem og tilbake der. Og servitørene taper jo ikke noe på det, for de blir skattet for en fast prosent uansett hvor mye de får, mens jeg - hvis jeg skulle ført opp dette i løpet av et år hadde risikert å havne i en helt annen skatteklasse :p

 

Så ja, sist jeg spiste der måtte jeg ta et alvorsord. Jeg gjorde opp for meg og tipset det vanlige beløpet. Og så fortalte jeg da om denne konsulenten fra Skatt-Øst som sender ut en liten hærskare av kontrollører som kommer helt uventet på besøk av og til for å ta stikk-kontroll av bokføringen. Og at vi måtte slutte med å tipse hverandre.

 

Greit nok, men hvorfor ga jeg så mye tips nå da? Jo det var antageligvis fordi jeg skylte han litt tips hvis vi la sammen alt, forklarte jeg. -Nei! Det var antageligvis jeg som hadde gitt for mye tips, det var fullstendig uaktuelt at jeg tipset så mye hvis vi skulle sette en sluttstrek for dette.

 

-"TA IMOT TIPSEN OG KOS DEG MED DEN NÅ, ELLER SÅ KOMMER JEG IKKE TIL Å SPISE HER MER!"

 

Greit, vi lo litt av situasjonen, han tok imot tipsen og jeg forlot med god samvittighet. Så gikk det jo ikke lenge før han snublet ut av et tilfeldig utested sent nattestid og inn i drosja mi.

 

Turen kom på 180-ish kroner, og han rakte meg en tusenlapp.

 

what-you-did-there-i-see-it.thumbnail.jpg

 

"Hvis du ikke tar imot dette kommer jeg aldri til å ta drosje mer!" Sa han og smilte hevngjerrig. Hva er det du prøver på, spurte jeg - vil du med hensikt ødelegge livet mitt?! JEG KAN IKKE TA IMOT SÅ MYE TIPS. Han slengte seg ut av bilen like grasiøst som han kastet tusenlappen i fanget mitt. "Snakkes, kos deg med tipsen hehehehe".

 

For å si det slik, jeg førte ikke opp den tusenlappen på meteret. Men jeg har nå et hemmelig rom i bilen jeg gjemmer tipsen kun fra disse servitørene i tilfelle dette ynglet fra helvete finner på å gå igjennom regnskapet mitt.

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Og ja, dagen etterpå spiste jeg der. Regningen kom på litt over 200 og jeg betalte MED DEN SAMME TUSENLAPPEN

 

til opplysning

Lenke til kommentar

Jeg skjønner ikke hvorfor tips skal være en del av skattesystemet. Tips er en uting, det gjør servitørene personlig ansvarlig for ting de ikke alltid kan kontrollere. Er for lite lønn et problem tar man det med arbeidsgiverne (som igjen kan ta det på menyprisene, ca like mye som man ville betalt i tips uansett). Og er kundene misfornøyde med service kan de svare ved å ikke besøke det samme stedet igjen.

 

(Og med det sagt så skal jeg innrømme at det hender at jeg gir tips for ikke å være "that guy", spesielt i utlandet. Men i en ideell verden hadde det vært unødvendig.)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Baktanken med tips er vel at dette skal fungere som et incentiv for å yte bedre service. Problemet er når dette blir skattet av på lik linje med lønnen du mottar må man vel egentlig tipse noe sinnssykt for at dette skal utgjøre noen forskjell.

 

Noen ganger har kundene en urealistisk forestilling av hva jeg skal yte for de. Jeg strekker meg vanligvis utover det jeg trenger å gjøre om jeg får tips eller ikke, hvis kunden spør pent. Men tips er jo alltid hyggelig, selv om det er så lite at det kun blir symbolsk, så er det en verdi i det symbolske også. Det er alltid hyggelig å vite at man blir verdsatt for det man gjør.

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Når du starter skiftet må du oppgi eksakt hvor mye kassabeholdningen inneholder, så du kan i alle fall ikke oppbevare tips du ikke bokfører der (i vekslepungen). Det er selvsagt umulig for de å holde styr på kontant-tipsen hvis du oppgir litt her og litt der, men når man plutselig har en tusenlapp på seg på jobb og det blir kontroll vil det garantert vekke mistanke. Om du ikke har fått det i tips, kan det jo være logisk at dette er "svarte" penger. Man har et forklaringsproblem hvis man har fått dette som betaling, enten som tips eller annet.

 

"Jeg tok det ut av minibanken"

-"Ja la oss sjekke kontoutskriftene dine"

oops

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...