Gå til innhold

Hva er forskellen på raw og tiff


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Raw-filer er filer som kan etterbehandles i spesielle bilderedigeringsprogram på en helt annen måte enn tif- og jpg-filer.

 

Både eksponerings-, fargebalanse og andre viktige data kan behandles da raw-filer ikke inneholder informasjoner om dette. Dette er rådata direkte fra bildebrikken. (raw=rå)

 

Se her hva du kan gjøre:

http://www.foto.no/cgi-bin/bildekritikk/vi...de.cgi?id=62454

Lenke til kommentar

TIFF står for Tagged Image File Format. I digitalkameraer brukes TIFF som et "lossless" format, det vil si at men ikke opplever forringelse av bildekvalitet under kompresjon.

 

Fordi metoden som komprimerer bildedataene er patentert (slik GIF-formatet er) er TIFF-filene man får fra digitalkameraer ukomprimerte, hvilket forklarer hvorfor filene ofte kan ta ~15 MB (?) for en fil på 4Mpix (usikker på den eksakte størrelsen, men det er flerfoldig ganger større enn JPG).

 

Av hensyn til begrenset lagringskapasitet er TIFF langt i fra noe optimalt format i digitalkameraer. RAW er alternativet, og som det ligger i navnet er det "rådata" som lagres, det vil si at dataene fra bildebrikken ikke er behandlet av kameraet. På denne måten kan man stille farvemetning, hvitbalanse, skarphet og lignende ting etter at bildet er tatt.

 

RAW er i likhet med TIFF et lossless format, men tar betraktelig mindre plass. Det kombinert med at du lettere kan optimalisere bildet i ettertid gjør det mye bedre egnet for lagring i digitalkameraer. Et digitalt negativ så og si.

Lenke til kommentar

Bilde brikken kan bare "se" rødt grønt og blått og en RAW fil består derfor av røde,grønne og blå prikker med ulik intensitet.

 

TIFF filene bygges opp ved at et punkt sammenholdes med nabopunktene og fargen bestemmes utfra mengden rødt grønt og blått. Dette betyr at hvert punkt i TIFF bildet inneholder mye mer informasjon og filen blir større. I tillegg behandles bildet som nevnt før.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...