Gå til innhold

Wikipedia ble reddet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Alfao: "Noen" servere til å opprettholde flere millioner artikler på flere spåk. Den Engelske delen alene står for 2.68 mill. artikler, og det er ikke bare tekst, bare bildene er vel noen få titalls terra...

 

Uansett, konge at Wiki fortsetter å leve! Har hjulpet meg fantastisk de siste årene!

Lenke til kommentar

efikkan: hvor forventer du at de skal få pengene sine ifra?

WikiMedia er en non-profit organisasjon som holdes i drift utelukkende ved hjelp av donerte midler, og trenger følgelig penger hele tiden. De 6 millionene som det har vært kampanje for denne gangen er for å få årets budjett til å gå opp, og "holder" dermed til månedskiftet juni/juli.

Lenke til kommentar
Er det noen som vet hvor stor plass den engelske utgaven av wikipedia tar?.

For ca 10 mnd siden tok den komprimerte versjonen av databasen 150GB (se her, 147.7GB i mars 08). Pakker du den ut kan den være opp til 20 ganger det (i følge Wikimedia). I dag har nok også siden vokst en god del, så ca 4 TB vil jeg tro. Det gjelder altså bare den engelske versjonen, uten å telle de nærmere 1 millioner filene som er lastet opp der.

 

Driftskostnadene det er snakk om skal dekke drifting av en serverpark på flere hundre servere i flere datasentere rundt om i verdenen, som skal drifte Wikipedia, men også andre Wikimedia-prosjekter som Wikimedia Commons (som har ca 3,8 millioner bilde-, video- og lydfiler), Wiktionary (som teller over 1 million oppslagsord på de største språkene), samt andre tjenester som Wikinews, Wikispecies, Wikibooks, Wikquote, Wikisource og Wikiversity. Husk at Wikipedia er blant verdens 10 mest besøkte sider, så det er i en helt annen størrelsesorden enn for eksempel hardware.no ;)

Endret av Mathias-S
Lenke til kommentar

Det finnes masse å lese om temaet, med bl.a. Jimmy Wales på heisaturer og det som er, hvor penger blir brukt som om de kom fra en utømmelig pengesekk. Når man tenker på at google har sagt seg villige til å hoste hele greia gratis, så får jeg litt ambivalente følelser rundt det hele.

Google har både infrastruktur og det hele, og de sa de bare skulle hoste, ikke overta på på noen måte (for å holde wikipedia uavhengig)

 

Det ha vært ganske store diskusjoner internt i wikipedia også, særlig blandt moderatorene som jobber gratis og som ikke skjønner hvorfor de trenger 6 mill, som var mer enn dobling av fjorårets driftkostnader eller noe sånt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...