Gå til innhold

Guide: Hjelp til valg av første speilrefleks


Anbefalte innlegg

 

Hei, usikker på om jeg skal skrive dette her eller hvor. Men jeg har tenkt å kjøpe mitt første speilreflekskamera, og jeg aner ikke hvilket. Jeg har tenkt å fotografere solnedganger, nordlys, månen og kanskje stjernene. Og at det fungerer fint til normal fotografering, portrettbilder og sånt. Har blitt anbefalt Nikon iallefall, men jeg setter stor pris på alle forslag. Og helst ikke pris over 5000kr hadde vært greit  :)

Hvis du har bestemt deg for speilrefleks så er innstegsmodellene til Canon og Nikon gode valg. Pentax produserer gode kamera, men jeg har ikke samme kjennskap til det merket. Canon og Nikon er trygge valg siden begge merkene har et godt utvalg av optikk ved eventuell utvidelse av objektivparken.

 

Jeg skal ikke anbefale konkrete merker og modeller siden jeg er av den oppfatning av at det er viktig å studere og gjerne "føle" på aktuelle kandidater. Jeg vil anbefale deg å ta en tur i en fotobutikk (hvis du har mulighet til det) og prøve aktuelle kandidater i hånden, sjekke menyer o.s.v.

 

Men jeg vil samtidig be deg om å vurdere det speilløse kamerasystemet. her finnes det et stort utvalg i mange prisklasser. Dette er kameraer som gjerne er fysisk mindre og dermed lettere å ta med seg, men de har samtidig fordelen med at du kan skifte optikken på huset. Foretrekker du "liveview" (bruke den store skjermen som søker)  så mener jeg at speilløst er å foretrekke. 

Her vil jeg også gi samme anbefaling om å gå i en fotobutikk og se an utvalget og teste kameraene der.

 

Du vil gjerne se at enkelte anbefaler speillrefleks og ikke speilløst og andre gjør det motsatte og er tildels "antispeilrefleks", ikke bry deg som sånne kommentarer. Ta deg som sagt en tur og prøv hva som passer deg, jeg vil påstå at det ikke finnes "dårlige" merker i norske fotobutikker.

 

Når det gjelder speilrefleks så finner du i denne linken noen kandidater som alle bør være aktuelle

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det beste er og ta en tur i butikken "hvis du har mulighet til det da" så du får en ide på hva som finnes, men ikke kjøp det som selgeren påstår er det absolutte beste kameraet for deg siden butikkene ofte gjerne vil selge det kameraet som gir best avanse og ikke nødvendigvis det som er best for deg.

 

Vil også anbefale deg i tillegg til normalobjektivet og vurdere en rimelig fast 50mm til portretter og en lyssterk vidvinkel til natur/nordlys.

Lenke til kommentar

Det beste er og ta en tur i butikken "hvis du har mulighet til det da" så du får en ide på hva som finnes, men ikke kjøp det som selgeren påstår er det absolutte beste kameraet for deg siden butikkene ofte gjerne vil selge det kameraet som gir best avanse og ikke nødvendigvis det som er best for deg.

 

Vil også anbefale deg i tillegg til normalobjektivet og vurdere en rimelig fast 50mm til portretter og en lyssterk vidvinkel til natur/nordlys.

Jeg er delvis enig i dette og det er viktig at kjøper selv klår på og prøver aktuelle kandidater og velger det som han/hun føler fungerer best. Men jeg synes det blir litt vel bastant å si at "men ikke kjøp det som selgeren påstår er det absolutte beste kameraet for deg".  Jeg er fullt klar over at det er enkelte hvite-/brunevarekjeder som har rykte på seg for akkurat dette, men det betyr ikke generelt sett at en selgers anbefaling ikke har verdi eller at den anbefalte varen er dårlig. Jeg er heller ikke sikker på at det var det du egentlig mente  :) .

Jeg tror jeg vet hvilken kjede og hvilket merke du har i tankene, men det betyr ikke nødvendigvis at det er slik hos enhver kjede/butikk.

Jeg er helt enig i at man skal vise en viss sunn skepsis til anbefalinger hos kjeder der "hvem som helst" får jobb og der produktkjennskapen hos selger gjerne kan være lav. Men jeg mener også at man må ta sjansen på å stole noe mer på en selger hos en dedikert fotobutikk

 

Jeg er enig i dine objektivanbefalinger, men med et begrenset budsjett så er dette selvsagt en objektivportefølje man bør anskaffe seg over tid.

Endret av polljen
Lenke til kommentar

En av de rimeligere Canon eller Nikon kamerahusene med en standard 18-55mm. Det viktigste i denne prisklassen er at du er komfortabel med vekt og "grep", samt plassering av knapper og hjul. En billig 50mm f/1.8 til ca tusenlappen er lurt for fotografering i dårlig lys uten blitz. Også kan en 55-250 eller tilsvarende gi deg ekstra rekkevidde ved behov (på sikt).

 

Et annet "billig" objektiv man kan vurdere er Canon sin 24-105mm f/4 som det finnes flust av både brukt og nytt. Dette er et relativt godt og fleksibelt objektiv med stabilisering. Selv om brennvidden blir noe "merkelig" på et kamera med crop sensor (38 - 168mm). Har man behov for skikkelig vidvinkel kan 10-18mm fra Canon med stabilisering være noe å tenke på. Dette koster dog halve budsjettet ditt alene.

 

Edit: Jeg leser det opprinnelige spørsmålet ditt en gang til, og ser at du nevner stort sett bruksområder hvor du vil ha behov for stativ og utløser. Hvis også dette skal med i budsjettet på 5000,- kan det være at du må over på bruktmarkedet. Kom gjerne med en tilbakemelding, så kan vi prøve å hjelpe nærmere mtp stativ, hode, utløser osv.

Endret av SilentNET
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Gjest Slettet+32asd4f

Jeg er på utkikk etter et kamera for journalistikkbruk, fra messer og produktbilder, og er meget usikker på hva jeg skal gå for.

Budsjett er rundt 15000, men alltids strekke meg lenger.

Jeg ønsker ikke noe kit-objektiv, det har jeg brukt tidligere og vært svært misfornøyd med. Gjerne et objektiv som er lyssterkt.

Merke spiller egentlig ingen rolle.

Lenke til kommentar
  • 2 år senere...

Ikke speilrefleks, men håper det er innafor :)

 

Jeg kikker på kameraer om dagen, men er litt nybegynner. Kjenner til de fleste begrepene osv, men jeg fortsatt fersk og prøver å lese meg opp så mye jeg kan. Jeg kikker på Sony sitt A7III, men syns det er litt dyrt med diverse optikk, og Tamron-objektivet «alle» snakker om er jo ikke å få tak på. Også leser jeg at mange syns Sony sine menyer er litt rotete?

 

Kikker også på Nikon Z6, men lite objektiver å velge i mellom enda.

 

Så kom Fujifilm inn med sitt X-T3. Det er cropped sensor, men er det fortsatt bra nok for bilder for nattestid? Leser at folk er bra fornøyd med KIT-objektivet også? Da har jeg noe jeg kan leke meg, for 20k

 

Jeg kommer til å bruke kameraet mest som et allround-kamera, men jeg har også lyst til å ta bilder med nattehimmelen også. Målet er egentlig å ta bilder av Andromeda tilslutt, men det er laaaaangt unna enda.

 

Hva tror folk, for en nybegynner som meg?

Lenke til kommentar
  • Krozmar avklistret denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...