Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Den store fysikkassistansetråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Kan du sjå på oppgåva eg la ut litt lengre oppe Jaffe? :)

 

Tror nok ikke jeg får den til :/

 

Det virker en motorkraft på den og tyngdekraft på den. (Kraftsummen = MA) gjelder ikke den når farten er konstant(er litt usikker)?

 

Ja, det er de to kreftene som virker. Når farten er konstant er det ingen akselerasjon, så da er summen av kreftene lik 0. Dette kan du bruke til å finne motorkrafta. Hva må den være lik hvis summen av kreftene skal bli 0?

Endret av Jaffe
Lenke til kommentar

Hei, jeg tror jeg klarte den. Jeg erstatte F med M(motorkraften). Og fikk farten 2,312m/s. Men tyngekraften på loddet spiller vel ingen rolle i utregningen av farten loddet har?

 

V = (P/F) Og F er jo i vår tilfelle motorkraften, ikke tyngden? (Bare en ting jeg lurer på, ellers takk for hjelpen Jaffe :p)

Endret av YNWA8
Lenke til kommentar

F er motorkraften ja, og er i dette tilfellet lik -G siden farten er konstant. Det var jo dette du brukte for å finne F, så G spiller jo en rolle i utrekningen.

 

edit: G vil jo alltid spille en rolle; hvis det hadde vært akselerasjon eller andre krefter som virket måtte du jo reknet med summen av kreftene med Newtons andre lov, og da er jo G fortsatt med i bildet.

Endret av Jaffe
Lenke til kommentar

Har helt hjerneteppe her.

Vi har hatt forsøk i fysikken som går på bølgelengde til lys. Vi satt opp en hydrogenlampe bake en meterstokk, og så gjennom et gitter. Da dukket 3 (egentlig 4, men bare de 3 tydeligste vi skulle bry oss med) farger opp, som vi målte avstanden fra lyskilden på.

 

I rapporten skal vi beregne bølgelengden til de forskjellige lysene, men har helt teppe. Noen som kunne hjulpet meg på vei?

Har avstand fra gitter til meterstokk(49 cm) og gitterkonstanten (600 l/mm).

Lenke til kommentar

Må nesten ha avstanden mellom nullte maksimum og de målte maksimumene da. Hvis vi kaller den D så har du at tan(v) = D/0.49m. Finn vinkelen v.

 

Videre bruker du bare at n * lambda = d * sin v, der n er maksimumets orden og d er spaltebredden som du finner ved å dele 1mm på antall spalter pr. mm: d = 1mm / 600 = 1 * 10-3m / 600 = 1.67 * 10-6m.

Endret av Jaffe
Lenke til kommentar

Fant faktisk det i notatene mine nå.

Vinklene er ca. 13,5 15,1 og 21,5. Blir det (på den siste (bruker mer nøyaktig tall)) 6,1 *10^-7? Lambda=61µm? Eller surrer jeg fælt nå? :p

(n er bare 1)

 

EDIT: Hva mener du med nulte maksimum? Jeg har skrevet d*sinα=nλ (n= 1, så den ses bort fra) og tanα=y/r. r er avstand fra gitter til meterstokk og y er avstand fra nullpunktet på meterstokken til fargestreken

Endret av King_of_Universe
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...