Gå til innhold

Den store timelapse tråden! .:Guide/Utstyr/Diskusjon:.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Ok. Hva med hvis du vil ha timelapse fra det er relativt mørkt, hvor du ikke vil at det skal være svart, til solen har stått helt opp. At man vil ha 1-2 sekund bilder først, og til slutt relativt rask lukkertid?

Jeg ville hatt det helt svart først. Men hvis du vil ha en gradvis overgang så må du nesten ha med deg lysmåler og justere innstillingene manuelt etter hvert. Råformatet gir deg en god del slingringsmonn så du kan godt justere lukkertida i ganske grove steg (halvering eller kvart per gang du justerer. Mulig jeg forklarer litt tungvindt så jeg får prøve på en annen måte:

 

Serie 1:

2s

2s

2s

2s

2s

2s

2s

 

Serie 2:

0,5s

0,5s

0,5s

0,5s

0,5s

0,5s

0,5s

0,5s

osv.

 

Pass på at du justerer ned ventetida mellom hver eksponering tilsvarende slik at eksponering+ventetid = konstant. Hvis ikke så vil bevegelser endre hastighet når man setter sammen seriene til slutt.

 

Innen hver serie justerer du eksponeringa et ørlite steg for hver gang i etterbehandlinga. Finn en passende rate. F.eks +0,1Ev per eksponering. Når du har justert alle seriene hver for seg så setter du de sammen. Det kan sikkert være vanskelig å treffe slik at eksponeringa ikke endres brått fra den ene serien til den andre.

 

___

 

Hvis du har et kamera med svært stort dynamisk område (Nikon D7000, D5100, D3s, Pentax K-5, A580, A65, A77 osv) så kan du prøve en eneste eksponeringstid og heller utnyttet spennet i råfilene til å få med detaljer når det er både mørkt og lyst. Dvs. bruke en HDR-teknikk der man komprimerer spennet fra lyst til mørkt sammen fra ca 14 Ev i råfilene til ca 8 Ev i sluttresultatet.

 

____

 

Et tredje alternativ er å bruke gradert gråfilter for å minke kontrasten mellom himmel og bakke.

Lenke til kommentar

Er det gunstig med med lav ISO når man fotograferer nordlys? Sliter litt med å å fokuserte/klare bilder av nordlys/stjerner. Testet i overigår med ulike innstillinger, men bildene ble ikke klare. Bruker standardlinse på et 450D, med autofokus av :p

 

Er det noen andre innstillinger å tenke på? Lukkertid tester jeg meg som regel bare fra til hva som gir lyse nok bilder. Takk for påminnelsen(e) om nordlyssjanser i kveld :)

Lenke til kommentar

Hei peeps. Har ein problemstilling.

Hvordan får man flawless timelapse uten eksponeringsforskjell ved f.eks soloppgang? Ved manuell-innstilling vil det bli mørkt i starten og lyst på slutten, og ved auto vil alt gå opp som en jo-jo. Må man ha en timelapse-kontroll for å få det til?

 

Da jeg laget min første time lapse, så brukte jeg shutter priority på en soloppgangssekvens.

Funket bra etter å ha redigerte den i Lightroom og LR timelapse for å få vekk flickeringen.

Du kan forresten se time lapsen her.

Lenke til kommentar

Takk for hjelpen. :)

Angående nordlyset her nede så blir det mest sannsynlig overskyet hele veien. Men masse lykke til for de som skal prøve seg. Ser fremover mot aurora-lapses!

 

 

Er det gunstig med med lav ISO når man fotograferer nordlys? Sliter litt med å å fokuserte/klare bilder av nordlys/stjerner. Testet i overigår med ulike innstillinger, men bildene ble ikke klare. Bruker standardlinse på et 450D, med autofokus av :p

 

Er det noen andre innstillinger å tenke på? Lukkertid tester jeg meg som regel bare fra til hva som gir lyse nok bilder. Takk for påminnelsen(e) om nordlyssjanser i kveld :)

Jo høyere ISO jo mer nordlys-intensitet får du frem, men støy kommer selvfølgelig med på kjøpet. Så hvis du bor langt sør, som meg, så kan du vel prøve med 800 og oppover avhengig av hvor bra kameraet ditt takler det. Jeg brukte iso 800 på et D40 for to år siden, og det gikk helt ok. Skal sies at jeg brukte 64 sekunders lukkertid, noe som blir for mye hvis du vil kapre nordlysets skarpe kanter og nøyaktighet. Med så lang lukkertid blir det mer grøt enn asparges.

 

I 2011 prøvde jeg det samme med D7000, da med 25 sekunders lukkertid og ISO 1000. Det gikk bedre. Dessverre bor jeg så langt sør at nordlyset er relativt langt borte på himmelen, ikke rett over deg som det er for heldiggrisene i nord. :)

 

Legger med de to bildene jeg snakket om.

2010

2011

 

Angående fokus på stjerner så er det vel helt til det "infinity stop", og eventuet bittelitt tilbake. Det er ihvertfall ikke på den andre siden av skalaen.

Endret av Wiciwato
Lenke til kommentar

Bruk autofokus mot noe som er langt unna og har godt lys. F.eks et hus. Vær nøye med at fokusen treffer skikkelig. Så flipper du bare over AF/MF-bryteren og sikter kameraet mot nordlyset uten å komme borti fokusringen. PS. Vær obs på at fokus skifter litt når objektivet kjøles ned så det kan bli behov for refokusering etter en stund.

 

Jeg bor også i Tromsø og prøvde følgende innstillinger for en uke siden:

 

- ISO 400 30s f/4

- ISO 1600 5s f/4

- ISO 6400 1s f/4

 

Den i midten ga meg best resultat på stillbilder med en grei balanse mellom støy og frysing av nordlysbevegelsene. Til timelaps ville jeg valgt sistnevnte fordi støyen reduseres kraftig når man krymper bildene ned til full HD.

 

Men det er bare å prøve seg frem. Det er mange faktorer som spiller inn her. Både hvordan ditt kamera takler støy, hvor skarp/god objektivet ditt er på ulike blendere, intensiteten til nordlyset, om bevegelsene til nordlyset er kjappe eller trege, vind vs stativ osv.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg bestilte 2. Januar. De satte bestillingen min på "High Priority" og den ble sendt i løpet av 1 dag tror jeg.

Jeg ventet til midten av Januar før jeg sendte mail og etterspurte pakken da den fortsatt var backordered.

 

Hmm, denne skjønte jeg ikke helt. Betyr ikke backorder at de venter på å få den på lager fra sin leverandør før de kan sende varen til kunden?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...