Gå til innhold

Navigere med klokka og sola?


jevli

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det kan gjøres på flere måter, hvis du bare skal ha sånn ca nøyaktighet holder det å huske på at sola står i sør kl 12 og i nord ved midnatt. Kl 6 står den i øst og kl 18 i vest. (alt i forhold til vintertid)For tidspunkter i mellom disse må du bare prøve å anslå sånn omtrent hvor sola burde være. Metoden er avhengig av klarvær men er ellers forbausende effektiv, jeg har brukt den både i norsk villmark og i utenlandske storbyer.

 

 

Skal du gjøre det mer nøyaktig trenger du litt mer data, du trenger å ta hensyn til vinter/sommertid og hvilken lengdegrad du er på for å vite nøyaktig når sola står i sør(kan variere en del fra øst til vest i landet). Et enkelt verktøy for å måle vinkler vil nok også være nyttig.

 

Ellers kan du søke på 'solkompass' på den store interwebben!

Lenke til kommentar

Mange takk for svar :)

 

Leste litt rundt omkring, og det viser seg at hvis jeg holder timeviseren på klokka i samme retning som sola, blir kl.6 (på klokka) nordover.

(Snu klokka èn time "clockwise" når det er sommerstid).

 

Meget lærerikt :)

Lenke til kommentar
Leste litt rundt omkring, og det viser seg at hvis jeg holder timeviseren på klokka i samme retning som sola, blir kl.6 (på klokka) nordover.

(Snu klokka èn time "clockwise" når det er sommerstid).

 

I følge den metoden står solen rett nord klokken 06:00 og 18:00, siden timeviseren og 6-tallet da peker samme vei. Og det blir da feil :)

 

Det finnes flere måter å beregne dette på i praksis, men hovedpoenget er at du må ta hensyn til at solen går en runde i døgnet mens timeviseren går to runder. En måte er denne:

- Fra midnatt til 12:00 halverer du avstanden fra timeviseren frem til 12-streken. Hold klokken med solen mot dette midtpunktet - da peker 12-streken mot sør.

- Fra 12:00 til midnatt halverer du avstanden fra timeviseren tilbake til 12-streken. Hold klokken med solen mot dette midtpunktet, og 12-streken peker mot sør.

 

Som Kahuna sier er det greit å huske at solen står rett øst klokken 06:00, rett sør klokken 12, rett vest 18:00 og rett nord 24:00. Alt annet kan regnes som tilpasninger til dette.

 

Og i tillegg til sommertid er det litt forskjeller etter hvor i landet du befinner deg - studer et tidssonekart for å få det mer nøyaktig. (I Sør-Norge har det lite å si, østover i Finnmark er avviket fra soltid ganske stort. F.eks Frankrike og Spania ligger vel også ganske skjevt i forhold til soltid.)

 

Og skal man gjøre dette på den sørlige halvkule må man huske at solen beveger seg mot klokken. Den har jeg bommet på selv :(

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...